Afvallen met een ziekenhuisdieet
Afvallen met een ziekenhuisdieet is een effectieve manier om snel kilo's kwijt te raken. 5 kilo afvallen in 5 dagen is geen uitzondering. Een ziekenhuisdieet zorgt voor een energietekort; je eet 1000 calorieën per dag in plaats van de gebruikelijke 2000 of 2500 calorieën. Afvallen met een ziekenhuisdieet is relatief eenvoudig: de benodigdheden zijn in de supermarkt verkrijgbaar. En hoewel het een crashdieet is, is de voeding redelijk uitgebalanceerd. Toch is een ziekenhuisdieet lang niet in alle gevallen een goede optie als je wilt afvallen. Er kleven namelijk ook de nodige nadelen aan.
Ziekenhuisdieet in ziekenhuizen
Een ziekenhuisdieet heet zo, omdat het oorspronkelijk ontwikkeld is in ziekenhuizen. Bij veel chirurgische ingrepen is het risico op complicaties groter voor mensen met overgewicht. Vaak geldt: hoe minder lichaamsvet hoe beter. Een ziekenhuisdieet kan ingezet worden om mensen in heel korte tijd een paar kilo te laten afvallen ter voorbereiding op een operatie. Het wordt overigens niet vaak ingezet, omdat ze in het ziekenhuis liever duurzamere methoden voor afvallen inzetten. Methoden waarbij je er langer over doet om lichaamsvet kwijt te raken, maar waarbij de kans ook grote is dat de kilo's wegblijven.
Snel afvallen met een ziekenhuisdieet
Een ziekenhuisdieet is een crashdieet, waarbij je in heel korte tijd een behoorlijk aantal kilo's kwijt raakt. Er zijn verschillende varianten. Deze verschillen qua invulling van het dieet en de lengte van het dieet. De 3 meest bekende varianten zijn:
- 5 kilo afvallen in 5 dagen
- 8 kilo afvallen in een week
- 10 kilo afvallen in 3 weken
Met een ziekenhuisdieet kun je zo snel afvallen door een tekort aan calorieën te creëren. Bij een ziekenhuisdieet neem je namelijk maar ongeveer 1000 calorieën per dag tot je. Een normale hoeveelheid voor een volwassen man is ongeveer 2500 calorieën. Voor een volwassen vrouw is dit 2000 calorieën. Je creëert dus een tekort aan energie. Je lichaam lost dit op door energie uit lichaamsvet en spierweefsel te halen. Dat zorgt er dus voor dat je gaat afvallen.
Hoe zit een ziekenhuisdieet in elkaar?
Bij een ziekenhuisdieet eet je 3 maaltijden per dag. In principe eet je daarnaast geen tussendoortjes. Er zijn diverse
schema's van ziekenhuisdiëten in omloop. Veel daarvan zijn op internet gratis toegankelijk. Deze schema's komen op hoofdlijnen op hetzelfde neer, en zien er ongeveer als volgt uit:
- Ontbijt: 1 sinaasappel (of ander fruit), 1 geroosterde boterham of beschuit
- Lunch: 1 sinaasappel (of ander fruit), 1 ei, 1 beker kwark, 2 geroosterde boterhammen of beschuiten
- Avondeten: 1 sinaasappel (of ander fruit), 1 beker kwark, 1 geroosterde boterham of beschuit, 100 gram vlees of vis
Meest zijn de maaltijden per dag van tevoren precies ingevuld. Elke dag heeft dan zijn eigen variatie op bovenstaand schema.
Wat moet je drinken bij een ziekenhuisdieet?
Bij een ziekenhuisdieet mag je zoveel drinken als je wilt. Sterker nog,
water is heel belangrijk bij afvallen. Ook koffie en thee mag je onbeperkt drinken, evenals
light frisdranken.
Waarom een ziekenhuisdieet?
Er zijn verschillende redenen om een ziekenhuisdieet te kiezen in plaats van andere diëten:
- Een ziekenhuisdieet zorgt voor een groot verlies aan kilo's in heel korte tijd. Daarin verschilt het van veel andere diëten, waarmee je vaak weken of maanden bezig bent. Dat maakt dat een ziekenhuisdieet bijzonder geschikt is, wanneer je voor een speciale gelegenheid moet afvallen. Dat geldt niet alleen voor een operatie (altijd in overleg met de arts!), maar ook voor afvallen voor een bruiloft, fotosessie of strandvakantie.
- Een ziekenhuisdieet is heel eenvoudig. Alle benodigdheden kun je gewoon in de supermarkt kopen.
- Hoewel het ziekenhuisdieet een crashdieet is, is het behoorlijk gevarieerd. Je krijgt vetten, koolhydraten en eiwitten binnen, en een redelijk uitgebalanceerd pakket aan vitaminen.
Nadelen van afvallen met een ziekenhuisdieet
Een ziekenhuisdieet lijkt misschien te mooi om waar te zijn: zoveel afvallen in zo'n korte tijd. Maar er zijn behoorlijk veel mensen die daadwerkelijk meerdere kilo's zijn kwijt geraakt met het ziekenhuisdieet. 5 kilo afvallen in 5 dagen is daarbij zeker geen uitzondering. Maar het ziekenhuisdieet heeft ook diverse nadelen:
- Doordat je weinig energie tot je neemt, kun je snel last krijgen van vermoeidheid, een slap gevoel en hoofdpijn. Ook kan in korte tijd je weerstand verlagen, waardoor je vatbaarder bent voor ziekten.
- Een ziekenhuisdieet leidt vaak tot een hongergevoel, waardoor het niet altijd makkelijk vol te houden is.
- Een groot deel van het gewicht dat je verliest komt door een verlies aan vocht. Wanneer je terugkeert naar je oude voedingspatroon, zal een groot deel van de kilo's daarom snel weer terug komen.
- Ook is er bij het ziekenhuisdieet het gevaar dat je lichaam energie haalt uit spieren in plaats van uit vet. Hoewel je door het verlies aan spiermassa ook gewicht verliest, is dit geen fijne manier van afvallen. Door een verlies van spieren, verdwijnt er spierkracht en werk je juist niet aan een mooier figuur.
Wel of geen ziekenhuisdieet?
Veel mensen hebben effectief kunnen afvallen met een ziekenhuisdieet. Tegelijkertijd was bij vrijwel geen van deze mensen het gewichtsverlies permanent. Na afloop van het dieet kwamen (een deel van) de kilo's er gewoon weer aan. Daarom is het erg afhankelijk van het doel wat je voor ogen hebt met je dieet of een ziekenhuisdieet geschikt is. Andere diëten kosten vaak meer tijd, maar hebben ook een langduriger effect.
Lees verder