Oorsmeer: Oorzaken van gewijzigde kleur, geur en textuur

Oorsmeer: Oorzaken van gewijzigde kleur, geur en textuur Oorsmeer (cerumen) bestaat uit talg (een lichaamsafscheiding die voornamelijk uit vet bestaat), huidcellen, zweet en vuil. Oorsmeer beschermt het holle gat van de gehoorgangen tegen bacteriën en vuil. Dankzij oorsmeer kan het lichaam voorkomen dat slecht materiaal in de oren terechtkomt en kunnen tevens dode huidcellen opgevangen worden. Met behulp van oorsmeer blijven de oren bijgevolg schoon, gezond en functioneel. De kleur, textuur en hoeveelheid van oorsmeer (cerumen) in de oren geeft informatie over de gezondheid en de werking van de rest van het lichaam.

Bloederig cerumen in de oren

Het is normaal dat ouder en donkerder oorsmeer er ongeveer hetzelfde uitziet als bloed. Het is echter mogelijk eveneens een indicatie van een gescheurd of geperforeerd (doorboord) trommelvlies. Personen met bloederig oorsmeer raadplegen bijgevolg altijd onmiddellijk een arts.

Dik en donker oorsmeer in het oor

Apocriene klieren in de oren produceren cerumen. Wanneer een persoon stress of angst heeft, reageren deze klieren door meer oorsmeer te produceren dan normaal. Het is een soortgelijke reactie als zweten wanneer een persoon zich onder druk voelt staan. Wanneer oorsmeer sneller geproduceerd wordt dan het lichaam het op een natuurlijke wijze uit de gehoorgang kan duwen, ontstaat een oorprop. Deze oorprop leidt mogelijk tot een verstopping (verstopte oren), wat resulteert in tijdelijk gehoorverlies.

Donker en plakkerig

Donker oorsmeer geeft aan hoe het lichaam zweet afgeeft. Hoe donkerder van kleur, hoe groter de kans dat een persoon een chemische stof in het zweet heeft waardoor een persoon meer lichaamsgeur produceert. Personen met donkerder oorsmeer produceren vaak meer lichaamsgeur dan personen met lichter cerumen. Beide types zijn echter perfect gezond.

Donkerbruin of zwart

Hoewel zwart of zeer donkerbruin oorsmeer er eng uitziet, is dit geen reden tot paniek. Donker oorsmeer wijst op een overproductie van oorsmeer als gevolg van stress. Het is ook een teken dat het oorsmeer al een tijdje in het oor zit. De vetten in het oorsmeer reageren op zuurstof, waardoor de stof donker wordt. Hoe langer het oorsmeer in de gehoorgang zit, hoe meer deze aan zuurstof wordt blootgesteld, wat leidt tot een donkerdere tint.

Grijs

Oorsmeer dat nat, plakkerig en grijs van kleur is, is wellicht te wijten aan een stofophoping. Het oorsmeer doet bijgevolg zijn werk door het trommelvlies te beschermen tegen vreemde voorwerpen. Als het grijze oorsmeer echter gepaard gaat met een barstende, droge of jeukende huid in de gehoorgang, wijst dit mogelijk op seborreïsch eczeem (hoofdroos en rode huid), een type ooreczeem dat een medische behandeling vereist. Voorts wijst grijs oorsmeer af en toe ook op een schimmelinfectie in het oor. Hiermee bezoekt de persoon ook altijd een arts.

Groen

Groen oorsmeer is mogelijk een teken van een oorontsteking, waarvoor een behandeling met antibiotica nodig is.

Nat en vloeibaar

Het is normaal dat oorsmeer van tijd tot tijd in kleine hoeveelheden uit het gehoorkanaal lekt, omdat dit het natuurlijke reinigingsmechanisme van het oor is. Een grote hoeveelheid oorafscheiding met bloed en pus erin zijn echter een teken van een gescheurd of geperforeerd trommelvlies. Hierbij is het belangrijk om meteen een arts te raadplegen.

Nat, plakkerig en geel

Nat en plakkerig geel oorsmeer is één van de twee veel voorkomende soorten cerumen die bij de meeste personen aanwezig is. De natte en plakkerige textuur is vooral goed in het smeren van de gehoorgang. Dit voorkomt droge oren en jeukende oren.

Sterke geur

Een infectie of beschadiging in het midden van het leiden mogelijk tot 'chronische otitis media (middenoorontsteking). Dit veroorzaakt een stinkende afscheiding uit het oor, evenwichtsproblemen, oorsuizen of het gevoel dat het oor vol of geblokkeerd is. Het bezoek aan een arts is aanbevolen.

Wit, droog en schilferig

Wit, droog, schilferig oorsmeer is het andere meest voorkomende type oorsmeer in de oren. Deze oorsmeerkleur is gekoppeld aan een recessief gen. Op zijn beurt komt deze kleur van oorsmeer het meest tot stand bij personen die minder lichaamsgeur produceren.

Schilferig

Naarmate mensen verouderen, gaat oorsmeer meer schilferig worden. De klieren droge meer uit naarmate mensen verouderen.

Zacht en lichtgeel

Oorsmeer dat zacht en geel van textuur is, is meestal aanwezig bij kinderen. Het is normaal en gezond voor kinderen om veel meer oorsmeer te produceren dan volwassenen. Naarmate kinderen ouder worden, zullen ze minder cerumen produceren.

Wanneer een arts bezoeken?

De kleur van het oorsmeer is slechts één van de tekenen die mogelijk wijzen op een probleem in de oren. Andere tekenen om op te letten en die een bezoek aan de arts rechtvaardigen, zijn onder meer:
 • een oorafscheiding
 • een opeenhoping van oorsmeer die het gehoor verstoort of oorpijn of ongemak veroorzaakt.
 • een verandering in de kleur van het oorsmeer die gepaard gaat met pijn, ongemak en/of koorts
 • een vol gevoel in het oor

Lees verder

© 2020 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Last van veel oorsmeer: OorzakenLast van veel oorsmeer: OorzakenOorsmeer heeft een belangrijke functie binnen de gehoorgang. De productie van oorsmeer kan per individu zeer verschillen…
Oorsmeer en oren uitspuitenEen gehoorgang heeft een hoeveelheid oorsmeer nodig om gezond te blijven. Het zou niet nodig moeten zijn om oorsmeer dat…
Verstopt oor; oorzaak en behandelingVerstopt oor; oorzaak en behandelingEen verstopt oor is lastig, je hoort bijna niets meer en de geluiden van binnenuit, zoals je hartslag en je eigen stem z…
Last van verstopte oren?Wellicht heeft iedereen het wel al eens meegemaakt: zo een vervelende druk in de oren. Alsof ze als het ware 'verstopt'…

Lichte vlekken op de huid: oorzaken, behandeling & preventieLichte vlekken op de huid: oorzaken, behandeling & preventieLichte vlekken op de huid zijn beter merkbaar op een donkere dan op een lichte huid en kunnen als cosmetisch storend wor…
Gele kringen onder de ogen: oorzaken van gele oogkringenGele kringen onder de ogen: oorzaken van gele oogkringenDonkere kringen onder de ogen is een relatief vaak voorkomende klacht met veel mogelijke oorzaken. De kringen verschijne…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Clker-Free-Vector-Images, Pixabay
 • Geraadpleegd op 28 januari 2020:
 • 10 things you never knew about ear wax, https://www.health.qld.gov.au/news-events/news/ear-wax-cerumen-cotton-bud-ear-cleaning
 • 6 Things Your Earwax Says About Your Health, https://www.msn.com/en-in/health/medical/6-things-your-earwax-says-about-your-health/ar-BBvsG6J
 • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Earwax color chart: What to know, https://www.medicalnewstoday.com/articles/326093.php
 • The Color And Texture Of Your Earoorsmeer Reveals Everything About Your Health, https://www.littlethings.com/ear-oorsmeer-color-meaning
 • What does your earwax colour mean?, https://www.hellodoctor.co.za/what-does-your-earwax-colour-mean/
 • What Is The Colour Of Your Ear Wax Telling You?, https://www.earworx.com.au/what-is-the-colour-of-your-ear-wax-telling-you/
Miske (4.039 artikelen)
Gepubliceerd: 29-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.