Oorprop: Overtollig oorsmeer verwijderen, o.a. met water

Oorprop: Overtollig oorsmeer verwijderen, o.a. met water Cerumen, beter bekend als oorsmeer, bestaat uit afscheidingsproducten van de smeer- en talgkliertjes van de uitwendige gehoorgang. Het lichtgele tot donkerbruine oorsmeer heeft enkele belangrijke beschermende functies voor het oor. In normale omstandigheden verdwijnt het overtollige oorsmeer via de opening van het oor en wast de patiënt dit weg. Het oorsmeer kan zich echter ophopen en verharden waardoor de gehoorgang geblokkeerd is. Deze prop is één van de meest voorkomende oorzaken van tijdelijk gehoorverlies. De prop zelf verwijderen is mogelijk, al is het raadplegen van een arts vereist wanneer het probleem vaak terugkomt, de oorprop niet weg te krijgen valt of andere medische klachten ontstaan.

Synoniemen oorprop

Overtollig oorsmeer is eveneens gekend onder deze synoniemen:
  • cerumen impactie
  • oorblokkade
  • oorimpactie
  • oorverstopping

Oorzaken overtollig oorsmeer: Verstopping van gehoorgang

Oorsmeer is zeer nuttig. Het beschermt de tere huid van de gehoorgang tegen irritatie wanneer bijvoorbeeld water in de gehoorgang terecht komt. Daarnaast voorkomt oorsmeer dat stof, bacteriën en andere ziektekiemen en kleine voorwerpen in het oor terechtkomen en daar schade aanrichten. Bij sommige mensen produceren de klieren meer oorsmeer dan normaal. Het oor krijgt dit oorsmeer niet uit het oor, waardoor het extra oorsmeer verhardt in de gehoorgang en het oor verstopt (blokkeert). De meeste patiënten willen gaarne hun oor reinigen wanneer deze toestand plaatsvindt. Hierdoor duwt de patiënt echter mogelijk per toeval het oorsmeer dieper waardoor de gehoorgang verstopt is. Verder komt een oorprop vaker voor bij mensen die vaak oordopjes gebruiken.

Symptomen prop in het oor

De patiënt heeft oorpijn en zijn oren voelen vol aan (verstopte oren). Daarnaast heeft de patiënt last van oorsuizen (tinnitus aurium). Hij hoort met andere woorden bepaalde zoemende geluiden in de oren. Ook het horen van een krakend, ploffend geluid in de oren is mogelijk. Af en toe is ook sprake van pijn achter het oor en een drukkend gevoel in het hoofd. Tot slot treedt een plotseling (plotselinge doofheid) of gedeeltelijk gehoorverlies op. Dit gehoorverlies is in de meeste gevallen tijdelijk, al komt het voor dat het bij sommige patiënten progressief is.

Diagnose en onderzoeken

De arts gebruik een otoscoop, een instrument met een vergrootglas om het oor te onderzoeken. Hij bekijkt namelijk of er andere aandoeningen zijn die het overtollige oorsmeer mogelijk veroorzaken.

Behandeling: Verwijderen van de prop, o.a. met water

Zelfzorg

Een zelfbehandeling is veelal mogelijk bij een verstopping met oorsmeer. Dit bewerkstelligt de patiënt door het gebruik van babyolie, commerciële oordruppels, glycerine, minerale oliën of water. Oorkaarsen die overtollig oorsmeer verwijderen, vermijdt de patiënt best. De Food And Drug Administration (FDA) wijst er namelijk op dat dit mogelijk leidt tot bloedingen (oorbloeding), brandwonden aan het oor en gezicht, brandgevaar, een doorboord trommelvlies en wonden door het druipende was.

Professionele medische zorg

Wanneer naar de arts?
Een andere thuismethode is ook mogelijk, al doet een patiënt er ook goed aan om hiervoor de arts te raadplegen, zeker als het probleem aanhoudt, de pijn heel hevig is, er vocht uit het oor komt, het oor stinkt, en de patiënt blijvend gehoorverlies ervaart. De patiënt bezoekt ook de arts indien hij koorts heeft en moet hoesten. Deze symptomen duiden niet noodzakelijk op een oorprop, vandaar dat een grondig lichamelijk onderzoek steeds vereist is bij de patiënt.

Waterirrigatie: Spoelen met water
Waterirrigatie is de medische term om water op lichaamstemperatuur te gebruiken om de oorprop te verwijderen. Het lauwe water is namelijk nodig omdat te koud of te warm water een korte maar hevige vertigo (duizeligheid) bij de patiënt veroorzaakt. De arts voert deze snelle en veilige procedure uit in zijn kantoor. Bij de start van de procedure, staat of zit de patiënt en houdt hij het hoofd rechtop. De arts strekt vervolgens de gehoorgang en trekt het oor zachtjes naar boven. Daarna spuit hij voorzichtig wat water met een spuit tegen de gehoorgang naast het oorsmeer. De patiënt kantelt nu het hoofd zodat het water samen met het oorsmeer afvoert in een schaaltje of bakje. De arts herhaalt mogelijk enkele keren deze werkwijze. De arts voert deze procedure nooit uit wanneer de patiënt een gescheurd trommelvlies heeft. Het reinigen van het oor resulteert dan namelijk mogelijk in beschadiging van het oor of in een infectie. Nadat de arts het oorsmeer heeft verwijderd, droogt de patiënt het oor goed. Het oor nadien voorzichtig reinigen met een doekje of een papieren tissue die rond de vinger is gedraaid, is toegestaan.

Andere methodes om de oorprop te verwijderen
Indien deze werkwijze niet helpt, zuigt de arts de gehoorgang uit met een curette, een klein apparaatje, of met behulp van een microscoop.

Prognose oorblokkade

Een oorprop komt af en toe terug, waarbij het gehoorverlies veelal maar van tijdelijke aard is. Na het verwijderen van het oorsmeer hoort de patiënt in de meeste gevallen terug goed. In zeldzame gevallen krijgt een patiënt een infectie in de gehoorgang of ontstaat schade aan het trommelvlies als hij tracht het overtollige oorsmeer te verwijderen.

Preventie oorprop

Een oorprop voorkomen doet de patiënt best door de oren niet te vaak en niet te hard te reinigen. Oorsmeer beschermt namelijk ook de oren. Probeer alleszins nooit om het oor schoon te maken door een voorwerp in de gehoorgang te steken, zoals een wattenstaafje. Het oorsmeer geraakt anders nog dieper in de gehoorgang wat het probleem enkel maar verergert. Het wattenstaafje is enkel te gebruiken bij het reinigen van het buitenste deel van de oren. Het is voor gezonde mensen verder nuttig om één keer per jaar naar de arts te gaan en de oren te laten reinigen. Dit voorkomt veelal een verstopping van de gehoorgang, al zijn de meeste mensen ook goed in staat om een oorprop op afstand te houden dankzij zelfzorgmaatregelen.

Het oor heeft een zelfreinigende functie voor het verwijderen van oorsmeer. Gebruik nooit wattenstaafjes om dieper in het oor te komen.

Lees verder

© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorprop: oorzaken en behandelingOorprop: oorzaken en behandelingEen oorprop is een ophoping van oorsmeer dat zich opstapelt in de gehoorgang. Het geeft een vervelend gevoel als het oor…
Keratosis obturans: Opbouw van keratine in gehoorgangKeratosis obturans: Opbouw van keratine in gehoorgangKeratosis obturans is een zeldzame aandoening waarbij een patiënt te maken krijgt met een verhoornde prop in de binnenst…
Oorsmeerverstopping: symptomen, diagnose en behandelingOorsmeerverstopping: symptomen, diagnose en behandelingEen verstopt oor wordt veroorzaakt door een ophoping van oorsmeer. Op het moment dat de oorsmeerprop zo groot wordt dat…
Oorsmeer: wat kun je ermee?Oorsmeer: wat kun je ermee?Oorsmeer verwijderen, oplossen, eten. Oorsmeer is een geel tot bruinachtig goedje dat stroperig dik is, en bevindt zich…

Otoscopie: Inwendig gehooronderzoek van het oor of de orenOtoscopie: Inwendig gehooronderzoek van het oor of de orenDe arts voert een gehooronderzoek uit met behulp van een otoscoop. Dit is een inwendig kijkinstrument waarop een vergroo…
Tekenbeten voorkomen en teken verwijderen bij mensenTekenbeten voorkomen en teken verwijderen bij mensenElke lente en zomer (april tot september) is het weer hetzelfde liedje. Je hond of kat heeft één of meer teken. Net voor…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jarmoluk, Pixabay
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010, geraadpleegd op 1 mei 2016
  • Ear wax, https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000979.htm, geraadpleegd op 1 mei 2016
  • Earwax Buildup and Blockage , http://www.healthline.com/health/earwax-buildup, geraadpleegd op 1 mei 2016
  • How to Clean Your Ears?, http://www.clearearinc.com/how-to-clean-your-ears/ , geraadpleegd op 1 mei 2016
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 11-03-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.