Krakend, ploffend geluid in oren: Oorzaken van oorgeluiden

Krakend, ploffend geluid in oren: Oorzaken van oorgeluiden Veel patiënten horen af en toe een krakend, knetterend of ploppend geluid in de oren. Meestal zijn deze geluiden niet ernstig en komen deze maar eens sporadisch tot stand. Soms horen patiënt echter vaak deze geluiden. Dit duidt dan vaak op een onderliggend probleem, zoals een slechte werking van de buis van Eustachius of de ziekte van Ménière. In de meeste gevallen zijn dan ook andere symptomen aanwezig zoals oorpijn, jeuk in het oor of duizeligheid. Bepaalde huismiddeltjes verlichten milde symptomen. Wanneer deze niet helpen en het knetteren aanhoudt, of wanneer bepaalde symptomen verschijnen in combinatie met de krakende oorgeluiden, is een medische behandeling vereist.

Acute otitis media (infectie van middenoor)

Acute otitis media, een infectie in het middenoor, komt vaak voor bij kinderen. Een slechte werking van de buis van Eustachius draagt bij aan de totstandkoming van acute otitis media. Wanneer de buizen vernauwd of geblokkeerd zijn, bouwt zich vloeistof op in het middenoor wat dan mogelijk geïnfecteerd raakt.

Veel voorkomende symptomen omvatten:

Akoestisch trauma

Constante blootstelling aan harde geluiden of zelfs een plotseling luid geluid veroorzaakt mogelijk ernstige schade aan het trommelvlies en de interne structuren. Een akoestisch trauma brengt gehoorverlies of plofgeluiden in het oor met zich mee.

Bijwerkingen van medicijnen

Er zijn veel zelfzorggeneesmiddelen en medicijnen die de gehoorzenuw kunnen beschadigen. Deze ototoxische (giftig voor het gehoor) medicijnen veroorzaken bij een onjuist gebruik plotseling gehoorverlies, oorsuizen of ongemakkelijke geluiden zoals knallen, knarsen of knetteren in het oor. Dit komt voor bij het nemen van hoge doses ibuprofen, bepaalde antibiotica en sommige diuretica (plaspillen).

Middenoormyoclonus

Middenoormyoclonus (MEM) is een zeldzaam type tinnitus aurium (oorsuizen). Deze ooraandoening verschijnt als gevolg van spasmen van de stapedius of tensor tympani. Dit zijn speciale spieren in het oor die trillingen van het trommelvlies en de botten in het middenoor naar het binnenoor overbrengen. De precieze oorzaak van middenoormyoclonus is niet gekend anno maart 2020, maar mogelijk is de ziekte geassocieerd met een aangeboren aandoening, een akoestisch trauma en andere soorten tremoren (bevingen) of spasmen zoals hemifaciale spasmen. Door spasmen van de stapedius-spier ontstaan mogelijk zoemende of knetterende geluiden. Wanneer tensor tympani spierkrampen aanwezig zijn, hoort een patiënt mogelijk een klikgeluid. De intensiteit of toonhoogte is variabel en ook andere zijn er verschillen in het ritme. Één of beide oren zijn getroffen en de geluiden zijn altijd aanwezig of ze komen en gaan.

Ophoping van oorsmeer en knetterende oorgeluiden

De gehoorgang scheidt oorsmeer af om de structuren van het binnenoor te beschermen tegen bacteriën en andere vreemde deeltjes. Meestal komt oorsmeer vanzelf uit het oor. Door het plaatsen van oordoppen, wattenstaafjes en oortelefoons in het oor, bouwt zich meer oorsmeer op waardoor de natuurlijke afscheiding van oorsmeer uit de gehoorgang verstoord wordt. Wanneer opgehoopt oorsmeer (oorprop) het trommelvlies bedenkt, leidt dit tot een knetterend geluid. De opbouw van oorsmeer veroorzaakt ook andere symptomen zoals een gevoel van volheid in het oor, hoesten, jeuk in het oor en oorpijn.

Slechte werking van de buis van Eustachius

De buis van Eustachius is een smalle doorgang die het middenoor met de keel verbindt. Er zit één buis in elk oor. Deze buizen voorkomen dat luchtdruk en vloeistof zich ophopen in het oor. Normaal gesproken blijven de buisjes van Eustachius gesloten en openen ze zich alleen wanneer een patiënt slikt of geeuwt. Geblokkeerde buizen die niet correct openen of sluiten, leiden tot een slechte werking van de buis van Eustachius.

Een slechte werking van de buis van Eustachius komt vrij vaak voor. Circa 4% van de volwassenen wereldwijd ervaart hiermee problemen. Andere symptomen omvatten:
 • een gevoel van volheid in het oor
 • gedempt horen
 • jeuk of een kietelend gevoel in het oor
 • pijn in en rond het oor

Een verstopping van de buis van Eustachius vindt plaats door onder andere sinusitis, seizoensgebonden allergieën, vergrote amandelen, luchtvervuiling, een gespleten gehemelte, neuspoliepen, neustumoren of een verkoudheid.

Hoofdpijn komt voor bij temporomandibulaire gewrichtsdysfunctie / Bron: Geralt, PixabayHoofdpijn komt voor bij temporomandibulaire gewrichtsdysfunctie / Bron: Geralt, Pixabay

Temporomandibulaire gewrichtsdysfunctie

Temporomandibulaire gewrichtsdysfunctie duidt op pijn en een slechte werking van het kaakgewricht. Dit veroorzaakt mogelijk:

Vreemd voorwerp in het oor

Elk object (of zelfs een insect) dat in het middenoor komt, wrijft mogelijk tegen het trommelvlies en produceert dan een knetterend geluid.

Ziekte van Ménière en krakende geluiden in oren

De ziekte van Ménière tast het binnenoor en aan en dit vooral bij patiënten tussen de twintig en vijftig jaar. Bekende symptomen van de ziekte van Menière zijn duizeligheid, oorsuizen / krakende geluiden in het oor, een gevoel van volheid in het oor en gehoorverlies.

Alarmsymptomen geassocieerd met ploppende geluiden in oor

Patiënten met de volgende symptomen moeten een arts raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.
 • een oorafscheiding met bloed of pus
 • gehoorverlies
 • knetterende geluiden die ernstig zijn, dagelijks optreden, aanhouden of de kwaliteit van leven aantasten
 • symptomen die steeds terugkomen
 • tekenen van een oorontsteking, zoals koorts of pijn
 • vocht uit het oor

Diagnose en onderzoeken

Om de oorzaak van de ploppende geluiden in de oren te diagnosticeren, start de arts met een medische geschiedenis en een lichamelijk onderzoek. De arts voert hierbij een otoscopie (inwendig kijkonderzoek van de oren) uit. In sommige gevallen is hij in staat om een diagnose te stellen op basis van de medische geschiedenis en dit onderzoek. Soms zijn specifieke testen nodig, zoals een gehoortest, een CT-scan en/of een MRI-scan.

Behandeling van ploffende oorgeluiden

Een knetterend geluid in de oren behoeft geen behandeling wanneer dit slechts sporadisch optreedt. In veel andere gevallen volstaan huisremedies.

Zelfzorg

Geen wattenstaafjes gebruiken
Als een patiënt wattenstaafje te ver in het oor duwt, leidt dit tot een oorprop.

Neusspoeling gebruiken
Om overtollig slijm uit de sinussen te verwijderen, is het gebruik van een zoutwaterspoeling in de neus nuttig.

Oorsmeer verwijderen
Een paar druppels babyolie in de oren maakt het harde oorsmeer zachter zodat het op een natuurlijke wijze uit het oor kan stromen.

Vrij verkrijgbare medicatie nemen
Vrij verkrijgbare decongestiva (medicatie om de zwelling van slijmvliezen in de neus te verminderen)slijm en vocht en verbeteren problemen met de buis van Eustachius. Soms is een patiënt gebaat met vrij verkrijgbare pijnstillers.

Professionele medische zorg

De arts kijkt naar de oorzaak van de krakende oorgeluiden en stemt zijn behandeling hierop af.

Fysiotherapeut bezoeken
Fysiotherapie omvat het gebruik van echografie, vochtige hitte en ijs, evenals verschillende versterkingsoefeningen en rektechnieken. Dit is vooral nuttig voor patiënten met een temporomandibulaire gewrichtsdysfunctie.

Handmatig verwijderen van oorsmeer
Soms moet een arts oorsmeer verwijderen; hiervoor bestaan er verschillende methoden.

De behandeling bestaat mogelijk uit medicijnen / Bron: Stevepb, PixabayDe behandeling bestaat mogelijk uit medicijnen / Bron: Stevepb, Pixabay
Medicatie nemen
Bij temporomandibulaire gewrichtsdysfunctie zet de arts mogelijk tricyclische antidepressiva, spierverslappers en/of corticosteroïde injecties in om de pijn te verlichten. De arts behandelt voorts allergieën door middel van antihistaminica en/of andere medicijnen. Bij een bacteriële infectie zet de arts antibiotica in.

Mondbeschermer gebruiken
Mondbeschermers bieden soms verlichting voor patiënten met een temporomandibulaire gewrichtsdysfunctie. Chirurgie voor dit soort aandoeningen is een laatste redmiddel en is niet altijd succesvol.

Oorbuisjes plaatsen
Soms moet een arts oorbuisjes in het trommelvlies plaatsen om de druk in het oor te egaliseren en vloeistof af te voeren. In sommige gevallen opent het inbrengen van een kleine ballonkatheter de buis van Eustachius, waardoor het probleem daar wordt behandeld.

Oordruppels gebruiken
Oordruppels verzachten het oorsmeer in het oor waardoor het makkelijker is om dit te verwijderen.

Lees verder

© 2020 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Krakend geluid in oor: oorzaken en symptomen kraken in orenKrakend geluid in oor: oorzaken en symptomen kraken in orenEen krakend geluid in het oor of kraken in beide oren is een relatief niet-specifiek symptoom dat kan optreden als een n…
Kloppend oor: oorzaken van een kloppend geluid in de orenKloppend oor: oorzaken van een kloppend geluid in de orenEen kloppend oor of een kloppend geluid in de oren kan zich plotseling of acuut voordoen en na korte tijd verdwijnen of…
Wat vertellen de oren van een paard u?Wat vertellen de oren van een paard u?De oren van een paard kunnen, in tegenstelling tot de oren van een mens, ons een hoop duidelijk maken door ze te bewegen…
Zintuigen van het paard - Het gehoorZintuigen van het paard - Het gehoorPaarden horen veel beter dan mensen. Het paard kan zijn oor naar de geluidsbron draaien om het geluid te lokaliseren. He…

Maagdarminfecties (gastro-enteritis, buikgriep): OorzakenMaagdarminfecties (gastro-enteritis, buikgriep): OorzakenGastro-intestinale infecties (maagdarminfecties, gastro-enteritis) zijn aandoeningen die gepaard gaan met onder andere d…
Splinterbloeding: Kleine, donkere lijntjes onder nagelsSplinterbloeding: Kleine, donkere lijntjes onder nagelsNagels kunnen veel vertellen over de gezondheid van een patiënt. Sommige patiënten ervaren splinterbloedingen onder de n…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Clker-Free-Vector-Images, Pixabay
 • Geraadpleegd op 10 maart 2020:
 • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Crackling ears? Sounds like eustachian tube dysfunction, https://www.netdoctor.co.uk/ask-the-expert/ent/a14/crackling-ears/
 • What causes crackling in the ears?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/crackling-in-ears#treatment
 • What Could Be Causing the Crackling in Your Ear?, https://www.healthline.com/health/crackling-in-ear
 • Why Do I Hear Crackling in My Ear?, https://helpingmehear.com/why-do-i-hear-crackling-in-my-ear/
 • Why there’s a crackling sound in the ear and how to get rid of it, https://www.belmarrahealth.com/crackling-sound-ear-get-rid/
 • Afbeelding bron 1: Geralt, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Gepubliceerd: 11-03-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.