Een hoorapparaat kiezen en kopen, tips

Een hoorapparaat kiezen en kopen, tips Wie een hoorapparaat gaat kopen kan wel tips gebruiken. Er zijn zoveel hoortoestellen. Een audicien geeft een gratis gehoortest. U krijgt van de audicien de mogelijkheid om een gehoorapparaat uit te testen en bent daarna niet verplicht het hoortoestel te kopen. De prijs van een hoorapparaat is niet doorslaggevend voor wat het gehoorapparaat voor úw oren zal betekenen. Uw persoonlijke luisteromstandigheden zijn doorslaggevens bij het kiezen van het juiste toestel en het kopen ervan. Een hoorapparaat kopen is niet makkelijk, er zijn namelijk veel hoortoestellen op de markt: namelijk zo'n 800 stuks.
Gelukkig kunt u bij de audicien een gratis gehoortest doen. Maar...een gehoortest geeft alleen een globale indruk van de conditie van uw gehoor. Wilt u echt weten hoe uw gehoor ervoor staat dan kiest u na de gehoortest bij de audicien voor een medisch gehooronderzoek en een gedegen gehoormeting. Een gehoortest bij de audicien geeft informatie over: wel/of geen hoortoestel nodig.

Een hoorapparaat kopen

  • Kies voor een hoortoestel met een antifluitsysteem, want een gehoorapparaat die geluiden extra versterkt maakt ook fluitgeluiden
  • U kunt een afstandsbediening aanschaffen voor het gehoorapparaat als u de bedieningsknopjes van het toestel te klein vindt.
  • Kies voor een hoortoestel met windruisonderdrukking als u veel wandelt of fietst
  • U gaat terug naar de audicien als een oorstukje jeukt, pijn doet of niet goed blijft zitten
  • Een in-ear toestel zit weliswaar in het oor, maar houdt u er rekening mee dat achter het oor een apparaat zit die wel zichtbaar is.
  • Check of de audicien rekening houdt met uw persoonlijke luisteromstandigheden
  • Wat is de oorzaak van uw gehoorverlies, is de oorzaak medisch?
  • Ga na in welke omstandigheden uw gehoor te kort schiet
  • Maak een prioriteitenlijst van uw wensen
  • Neem de tijd om de informatie over de gehoorapparaten te onderzoeken en maak gebruik van de testperiode van 8 weken

Een goed hoorapparaat kopen: uw luisteromstandigheden

Zomaar een hoortoestel volstaat niet, er zal gekeken moeten worden naar uw specifieke luisteromstandigheden. Een hoortoestel laten aanmeten is maatwerk. Want het is belangrijk om de volgende punten in ogenshouw te nemen: hoe vaak u onder de mensen bent, naar theater gaat, moet spreken, buiten fietst en wandelt. Afhankelijk van deze factoren kan een juist gehoorapparaat gekozen worden, een gehoortoestel die windruisonderdrukkend is, rumoerige geluiden op de achtergrond onderdrukt, stemgeluid naar boven haalt.

Audicien

Een goede audicien neemt dan ook behalve uw wensen, eisen en hoorproblemen, uw luisteromstandigheden onder de loep. En pas aan de hand hiervan kan hij geschikte toestellen laten zien. U mag een gehoorapparaat 8 weken testen. Het is aan te raden dat u hier goed gebruik van maakt en het hoortoestel test onder verschillende omstandigheden (straatdrukte, winkeldrukte, in een zaal, onder de mensen, op de fiets). Wanneer u twijfelt hoeft u niets te kopen, ook niet na de proefperiode van 8 weken. Wel brengt de audicien u de oorstukjes in rekening, omdat deze op maat gemaakt waren. De basisverzekering vergoedt dit echter.

Vergoeding hoorapparaat

Een gehoorapparaat kost gemiddeld zo'n 1000 euro. De basisverzekering vergoedt gemiddeld zo'n 500 euro. Bij een aanvullende verzekering valt de vergoeding hoger uit afhankelijk van zorgverzekeraar en pakket.


Goedkope hoortoestellen

Te bestellen bij de Postorder Groep Nederland
  • Hoortoestel Xtra Vita, 129 euro per oor
Het geluid wordt echter sterk vervormd
  • Superfoon Wellys Superauricle, 40 euro per oor
Versterkt vooral lage tonen, vervormt nauwelijks geluiden
  • Minicom 750, 100 euro per oor
Vervormd eveneens geluiden.
© 2011 - 2024 Ssandra3108, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vergelijking gehoorapparatenVergelijking gehoorapparatenJe kunt kiezen uit veel verschillende typen gehoorapparaten. Hoe kies je de juiste? En waar let je op? Nadat je een goed…
Slecht horen en gehoorapparatenSlecht horen en gehoorapparatenVolgens een onderzoek van TNS NIPO uitgevoerd in 2005 zijn er minstens 1,4 miljoen mensen van 18 jaar en ouder met slech…
Kopen van een hoortoestelKopen van een hoortoestelEr zijn in Nederland veel mensen met een hoortoestel. De zorgverzekering geeft een vergoeding voor mensen die een hoorap…
Hoortoestellen: Problemen door dragen van hoorapparaatHoortoestellen: Problemen door dragen van hoorapparaatHoortoestellen kunnen gepaard gaan met bijwerkingen, vooral wanneer ze niet op de juiste manier worden gebruikt. Veelvoo…

Een lekker watertjeEen lekker watertjeWater is voor een groot gedeelte van de mensheid een vanzelfsprekendheid, maar niet voor iedereen. Toch krijgen we het,…
Antwoorden op wat je je altijd al afvroeg over je lichaamAntwoorden op wat je je altijd al afvroeg over je lichaamDe nieuwsgierigheid naar de werking van hun lichaam is de mens eigen. Er zijn toch altijd weer vragen waarvan ze zelf he…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • www.vijfenvijftigpluscenter.nl
  • www.doof.nl
  • www.consumentenbond.nl
Ssandra3108 (253 artikelen)
Gepubliceerd: 24-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.