Antwoorden op wat je je altijd al afvroeg over je lichaam

Antwoorden op wat je je altijd al afvroeg over je lichaam De nieuwsgierigheid naar de werking van hun lichaam is de mens eigen. Er zijn toch altijd weer vragen waarvan ze zelf het antwoord niet zouden kunnen weten. Hieronder een aantal van deze vragen beantwoord.

Hoe ontstaat kriebel en waar dient het voor?

Kriebel wordt veroorzaakt door een uitwendige prikkel waarbij de beweging van haartjes op de huid wordt doorgegeven naar de zenuwcel die aan de haarschacht vastzit. Deze mechanische beweging wordt via de zenuwcel omgezet in een elektrisch signal dat naar de hersenen wordt geleid en dan voel je kriebel. Een kriebel is bedoelt als een waarschuwings- en overlevingsfunctie. Als er bijvoorbeeld een (gevaarlijk) insect op je arm kruipt, dan waarschuwt de kriebel je daarvoor.

Hoe ontstaat jeuk en waar dient dit voor?

Kriebel is iets anders dan jeuk, jeuk is een inwendige prikkel. Bij jeuk worden er verschillende scheidkundige stoffen afgescheiden die tot een gewaarwording leiden. Jeuk kan een signaal zijn van je lichaam dat er iets niet helemaal goed is, bijvoorbeeld een allergische reactie of dat je gestoken bent door een insect.

Waarom moet je vaak niezen als je tegen de zon inkijkt?

Als je in een sterke lichtbron kijkt, bijvoorbeeld een felle lamp of de zon, dan veroorzaakt dit een erg hoge actie/reactive op de zenuwbanen die de ogen met de hersenen verbinden.Op het punt waar de zenuwbanen van beide ogen elkaar kruisen, treedt een soort kortsluiting op beide zenuwen. Dit stimuleert het onderliggende hersenweefsel dat weer de geurwaarneming en ook het niezen activeert.

Kan je verkouden worden als je “op de tocht” zit?

Het antwoord hierop is nee, er zijn verschillende onderzoeken gedaan om dit uit te testen . Het zogenaamde Rhinovirus dat verkoudheid veroorzaakt trekt zich niets aan van kou. Je kunt zowel verkouden worden in de tropen als op de Noordpool.

Waarom is bruin haar sterker dan andere haartypen?

Er zijn drie soorten haar: Aziatisch, Afrikaans en Europees. Aziatisch en Afrikaans haar is donker van kleur en iets dikker dan Europees haar. Hoewel Afrikaans en Aziatisch haar vergelijkbaar van kleur is, is de sterkte anders. De sterkte van het haar heeft niet zozeer met de kleur te maken maar meer met de vorm van het haar en de krulling. De interne vezelstructuur die een haar zijn sterkte geeft. Deze vezels zijn kleurloos. Een haar heeft zijn kleur te danken aan porien tussen de vezels die gevuld zijn met kleurstoffen en deze hebben nauwelijks invloed op de sterkte.

Waarom raakt je hoofdhaar uit model tijdens je menstruatie?

Zowel vetheid als droogte kunnen een effect hebben op de haarkwaliteit en dus het haarmodel. Het testosterongehalte is tijdens de menstruatieperiode tijdelijk verhoogd en dit hormoon stimuleert de talgklieren zodat dit de vetproductie bevordert in je haar. Droog haar tijdens de menstruatie is het gevolg van een tijdelijke stoornis in de stofwisseling.
© 2011 - 2024 Esthercita79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een verkoudheid?Wat is een verkoudheid?Bijna iedereen heeft wel eens een verkoudheid opgelopen. Pijn in je keel, lopende neusen, veel hoestbuien en in sommige…
Jeuk aan of in de neusJeuk aan of in de neusJeuk in of aan de neus kan heel vervelend zijn. Je bent geneigd om constant aan je neus te zitten of te gaan niezen. Jeu…
Waarom niest men en hoe kan men dit voorkomen?Waarom niest men en hoe kan men dit voorkomen?Niezen is een natuurlijke reactie van het lichaam. Het zorgt ervoor dat schadelijke stoffen uit de luchtwegen verwijderd…

Een hoorapparaat kiezen en kopen, tipsEen hoorapparaat kiezen en kopen, tipsWie een hoorapparaat gaat kopen kan wel tips gebruiken. Er zijn zoveel hoortoestellen. Een audicien geeft een gratis geh…
Wat te doen bij een bloedneusWat te doen bij een bloedneusVeel mensen ervaren wel eens een bloedneus, iets wat niet echt een prettige ervaring is. Gelukkig is een bloedneus zelf…
Esthercita79 (271 artikelen)
Laatste update: 24-10-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.