Waarom niest men en hoe kan men dit voorkomen?

Waarom niest men en hoe kan men dit voorkomen? Niezen is een natuurlijke reactie van het lichaam. Het zorgt ervoor dat schadelijke stoffen uit de luchtwegen verwijderd worden. Er zijn een aantal factoren die te maken hebben met niezen. Het kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door biologische en/of chemische stoffen. Soms kan een niesaanval plaatsvinden omdat het lichaam "denkt" dat de stoffen schadelijk zijn terwijl dit niet het geval is. Hier zijn een aantal oplossingen voor om de symptomen te verminderen.

Waarom niest men en hoe kan men dit voorkomen?


Wat is niezen?

Niezen is een oncontroleerbare reflex van het lichaam. Men kan zeer plotseling gaan niezen. Hierdoor komt er slijm en snot naar boven. Meestal niest men een aantal keer achter elkaar. Dit heeft namelijk een functionele reden. Niezen is over het algemeen echter niet schadelijk voor het menselijk lichaam.

Waardoor ontstaat het?

Men niest doordat het neusslijmvlies ontstoken is of geprikkeld wordt door een stofje. Een prikkeling kan eventueel gevaarlijk zijn, waardoor het lichaam hierop reageert. Omdat er veel lucht ingeademd wordt en daarna met een hoge snelheid weer naar buiten vliegt, worden de longen en neus gereinigd.

Wat voor functie heeft niezen?

Men niest zodat er schadelijke stoffen het lichaam kunnen verlaten. Deze stoffen kunnen een biologische of niet-biologische oorsprong hebben. Op deze manier worden bijvoorbeeld bacteriën en virussen uit de luchtwegen verwijderd. Wanneer dit niet gebeurt is de kans op het krijgen (of het aanhouden) van een ziekte vele malen groter.

Regelmatig moeten niezen

Wanneer men te maken heeft met een verkoudheid is de kans groot dat men regelmatig niest. Dit heeft te maken met het feit dat het neusslijmvlies in deze periode extra gevoelig is zodat het lichaam beter beschermd blijft tegen indringers. Hiernaast niezen mensen met een allergie meer dan mensen die dat niet hebben. Wanneer men last heeft van een ontstoken of geïrriteerde neus wordt het ook wel 'rinitis' genoemd. Dit kan bijvoorbeeld betrekking hebben tot een ziekte zoals astma of een verkoudheid.

Hoe kan men eventueel voorkomen dat men niest?

Wanneer men verkouden is niest men extra vaak. Een verkoudheid behoort tot "acute rinitis". Dit betekent dat de aandoening onverwachts ontstaat en slechts tijdelijk van aard is. Door de eigen weerstand goed in balans te houden is het mogelijk om minder vaak verkouden te worden. Hiermee kunt u indirect het aantal niesbuien verminderen. Vooral in de winter is er een verhoogde kans om verkouden te worden. Dit is omdat het afweersysteem rond deze periode veel te verduren heeft. Om uw weerstand te versterken kunt u het beste een gezonde levensstijl aannemen. Dit betekent dat men minder vaak verkouden wordt als men genoeg voedingsstoffen binnen krijgt. Hiernaast is het aanbevolen om tijdens de herfst- en winterperiode warme kleding te dragen. Tevens is het belangrijk dat de kleding droog blijft. Wanneer u last heeft van een allergie moet de oorzaak op een andere manier weggenomen worden.

Allergische reactie

Niezen kan ontstaan vanwege allergische reacties zoals hooikoorts. Hierbij spreekt men van een "chronische rinitis". Deze vorm van chronische rinitis wordt ook wel een allergische rinitis genoemd. Personen die last hebben van hooikoorts moeten extra veel niezen. Deze aandoening komt het meest in de zomer voor. Het wordt veroorzaakt door zogenaamde "pollen" oftewel stuifmeel. Het stuifmeel wordt aangemaakt door de planten en bloemen die tot bloei komen. Wanneer ze de luchtwegen in gaan bij mensen met een allergie worden ze onterecht als een gevaar gezien door het eigen lichaam. Hierdoor kan het immuunsysteem heftig reageren waardoor het zelfs de eigen cellen aanvalt.

Bron: Blausen.com staff, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Bron: Blausen.com staff, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Rinitis medicamentosa

Wanneer men last heeft van rinitis medicamentosa wordt het niezen veroorzaakt door medicijngebruik. Hierbij is er meestal een overmatige hoeveelheid medicijnen gebruikt die direct of indirect betrekking hebben tot de neus. Dit kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden doordat er teveel gebruik gemaakt wordt van een neusspray of bloeddrukverlagende medicijnen. Soms zijn mensen hier extra gevoelig voor ondanks dat er de juiste hoeveelheid wordt gebruikt. Als gevolg van het medicijngebruik ontstaat er een (verergerde) neusslijmvliesontsteking.

Gevoelige neusslijmvlies

Soms kan er een zwelling ontstaan van het neusslijmvlies vanwege normale prikkels. Deze zwelling is geen allergische reactie maar een reactie van het neusslijmvlies vanwege overgevoeligheid. Deze aandoening wordt ook wel een hyperreactieve rinitis genoemd. De symptomen hiervan kunnen een lange tijd aanhouden. Hierbij moet men extra rekening houden dat er geen overmatige gebruik van medicijnen ontstaat vanwege de langdurigheid van deze aandoening.
© 2015 - 2024 Island, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Desloratadine: medicijn tegen allergische reactiesDesloratadine: medicijn tegen allergische reactiesBij een allergie reageert je lichaam overdreven sterk op prikkels. Meestal uit zich dit in niezen, snotterig zijn, rode…
Fluticason: tegen hooikoorts en ontstoken neusslijmvliesFluticason: tegen hooikoorts en ontstoken neusslijmvliesHet neusslijmvlies kan door verschillende oorzaken geïrriteerd raken, bijvoorbeeld door een allergie, hooikoorts, ontste…
Waarom je moet niezenWaarom je moet niezenNiezen wordt veroorzaakt door iets dat het neusslijmvlies irriteert. Vaak is dit stof, stuifmeel, haartjes of andere dee…
Nasonex (mometason): Spray je allergie weg!Nasonex (mometason): Spray je allergie weg!Nasonex neusspray is een neusspray op basis van de stof mometason. Nasonex wordt toegepast bij allergische reacties en h…

Immuniteit en afweerImmuniteit en afweerJe wordt voortdurend blootgesteld aan allerlei micro-organismen. Dit zijn bijvoorbeeld virussen, bacteriën, fungi (schim…
Loodgieters en de historie van ziektebestrijdingWij nemen ons huidige sanitaire systeem voor lief. In de discussie rond vaccineren, wordt het ontbreken van sanitaire vo…
Bronnen en referenties
Island (91 artikelen)
Laatste update: 16-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.