Aandoening: Hersenletsel

Aandoening: Hersenletsel Een ongeval zit vaak maar in een klein hoekje. Soms komt een klap zo hard aan dat je er een letsel aan overhoud. Lees hieronder wat je moet doen.

Letsel aan de hersenen


Hersenletsel

Het kan zomaar ineens voorkomen dat je keihard een klap op je hoofd krijgt van iets dat je niet verwacht. Hierdoor zou je een hersenletsel kunnen oplopen. Je schedel hoeft hier niet persé een verwonding voor op te lopen om een hersenletsel te krijgen. Bij de klap schudden de hersenen net iets te hard dat de hersenen tegen het andere hersengedeelte aan kunnen komen. Hierdoor ontstaat er een zwelling in het hoofd wat de symptomen; zie hieronder, kan veroorzaken. Indien de schedel is gescheurd is de kans vele malen groter dat men een hersenletsel heeft opgelopen. De grootte van de beschadiging bepaald of er kans is op blijvende schade of hoelang het herstel duurt.

Symptomen

  • Hoofdpijn
  • Verwardheid
  • Duizeligheid
  • Verzwakking van de spieren

Bij zwaar letsel

  • Bewusteloosheid
  • Gedeeltelijke verlamming
  • Snel prikkelbaar
  • Verminderde levendigheid
  • Depressiviteit

Komt het vaak voor?

Zo'n 1 op de 500 mensen komt jaarlijks in het ziekenhuis terecht vanwege hoofdwonden. Ongeveer 1 op de 100 mensen zal hier ook daadwerkelijk een letsel aan de hersenen aan overhouden.

Oorzaak van hersenletsel

  • Ongeval in het bedrijf
  • Ongeval in het verkeer
  • Schotwonden
  • Vechtpartijtjes
  • Een val (bijv. van de trap)

Wat gebeurd er na het ongeval?

Het kan zelfs voorkomen

Naar de dokter

Als je denkt dat iemand de symptomen die hierboven omschreven staan heeft, waarschuw dan zo spoedig mogelijk een arts. Het is belangrijk dat je weet wat er is gebeurd, of als het bij jezelf gebeurd; dat je getuigen hebt die het hebben zien gebeuren.

De behandeling

In het ziekenhuis wordt er meestal een CAT scan gemaakt van de hersenen. Hierbij wordt men op een soort plank gelegd die kan bewegen. Het hoofd wordt vastgezet en is het zeer belangrijk om niet te bewegen. Hierdoor kunnen de foto's wazig worden. Er wordt van veel hoeken van het hoofd een röntgenscan gemaakt om te zien wat voor schade het ongeluk heeft aangericht in de hersenen.

Herstel

Om te herstellen is bedrust erg belangrijk. Soms moet men zelfs een paar dagen in het ziekenhuis blijven ter observatie. Dit heeft te maken met de ernst van het letsel.

Medicijnen

Er mogen alleen medicijnen worden gebruikt op advies van de arts. Het is namelijk erg gevaarlijk als je zelf iets tegen de pijn gaat halen.
© 2012 - 2024 Rozanne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Niet-aangeboren hersenletsel (NAH)Niet-aangeboren hersenletsel (NAH)Niet-aangeboren hersenletsel is een hersenbeschadiging die verworven is, die men tijdens het leven oploopt. Niet aangebo…
Schedelbreuk herkennenSchedelbreuk herkennenDe hersenen zijn een zeer belangrijk orgaan. Ze bevinden zich in de schedel, waar ze goed beschermd worden door het stev…
Hersenschudding, symptomenHersenschudding, symptomenEen hersenschudding is snel opgelopen: een klap of stoot tegen het hoofd is de aanleiding. Kinderen lopen dit sneller op…
Schaatsers: helm noodzaak?!Schaatsers: helm noodzaak?!Schaatsen is een sport waarbij in verhouding tot andere sporten veel blessures voorkomen. Een val op het achterhoofd kan…

Epiduraal abcesEpiduraal abcesEen epiduraal abces komt voor tussen het hoofd en de ruggenwervels en kan al snel het zenuwweefsel beschadigen. Lees hie…
De Buikbuddy: hulpje voor mensen met darmziektenDe Buikbuddy: hulpje voor mensen met darmziektenDe Buikbuddy. Dat is de naam van een nieuwe app, bedoeld voor patienten met chronische darmziekten. De app kan niet alle…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
Rozanne (218 artikelen)
Laatste update: 07-03-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.