Een navelbreuk bij volwassenen: hernia rond de navel

Een navelbreuk bij volwassenen: hernia rond de navel Een navelbreuk is een aandoening die vooral voorkomt bij kinderen. Toch kunnen volwassenen dit ook krijgen. Bij een navelbreuk is er een uitstulping te zien aan de navel. Een navelbreuk kan ook pijnlijk zijn. De uitstulping is eigenlijk een stuk darm dat door de wand van de buik is gekomen. Dit zit nu tegen de navel gedrukt. Wanneer je druk zet op de buik om te hoesten of niezen kan de navelbreuk erger worden. Een navelbreuk geneest niet uit zichzelf en wordt meestal geopereerd.

Wat is een navelbreuk?

Een breuk is een verzwakking in de buikwand. Dit wordt ook wel een hernia genoemd. Door deze verzwakking kunnen organen, meestal de darmen, vanuit de buik door de buikwand komen. Bij kinderen is de uitstulping uit de navel zelf. Bij volwassenen zal de uitstulping zich boven of onder de navel bevinden. Volwassenen kunnen twee soorten navelbreuken krijgen, namelijk een navelbreuk op latere leeftijd en een bovenbuikbreuk of ook wel hernia epigastrica genaamd.

Hernia op latere leeftijd

Een navel is het dunste gedeelte van de buikwand omdat hier vroeger bloeduitwisseling gebeurde van moeder naar kind en omgekeerd. Ook als volwassene blijft dit het kwetsbaarst. Het is mogelijk om een navelbreuk te krijgen op de plek waar je navel zit. Als dit een kleine breuk is, kan het om een beetje vet gaan dat de uitstulping vormt. Wanneer de uitstulping groter is zal er waarschijnlijk een stukje darm door de buikwand zijn gedrukt.

Bovenbuikbreuk

Bij een bovenbuikbreuk is er een scheur in de buikwand boven de navel. Door deze scheur zal zich meestal vet verplaatsen. De uitstulping die je ziet zijn dus stukjes vet die door de scheur aan het oppervlak zijn gekomen. Bij een bovenbuikbreuk is het mogelijk om meerdere breuken te hebben op de plaats.

Symptomen

Je kan een navelbreuk hebben zonder symptomen. Natuurlijk is de uitstulping zelf wel zichtbaar. De uitstulping kan wel gevoelig aanvoelen of pijn doen. Bij extra druk door hoesten of niezen kan de uitstulping groter worden. Ook kan de darm afgekneld worden. De patiënt krijgt ineens enorme pijn. Wanneer er zich een afknelling voordoet kan je het best zo snel mogelijk naar het ziekenhuis gaan. Als een afknelling niet geopereerd wordt kan het leven van de patiënt in gevaar komen.

Oorzaken van een navelbreuk

Bij kinderen is er een probleem ontstaan bij het afsterven van de navelstreng tijdens de eerste levensweken. Het dichtgroeien van de navel gebeurde niet op de goede manier. Ook is het mogelijk dat de navel zelf wel gesloten is, maar dat de buikwand niet goed sluit. Omdat een kind groeit, kan dit gedurende de eerste levensjaren vanzelf opgelost worden. Toch blijft dit een zwakke plek in het lichaam. Zo kan als het kind volwassen is, opeens een navelbreuk ontstaan.

Verder worden er steeds meer operaties uitgevoerd in de buik. Ook doet men veel meer kijkoperaties dan vroeger waarbij men kleine gaatjes in de buikwand maakt om nadien een orgaan beter te kunnen bekijken. Deze gaatjes genezen wel, maar blijven toch een zwakke plaats in de buikwand. Deze zwakkere plekken kunnen later in een navelbreuk veranderen.

Wanneer er al een zwakke plek is in de buikwand kan overgewicht ervoor zorgen dat de darmen sneller door de buikwand geduwd worden en de navelbreuk ontstaat. Ook hoesten, niezen en persen kan de navelbreuk doen ontstaan of hem vergroten. Ook bij zware arbeid kan je te veel druk op je buikwand zetten.

Diagnose

Een arts zal een lichamelijk onderzoek doen om er zeker van te zijn dat het om een navelbreuk gaat. Hierbij besteedt hij vooral aandacht aan het gebied aan de navel en luistert hij naar je klachten. Als je als kind al een navelbreuk hebt gehad, moet je dit zeker vermelden bij de arts. Als de arts twijfelt of je een navelbreuk hebt, kan hij een echo laten doen. Hierop moet de navelbreuk duidelijk te zien zijn. Wanneer de diagnose van een navelbreuk is gesteld, zal je doorverwezen worden naar een chirurg. Een navelbreuk zal niet vanzelf weggaan en wordt meestal geopereerd.

Behandelen van een navelbreuk

Een navelbreuk heeft een gelijkaardige behandeling als een liesbreuk. Wanneer de scheur in de buikwand kleiner is dan één centimeter kan de arts beslissen om geen prothese in de buikwand te plaatsen en de scheur dicht te naaien.

Wanneer de scheur in de buikwand groter is dan één centimeter wordt gekozen om een snee te maken in de buurt van de navel. Langs deze snee zal de arts eerst de darm op een veilige manier terug duwen. Daarna plaatst de arts een prothese in de buikwand om te voorkomen dat de navelbreuk terug kan komen. Deze prothese is een lapje kunststof. De lap wordt tegen de buikwand vastgemaakt zodat het de plaats bedekt die zwakker was. De huid wordt opnieuw gesloten door middel van oplosbare hechtingen en er wordt een verband aangebracht. Na de operatie wordt de patiënt naar recovery gebracht waar hij rustig kan wakker worden uit de narcose. Als de patiënt wakker is wordt hij overgebracht naar een gewone afdeling waar hij nog één of twee dagen verblijft ter observatie.

Na de observatie mag de patiënt naar huis. Hij moet de komende weken voorzichtig zijn. Hij mag niets zwaar tillen tot hij terug is geweest op consultatie bij de arts. Daar zal de arts de wond nog een keer bekijken of deze goed hersteld is en naar de toestand van de patiënt vragen.

Lees verder

© 2017 - 2024 Leen0095, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Navelbreuk: aangeboren en bij volwassenenNavelbreuk: aangeboren en bij volwassenenEen navelbreuk heet ook wel een hernia umbilcalis. Hernia betekent uitstulping, bij een navelbreuk is er een uitstulping…
Een hernia of breuk; wat is het?Een hernia of breuk; wat is het?Je hoort het tegenwoordig steeds vaker, iemand heeft een hernia. Een aandoening die niet alleen voorkomt bij ouderen, ma…
Navelbreuk: Uitstulping van buikwand rond navelNavelbreuk: Uitstulping van buikwand rond navelEen navelbreuk, ook wel bekend als hernia umbilicalis of umbilicale hernia, is een uitstulping van het buikvlies of een…
Navelbreuk: symptomen, oorzaak, behandeling en prognoseNavelbreuk: symptomen, oorzaak, behandeling en prognoseEen navelbreuk is een uitstulping van het buikvlies en buikorganen door een opening in de buikwand ter hoogte van de nav…

Botkneuzing: Traumatisch letsel aan bot met pijn en zwellingBotkneuzing: Traumatisch letsel aan bot met pijn en zwellingEen botkneuzing (contusie) wordt vaak geassocieerd met een blauwe plek op de huid, maar kan ook interne structuren zoals…
Granuloma teleangiectaticum: Goedaardige huidaandoeningGranuloma teleangiectaticum: Goedaardige huidaandoeningGranuloma teleangiectaticum, ook bekend als pyogeen granuloom of lobulair capillair hemangioom, is een goedaardige, niet…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Bykst, Pixabay
  • http://www.medicinfo.nl/%7B43196E90-49B1-459C-8914-733C8EDC7FA1%7D#
  • http://www.herniacentrumgent.be/navelbreuk.html
  • https://www.thuisarts.nl/navelbreuk/ik-heb-navelbreuk
  • https://www.dz.nl/behandelingen/buikwandbreuk_operatie/Paginas/default.aspx
Leen0095 (84 artikelen)
Laatste update: 24-03-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.