Een goede methode tegen bedplassen: de plaswekker

Een goede methode tegen bedplassen: de plaswekker De meeste kinderen zijn zindelijk voordat ze naar groep een gaan van de basisschool. Maar wat als dit niet het geval is? Incontinentie overdag is een probleem waar gelukkig iets aan gedaan kan worden. En wat als een kind overdag wel naar het toilet gaat maar ís nachts in bed plast? Een plaswekker kan de oplossing zijn voor de problemen. De training duurt ongeveer vier maanden.

Incontinentie overdag

Het is voor een kind zeer vervelend om nog geen controle te hebben over de blaas als het naar het basisonderwijs gaat. De kans is groot dat andere kinderen het zien, ruiken en het kan leiden tot vervelende reacties. Dit kan grote invloed hebben op het zelfvertrouwen van het kind. Wordt nooit boos op een kind, het is voor een kind al vervelend genoeg. Het is van groot belang om een oplossing te zoeken.

Mogelijke oorzaken van incontinentie overdag

 • Kinderen gaan zo op in hun spel dat ze vergeten op tijd naar het toilet te gaan.
 • Bij een spannende gebeurtenis kan een kind zo nerveus zijn dat het per ongeluk de plas laat lopen.
 • Lichamelijke oorzaken: een kleine blaas, urineweginfectie. Als je dit vermoedt dan is het raadzaam om een afspraak te maken bij de huisarts.

Plaswekker van het merk Rodger / Bron: Foto infoteurPlaswekker van het merk Rodger / Bron: Foto infoteur

Oplossingen

 • Maak toiletafspraken: vaste momenten waarop het kind naar het toilet gaat. De kans op ongelukjes verklein je dan.
 • Kinderbroekjes die speciaal ontwikkeld zijn voor kinderen met poep- en/of plasproblemen, bijvoorbeeld de broekjes van UnderWunder. Deze broekjes ogen als gewone onderbroekjes, maar het er zijn onzichtbare absorptielagen in verwerkt. Als ze uitgevoerd zijn in donkere kleuren dan camoufleren ze extra. Een ongelukje is nauwelijks zichtbaar.
 • Een plaswekker voor overdag.
 • Een horloge met meerdere alarmmomenten (trilalarm) per dag.

Incontinentie ís nachts

De meeste kinderen zijn zindelijk als ze vijf jaar zijn. Kinderen ouder dan vijf jaar kunnen hulp nodig hebben om zindelijk te worden. Bedplassen kan een medische oorzaak hebben maar meestal is het een combinatie van factoren. Een kind kan er niets aan doen.

Oplossing: een plaswekker

Een plaswekker zou een oplossing kunnen zijn. Trek een paar weken tot een paar maanden uit voor de behandeling. In het begin is het mogelijk dat een kind zo diep slaapt dat het niet wakker wordt van het alarm, maar na verloop van de tijd zal een kind er wel wakker van worden. Geduld is dus een schone zaak. Blijf een plaswekker gebruiken tot een kind veertien dagen niet in bed heeft geplast.

Je kunt een plaswekker kopen bij verschillende fabrikanten maar ze werken nagenoeg hetzelfde. Soms is het mogelijk om een plaswekker te huren. Er zijn draadloze plaswekkers en plaswekkers met een verbindingssnoertje.

De training bij een draadloze plaswekker

Je klikt het zendertje op het speciale broekje. Als de eerste druppels urine in het sensorbroekje komen dan gaat het alarm af. Het kind zal wakker worden en in een reflex de sluitspier van de blaas sluiten. De wekker wordt uitgezet, of direct door het kind, of de ouders maken het kind wakker als het blijft slapen en vragen het kind om het alarm uit te zetten. De plas wordt afgerond op het toilet. Een nieuw sensorbroekje aan en het kind kan weer rustig gaan slapen.

De plaswekker werkt precies op het moment dat de eerste druppels de blaas verlaten. Dit precieze moment van wekken zal de waarschijnlijk verslapte sluitspier versterken. Het signaal dat de volle blaas afgeeft aan de hersenen zal ook versterkt worden.

Tips bij het gebruik van een plaswekker

 • Begin ontspannen en met goede moed aan een behandeling.
 • Straf een kind nooit!
 • Maak er geen wedstrijd van.
 • Wek het kind ís avonds niet om een plas te doen.
 • Beloon het kind af en toe als het goed gaat.
 • Onderbreek de behandeling niet.
 • Begin niet aan de training als er binnen korte tijd bijzondere dingen gaan gebeuren zoals een verhuizing.
 • Laat een klein lampje branden, dan slaapt een kind vaak minder diep.
 • Te warm slapen maakt dat een kind dieper slaapt.
 • Laat een kind niet minder drinken, alleen ís avonds liever geen thee, koffie, chocomel of koolzuurhoudende dranken.
 • Is binnen vier maanden geen resultaat, of maak je je eerder zorgen, raadpleeg dan een huisarts of arts om medische oorzaken uit te sluiten.
 • Tijdens vakanties is een plaswekker met trilfunctie erg handig, andere mensen hebben dan geen last van het alarm. Dit is met name een tip als je een plaswekker huurt, dan kun je wisselen van soort plaswekker. Belangrijk is wel dat een kind wakker wordt van het trilalarm.

Met plaswekker naar de basisschool

Het is fijn als je kind zindelijk is, wanneer het naar de basisschool gaat. Is dat niet het geval, dan is het raadzaam om dit met de leerkracht te bespreken. Je kunt bijvoorbeeld speciale kinderonderbroekjes kopen van UnderWunder. De andere kinderen kunnen het dan minder snel zien en ruiken als er een ongelukje plaatsvindt. Maar het kan er ook voor zorgen dat een kind minder gemotiveerd is om een toilet op te zoeken, het voelt wel veilig met zo'n broekje. Dan is het misschien verstandiger om met een plaswekker te werken, deze kun je ook overdag gebruiken. Kijk na in de polis van de ziektekostenverzekering of het apparaat vergoed wordt, soms heb je een briefje nodig van de huisarts. Kijk ook naar de mogelijkheid om een plaswekker te huren. Vaak krijg je twee broekjes bij een systeem, maar iets meer is handiger. In het begin wordt een kind in de nacht misschien niet wakker van het alarm, het moet allemaal even wennen.
© 2011 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zindelijk worden, bedplassen en incontinentie bij kinderenZindelijk worden, bedplassen en incontinentie bij kinderenBaby's hebben nog geen controle over hun plas en poep en dragen daarom een luier. Op een gegeven moment wordt het echter…
De plaswekker: hulp bij zindelijkheidDe plaswekker: hulp bij zindelijkheidZindelijkheid laat bij sommige kinderen langer dan normaal op zich wachten. Eén op de tien zesjarigen plast af en toe no…
Behandeling van bedplassen bij kinderenBedplassen is een normale fase bij het zindelijk worden. Maar wat als een kind op latere leeftijd nog in bed plast? We s…
Bedplassen bij kinderenBedplassen bij kinderenBedplassen komt bij kinderen vaak voor. Lees hier op welke leeftijd het over gaat en wat je er tegen kunt doen.

Navelontsteking of infectie (baby): symptomen en behandelingNavelontsteking of infectie (baby): symptomen en behandelingEen navelonsteking is een aandoening die pasgeboren baby's kan treffen. Het is een ernstig probleem en kan de gezondheid…
Drie basisbehoeften voor elk mensWie kent ze niet? De drie basisbehoeften (Stevens) om tot een goede ontwikkeling te komen. In dit artikel worden de drie…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Foto infoteur
 • Folder Rodger
 • www.urifoon.nl
 • Afbeelding bron 1: Foto infoteur
Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 23-08-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.