Ingevallen ogen: Oorzaken van diepliggende, holle ogen

Ingevallen ogen: Oorzaken van diepliggende, holle ogen Ingevallen ogen zijn voor veel mensen vervelend. Ze lijken hierdoor uitgeput, ongezond of erg oud. De diepliggende ogen zijn meestal het gevolg van een tekort aan vocht in het lichaam, een slaaptekort of van andere eenvoudige oorzaken. Enkele aandoeningen veroorzaken echter ook het holle uiterlijk van de ogen. De verzonken ogen zijn voorts duidelijk wanneer mensen in de spiegel kijken, al varieert het uiterlijk wel per patiënt. Zowel huismiddeltjes als een medicinale of chirurgische behandeling zijn mogelijk voor ingevallen ogen. Wanneer de oorzaak verholpen is, verdwijnen de ingevallen ogen zonder verdere behandeling. In de meeste gevallen zijn ingevallen ogen echter niet gerelateerd aan levensbedreigende omstandigheden en zijn enkele huismiddeltjes reeds voldoende om het uiterlijk van de ogen en de huid rond de ogen te verbeteren.

Aandoeningen en diepliggende ogen

Allergieën

Bij een oogallergie zakken de ogen weg in het gezicht, en ontstaan donkere kringen rond de ogen. Deze effecten zijn toe te schrijven aan ontstekingen in de kleine bloedvaten onder de ogen of door een verstopte neus, hetgeen geassocieerd is met allergieën. Voor een allergie zet de arts antihistaminica in; medicijnen die een allergische reactie behandelen. De antihistaminica-oogdruppels dient de patiënt toe via correcte oogdruppelrichtlijnen.

Sinusinfecties

Wanneer de sinussen ontstoken zijn (sinusitis), veroorzaakt dit vaak diepliggende ogen. Een verstopte neus en druk zijn symptomen van sinusitis (ontsteking van de neusbijholten). Antibiotica bestrijden meestal de ontsteking van de sinussen.

Trauma

Soms krijgen patiënten te maken met een verwonding aan het gezicht of de botten rond de ogen, hetgeen de ogen een ingevallen uiterlijk bezorgt. De meeste oogkasfracturen genezen binnen een paar weken of maanden. Bij veel fracturen is de benige rand van het oog intact, maar is de dunne wand van de oogkas wel gebroken of gebarsten. Een oogletsel komt daarnaast voor bij één op de drie patiënten met oogkasfracturen. Een chirurgische behandeling is de beste manier voor het behandelen van oogfracturen.

Uitdroging

De meest voorkomende oorzaak van ingevallen ogen is uitdroging (dehydratie), waarbij mensen niet genoeg water in het lichaam hebben. Het consumeren van te veel koffie, frisdrank en voorverpakte dranken veroorzaakt mogelijk diuretische effecten. Dit houdt in dat mensen meer moeten plassen, hetgeen zorgt voor de uitdrogingsverschijnselen. Voldoende drinken (acht tot tien glazen water per dag) is belangrijk voor het voorkomen van dehydratie.

Vitaminetekorten leiden mogelijk naast ingevallen ogen tot blauwe plekken / Bron: Dezidor, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Vitaminetekorten leiden mogelijk naast ingevallen ogen tot blauwe plekken / Bron: Dezidor, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Vitaminetekorten

Tekorten aan vitamine C, vitamine K en ijzer (bloedarmoede door ijzertekort)) resulteren vaak in ingevallen ogen. ‘Holle’ ogen zijn één van de eerste symptomen van ondervoeding. Vitamine C helpt bij het absorberen van ijzer en het verminderen van blauwe plekken, terwijl vitamine K verantwoordelijk is voor de bloedstolling. Tekorten aan één of beide van deze vitaminen leiden vaak tot blauwe plekken, een ongezonde huid en ingevallen ogen. Het is belangrijk om een gezonde en gevarieerde voeding met veel verse groenten en fruit te consumeren om vitaminetekorten te voorkomen.

Andere aandoeningen

Bij een aantal aandoeningen komen diepliggende ogen ook sneller tot stand namelijk bij:

Omgevingsfactoren en holle ogen

Soms zijn is het ‘hol’ uiterlijk van de ogen het resultaat van genetische factoren. De positie van de oogkassen en ogen is grotendeels te danken aan de genetica.

Gewichtsverlies

De meeste patiënten verliezen eerst gewicht in het gezicht. Bij erg veel gewichtsverlies zijn de bloedvaten onder de ogen prominent aanwezig en wordt de huid transparant, waardoor het lijkt alsof de ogen ingevallen zijn. Sterk gewichtsverlies veroorzaakt mogelijk eveneens voedingsdeficiënties veroorzaken, wat eveneens leidt tot diepliggende ogen.

Roken

Roken veroorzaakt een afbraak van collageen (eiwitbestanddeel uit bindweefselvezels en (kraak)been) en de huidelasticiteit. Hierdoor gaat de huid in het gezicht doorbuigen wat zorgt voor een ingevallen uiterlijk van de ogen.

Slaapproblemen leiden ook tot holle ogen / Bron: Unsplash, PixabaySlaapproblemen leiden ook tot holle ogen / Bron: Unsplash, Pixabay

Slaapproblemen

Onvoldoende of slecht slapen veroorzaakt ingevallen ogen en een verkleuring van de gevoelige huid net onder de ogen. Een goede slaapkwaliteit kenmerkt zich door volgende factoren:
 • niet langer dan dertig minuten tijd nodig hebben om in slaap te vallen
 • niet meer dan eenmaal per nacht wakker worden
 • niet meer dan twintig minuten wakker zijn gedurende de nacht
 • voor een groot deel van de tijd in bed slapen

Volwassenen hebben een slaap van ongeveer zeven tot negen uur nodig per nacht, terwijl baby's, kinderen, tieners en ouderen vaak meer slaapuren nodig hebben. Niet zwaar eten of drinken, geen zware activiteiten uitvoeren, een donkere en stille slaapruimte en op ongeveer dezelfde tijdstippen gaan slapen en opstaan en zorgen voor minder stress zijn enkele belangrijke tips om een betere slaapkwaliteit te verkrijgen. Verder is het nuttig om twee kussens te gebruiken, want ’s nachts hopen zich anders vloeistoffen op onder de ogen, waardoor ingevallen ogen en kringen rond de ogen ontstaan.

Slechte eetgewoonten

Slechte eetgewoonten en indigestie (maagklachten na het eten of drinken) zijn andere bijdragende factoren aan de ingevallen ogen. Het consumeren van te veel fastfood, dat veel calorieën maar weinig vezels bevat, veroorzaakt na verloop van termijn verteringsproblemen. Deze maagproblemen leiden tot kringen onder de ogen, en holle ogen en andere problemen. Ook het drinken van alcohol en cafeïne geeft het uiterlijk van het oog een verouderd beeld.

Veroudering

Collageen is het meest voorkomende eiwit in het menselijk lichaam en geeft de huid zijn kracht en flexibiliteit. Naarmate het lichaam veroudert, verliest het lichaam aan collageen. Het meest opvallend is dit verlies aan de huid net onder de ogen. Door het verlies van collageen zakken de ogen terug in de oogkassen, waardoor de ogen ingevallen lijken. Cosmetische chirurgie en fillers zijn eventueel inzetbaar wanneer de ingevallen ogen het gevolg zijn van veroudering of genetica. Een operatie is echter nooit zonder risico's. Patiënten die fillers overwegen, krijgen een injectie van hyaluronzuur (natuurlijke vochtvasthoudende stof) in het gevoelige weefsel net onder de ogen toegediend. Ook deze behandeltechniek brengt risico’s met zich mee.

(Zonnebrand)crèmes zijn nodig voor het beschermen van he gezicht en de huid onder de ogen / Bron: Dimitrisvetsikas1969, Pixabay(Zonnebrand)crèmes zijn nodig voor het beschermen van he gezicht en de huid onder de ogen / Bron: Dimitrisvetsikas1969, Pixabay

Zon

De langdurige blootstelling aan de schadelijke UV-stralen van zonlicht verhoogt het kleurpigment onder de ogen, wat resulteert in een donker uiterlijk. Sommige crèmes onder de ogen bieden bescherming tegen de zon. Ook zonnebrandcrème met een factor van minimaal dertig is nuttig om aan te brengen op het gezicht en onder de ogen.

Huismiddeltjes bij ingevallen ogen

Veranderingen in levensstijl en huismiddeltjes verminderen het uiterlijk van de diepliggende ogen. Het is wel belangrijk dat geen enkel product recht in de ogen terechtkomt om oogirritatie en andere oogproblemen te voorkomen.

Amandelolie

Diepliggende ogen geven aan dat de huid onder de ogen voedingsstoffen heeft verloren. Amandelolie is voedend voor de ruimte onder de ogen. De olie is namelijk rijk is aan vitamine E, een vitale huidvitamine. Vitamine E-olie is ook een andere huidverzorgende optie.

Citroensap

Citroensap verwijdert de dode huid rond de ogen en verkleurt het waardoor de donkere kleur weer verbleekt. Het is essentieel om citroensap te verdunnen met water om huidirritatie te verminderen.

Koude kompressen

Koude kompressen aanbrengen op de ogen vermindert eveneens de ingevallen ogen. Maak hiervoor een washandje nat met koud water en breng het vervolgens aan op de ogen. Wanneer de huid koud is, verwijden de bloedvaten. Hierdoor verbetert het uiterlijk van de diepliggende ogen en de kringen rond de ogen.

Plakjes komkommer

Komkommer is een populair huismiddeltje voor donkere oogkringen en ingevallen ogen. Plakjes komkommer plaatsen mensen gewoon onder de ogen. Dit zorgt voor een verkoelend effect en vermindert de zwelling en huidverkleuring.

Rauwe aardappelen

Aardappelen bevatten vitamine C, enzymen en zetmeel om de dunne huid onder de ogen te voeden. Bovendien vermindert e koelte van de rauwe aardappel de ontsteking van de bloedvaten, hetgeen zorgt voor een mindere zwelling en een minder donker uiterlijk. De rauwe aardappelen blijven gedurende twintig minuten liggen op de huid onder de ogen.

Theezakjes

Thee bevat antioxidanten en flavonoïden. Het gebruik van theezakjes verbetert ingevallen ogen, daar dit de bloedsomloop bevordert en de oogzenuwen en spieren doet ontspannen. Hiervoor mag de patiënt twee uitgelekte warme theezakjes zonder vloeistof gedurende tien minuten op het gevoelige gebied onder de ogen plaatsen. De theezakjes mogen wel niet te heet zijn want dat zorgt voor pijn. Het gebruik van oogmaskers is voor een aantal mensen ook zeer effectief.

Visolie

Visolie is rijk aan vetzuren, waardoor het een ontstekingsremmende werking heeft. Daarnaast bevordert visolie de genezing van beschadigde cellen. Hiervoor breekt de patiënt een capsule met visolie open en brengt hij de olie aan op de huid onder de ogen. Dit doet de patiënt vlak voor bedtijd gedurende maximaal vier weken.

Hoofdpijn in combinatie met diepliggende ogen vereist een doktersbezoek / Bron: Geralt, PixabayHoofdpijn in combinatie met diepliggende ogen vereist een doktersbezoek / Bron: Geralt, Pixabay

Alarmtekens bij 'verouderd' uiterlijk van de ogen

Als diepliggende ogen na verloop van tijd verslechteren, ondanks het feit dat mensen een gezonde levensstijl hanteren en voldoende slapen, is het belangrijk om een arts te raadplegen. Soms treden daarnaast andere problemen op die alarmtekens zijn voor een doktersbezoek:

De arts bevraagt de patiënt dan en voert een lichamelijk onderzoek uit. Op basis van de resultaten beslist hij mogelijk om nog verder onderzoeken uit te voeren om de oorzaak van de diepliggende ogen te bepalen.

Lees verder

© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Uitstekende onderste ribben: hoe te verhelpen?Uitstekende onderste ribben: hoe te verhelpen?De onderste twee ribben kunnen bij mensen te ver naar buiten uitsteken. Mensen met uitstekende botten kunnen zich erg st…
Glazige ogen: Oorzaken, behandeling en preventieGlazige ogen: Oorzaken, behandeling en preventieEen persoon met glazige ogen heeft een meer helder en glanzend uiterlijk van de ogen. Hierdoor lijkt het alsof een perso…
Huidveroudering voorkomen met sculptraDankzij Sculptra (nieuwe naam voor New-Fill) is huidveroudering gemakkelijk te voorkomen en terug te draaien. Door het t…
Hoe donkere kringen onder de ogen te verwijderenHoe donkere kringen onder de ogen te verwijderenVeel vrouwen hebben regelmatig last van donkere kringen onder de ogen. In de praktijk hebben 9 van elke 10 personen op d…

Stinkende navel (navel stinkt): symptomen en oorzakenStinkende navel (navel stinkt): symptomen en oorzakenLast van een stinkende navel of een vieze geur uit de navel? Een stinkende navel is een vervelende klacht. Zweet, vuil,…
Stinkende ontlasting: oorzaken vies ruikende poep of diarreeStinkende ontlasting: oorzaken vies ruikende poep of diarreeStinkende ontlasting is iets waar iedereen wel eens mee te maken heeft. Het is niet leuk als je last hebt van stinkende…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Giuliamar, Pixabay
 • Geraadpleegd op 25 november 2017:
 • 4 Nutritional Causes of Sunken Eyelids and Dark Eye Circles, http://darkcirclesresearch.com/4-nutritional-causes-of-sunken-eyelids-and-dark-eye-circles/
 • All you should know about sunken eyes, https://www.medicalnewstoday.com/articles/320134.php
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010)
 • Got Sunken Eyes Or Dark Circles Under Your Eyes? Facial Eye Fillers Could Be The Answer, https://tabanmd.com/got-sunken-eyes-dark-circles-facial-fillers/
 • How to Get Rid of Sunken Eyes & Circles, https://www.livestrong.com/article/271553-how-to-get-rid-of-sunken-eyes-circles/
 • Sunken eyes making you look tired and old? This can help!, http://www.thehealthsite.com/beauty/sunken-eyes-making-you-look-tired-and-old-this-can-help/
 • Afbeelding bron 1: Dezidor, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Unsplash, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Dimitrisvetsikas1969, Pixabay
 • Afbeelding bron 4: Geralt, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 25-03-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.