Stinkende ontlasting: oorzaken vies ruikende poep of diarree

Stinkende ontlasting: oorzaken vies ruikende poep of diarree Stinkende ontlasting is iets waar iedereen wel eens mee te maken heeft. Het is niet leuk als je last hebt van stinkende ontlasting of poep. De meeste mensen vinden ontlasting vies ruiken, maar als je ontlasting een extreem slechte geur heeft, bijvoorbeeld de geur van rotting of rotte eieren, dan wordt het tijd dat je er aandacht aan besteedt. Volgens deskundigen is een stinkende ontlasting gerelateerd aan het voedsel dat je dagelijks eet, maar ook je darmflora speelt daarbij een rol; de grote hoeveelheden darmbacteriën die in de darm leven. In sommige gevallen kan een verstoring van de darmflora, bijvoorbeeld door antibioticagebruik, gepaard gaan met diarree, winderigheid of zelfs een opgeblazen gevoel. Ontlasting die een slechte geur veroorzaakt, is meestal zacht van samenstelling en wordt niet beschouwd als een normale stoelgang.
Buikpijn en stinkende ontlasting / Bron: Andrey Popov/Shutterstock.comBuikpijn en stinkende ontlasting / Bron: Andrey Popov/Shutterstock.com

Stinkende ontlasting

Uitwerpselen hebben van zichzelf een onaangename geur, maar het is een geur die je iedere dag ruikt als je gepoept hebt waardoor het vaak niet meer echt opvalt. Bovendien kunnen veel mensen hun eigen poepgeur beter verdragen dan die van een ander. Vies ruikende of stinkende ontlasting heeft een ongewoon sterke, bedorven geur. Het kan bijvoorbeeld ruiken naar rotte eieren. Hoewel in veel gevallen stinkende ontlasting verband houdt met het voedsel dat je eet en de bacteriënflora die in je dikke darm verblijft, kan het ook wijzen op een ernstig gezondheidsprobleem. Diarree, buikpijn, een opgeblazen gevoel of gasvorming (winderigheid) kunnen stinkende ontlasting vergezellen. Deze ontlasting is vaak zacht of vloeibaar en wordt niet als een normale stoelgang beschouwd.

Geur van rotte eieren

Extreem stinkende ontlasting kan te wijten zijn aan overgroei van bacteriën. Sommige bacteriën produceren waterstofsulfide met een karakteristieke rotte eiergeur (vreselijke stank).

Ammoniak

Naar ammoniak ruikende ontlasting kan worden toegeschreven aan bacteriegroei of stikstof die onvoldoende wordt verteerd of onjuist wordt gemetaboliseerd. Wanneer voedsel onvoldoende wordt verteerd, kan de niet-geabsorbeerde voedselbrij voedsel worden voor schadelijke bacteriën, of gewoon gaan rotten in de darm. Beide processen leiden ertoe dat gifstoffen vrijkomen in het lichaam.

Zwavelgeur

Heeft je ontlasting een zwavelgeur? Sommige mensen bij wie te veel gisten in de darm aanwezig zijn, merken dat als ze meer zwavelbevattende voedingsmiddelen eten, zoals eieren, gedroogde bonen, boerenkool en sojabonen, de gist zich voedt met zwavel en de klachten verergeren. Hun ontlasting kan dan een zwavellucht krijgen.

Stinkende scheten door een darmaandoening / Bron: Elbud/Shutterstock.comStinkende scheten door een darmaandoening / Bron: Elbud/Shutterstock.com

Oorzaken van stinkende poep en diarree

Veranderingen in het dieet zijn een veelvoorkomende oorzaak van stinkende ontlasting. Bijkomende oorzaken zijn onder meer: ​​
voeding (vet eten of veel vlees eten)
 • malabsorptie
 • maagdarminfecties
 • medicijnen en supplementen
 • alvleesklierontsteking
 • kortedarmsyndroom

Malabsorptie

Malabsorptie is een veelvoorkomende oorzaak van stinkende ontlasting. Malabsorptie treedt op wanneer je lichaam niet in staat is om de juiste hoeveelheid voedingsstoffen uit het voedsel dat je eet te absorberen. Dit gebeurt meestal wanneer er een infectie of ziekte is die voorkomt dat je darmen voedingsstoffen uit je voedsel opnemen. Vaak zijn er de volgende oorzaken van malabsorptie:
 • Coeliakie, een overgevoeligheid voor het eiwit gluten, waardoor voedsel dat gluten bevat beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm veroorzaakt. Deze beschadiging van de darmwand geeft klachten als aanhoudende diarree in de vorm van stinkende, vettige ontlasting die remsporen achterlaat in het toilet.
 • Inflammatoire darmaandoeningen zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. Bij mensen met een inflammatoire darmaandoening zal het eten van bepaald voedsel ervoor zorgen dat hun darmen geïrriteerd of ontstoken raken. Mensen met zo'n darmaandoening klagen vaak over stinkende diarree of obstipatie. Ze kunnen ook last hebben van winderigheid na het eten van bepaald voedsel. Hun windjes en scheten kunnen een vieze geur hebben (stinkende scheten).

Infecties

Infecties die de darmen beïnvloeden, kunnen ook stinkende ontlasting veroorzaken. Gastro-enteritis, een maagdarminfectie, in de volksmond bekend als buikgriep, kan optreden na het eten van voedsel dat besmet is met bacteriën, zoals Escherichia coli of Salmonellavirussen of parasieten. Enige tijd na besmetting met de boosdoener, kun je buikkrampen ervaren en vervolgens stinkende diarree hebben.

Stinkende poep door antibiotica / Bron: Stevepb, PixabayStinkende poep door antibiotica / Bron: Stevepb, Pixabay

Medicijnen en supplementen

Medicijnen en voedingssupplementen kunnen ook ongemak en diarree veroorzaken. Sommige multivitaminen kunnen ook stinkende ontlasting teweegbrengen als je allergisch bent voor de ingrediënten van de supplementen. Na een antibioticakuur kun je stinkende ontlasting krijgen totdat je normale bacteriële flora hersteld is. Vettig ruikende diarree kan een bijwerking zijn van een multivitamine of vitaminesupplement, of komen dor overdosering.

Andere aandoeningen

Andere aandoeningen die stinkende ontlasting kunnen veroorzaken, zijn onder meer chronische alvleesklierontsteking (pancreatitis), cystische fibrose (taaislijmziekte) en kortedarmsyndroom.

Stinkende poep door voeding

Veel vlees eten

Als je voedsel eet dat rijk is aan zwavel, zoals vlees, zuivel, knoflook en kruisbloemige groenten (denk aan broccoli, kool, boerenkool), dan heeft je darm vaak moeite om dit te verteren verteren en dit gaat gepaard met een grote hoeveelheid gassen en een stinkende ontlasting. Zelfs met een normale, ongecompliceerde spijsvertering zullen deze voedingsmiddelen een rotte eierenvlucht aan je ontlasting geven.

Junkfood kan leiden tot een vieze poeplucht / Bron: Ericd (talk · contribs), Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Junkfood kan leiden tot een vieze poeplucht / Bron: Ericd (talk · contribs), Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Teveel junkfood eten

Het eten van vet, verwerkt of suikerrijke voeding kan een vieze poepgeur tot gevolg hebben. Sommige mensen missen de spijsverteringsenzymen die nodig zijn om vetten af ​​te breken, die het spijsverteringsproces kunnen vertragen. Hoe langer het voedsel in de darmen aanwezig blijft, des te meer spijsverteringsgassen je lichaam wil produceren, als gevolg waarvan het produceren van ontlasting gepaard gaat met een grotere stank dan normaal. Bewerkte voedingsmiddelen bevatten synthetische ingrediënten die de spijsvertering kunnen bemoeilijken. Het beste is om zoveel mogelijk dergelijke producten te mijden.

Symptomen van vies ruikende ontlasting

Verschijnselen

Symptomen die kunnen worden geassocieerd met stinkende ontlasting zijn onder andere:

Alarmsymptomen

Stinkende ontlasting kan duiden op een ernstige medische aandoening. Raadpleeg onmiddellijk je huisarts als je een van de volgende symptomen krijgt:

Afname van bloed voor onderzoek / Bron: Istock.com/JovanmandicAfname van bloed voor onderzoek / Bron: Istock.com/Jovanmandic

Onderzoek en diagnose

Bij aanhoudende of steeds terugkerende stinkende ontlasting en eventuele bijkomende symptomen, is het verstandig een afspraak te maken met je huisarts. Je huisarts zal je vragen stellen over je stoelgang, hoe vaak je moet poepen, de geur die het heeft, inclusief de consistentie ervan en wanneer je voor het eerst de vieze geur opmerkte. Als de consistentie van je stoelgang onlangs is veranderd, zal je arts willen weten wanneer de verandering heeft plaatsgevonden. Hij of zij zal je ook vragen of je je voedingsgewoonten hebt veranderd. Licht je huisarts in over alle voedingsmiddelen die je hebt gegeten voordat je poep ging stinken, alsmede alle voedingsmiddelen die je onlangs bent begonnen te eten. Daarna volgt lichamelijk onderzoek, waarbij de arts extra aandacht schenkt aan de buikregio. De arts kan een ​​ontlastingsmonster nodig vinden om te controleren op bacteriële, virale of parasitaire infecties. Hij of zij kan ook een bloedmonster afnemen om te testen.

Behandeling en preventie van vies ruikende poep

De volgende maatregelen kunnen helpen om stinkende ontlasting en diarree te voorkomen:

Passend dieet

Als je lijdt aan een ziekte die voorkom dat je lichaam adequaat voedingsstoffen uit voedsel opneemt, kun je aan je arts vragen om een ​​passend dieet. Door het dieet te volgen, kun je zorgen voor vermindering van buikpijn en stinkende ontlasting.

Vlees goed garen

Zorg ervoor dat vlees goed gaar is voordat je het opeet en bereid het voedsel op hygiënische wijze. Voorkom ook dat je overdadig vlees eet, want dat veroorzaakt stinkende ontlasting.

Kleine porties

Je kunt ook proberen om voedsel in kleine porties te eten. Dit komt je spijsvertering ten goede.

Bruin lijnzaad / Bron: Rasbak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bruin lijnzaad / Bron: Rasbak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Lijnzaad

Voedingsmiddelen zoals lijnzaad en andere voedingsmiddelen die helpen de dikke darm te reinigen, zijn ook erg nuttig.

Voldoende vezels eten

Het is essentieel om fruit en groenten en andere voedingsmiddelen die vezelrijk zijn in je dieet op te nemen. Ze helpen de dikke darm te reinigen en zorgen er zo voor dat je ontlasting nauwelijks ruikt.

Magnesium

Je kunt ook stinkende ontlasting voorkomen door je magnesiuminname te verhogen. Dit kan worden bereikt door het eten van zaden, noten en groene groenten.

Vermijd ongepasteuriseerde melk

Drink geen ongepasteuriseerde melk. Deze bevat bacteriën die je darmen kunnen aantasten en stinkende ontlasting kan veroorzaken.

Hygiëne

Snij groenten en vlees niet op dezelfde snijplank. Was altijd je handen voordat je ze gaat bereiden, dit minimaliseert de mogelijke besmetting van voedsel.

Water drinken is gezond / Bron: Mimagephotography/Shutterstock.comWater drinken is gezond / Bron: Mimagephotography/Shutterstock.com

Voldoende drinken

Zorg ervoor dat je ongeveer acht glazen water per dag drinkt. Voeg ook warme thee of toe aan je dieet. Deze dranken zullen het absorptieproces gemakkelijker maken en obstipatie voorkomen.

Niet drinken en roken

Drink geen alcohol of rook niet. Deze praktijken zijn verantwoordelijk voor het veranderen van je voedingsbalans en verstoren tegelijkertijd een regelmatige stoelgang.

Kruidengeneesmiddelen voor de spijsvertering

Mogelijke kun je stinkende ontlasting behandelen door je spijsvertering te verbetering door middel van kruiden.

Pepermunt

Pepermunt, een plant uit de lipbloemenfamilie, staat bekend om zijn verfrissende smaak en het vermogen om een ​​maagklachten te kalmeren. Menthol, een verbinding in pepermunt, verbetert spijsverteringsproblemen. Pepermuntolie wordt soms gebruikt om het prikkelbare darm syndroom (PDS) te verbeteren. Pepermunt kan de symptomen van PDS en andere spijsverteringsproblemen helpen verbeteren, maar onderzoeken naar de effecten van pepermuntthee op de spijsvertering ontbreken anno 2024 nog steeds.

Verse gemberwortelstok / Bron: Nataraja, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Verse gemberwortelstok / Bron: Nataraja, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Gember

Gember, een wortelknol van de gemberplant, is afkomstig uit Azië. De wortelstok (ondergronds deel van de stengel) wordt wereldwijd gebruikt als specerij. Verbindingen in gember, bekend als gingerols en shogaols, kunnen maagcontracties en het legen van de maag stimuleren. Het kruid kan helpen bij misselijkheid, maagkrampen en buikkrampen, een opgeblazen gevoel, gasvorming of dyspepsie. Je kan verse gember verwerken in thee.

Gentiaanwortel

Gentiaanwortel komt uit de gentiaanfamilie (Gentianaceae), een familie van tweezaadlobbige planten die wereldwijd groeit. Verschillende soorten gentiaanwortel worden al eeuwenlang gebruikt om de eetlust te stimuleren en maagaandoeningen te behandelen. Gentiaanwortel bevat bitterverbindingen die de spijsvertering kunnen stimuleren wanneer ze vóór de maaltijd worden geconsumeerd.

Venkelknollen / Bron: Arnaud 25, Wikimedia Commons (Publiek domein)Venkelknollen / Bron: Arnaud 25, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Venkel

Venkel is een kruid dat afkomstig is van een bloeiende plant die wetenschappelijk bekend staat als Foeniculum vulgare. Het heeft een zoethoutachtige smaak en kan rauw of gekookt worden gegeten. Er is aangetoond dat venkel maagzweren bij dieren helpt voorkomen. Het kan ook helpen de stoelgang te bevorderen en zo chronische obstipatie te verbeteren en stinkende ontlasting te voorkomen.

Engelwortel

De grote engelwortel (Angelica archangelica) is een plant uit de schermbloemenfamilie die over de hele wereld groeit. Het heeft een aardse smaak die ligt tussen drop, venkel en selderij. Engelwortel kan met name de spijsvertering bevorderen. Dierstudies hebben aangetoond dat een polysacharide in engelwortel kan beschermen tegen maagschade door het aantal gezonde cellen en bloedvaten in het spijsverteringskanaal te vergroten. Om deze reden kan het ook helpen bij het bestrijden van darmschade veroorzaakt door oxidatieve stress bij mensen met colitis ulcerosa, een ontstekingsaandoening die zweren in de dikke darm veroorzaakt. Ook stimuleert engelenwortel de secretie van darmzuren, waardoor het verstopping kan helpen verlichten. Het drinken van engelwortelthee bevordert een gezond spijsverteringskanaal en kan vies ruikende poep en andere spijsverteringsklachten voorkomen.

Paardenbloemen / Bron: Sebastian Stabinger, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Paardenbloemen / Bron: Sebastian Stabinger, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Paardenbloem

De paardenbloem (Taraxacum officinale) staan alom bekend als een onkruid en is een soort uit de composietenfamilie (Asteraceae). Ze hebben gele bloemen en groeien wereldwijd, ook op de grasvelden van veel mensen. Paardenbloemextracten bevatten verbindingen die de spijsvertering bevorderen door spiercontracties te stimuleren en de stroom van voedsel naar de dunne darm te te stimuleren. Het drinken van paardenbloemthee bevordert kortom een gezonde spijsvertering.

Senna

Senna is een kruid dat afkomstig is van bloeiende Cassia-planten. Het bevat chemicaliën die sennosiden worden genoemd, die in de dikke darm worden afgebroken en op gladde spieren inwerken en contracties en stoelgang bevorderen. Onderzoek laat zien dat senna een zeer effectief laxeermiddel is bij zowel kinderen als volwassenen met obstipatie door verschillende oorzaken. Je kunt sennathee maken door 1 theelepel (4 gram) gedroogde sennabladeren in een kop (250 ml) gekookt water te laten trekken gedurende 5-10 minuten. Er zijn ook kant-en-klare senna theezakjes verkrijgbaar.

Zwarte thee

Zwarte thee wordt gezet met behulp van blaadjes van de Camellia Sinensis, oftewel de theeplant. Deze thee heeft verschillende gezonde stoffen. Deze omvatten thearubigines, die indigestie kan verbeteren, en theaflavines, die als antioxidanten werken en kunnen beschermen tegen maagzweren.

Echte heemst (althaea officinalis) / Bron: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)Echte heemst (althaea officinalis) / Bron: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Heemst

Echte heemst is een plant uit de kaasjeskruidfamilie en polysachariden in de wortel bevorderen de productie van slijm door slijmproducerende cellen in het spijsverteringskanaal. Naast het verhogen van de slijmproductie en het coaten van je keel en maag, heeft heemst antioxiderende eigenschappen die helpen bij het verlagen van de niveaus van histamine, een stof die vrijkomt tijdens ontsteking. Als gevolg hiervan kan het beschermen tegen darm- en maagzweren. Je kunt zelf heemstthee maken of kant-en-klare thee kopen.

Langetermijnvooruitzichten

Je langetermijnvooruitzichten hangen af ​​van wat de stinkende ontlasting heeft veroorzaakt. De meeste aandoeningen die dit symptoom veroorzaken, kunnen worden behandeld. Ziekten zoals Crohn kunnen echter levenslange leefstijlveranderingen van je vragen en medicijnen vereisen om de stoelgang en pijnklachten onder controle te houden.

Lees verder

© 2017 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Drijvende ontlasting: Oorzaken van stoelgang die drijftDrijvende ontlasting: Oorzaken van stoelgang die drijftSommige mensen schrikken wanneer de ontlasting blijft drijven. De meeste oorzaken van drijvende ontlasting zijn echter g…
Oorzaken acute diarree hond & stinkende scheten en windenOorzaken acute diarree hond & stinkende scheten en windenWat zijn de oorzaken van acute diarree (en stinkende winden) bij een hond? De grootste vreugde van een eigenaar van een…
Adem stinkt naar ontlastingAdem stinkt naar ontlastingHier wordt niemand vrolijk van: een stinkende adem die ook nog eens naar ontlasting of poep ruikt. Vaak ben je jezelf ni…
Plakkerige poep: Oorzaken van kleverige ontlastingPlakkerige poep: Oorzaken van kleverige ontlastingDe meest ideale ontlasting is vergelijkbaar met een banaan: een zachte consistentie, een ronde vorm en een glad oppervla…

Ingevallen ogen: Oorzaken van diepliggende, holle ogenIngevallen ogen: Oorzaken van diepliggende, holle ogenIngevallen ogen zijn voor veel mensen vervelend. Ze lijken hierdoor uitgeput, ongezond of erg oud. De diepliggende ogen…
Tongbijten: Oorzaken en symptomen van bijten op de tongTongbijten: Oorzaken en symptomen van bijten op de tongTongbijten (tongkauwen) is een veel voorkomend mild tot ernstig symptoom. Dit komt voor bij diverse lichamelijke en psyc…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Onsemeliot, Openclipart
 • AARP. What Causes Foul-Smelling Stools? http://healthtools.aarp.org/health/stools-foul-smelling (ingezien op 25-11-2017)
 • Enzyme Stuff. Studying Stools. http://www.enzymestuff.com/rtstools.htm (ingezien op 26-11-2017)
 • Healthline. 9 Teas That Can Improve Digestion.https://www.healthline.com/nutrition/tea-for-digestion (ingezien op 9-10-2019)
 • Healthline. What Causes Foul Smelling Stool? https://www.healthline.com/symptom/foul-smelling-stool (ingezien op 25-11-2017)
 • Shape. 6 Reasons Why Your Poop Smells So Bad. https://www.shape.com/lifestyle/mind-and-body/6-reasons-why-your-poop-smells-so-bad (ingezien op 25-11-2017)
 • The Health Site. Why your poop smells worse than normal. http://www.thehealthsite.com/diseases-conditions/why-your-poop-smells-worse-than-normal/ (ingezien op 25-11-2017)
 • Prevention. Here's Why Your Poop Smells Different Than Usual. https://www.prevention.com/health/heres-why-your-poop-smells-different-than-usual (ingezien op 25-11-2017)
 • Shape. waardoor het produceren van ontlasting gepaard gaat met een grotere stank dan normaal. https://www.shape.com/lifestyle/mind-and-body/6-reasons-why-your-poop-smells-so-bad (ingezien op 9-10-2019)
 • Afbeelding bron 1: Andrey Popov/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: Elbud/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 3: Stevepb, Pixabay
 • Afbeelding bron 4: Ericd (talk · contribs), Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 5: Istock.com/Jovanmandic
 • Afbeelding bron 6: Rasbak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 7: Mimagephotography/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 8: Nataraja, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 9: Arnaud 25, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 10: Sebastian Stabinger, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 11: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 02-04-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 20
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.