Stinkende scheten: winden stinken naar zwavel & rotte eieren

Stinkende scheten: winden stinken naar zwavel & rotte eieren Stinkende scheten en winden laten die naar zwavel en rotte eieren ruiken kan erg gênant zijn, vooral in sociale situaties. Scheten en winden laten is menselijk. Gemiddeld laat je 14 keer een wind of scheet per dag, met in totaal een uitstoot van een halve liter tot meer dan 2 liter gas over een periode van 24 uur. En geloof het of niet, 99% van het gas is geurvrij. Maar soms zijn je scheten gewoon ronduit smerig. Het zijn vooral de stille scheten en windjes die echt stinken en deze zijn te wijten aan fermentatie door bacteriën in je dikke darm. Als je last hebt van stinkende scheten, dan komt het waarschijnlijk door iets dat je hebt gegeten, maar niet per se iets ongezonds. Gasvorming is tenslotte een gezond, normaal bijproduct van de spijsvertering. Hoewel de geur in sociale situaties gênant kan zijn, kan dit betekenen dat je je darm voedzame, vezelrijke, plantaardig voedsel hebt gevoerd. Soms kan een slechte geur echter duiden op een gezondheidsprobleem.

Scheten in vogelvlucht

  • Methaangas: Scheten bevatten vaak methaangas, dat verantwoordelijk is voor de geur.
  • Anaerobe bacteriën: De spijsvertering van bacteriën in de darmen veroorzaakt winderigheid.
  • Sulfurverbindingen: De penetrante geur komt van zwavelverbindingen in scheten.
  • Natuurlijk fenomeen: Winden laten is een proces in je lichaam waarbij overtollige lucht/gas via de anus uit het maag-darmkanaal ontsnapt.
  • Hoeveelheid windjes per dag: Mensen laten gemiddeld 14 keer per dag scheten.
  • Gezonde darmen: Af en toe een scheet laten is teken van een gezonde darmflora.
  • Onderdrukken van scheten is niet gezond: Het onderdrukken van scheten kan darmongemak veroorzaken.
  • Voedselinvloed: Voedsel zoals bonen en kool kan winderigheid verergeren.
  • Geluid: Het geluid van een scheet wordt veroorzaakt door de trilling van de sluitspier.
  • Slaapscheten: Je kan ook scheten laten tijdens de slaap, zonder het te weten.

Veel mogelijke oorzaken van stinkende winden / Bron: Wayhome/Shutterstock.comVeel mogelijke oorzaken van stinkende winden / Bron: Wayhome/Shutterstock.com

Stinkende scheten laten

Het was op een drukke vrijdagmiddag in de kantoortuin dat een collega plotseling opstond en zich verontschuldigde voor 'even frisse lucht halen'. De rest van de aanwezigen keek elkaar zwijgend aan, met hier en daar een onderdrukte grijns. Iedereen wist wat er aan de hand was: iemand had een stinkende scheet gelaten, en het was niet te ontkennen. Dit soort situaties kunnen ongemakkelijk zijn, maar laten we eerlijk zijn: het gebeurt ons allemaal. Stinkende scheten zijn misschien gênant, maar ze zijn vooral volkomen normaal.

Stinkende scheten, of winderigheid, worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals het eten van bepaald voedsel en de manier waarop ons spijsverteringssysteem werkt. Sommige voedingsmiddelen bevatten veel zwavel, zoals eieren, vlees en kruisbloemige groenten (denk aan broccoli en spruitjes). Wanneer deze voedingsmiddelen in de darmen worden afgebroken, komen er gassen vrij die verantwoordelijk zijn voor die beruchte geur. Voeg daar een flinke portie vezels aan toe, en je hebt een recept voor een luchtig, maar ongewenst aromatisch effect.

Soms is er ook sprake van een disbalans in de darmflora. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren na een antibioticakuur of een drastische verandering in je dieet. In zo'n geval krijgen bepaalde bacteriën de overhand, en die produceren dan meer stinkende gassen. Het klinkt misschien vervelend, maar het is eigenlijk een teken dat je lichaam hard aan het werk is om al dat voedsel te verwerken.

Gelukkig zijn er manieren om de geur tot een minimum te beperken. Een gebalanceerd dieet is daarbij een goed begin. Door voedingsmiddelen te vermijden die veel zwavel bevatten en door voedsel goed te kauwen, kun je je darmen wat ontlasten. Ook het drinken van voldoende water kan helpen om de spijsvertering soepel te laten verlopen. En laten we eerlijk zijn: soms is het ook gewoon een kwestie van het met een knipoog en een glimlach accepteren. Want uiteindelijk, wie laat er nou nooit een scheet?

Weetje: wist je dat mensen gemiddeld zo'n tien tot twintig scheten per dag laten? Het merendeel daarvan is geurloos, maar af en toe is er die ene die écht niet te negeren is. Dat hoort erbij. Het is gewoon het bewijs dat je lichaam doet wat het moet doen: voedsel verteren, voedingsstoffen opnemen en afvalstoffen kwijt raken. Dus de volgende keer dat je ongemerkt een scheet laat, onthoud dan dat je lichaam gewoon hard aan het werk is – en dat is eigenlijk best bewonderenswaardig.

Stinkende scheten: epidemiologie

Een wereldwijd fenomeen
Stinkende scheten zijn een wereldwijd fenomeen en komen bij iedereen voor, ongeacht leeftijd, geslacht of cultuur. Winderigheid is een normaal onderdeel van het spijsverteringsproces en speelt zich dagelijks af bij de meeste mensen. De frequentie en geur van scheten kunnen echter sterk variëren. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen gemiddeld tussen de 10 en 20 scheten per dag laten. In sommige gevallen kan dit oplopen tot 25 scheten per dag, vooral na het eten van voedsel dat veel vezels of zwavel bevat. Hoe gênant het soms ook kan zijn, winderigheid is een teken dat ons lichaam zijn werk doet – en dat zouden we eigenlijk best mogen vieren.

Dieet en leefstijl hebben invloed
Wat we eten en hoe we leven, heeft een directe invloed op de hoeveelheid en de geur van onze scheten. In landen waar een vezelrijk dieet de norm is, zoals in veel Aziatische en Afrikaanse culturen, kan de hoeveelheid gas groter zijn, maar vaak met minder stank, omdat vezels voornamelijk geurloos gas produceren. In westerse landen, waar het dieet vaak rijk is aan bewerkte voedingsmiddelen en dierlijke eiwitten, wordt er meer zwavelhoudend gas geproduceerd, wat leidt tot de beruchte geur die aan rotte eieren doet denken.

Ook in Nederland en België zien we deze verschillen terug. In België wordt traditioneel veel kool en spruitjes gegeten, wat bekend staat als gasvormend, terwijl in Nederland de consumptie van zuivelproducten ook een rol speelt bij winderigheid. Het voedingspatroon kan zelfs per regio verschillen, afhankelijk van wat er lokaal beschikbaar is en de culinaire tradities. In beide landen zijn voedingsmiddelen zoals eieren, vlees, knoflook en koolsoorten vaak de boosdoeners als het gaat om stinkende winden. Mensen die een plantaardig dieet volgen, kunnen minder last hebben van stinkende winden, al zijn groenten zoals broccoli, bonen en spruitjes ook beruchte gasproducenten. Het is een kwestie van uitproberen en ontdekken welke voeding bij jou het beste past.

Geslacht en winderigheid
Mannen lijken vaker last te hebben van winderigheid dan vrouwen, maar dat wil niet zeggen dat vrouwen minder winden laten. Het verschil zit hem vaak in de schaamte: mannen hebben minder moeite om hun winden los te laten, terwijl vrouwen ze liever onderdrukken. Dit betekent niet dat vrouwen geen last hebben van stinkende scheten; ze zijn er alleen beter in om het geheim te houden. Het microbioom – de verzameling van bacteriën in onze darmen – speelt ook een grote rol in de productie van gas. Iedereen heeft een unieke samenstelling van bacteriën, en die mix bepaalt de hoeveelheid en geur van de winden die je laat.

Leeftijd en winderigheid
Ook leeftijd speelt een rol bij winderigheid. Naarmate we ouder worden, vertraagt ons spijsverteringsstelsel, wat leidt tot meer fermentatie in de darmen en daardoor meer gasvorming. Daarnaast kunnen oudere mensen door een veranderde darmflora meer last krijgen van geurige scheten. Dit komt doordat de samenstelling van de darmflora verandert naarmate we ouder worden, wat kan leiden tot een afname van de goede bacteriën die helpen bij de efficiënte vertering van voedsel. Hierdoor kan er meer fermentatie plaatsvinden in de darmen, waarbij geurige gassen zoals waterstofsulfide worden geproduceerd. Deze veranderingen zijn een normaal onderdeel van het verouderingsproces, maar kunnen bijdragen aan een toename van de geurintensiteit van winderigheid. Baby's en jonge kinderen hebben ook vaak last van winderigheid, omdat hun spijsverteringsstelsel nog volop in ontwikkeling is. Bij baby's komt dit vaak doordat zij tijdens het drinken veel lucht inslikken. Hun darmpjes zijn nog niet volledig ontwikkeld, wat kan leiden tot krampjes en winderigheid. Het is allemaal onderdeel van het opgroeien.

Het microbioom en gasvorming
Het microbioom, bestaande uit biljoenen bacteriën die in onze darmen leven, speelt een sleutelrol bij de productie van gas. Afhankelijk van welke bacteriën je in je darmen hebt, wordt er meer of minder gas geproduceerd. Veranderingen in het dieet, zoals het verhogen van vezels of eiwitten, kunnen invloed hebben op de samenstelling van het microbioom. Deze aanpassingen veranderen de bacteriën die betrokken zijn bij de spijsvertering, wat kan leiden tot een toename of afname van gasproductie. Bijvoorbeeld, bij een vezelrijk dieet moeten bepaalde bacteriën harder werken om deze vezels af te breken, wat kan leiden tot meer gasvorming. Aan de andere kant kunnen eiwitrijke diëten de balans verschuiven naar bacteriën die meer geurige gassen produceren. Het microbioom reageert dus op wat je eet, wat invloed heeft op de mate van gasvorming en de geur van winden. Mensen met een divers en gezond microbioom hebben vaak minder last van sterk ruikende winden. Antibiotica kunnen de balans van het microbioom verstoren, waardoor sommige mensen na een antibioticakuur tijdelijk meer last kunnen hebben van stinkende scheten. Ook veranderingen in het dieet, zoals meer vezels of juist meer eiwitten, kunnen invloed hebben op de samenstelling van het microbioom en daarmee op de productie van gas.

Frequentie van winderigheid
Onderzoek toont aan dat mensen gemiddeld tussen de 10 en 20 scheten per dag laten, maar er zijn grote verschillen tussen individuen. De hoeveelheid gas die iemand produceert, hangt sterk af van factoren zoals dieet, darmgezondheid, fysieke activiteit en stress. Zo kunnen mensen die veel vezels consumeren meer gas produceren, omdat vezels moeilijker te verteren zijn en in de darmen door bacteriën worden afgebroken, waarbij gas vrijkomt. Aan de andere kant kan een gebrek aan fysieke activiteit leiden tot een tragere spijsvertering, wat de gasproductie verhoogt. Zelfs stress speelt een rol: spanning kan de spijsvertering vertragen, wat leidt tot meer fermentatie en dus meer gas.

Culturele verschillen
In sommige culturen is het laten van winden minder taboe dan in andere. In bepaalde delen van Azië en Afrika wordt winderigheid gezien als een natuurlijk onderdeel van het spijsverteringsproces, terwijl het in veel westerse landen als onbeleefd wordt beschouwd. In Nederland en België geldt dit laatste zeker; hoewel iedereen het doet, wordt er vaak lacherig of beschaamd over gedaan. Dit culturele verschil kan van invloed zijn op hoe vaak mensen hun winderigheid onderdrukken. Het bewust onderdrukken van winden kan echter leiden tot ongemakken zoals buikpijn en een opgeblazen gevoel. In sommige culturen, zoals in delen van India en China, wordt een flinke wind na een goede maaltijd zelfs gezien als een compliment voor de kok – een teken dat je goed hebt gegeten en tevreden bent!

Kortom, stinkende scheten horen erbij
Stinkende scheten zijn een universeel en normaal verschijnsel, dat afhankelijk van voeding, microbioom, leeftijd, geslacht en culturele gewoonten in ernst en frequentie kan variëren. Het blijft misschien een ongemakkelijk onderwerp, maar het hoort er nu eenmaal bij – we doen het allemaal. Dus de volgende keer dat er een scheet ontsnapt, onthoud dan dat je lichaam gewoon doet wat het moet doen. Lach erom, laat het gaan, en wees trots op je goed functionerende spijsvertering.

De geur van je scheten hangt mede af van het spijsverteringsproces in het microbioom / Bron: Istock.com/VisivasncDe geur van je scheten hangt mede af van het spijsverteringsproces in het microbioom / Bron: Istock.com/Visivasnc

Het ontstaan van (stinkende) winden en scheten

Samenstelling van een scheet
Ieder mens laat scheten en winden, maar uit welke bestanddelen bestaat een scheet eigenlijk? Het belangrijkste type gas dat in het lichaam opgesloten raakt en tot winderigheid leidt, is stikstof. Winden bestaan voor ongeveer 20 tot 90 procent uit stikstof. Daarnaast bestaat een scheet uit koolstofdioxide (ongeveer 10 tot 30 procent), zuurstof (tot 10 procent), methaan (ongeveer 10 procent) en waterstof (ongeveer 10 tot 50 procent). Methaan en waterstof zijn beide ontvlambare gassen. De hierboven beschreven combinatie van gassen veroorzaakt gewoonlijk een geur omdat sommige daarvan zwavel bevatten, dezelfde stinkende verbinding die wordt aangetroffen in voedingsmiddelen zoals eieren of kruisbloemige groenten.

Waarom is er zo'n verschil in de percentages van gassen in een scheet, en waarom kan de geur zo variëren van reukloos tot een vieze zwavellucht die aan rotte eieren doet denken? Dit heeft te maken met verschillende factoren: de hoeveelheid lucht die je op een dag inslikt, het soort voedsel dat je eet, en de interne chemische reacties die plaatsvinden tijdens het spijsverteringsproces in je darmen. Het microbioom – de verzameling bacteriën die in je darmen leeft – speelt hierbij een belangrijke rol. Verschillende bacteriën produceren verschillende gassen, wat leidt tot het unieke 'aroma' van elke scheet.

Zwavelhoudende gassen
Of een scheet al dan niet stinkt, en in welke mate, heeft meestal te maken met het percentage verschillende gassen in het lichaam op een bepaald moment. Verrassend genoeg is het meeste gas in een scheet geurloos, en slechts een zeer klein percentage (ongeveer 1 procent) is verantwoordelijk voor de kenmerkende vieze geur. De oorzaak van deze geur komt vaak neer op de hoeveelheid zwavelhoudende gassen die zich in de darmen vormen. Zwavelverbindingen, zoals waterstofsulfide, zijn verantwoordelijk voor die penetrante geur die we associëren met rotte eieren.

Het eten van zwavelrijke voedingsmiddelen zoals eieren, knoflook, uien en koolsoorten kan ervoor zorgen dat er meer zwavelhoudende gassen worden geproduceerd. Het resultaat? Een scheet die niet bepaald onopgemerkt blijft. Hoewel dit misschien gênant kan zijn, is het belangrijk om te weten dat deze geuren eigenlijk een teken zijn dat je spijsvertering zijn werk doet. Bacteriën in je darmen breken voedsel af en stoten daarbij verschillende gassen uit, waaronder die stinkende zwavelverbindingen.

Wist je dat de geur van een scheet zelfs kan verschillen per persoon, afhankelijk van het specifieke microbioom in de darmen? Ieder mens heeft een unieke samenstelling van bacteriën in zijn of haar darmen, en deze bacteriën bepalen deels welke gassen worden geproduceerd. Dus als iemand last heeft van extreem stinkende winden, heeft dat vaak meer te maken met de samenstelling van de darmbacteriën dan met iets wat verkeerd is gegaan.

Maag-darmstelsel / Bron: Blamb/Shutterstock.comMaag-darmstelsel / Bron: Blamb/Shutterstock.com
Hoe ontstaan winden eigenlijk?
Winden ontstaan meestal door het inslikken van lucht tijdens het eten of drinken, of door de gassen die vrijkomen tijdens de spijsvertering. Wanneer we eten of drinken, slikken we automatisch kleine hoeveelheden lucht in. Deze lucht hoopt zich op in het spijsverteringsstelsel en moet er op een gegeven moment weer uit, en dat gebeurt via een boer of een scheet. Daarnaast zorgen bacteriën in de dikke darm ervoor dat onverteerde voedingsstoffen worden afgebroken. Tijdens dit proces komen gassen zoals koolstofdioxide, methaan en waterstof vrij, die uiteindelijk als winden het lichaam verlaten.

Vooral voedingsmiddelen die moeilijker te verteren zijn – zoals bonen, linzen en vezelrijke groenten – zorgen ervoor dat de bacteriën extra hard moeten werken, en dit leidt vaak tot meer gasproductie. De klassieke "bonen en winden"-associatie is dus niet voor niets: bonen bevatten complexe koolhydraten die voor de bacteriën in je darmen een uitdaging vormen, en het resultaat is vaak een iets luidruchtiger spijsverteringsproces.

Een gezonde darmflora en winderigheid
Het microbioom, de verzameling bacteriën in je darmen, speelt een sleutelrol bij het ontstaan van winden. Een gezonde darmflora zorgt voor een evenwichtige productie van gassen, terwijl een verstoorde darmflora kan leiden tot meer en mogelijk ook stinkendere winden. Factoren zoals antibiotica, stress, of een drastische verandering in je dieet kunnen je darmflora verstoren, waardoor de balans zoekraakt en je meer last kunt krijgen van winderigheid.

Het is dan ook belangrijk om goed voor je darmen te zorgen. Probiotica, zoals die in yoghurt of supplementen, kunnen helpen om de darmflora weer in balans te brengen. Vezelrijke voeding ondersteunt de goede bacteriën in je darmen en helpt je spijsvertering soepel te laten verlopen. Dus hoewel scheten onvermijdelijk zijn, kun je door een gezond dieet en een goede darmgezondheid wel invloed uitoefenen op de frequentie en geur ervan.

Conclusie? Stinkende scheten horen erbij, ze zijn een teken dat je darmen hun werk doen en voedsel afbreken. En ja, hoewel het soms gênant kan zijn, is het gewoon een deel van hoe ons lichaam werkt. Dus de volgende keer dat er een scheetje ontsnapt, onthoud dan dat het gewoon een natuurlijk proces is, iets wat we allemaal doen en waar we stiekem best trots op mogen zijn – het betekent namelijk dat ons lichaam precies doet wat het moet doen.

Stinkende scheten door zwavelverbindingen / Bron: Elbud/Shutterstock.comStinkende scheten door zwavelverbindingen / Bron: Elbud/Shutterstock.com

Stinkende scheten door zwavelverbindingen

Binnen een scheet ontwikkelen zich verschillende zwavelverbindingen (rotte eieren) die bijdragen aan de intensiteit van de geur van de scheet. Deze omvatten:

Waterstofsulfide (rotte eieren)

Waterstofsulfide is het bestanddeel van een scheet dat gewoonlijk naar rotte eieren ruikt. Niet alleen ruikt het onaangenaam, het is ook ontvlambaar en kan giftig zijn als het in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd. Het menselijk lichaam maakt een deel van zijn eigen waterstofsulfide, maar interessant genoeg wordt het ook in de omgeving geproduceerd in zaken als moerassen, rioleringssystemen en bepaalde soorten explosieve vulkanische rotsen.

Methanethiol

Methaanthiol of methylmercaptaan is een organische zwavelverbinding die van nature voorkomt in het menselijk lichaam, meestal in het bloed en de hersenen. Methanethiol heeft een sterke geur vergelijkbaar met kruisbloemige groenten. Deze zelfde stof draagt ​​ook bij aan andere soorten lichaamsgeuren, waaronder slechte adem.

Dimethylsulfide

Dimethylsulfide is een andere organische zwavelverbinding die bijdraagt ​​aan de geur van groenten. Deze verbinding is verantwoordelijk voor de geur die ontstaat als je groenten zoals spruitjes kookt. Het is aanwezig in voedingsmiddelen samen met methaanthiol en is ontstaan ​​door de vorming van bepaalde bacteriën.

Oorzaken en andere symptomen

Stinkende scheten en winderigheid kan worden veroorzaakt door vezelrijk voedsel, obstipatie en bacteriën. Oorzaken van stinkende scheten kunnen variëren van onschadelijk tot potentieel ernstig. Het is misschien niet altijd gemakkelijk om vast te stellen wat de mogelijke oorzaak is van stinkende scheten vanwege het grote aantal mogelijke oorzaken.

Veel mogelijke oorzaken voor stinkende scheten draaien rond eten of medicijnen. Sommige oorzaken kunnen echter wijzen op een onderliggende aandoening. De meest voorkomende oorzaken van stinkende winden en scheten zijn:
  • het eten van bepaald voedsel
  • intolerantie voor voedsel
  • vezelrijk voedsel
  • medicijnen
  • obstipatie
  • bacteriën of infecties

Stinkende scheten door voeding

Tijdens de spijsvertering produceren darmbacteriën zwavelhoudende verbindingen zoals waterstofsulfide die een vieze geur veroorzaken. Het voedsel dat je eet, is van invloed de populatie van bacteriën in je dikke darm en dat is weer van directe invloed op de geur van je windjes. Sommige mensen hebben een bepaald soort darmflora waardoor ze meer gasvorming hebben of winden laten die meer ruiken dan wel stinken dan gemiddeld.

Knoflook kan winden geven die naar zwavel ruiken / Bron: Istock.com/MallivanKnoflook kan winden geven die naar zwavel ruiken / Bron: Istock.com/Mallivan

Zwavelrijk voedsel en eiwitten

Voedsel met een hoog zwavelgehalte kan je scheten laten stinken naar rotte eieren. Kruisbloemige groenten zoals broccoli, spruitjes, bloemkool en kool zijn vaak de boosdoeners. Andere zwavelrijke voedingsmiddelen zijn knoflook, uien, peulvruchten, cheddar (een gele tot oranje-gele, wat pittig smakende van koemelk gemaakte harde kaas), gedroogd fruit, noten, bier en wijn. Ook dierlijke eiwitten, zoals eieren, vlees en vis kunnen problematisch zijn. Je scheten gaan stinken als de bacteriën zwavel uitscheiden. Zwavelgas ontstaat bij de afbraak van eiwitten en die tref je aan in vlees en kip en ook in eieren! Daarom kan het dat je scheten naar rotte eieren ruiken als je veel vlees eet.

In een klein laboratoriumexperiment met zeven gezonde mensen, ontdekte een Australisch onderzoeksteam dat het mengen van poep met cysteïne, een zwavelhoudende component die in eiwitbronnen wordt aangetroffen, resulteerde in een zevenvoudige toename van stinkende waterstofsulfide-emissies. Dit kan verklaren waarom bodybuilders – die de neiging hebben om veel eiwitpoeder te consumeren (in eiwitshakes) – notoir stinkende scheten hebben.

Raffinose in bonen

Bonen zijn een rijke bron van eiwitten, antioxidanten, vitamines en mineralen. Maar je kunt er ook flink winderig van worden. Bonen bevatten raffinose, een groep suikers die op zijn minst gedeeltelijk verantwoordelijk is voor het opgeblazen gevoel en de gasvorming dat kan optreden na een maaltijd met bonen. Dat geldt ook voor linzen, peulvruchten en kruisbloemige groenten. Het menselijk maag-darmkanaal mist een belangrijk enzym dat nodig is om deze suikers af te breken en te verteren. Het weken van gedroogde bonen in water helpt om raffinose te verwijderen zonder de voedingswaarde van de bonen in gevaar te brengen.

Suikeralcoholen

Pas op voor suikeralcoholen, zoals sorbitol en xylitol, die te vinden zijn in dieetdranken, suikervrij snoep en sommige kauwgom. Deze zoetstoffen kunnen niet volledig door het lichaam worden opgenomen, dus reizen ze naar de dikke darm waar ze kunnen bijdragen aan vreselijk stinkende winden. Door een voedseldagboek bij te houden, kun je bepalen of suikeralcoholen je stinkende scheten veroorzaken.

Paksoi / Bron: Yuchinutrition, PixabayPaksoi / Bron: Yuchinutrition, Pixabay

Vezelrijke voedingsmiddelen

Veel vezelrijk voedsel kan ervoor zorgen dat je meer windjes moet latent. Het duurt langer voordat deze voedingsmiddelen in je spijsverteringsstelsel zijn afgebroken, dus gaan ze na verloop van tijd gisten. Vezelrijk voedsel ruikt soms ook, wat betekent dat je scheten ook kunnen ruiken. Dit geldt met name voor sterk geurende groenten zoals broccoli, paksoi, asperges en kool. Je scheten ruiken naar rotte eieren vanwege de zwavel in vezelrijk voedsel. Zwavel is een natuurlijke verbinding die naar bedorven eieren ruikt. Veel voedingsmiddelen zijn rijk aan zwavel. Als je winderigheid wordt veroorzaakt door voeding, zal een eenvoudige verandering in dieet voldoende zijn om van euvel verlost te worden. Wel opletten dat je niet te eenzijdig gaat eten.

Voedselintolerantie en vieze scheten

Bij een voedselintolerantie reageren de darmen op bepaalde voeding en hierbij speelt het immuunsysteem van het lichaam geen rol zoals bij een voedselallergie wel het geval is.

Buikpijn door lactose-intolerantie / Bron: Andrey Popov/Shutterstock.comBuikpijn door lactose-intolerantie / Bron: Andrey Popov/Shutterstock.com

Lactose-intolerantie

Sommige mensen geven melk, ijs en kaas de schuld voor het feit dat ze stinkende winden laten, en terecht. Heel veel Nederlanders hebben een tekort aan lactase, een natuurlijk enzym welke lactose (melksuiker) afbreekt tot galactose en glucose. Het enzym is nodig om lactose te verteren, de natuurlijke suiker die in zuivelproducten wordt aangetroffen. Bij deze mensen passeert lactose de dunne darm zonder te worden geabsorbeerd, richting de dikke darm, waar biljoenen bacteriën 'een klein feestje hebben': zij gaan lactose ‘vergisten’. Het effect is stinkende winden die naar zwavel ruiken, omdat melk en bepaalde kazen een hoog zwavelgehalte hebben. Mensen met lactose-intolerantie kunnen ook andere klachten krijgen, zoals een opgeblazen gevoel, buikpijn en buikkrampen.

Sucrose en fructose

Mensen kunnen ook intolerant zijn voor andere suikers, waaronder sucrose (tafelsuiker) en fructose (te vinden in vers fruit, glucosestroop en sommige bewerkte voedingsmiddelen).

Glutenintolerantie

Glutenintolerantie of coeliakie kan ook stinkende scheten veroorzaken. Coeliakie is een auto-immuunziekte waarbij er een immuunrespons is tegen gluten. Dit leidt tot ontsteking en beschadiging van het slijmvlies van de darm, wat malabsorptie tot gevolg heeft. Winderigheid kan hiervan het gevolg zijn. Naast vieze windjes, kan coeliakie andere symptomen veroorzaken, zoals:

Stinkende winden door medicatie / Bron: Stevepb, PixabayStinkende winden door medicatie / Bron: Stevepb, Pixabay

Stinkende winden door medicatie

Bepaalde medicijnen kunnen ervoor zorgen dat je stinkende gassen produceert als ze worden verteerd en dit zorgt voor smerig ruikende winden. Een van de meest voorkomende boosdoeners is antibiotica. Antibiotica kunnen ook sommige van de gezonde of 'goede' bacteriën in het spijsverteringskanaal doden terwijl ze een bacteriële infectie te lijf gaan. Het verwijderen van de goede bacteriën veroorzaakt een disbalans in het spijsverteringskanaal. De disbalans kan ertoe leiden dat je stinkende winden produceert. Dit overtollige gas kan ook leiden tot een oncomfortabel opgeblazen gevoel en obstipatie.

Obstipatie en vies ruikende scheten

Bij obstipatie lukt het je niet om goed te poepen. Dit kan te wijten zijn aan het nemen van bepaalde medicijnen, onjuiste voeding of andere biologische oorzaken. De opeenhoping van ontlasting in de dikke darm leidt vaak tot een opeenhoping van stinkende gassen. Dit extra gas kan een opgeblazen gevoel en ongemak veroorzaken. Wanneer het uiteindelijk vrijkomt via scheetjes en windjes, stinkt het vaak.

Misselijkheid / Bron: Istock.com/CentralITAllianceMisselijkheid / Bron: Istock.com/CentralITAlliance

Bacteriën en infecties van het spijsverteringskanaal

Het spijsverteringskanaal is verantwoordelijk voor het afbreken van voedsel in bruikbare voedingsstoffen die in het bloed worden opgenomen. Het produceert ook afval, dat door de dikke darm wordt afgevoerd. Het spijsverteringskanaal is hiervoor afhankelijk van verschillende componenten, waaronder de goede bacteriën in de darm. Als de spijsvertering niet goed functioneert kan dit bijdragen aan een disbalans in goede, neutrale en slechte bacteriën, wat mogelijk kan leiden tot een infectie. De infectie veroorzaakt vaak:

Darmkanker

Een meer zeldzame oorzaak van stinkende scheten is darmkanker, één van de best behandelbare vormen van kanker, als de tumor op tijd ontdekt wordt. Wanneer een tumor zich in het spijsverteringskanaal vormt, kan dit een gedeeltelijke darmobstructie veroorzaken, wat leidt tot gasophoping en een opgeblazen gevoel. Er zijn vaak geen symptomen in de vroegste stadia, maar de symptomen kunnen zich ontwikkelen naarmate de kanker vordert. De symptomen bestaan uit:
  • diarree of obstipatie
  • veranderingen in de consistentie van de ontlasting
  • losse en dunne ontlasting (zogeheten potloodontlasting)
  • rectale bloeding of bloed in de ontlasting
  • buikpijn, krampen, een opgeblazen gevoel of gasvorming (winderigheid)
  • pijn tijdens stoelgang
  • voortdurende aandrang om te poepen
  • zwakte en vermoeidheid
  • onverklaard gewichtsverlies
  • ijzergebreksanemie (bloedarmoede door ijzertekort)

Stinkende scheten laten na de bevalling / Bron: Zerocool, PixabayStinkende scheten laten na de bevalling / Bron: Zerocool, Pixabay

Winderigheid en stinkende scheten laten na bevalling

Als je na de zwangerschap last hebt van gasvorming en winderigheid, dan ben je niet de enige. Er zijn verschillende dingen die dit kunnen veroorzaken.

Bekkenbodemschade na een bevalling

Je bekkenbodem heeft veel te lijden gehad tijdens je zwangerschap. Na de bevalling ervaren veel vrouwen dat hun bekkenbodem anders aanvoelt. Je kunt soms niet goed voelen wanneer je moet plassen of poepen en soms kun je de urine en de ontlasting (nog) niet goed ophouden. Deze symptomen, met name winderigheid, komen het meest voor in de eerste paar maanden na een vaginale bevalling.

Obstipatie

Het is normaal dat de stoelgang de eerste dagen na de bevalling wat trager verloopt of je nu een vaginale bevalling of een keizersnede hebt gehad. Obstipatie kan echter veel langer duren. Symptomen zijn onder meer:
  • onregelmatige ontlasting
  • harde, klonterige ontlasting
  • opgeblazen gevoel
  • buikpijn
  • persen tijdens stoelgang
  • alsof je darmen niet leeg zijn (na het poepen)

De arts kan ijzersupplementen hebben voorgeschreven als je een keizersnede hebt gehad. Het ijzer kan ook bijdragen aan obstipatie. Als de verstopping langer dan drie of vier dagen aanhoudt, neem dan contact op met je arts. Sommige pijnstillers kunnen ook obstipatie in de hand werken.

Huisarts inschakelen bij aanhoudende stinkende scheten / Bron: Istock.com/monkeybusinessimagesHuisarts inschakelen bij aanhoudende stinkende scheten / Bron: Istock.com/monkeybusinessimages

Huisarts inschakelen

In de meeste gevallen is het hebben van stinkende winden of scheten geen reden tot ongerustheid. Als dit echter gepaard gaat met bijkomende klachten, kan het verstandig zijn je huisarts te raadplegen. Stinkende scheten kunnen gepaard gaan met bijvoorbeeld de volgende symptomen:

Onderzoek en diagnose

Het onderzoeken van wat de oorzaak kan zijn van je stinkende scheten – een onderwerp waar men vaak om lacht, maar dat voor sommige mensen een serieuze en ongemakkelijke kwestie kan zijn – begint met een kijkje in wat er in je darmen gebeurt.

Vraaggesprek met de arts: Wat eet je?

De diagnose begint meestal met een gesprek over je dieet. Voedingsmiddelen zoals bonen, kool, uien, knoflook, en sterk bewerkte voedingsmiddelen staan bekend om hun vermogen om geurige scheten te veroorzaken. De bacteriën in je darmen fermenteren deze voedingsmiddelen, waarbij zwavelhoudende gassen vrijkomen die verantwoordelijk zijn voor de geur. Een arts zal je vragen wat je eet en hoe vaak je last hebt van stinkende scheten. Dit geeft een eerste inzicht in mogelijke boosdoeners.

Hoe werken je darmen? Het grote onderzoek

Als je dieet niet de enige verklaring lijkt te zijn, kan een diepgaander onderzoek naar je spijsvertering volgen. Hierbij kan de arts bijvoorbeeld bloedtesten aanvragen om te kijken of er sprake is van intoleranties of allergieën, zoals lactose-intolerantie of glutenovergevoeligheid. Dit soort aandoeningen kunnen namelijk leiden tot onvolledige vertering van voedsel, waardoor stinkende gassen ontstaan.

De bacteriën in de spotlights

Je darmen zijn het thuis van miljarden bacteriën, die samen het microbioom vormen. Soms kan een onevenwicht in deze bacteriën leiden tot overmatige fermentatie van voedsel, wat resulteert in meer en stinkendere scheten. In sommige gevallen wordt een ontlastingsonderzoek uitgevoerd om te kijken of je last hebt van een bacteriële overgroei of een infectie. Dit helpt om te zien of er iets vreemds gebeurt in je darmflora dat verantwoordelijk is voor de geurige uitbarstingen.

Echt ernst? Verdere tests

Als de stinkende scheten gepaard gaan met andere symptomen, zoals buikpijn, gewichtsverlies, diarree of constipatie, kunnen verdere onderzoeken nodig zijn. Dit kan variëren van een lactose-intolerantietest tot een endoscopie of coloscopie om te controleren op ontstekingsaandoeningen zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. In sommige gevallen kan het zelfs wijzen op een probleem met de absorptie van voedingsstoffen, zoals bij het prikkelbaredarmsyndroom (PDS).

Bij stinkende scheten kunnen aanpassingen in het dieet zinvol zijn / Bron: Oleksandra Naumenko/ShutterstockBij stinkende scheten kunnen aanpassingen in het dieet zinvol zijn / Bron: Oleksandra Naumenko/Shutterstock

Behandeling van stinkende scheten

Aanpassingen in het dieet
Veranderingen in het dieet kunnen helpen om winderigheid en de vorming van stinkende scheten te verminderen. In veel gevallen kun je proberen winderigheid thuis te behandelen. Vaak kunnen veranderingen in het dieet voldoende zijn om stinkende winden te verminderen of te verwijderen. Dit betekent soms minder eten of het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen die de klachten uitlokken. Het voedsel dat moet worden verminderd of vermeden, verschilt van persoon tot persoon.

Voedingsmiddelen die vaak winderigheid veroorzaken, zijn bonen, linzen, koolsoorten zoals broccoli en spruitjes, ui, knoflook en zuivelproducten. Deze voedingsmiddelen bevatten complexe koolhydraten en suikers die door de bacteriën in de darmen worden afgebroken, wat leidt tot gasvorming. Door een aantal weken deze voedingsmiddelen te verminderen of te vermijden, kun je achterhalen of ze de boosdoener zijn. Daarnaast kunnen kleine, regelmatige maaltijden in plaats van grote porties ook helpen om gasvorming te beperken.

Andere medicijnen
In sommige gevallen kan medicatie ook bijdragen aan het ontstaan van stinkende winden. Bepaalde vrij verkrijgbare medicijnen, zoals laxeermiddelen, antacida, pijnstillers zoals ibuprofen, en sommige multivitaminen, kunnen winderigheid veroorzaken. Bij deze medicijnen kun je vaak zelf besluiten om ermee te stoppen. Voor voorgeschreven medicatie is het verstandig om met je arts te overleggen. Als stinkende winden een aanhoudend probleem vormen, kan de arts alternatieve medicijnen voorschrijven of een andere aanpak voorstellen om de klachten te verminderen.

Onderliggende aandoening behandelen
Als er een onderliggende aandoening is die de winderigheid veroorzaakt, zoals het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) of een voedselintolerantie, is het van belang om deze te behandelen. De huisarts of specialist kan hierbij helpen en een behandelplan opstellen.

  • Zo werd bij Jan, een 45-jarige man, PDS vastgesteld. Zijn huisarts stelde een behandelplan op dat bestond uit dieetveranderingen, het vermijden van triggerfoods en medicatie om de symptomen te beheersen. Door deze aanpak merkte Jan al na enkele weken een duidelijke vermindering van zijn klachten van winderigheid.

Dieet en leefstijlveranderingen bij vieze winden

Er zijn verschillende maatregelen die je kunt nemen als je last hebt van stinkende scheten en winden. Hieronder bespreken we enkele effectieve aanpassingen in dieet en leefstijl.

Eliminatiedieet
Een eliminatiedieet kan nuttig zijn om te ontdekken welke voedingsmiddelen de winderigheid verergeren. Vermijd gedurende vier tot zes weken alle voedingsmiddelen waarvan je vermoedt dat ze de klachten veroorzaken. Als je merkt dat de klachten verminderen, kun je daarna één voor één de voedingsmiddelen opnieuw introduceren om te kijken welke precies verantwoordelijk zijn voor de gasvorming.

  • Zo had Maria, een 38-jarige vrouw, al jaren last van winderigheid zonder duidelijke oorzaak. Door een eliminatiedieet ontdekte ze dat koolzuurhoudende dranken en zuivelproducten de boosdoeners waren. Nadat ze deze voedingsmiddelen verminderde, merkte ze een duidelijke afname in haar klachten. Dit proces kan helpen om je dieet beter af te stemmen op wat voor jouw lichaam werkt, en zo vervelende winderigheid te verminderen.

Kurkuma / Bron: Simon A. Eugster, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Kurkuma / Bron: Simon A. Eugster, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Probiotica
Probiotica kan helpen om de gezonde bacteriën in je darmen te herstellen en zo een goede spijsvertering te bevorderen. Probiotische voedingsmiddelen zoals yoghurt, kefir, kombucha en gefermenteerde groenten zoals zuurkool of kimchi zijn allemaal geweldige opties. Deze voedingsmiddelen helpen om een gezond evenwicht in je darmmicrobioom te behouden, waardoor je spijsvertering soepeler verloopt en winderigheid kan afnemen.

Daarnaast zijn er veel kruiden en specerijen die traditioneel worden gebruikt om de spijsvertering te ondersteunen en gasvorming te verminderen. Kruiden zoals gember, kurkuma, venkel, anijs, komijn en zoethout worden al eeuwen gebruikt in keukens van landen als India en rond de Middellandse Zee om spijsverteringsproblemen aan te pakken. Een kopje venkelthee na de maaltijd kan wonderen doen om de gasvorming te verminderen.

Spijsverteringsenzymen
Soms kan gasvorming het gevolg zijn van een onvolledige vertering van voedsel. Spijsverteringsenzymen kunnen hierbij helpen door het afbraakproces van voeding te ondersteunen, waardoor er minder gasvorming plaatsvindt. Deze enzymen kunnen worden gekocht bij de drogist en zijn vaak gemaakt van natuurlijke stoffen zoals papaja en bromelaïne (uit ananas). Spijsverteringsenzymen helpen om aminozuren, vetzuren, suikers en andere voedingsstoffen volledig af te breken, waardoor er minder gisting en dus minder gasvorming ontstaat.

Bewegen is goed voor de darmen / Bron: Halfpoint/Shutterstock.comBewegen is goed voor de darmen / Bron: Halfpoint/Shutterstock.com
Meer bewegen en drinken
Beweging en hydratatie zijn cruciaal voor een gezonde spijsvertering. Regelmatig bewegen stimuleert de darmwerking en zorgt ervoor dat voedsel en gassen makkelijker door de darmen bewegen. Zelfs een korte wandeling na een maaltijd kan al helpen om gasvorming te verminderen. Daarnaast helpt voldoende water drinken om het spijsverteringsstelsel goed gehydrateerd te houden en om voedingsvezels effectief te laten werken. Vezelrijke voeding is belangrijk voor de darmgezondheid, maar het werkt alleen goed als je er voldoende water bij drinkt. Anders kunnen vezels juist verstopping en extra gasvorming veroorzaken.

Naast beweging kan ook stressvermindering een positieve invloed hebben op de spijsvertering. Stress heeft vaak een negatieve invloed op de darmen, wat kan leiden tot een toename van klachten zoals winderigheid. Ontspanningstechnieken zoals ademhalingsoefeningen, gebed of ontspannende hobby's zoals lezen of tuinieren kunnen bijdragen aan een gezonde spijsvertering door de stressniveaus te verlagen.

Samenvatting
Stinkende scheten kunnen behoorlijk vervelend zijn, maar met een paar aanpassingen in je dieet en leefstijl is er vaak veel verbetering mogelijk. Of het nu gaat om het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen, het gebruik van probiotica, of het toevoegen van kruiden en spijsverteringsenzymen, er zijn genoeg manieren om de gasvorming te verminderen. Vergeet niet om ook voldoende te bewegen en gehydrateerd te blijven, zodat je spijsvertering optimaal kan functioneren. En misschien wel het belangrijkste: wees geduldig met je lichaam en onthoud dat iedereen weleens een scheetje laat – het is volkomen normaal.

Kruiden(geneeskunde) bij winderigheid en vieze scheetjes

Venkel, anijs en karwij

Dankzij hun essentiële oliën zijn venkel-, anijs- en karwijzaad bijzonder effectief tegen winderigheid en, zowel voor het voorkomen als voor het verwijderen van een opgeblazen gevoel. Ze hebben een spasmolytisch (krampstillend) effect. Ze worden in verschillende vormen gebruikt, bijvoorbeeld als gedroogde kruidenmengsels, als theemengsels, tincturen en oliën. Wanneer toegevoegd aan zalven, kunnen de oliën worden gebruikt om in de huid te wrijven. Gebruik als inhalatieadditief is ook mogelijk.

Venkelknollen / Bron: Arnaud 25, Wikimedia Commons (Publiek domein)Venkelknollen / Bron: Arnaud 25, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Venkel wordt gebruikt als groente- en kruidenplant in de keuken en als medicinale plant. De knol wordt rauw of gekookt gegeten, het zaad wordt gebruikt als specerij. Dankzij de essentiële oliën – voornamelijk anethol en fenchone – wordt het onder andere gebruikt als medicinale plant voor maag-darmklachten. Naast dat het in de keuken wordt gebruikt en als specerij wordt gebruikt om een ​​opgeblazen gevoel te voorkomen, wordt het ook vaak als thee bereid. De smaak is vergelijkbaar met die van anijs. Venkelolie wordt uitwendig gebruikt.

Anijs, dat zowel een kruid als medicinale plant is, heeft anethol als hoofdingrediënt, zodat anijs ook verlichting kan bieden tegen winderigheid.

Karwij wordt vaak toegevoegd aan voedingsmiddelen die moeilijk te verteren zijn of om ze beter te verdragen ter voorkoming van winderigheid en stinkende scheten. Het hoofdbestanddeel van de karwij is karvon. Karwij werd al in het stenen tijdperk gebruikt, wat wordt bevestigd door archeologische vondsten. Het is een van de oudste aromatische en medicinale planten in Europa.

Botanische tekening van de citroenmelisse / Bron: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)Botanische tekening van de citroenmelisse / Bron: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Citroenmelisse

De citroenmelisse (Melissa officinalis) is een bossige, sterk geurende kruidenplan die qua uiterlijk op de brandnetel lijk. Het kan echter zonder aarzeling worden aangeraakt, omdat het geen bladeren en stengels heeft die bedekt zijn met fijne haartjes, dit in tegenstelling tot de brandnetel/

Naast rozemarijnzuur en cafeïne bevat citroenmelisse ook etherische oliën, vooral citral. Dit geeft de citroenmelisse het licht citroenachtige aroma. Melisse wordt traditioneel gebruikt om te kalmeren en te ontspannen. Het heeft ook een krampstillend en spijsverteringseffect. Kkoude dranken en gerechten kunnen ook heerlijk op smaak worden gebracht met citroenmelisse.

Pepermunt

Pepermunt (Mentha x piperita) is een van de bekendste geneeskrachtige kruiden. Iedereen kent de smaak van pepermunt omdat het op talloze manieren wordt gebruikt, onder meer in snoepjes en thee. Het bevat voornamelijk de zeer sterke etherische olie menthol en linalool. Dankzij het antivirale en ontstekingsremmende effect maakt het deel uit van veel bereidingen tegen verkoudheid. Maar het heeft zich ook bewezen op het gebied van het spijsverteringsstelsel. Van pepermunt wordt gezegd dat het een verkoelend effect heeft alsook een ontspannend effect.

Een glas verse pepermuntthee is een heerlijk verfrissende zomerdrankje en dankzij de menthol bevat het, ondanks de warmte van de thee, een verkoelend effect. Pepermuntthee is een krachtig middel om meerdere veelvoorkomende spijsverteringsproblemen te verlichten.

Botanische tekening van duizendblad / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Botanische tekening van duizendblad / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Duizendblad

Het gewone duizendblad (Achillea millefolium) wordt gebruikt als een infusie of als geperst vers plantensap, maar de bereiding van de gedroogde ingrediënten, bijvoorbeeld als thee, komt vaker voor. De etherische oliën, waaronder kamfer en cineol, hebben een krampstillend effect, helpen bij een vol gevoel en vooral bij winderigheid en vieze scheetjes.

Thee tegen winderigheid

Thee die een positief effect heeft op het maag-darmgebied is populair. Ze zijn gemakkelijk te bereiden, ontwikkelen hun actieve ingrediënten bijzonder goed vanwege de hitte en versterken – niet te heet, maar ook niet te koud gedronken – het gewenste effect van innerlijke ontspanning. Voor deze theeën kunnen één enkel kruid worden gebruikt, maar theemengsels hebben ook hun waarde bewezen. In deze theemengsels worden verschillende medicinale planten gecombineerd om het effect te verbeteren.

Alle hierboven genoemde medicinale planten zijn verkrijgbaar als losse thee of als onderdeel van theemengsels. Hier is een voorbeeld van een theemix tegen winderigheid:
  • 60 gram anijszaad
  • 60 gram venkelzaadjes
  • 30 gram kamillebloemen

Doe dit mengsel in een grote kop en giet er kokend water over, laat ongeveer 10 minuten afgedekt intrekken, zeef daarna de thee en drink het op in kleine slokjes.

Koriander / Bron: Vaivirga/Shutterstock.comKoriander / Bron: Vaivirga/Shutterstock.com

Kruiden tegen winderigheid

Naast de reeds genoemde kruiden en geneeskrachtige planten, kan de toevoeging van kruiden niet alleen de smaak aanzienlijk verbeteren tijdens het bereiden van een gerecht, maar ook het voedsel ook gemakkelijker verteerbaar maken waardoor je minder snel last krijgt van stinkende winden en scheten. Deze omvatten:

Als er na het eten een opgeblazen gevoel is, kan het kauwen op wat verse peterseliestelen je helpen, dankzij het ontspannende effect.

Ook veel andere kruiden, onder andere basilicum, bonenkruid, dragon, salie en tijm) gelden als carminatief; dit zijn kruiden die helpen gassen te verwijderen die zich ophopen in het spijsverteringskanaal.

Laos / Bron: McLeod, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Laos / Bron: McLeod, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Gember en laos

Hildegard van Bingen (1098-1179), een benedictijnse abdis, wist dat gember en laos (ook wel Thaise gember of galanga genoemd) goed gebruikt konden worden tegen winderigheid. Gember (Zingiber officinale) is een wortel die wordt gebruikt als medicijn en smaakmaker. Echte laos (Alpinia officinarum) behoort ook tot de gemberfamilie, maar komt minder vaak voor dan gember. Beide worden gebruikt om voedsel en dranken op smaak te brengen, ze hebben een sterke, kruidige smaak en zijn vanwege de gingerol die ze bevatten heet. Deze wordt gebruikt voor maag-darmklachten. Gember en laos helpen bij maag-darmklachten en stimuleren de spijsvertering. Indien nodig wordt een gemberthee gebrouwen en gedronken. Ga als volgt te werk:
  • neem een ​​stukje gember ter grootte van een kers
  • snijd het in kleine stukjes of rasp het in een grote kop of theeglas
  • giet er kokend water over
  • laat de gemberthee 5 tot 10 minuten afgedekt staan
  • verwijder de gember door het door een fijne zeef te gieten (de stukjes kun je desgewenst opeten)
  • drink de gemberthee in kleine slokjes, niet te heet, maar ook niet te koud
  • 2 tot 3 keer per dag
  • Je kunt ook kant-en-klare theepreparaten met gember kopen

Troebele appelazijn / Bron: Veganbaking.net, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Troebele appelazijn / Bron: Veganbaking.net, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Appelazijn

Appelciderazijn of appelazijn is gemaakt van cider, die vergist tot azijnzuur met toevoeging van azijnzuurbacteriën. De ingrediënten van appelazijn zijn onder meer:

Van appelazijn wordt gezegd dat het een ontgiftende en zuiverende werking heeft, het stimuleert speekselvorming en het bevordert de spijsvertering. In de darm kan het bijvoorbeeld bederfelijke bacteriën bestrijden. Zelfs Sebastian Kneipp (1821-1897), een Beiers priester en een van de grondleggers van de natuurgeneeskunde, wist van de gezondheidsbevorderende effecten van appelazijn. Het kan ook de zuur-base balans in evenwicht brengen en dus brandend maagzuur tegengaan.

Een tot twee eetlepels(troebele) appelazijn, geroerd in een glas warm water, kunnen voor de maaltijd worden gedronken, ook in geval van een acuut opgeblazen gevoel. Appelazijn wordt vaak in de keuken gebruikt vanwege de meestal relatief milde zuurgraad, bijvoorbeeld voor saladedressings. Opgemerkt moet worden dat de frequente, regelmatige consumptie van azijn kan leiden tot tandglazuurverlies als gevolg van het zuur.

Bitterstoffen

Dankzij verschillende receptoren in de mond en keel kunnen mensen vijf smaken onderscheiden (smaakbeleving): bitter, zoet, zuur, zout en umami, een zeer kruidige smaak die wordt geassocieerd met glutamaat.

Hoewel zoet over het algemeen als positief en onschadelijk wordt geclassificeerd, wordt de smaak bitter vaak als ambivalent ervaren. De meeste (jonge) kinderen houden niet van een bittere smaak. Hoe sterk die voor- en afkeuren blijven, is mogelijk genetisch bepaald.

Bord met geroerbakte paardenbloembladeren met Wehani-rijst / Bron: Badagnani, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Bord met geroerbakte paardenbloembladeren met Wehani-rijst / Bron: Badagnani, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
Er zijn veel bittere plantenextracten, die bijvoorbeeld de gal- en leveractiviteit stimuleren om vetten beter te verwerken en een opgeblazen gevoel te voorkomen. Typische kruiden en planten met (veel) bitterstoffen:

Bitterstoffen zijn ook te vinden in sommige soorten sla en groenten. Deze worden echter vaak weggekweekt of op zijn minst aanzienlijk gereduceerd in moderne rassen, omdat veel mensen alleen bitterstoffen in zeer kleine hoeveelheden willen consumeren. Maar het moet nog steeds op elk menu staan, want ze zijn erg gezond.

Typische salades en groenten zijn:
  • roodlof
  • witlof
  • spruitjes (let op: kan winderigheid en stinkende scheten veroorzaken)
  • rucola
  • artisjok
  • Andijviesalade

Voedsel met probiotica tegen tegen stinkende scheten

Hieronder staat een lijst van voedingsmiddelen die probiotica bevatten en kunnen helpen bij het verminderen van stinkende scheten:

Yoghurt

Yoghurt is een populair zuivel product gemaakt van koe-, geiten-of schapenmelk. Het bevat nuttige bacteriën voor het lichaam die probiotica worden genoemd. Kies voor yoghurt met levende culturen, zoals Lactobacillus en Bifidobacterium. Deze probiotische bacteriën kunnen je darmflora in balans brengen en bijgevolg de spijsvertering verbeteren. Onder meer Griekse yoghurt bevat probiotische culturen, zoals Lactobacillus acidophilus, die een gezonde darmflora ondersteunen.

Gefermenteerde groenten

Gefermenteerde groenten zijn groenten die middels melkzuurbacteriën langer houdbaar gemaakt zijn. Bijvoorbeeld zuurkool, kimchi en gefermenteerde augurken. Deze bevatten ook probiotica en verminderen klachten als winderigheid en een opgeblazen gevoel.

Kefir

Kefir is een gefermenteerde drank die lijkt op yoghurt en waarschijnlijk afkomstig is uit de berggebieden van Tibet of de Kaukasus. . Het bevat een waaier aan probiotische bacteriën en gisten. Kefir bevordert een gezonde spijsvertering.

Miso

Miso is een pasta gemaakt van gefermenteerde sojapasta uit de Japanse keuken. Het bevat probiotica en kan helpen bij het verminderen van stinkende windjes en vieze scheten.

Sambal Goreng tempeh / Bron: Midori, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Sambal Goreng tempeh / Bron: Midori, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Tempeh

Tempeh is een product gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Het is perfect om te gebruiken als vleesvervanger. Het heeft een hoog gehalte aan probiotica. Het kan je darmgezondheid verbeteren en bijgevolg je spijsvertering bevorderen.

Kombucha

Kombucha is een gefermenteerde thee die probiotische bacteriën bevat en daardoor erg goed is voor je darmen en je immuunsysteem. het vermindert een opgeblazen gevoel en gasvorming.

Augurken

Gewone augurken (niet-gefermenteerd) kunnen ook een positief effect hebben op je darmgezondheid. Het zuur bevordert de spijsvertering. Daardoor kan je lichaam makkelijker alle essentiële voedingsstoffen opnemen.

Acidophilus melk

Acidophilus melk is een frisse, aangezuurde volle melkdrank die verrijkt is met specifieke melkzuurbacteriën, te weten:Lactobacillus acidophilus en Lactobacillus casei, waarvan L. casei 431® een specifieke stam is. Lactobacillus acidophilus is een probiotische bacteriestam die van nature voorkomt in de darmen en andere delen van het lichaam. Het wordt beschouwd als een gunstige bacterie die kan bijdragen aan het handhaven van een gezonde darmflora en spijsvertering.

Kefirkaas

Kefirkaas wordt gemaakt van kefir en bevat probiotica die je spijsvertering ondersteunen en je darmgezondheid verbeteren.

Yakult is een probiotisch zuiveldrankje met melkzuurbacteriën / Bron: Amin, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Yakult is een probiotisch zuiveldrankje met melkzuurbacteriën / Bron: Amin, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Yakult

Yakult is een gefermenteerd zuiveldrankje dat Lactobacillus casei Shirota bevat. Dit is een specifieke stam van probiotische bacteriën. Het helpt bij het verminderen van een opgeblazen gevoel en kan de vorming van stinkende scheten tegengaan.

Biologische miso-soep

Misosoep is een traditioneel Japanse soep gemaakt van misopasta en een visbouillon. Het wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen en is een goede bron van probiotica.

Probiotische supplementen

Naast voedingsmiddelen zijn er ook probiotische supplementen beschikbaar die een verscheidenheid aan probiotische stammen bevatten. Deze kunnen worden gebruikt als aanvulling op je dieet ter bevrodering van een gezonde darmflora.

Koolzuurhoudende dranken vermijden / Bron: Leemonton/Shutterstock.comKoolzuurhoudende dranken vermijden / Bron: Leemonton/Shutterstock.com

Preventie van stinkscheten

Als gasvorming en het laten van stinkende winden en scheten wordt veroorzaakt door voedselinname, bestaat preventie meestal uit het veranderen van je dieet. Je kunt bijvoorbeeld de voedingsmiddelen die overmatige gasvorming veroorzaken, elimineren of verminderen. Enkele tips om overmatig gasvorming en stinkscheten te vermijden zijn:
  • kleinere porties eten
  • het vermijden van voedsel dat de klachten uitlokt
  • het vermijden van van nature stinkend voedsel
  • langzaam eten en goed kauwen
  • meer water drinken
  • koolzuurhoudende dranken vermijden
  • yoghurt en ander voedsel met probiotica eten

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom stinken scheten?Waarom stinken scheten?Iedereen laat scheten. Vrouwen niet? Fout, vrouwen laten net zoveel scheten als mannen. De meeste scheten worden ' s nac…
Waarom we winden latenWinden laten hoort erbij en is heel normaal. Waarom de een er meer last van heeft dan de ander, heeft vooral te maken me…
Alles over windenAlles over windenWinden, scheten, flatulentie. Het zijn van die dingen waar veel mensen niet graag over praten, maar het gas in de darmen…
Flatulentie of winderigheidSommigen zijn er trots op en knallen er met hun scheten vrolijk op los, anderen vinden het heel normaal, maar veel mense…

PSA-bloedonderzoek: Prostaatspecifieke antigeen-testPSA-bloedonderzoek: Prostaatspecifieke antigeen-testEen prostaatspecifiek antigeen (PSA)-test is een bloedonderzoek waarbij de PSA-waarden worden gemeten. De prostaatklier,…
Polspijn: Oorzaken & behandelingen van pijn aan polsgewrichtPolspijn: Oorzaken & behandelingen van pijn aan polsgewrichtDe pols is een complexe structuur bestaande uit verschillende botten, ligamenten en pezen. Polspijn kan optreden als gev…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Towsonu2003~commonswiki, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Bustle. 7 Natural Remedies For Gas That You Probably Haven't Thought Of Before. https://www.bustle.com/p/7-natural-remedies-for-gas-that-you-probably-havent-thought-of-before-2757486 (ingezien op 7-3-2020)
  • De Volkskrant. Waarom lusten kinderen geen spruitjes en volwassenen wel? https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/waarom-lusten-kinderen-geen-spruitjes-en-volwassenen-wel~b9f844dbd/ (ingezien op 7-3-2020)
  • Directplant. Citroenmelisse (Melissa officinalis). https://www.directplant.nl/citroenmelisse-melissa-officinalis.html (ingezien op 7-3-2020)
  • Dr. Jörg Grünwald en Christof Jänicke. Praktisch handboek plantengeneeskunde van A tot Z. Zuidnederlandse uitgeverij NV, zj.
  • Eve Woman. Passing a lot of gas?Here are some solutions for you. https://www.standardmedia.co.ke/evewoman/article/2001265490/6-natural-home-remedies-for-passing-gas (ingezien op 7-3-2020)
  • Healthline. Postpartum Gas: Causes and Remedies. https://www.healthline.com/health/parenting/postpartum-gas (ingezien op 17-11-2018)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Winderigheid
  • https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/coeliakie.aspx
  • https://www.mlds.nl/chronische-ziekten/lactose-intolerantie/
  • https://draxe.com/flatulence/
  • http://www.health.com/digestive-health/why-farts-smell-bad#air-freshener-farts-smell-bad
  • https://www.healthline.com/health/smelly-farts#complications
  • https://www.bustle.com/articles/145151-9-things-your-farts-are-trying-to-tell-you-if-only-youd-stop-smothering-them
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/321111.php
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/150496.php
  • Huisarts en Wetenschap. Winden laten. https://www.henw.org/artikelen/winden-laten (ingezien op 27-8-2024)
  • Maasstad Ziekenhuis. Winderigheid. https://www.maasstadziekenhuis.nl/media/2637/2785-winderigheid-tips-en-adviezen-bij-winderigheid.pdf (ingezien op 18-9-2023)
  • Medical News Today. What home remedies can stop flatulence? https://www.medicalnewstoday.com/articles/321604 (ingezien op 7-3-2020)
  • Naturafoundation. Melissa officinalis. https://www.naturafoundation.nl/kenniscentrum/monografie?monografieid=66 (ingezien op 7-3-2020)
  • Wikipedia. Hildegard van Bingen. https://nl.wikipedia.org/wiki/Hildegard_van_Bingen (ingezien op 7-3-2020)
  • Wikipedia. Karwij. https://nl.wikipedia.org/wiki/Karwij (ingezien op 7-3-2020)
  • Wikipedia. Laos. https://nl.wikipedia.org/wiki/Laos_(plant) (ingezien op 7-3-2020)
  • Wikipedia. Sebastian Kneipp. https://nl.wikipedia.org/wiki/Sebastian_Kneipp (ingezien op 7-3-2020)
  • Wikipedia. Winderigheid. https://nl.wikipedia.org/wiki/Winderigheid (ingezien op 7-3-2020)
  • Yoghurt. Wat is kefir? https://www.yoghurt.nl/kefir/wat-is-kefir/ (ingezien op 11-6-2023)
  • Afbeelding bron 1: Wayhome/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 2: Istock.com/Visivasnc
  • Afbeelding bron 3: Blamb/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 4: Elbud/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 5: Istock.com/Mallivan
  • Afbeelding bron 6: Yuchinutrition, Pixabay
  • Afbeelding bron 7: Andrey Popov/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 8: Stevepb, Pixabay
  • Afbeelding bron 9: Istock.com/CentralITAlliance
  • Afbeelding bron 10: Zerocool, Pixabay
  • Afbeelding bron 11: Istock.com/monkeybusinessimages
  • Afbeelding bron 12: Oleksandra Naumenko/Shutterstock
  • Afbeelding bron 13: Simon A. Eugster, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 14: Halfpoint/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 15: Arnaud 25, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 16: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 17: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
  • Afbeelding bron 18: Vaivirga/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 19: McLeod, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 20: Veganbaking.net, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
  • Afbeelding bron 21: Badagnani, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
  • Afbeelding bron 22: Midori, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
  • Afbeelding bron 23: Amin, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • Afbeelding bron 24: Leemonton/Shutterstock.com
Reactie

Shirley, 11-12-2019
Wat kan je gebruiken als je winden naar rotte eieren stinken. Colonoscopy gedaan uislag goed. Ambeien geopereerd. Enterogermina voor 10 dagen gebruikt. Ontlasting onderzoek gedaan, neg. Ik ben ten einde raad. Help me. Reactie infoteur, 12-12-2019
Bepaalde voeding kan ook de oorzaak zijn van winderigheid. Stinken winden naar rotte eieren, dan komt dat vaak door de vertering van vooral dierlijke eiwitten afkomstig uit vlees of vis. Bespreek dit met uw huisarts. Een diëtist kan samen met u de oorzaak opsporen en u helpen om uw voedingspatroon aan te passen.

Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 19-10-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 50
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.