Stinkende scheten: winden stinken naar zwavel & rotte eieren

Stinkende scheten: winden stinken naar zwavel & rotte eieren Stinkende scheten en winden laten die naar zwavel en rotte eieren ruiken kan erg gênant zijn, vooral in sociale situaties. Scheten en winden laten is menselijk. Gemiddeld laat je 14 keer een wind of scheet per dag, met in totaal een uitstoot van een halve liter tot meer dan 2 liter gas over een periode van 24 uur. En geloof het of niet, 99% van het gas is geurvrij. Maar soms zijn je scheten gewoon ronduit smerig. Het zijn vooral de stille scheten en windjes die echt stinken en deze zijn te wijten aan fermentatie door bacteriën in je dikke darm. Als je last hebt van stinkende scheten, dan komt het waarschijnlijk door iets dat je hebt gegeten, maar niet per se iets ongezonds. Gasvorming is tenslotte een gezond, normaal bijproduct van de spijsvertering. Hoewel de geur in sociale situaties gênant kan zijn, kan dit betekenen dat je je darm voedzame, vezelrijke, plantaardig voedsel hebt gevoerd. Soms kan een slechte geur echter duiden op een gezondheidsprobleem.

Scheten in vogelvlucht

 • Methaangas: Scheten bevatten vaak methaangas, dat verantwoordelijk is voor de geur.
 • Anaerobe bacteriën: De spijsvertering van bacteriën in de darmen veroorzaakt winderigheid.
 • Sulfurverbindingen: De penetrante geur komt van zwavelverbindingen in scheten.
 • Natuurlijk fenomeen: Winden laten is een proces in je lichaam waarbij overtollige lucht/gas via de anus uit het maag-darmkanaal ontsnapt.
 • Hoeveelheid windjes per dag: Mensen laten gemiddeld 14 keer per dag scheten.
 • Gezonde darmen: Af en toe een scheet laten is teken van een gezonde darmflora.
 • Onderdrukken van scheten is niet gezond: Het onderdrukken van scheten kan darmongemak veroorzaken.
 • Voedselinvloed: Voedsel zoals bonen en kool kan winderigheid verergeren.
 • Geluid: Het geluid van een scheet wordt veroorzaakt door de trilling van de sluitspier.
 • Slaapscheten: Je kan ook scheten laten tijdens de slaap, zonder het te weten.

De geur van je scheten hangt mede af van het spijsverteringsproces in het microbioom / Bron: Istock.com/VisivasncDe geur van je scheten hangt mede af van het spijsverteringsproces in het microbioom / Bron: Istock.com/Visivasnc

Het ontstaan van (stinkende) winden en scheten

Samenstelling van een scheet

Ieder mens laat scheten en winden, maar uit welke bestanddelen bestaat een scheet eigenlijk? Het belangrijkste type gas dat in het lichaam opgesloten raakt en tot winderigheid leidt, is stikstof. Winden bestaan voor ongeveer 20 tot 90 procent uit stikstof. Daarnaast bestaat een scheet uit ​​koolstofdioxide (ongeveer 10 tot 30 procent) zuurstof (tot 10 procent), methaan (ongeveer 10 procent) en waterstof (ongeveer 10 procent tot 50 procent). Methaan en waterstof zijn eigenlijk beide ontvlambare gassen. De hierboven beschreven combinatie van gassen veroorzaakt gewoonlijk een geur omdat sommige zwavel bevatten, dezelfde stinkende verbinding die worden aangetroffen in voedingsmiddelen zoals eieren of kruisbloemige groenten.

Waarom is er zo'n verschil in de percentages van gassen in een scheet en kan de geur van een scheet of wind zo enorm variëren van reukloos tot een vieze zwavellucht en rotte eieren? Dit heeft te maken met de hoeveelheid lucht die je opeen dag inslikt, het soort voedsel dat je eet en ook de interne chemische reacties die plaatsvinden tijdens het spijsverteringsproces in het microbioom, oftewel de bacteriebevolking in je darmen.

Zwavelhoudende gassen

Of een scheet of wind al dan niet stinkt en in welke mate, heeft meestal te maken met het percentage verschillende gassen in het lichaam op een bepaald moment. Verrassend genoeg is het meeste gas in een scheet geurloos en slechts een zeer klein percentage (ongeveer 1 procent) veroorzaakt de kenmerkende vieze geur van scheten. De reden voor deze vieze geur in het algemeen komt neer op hoeveel zwavelhoudende gassen zich in de darmen vormen.

Stinkende scheten door zwavelverbindingen / Bron: Elbud/Shutterstock.comStinkende scheten door zwavelverbindingen / Bron: Elbud/Shutterstock.com

Stinkende scheten door zwavelverbindingen

Binnen een scheet ontwikkelen zich verschillende zwavelverbindingen (rotte eieren) die bijdragen aan de intensiteit van de geur van de scheet. Deze omvatten:

Waterstofsulfide (rotte eieren)

Waterstofsulfide is het bestanddeel van een scheet dat gewoonlijk naar rotte eieren ruikt. Niet alleen ruikt het onaangenaam, het is ook ontvlambaar en kan giftig zijn als het in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd. Het menselijk lichaam maakt een deel van zijn eigen waterstofsulfide, maar interessant genoeg wordt het ook in de omgeving geproduceerd in zaken als moerassen, rioleringssystemen en bepaalde soorten explosieve vulkanische rotsen.

Methanethiol

Methaanthiol of methylmercaptaan is een organische zwavelverbinding die van nature voorkomt in het menselijk lichaam, meestal in het bloed en de hersenen. Methanethiol heeft een sterke geur vergelijkbaar met kruisbloemige groenten. Deze zelfde stof draagt ​​ook bij aan andere soorten lichaamsgeuren, waaronder slechte adem.

Dimethylsulfide

Dimethylsulfide is een andere organische zwavelverbinding die bijdraagt ​​aan de geur van groenten. Deze verbinding is verantwoordelijk voor de geur die ontstaat als je groenten zoals spruitjes kookt. Het is aanwezig in voedingsmiddelen samen met methaanthiol en is ontstaan ​​door de vorming van bepaalde bacteriën.

Veel mogelijke oorzaken van stinkende winden / Bron: Wayhome/Shutterstock.comVeel mogelijke oorzaken van stinkende winden / Bron: Wayhome/Shutterstock.com

Oorzaken en andere symptomen

Stinkende scheten en winderigheid kan worden veroorzaakt door vezelrijk voedsel, obstipatie en bacteriën. Oorzaken van stinkende scheten kunnen variëren van onschadelijk tot potentieel ernstig. Het is misschien niet altijd gemakkelijk om vast te stellen wat de mogelijke oorzaak is van stinkende scheten vanwege het grote aantal mogelijke oorzaken.

Veel mogelijke oorzaken voor stinkende scheten draaien rond eten of medicijnen. Sommige oorzaken kunnen echter wijzen op een onderliggende aandoening. De meest voorkomende oorzaken van stinkende winden en scheten zijn:
 • het eten van bepaald voedsel
 • intolerantie voor voedsel
 • vezelrijk voedsel
 • medicijnen
 • obstipatie
 • bacteriën of infecties

Stinkende scheten door voeding

Tijdens de spijsvertering produceren darmbacteriën zwavelhoudende verbindingen zoals waterstofsulfide die een vieze geur veroorzaken. Het voedsel dat je eet, is van invloed de populatie van bacteriën in je dikke darm en dat is weer van directe invloed op de geur van je windjes. Sommige mensen hebben een bepaald soort darmflora waardoor ze meer gasvorming hebben of winden laten die meer ruiken dan wel stinken dan gemiddeld.

Knoflook kan winden geven die naar zwavel ruiken / Bron: Istock.com/MallivanKnoflook kan winden geven die naar zwavel ruiken / Bron: Istock.com/Mallivan

Zwavelrijk voedsel en eiwitten

Voedsel met een hoog zwavelgehalte kan je scheten laten stinken naar rotte eieren. Kruisbloemige groenten zoals broccoli, spruitjes, bloemkool en kool zijn vaak de boosdoeners. Andere zwavelrijke voedingsmiddelen zijn knoflook, uien, peulvruchten, cheddar (een gele tot oranje-gele, wat pittig smakende van koemelk gemaakte harde kaas), gedroogd fruit, noten, bier en wijn. Ook dierlijke eiwitten, zoals eieren, vlees en vis kunnen problematisch zijn. Je scheten gaan stinken als de bacteriën zwavel uitscheiden. Zwavelgas ontstaat bij de afbraak van eiwitten en die tref je aan in vlees en kip en ook in eieren! Daarom kan het dat je scheten naar rotte eieren ruiken als je veel vlees eet.

In een klein laboratoriumexperiment met zeven gezonde mensen, ontdekte een Australisch onderzoeksteam dat het mengen van poep met cysteïne, een zwavelhoudende component die in eiwitbronnen wordt aangetroffen, resulteerde in een zevenvoudige toename van stinkende waterstofsulfide-emissies. Dit kan verklaren waarom bodybuilders – die de neiging hebben om veel eiwitpoeder te consumeren (in eiwitshakes) – notoir stinkende scheten hebben.

Raffinose in bonen

Bonen zijn een rijke bron van eiwitten, antioxidanten, vitamines en mineralen. Maar je kunt er ook flink winderig van worden. Bonen bevatten raffinose, een groep suikers die op zijn minst gedeeltelijk verantwoordelijk is voor het opgeblazen gevoel en de gasvorming dat kan optreden na een maaltijd met bonen. Dat geldt ook voor linzen, peulvruchten en kruisbloemige groenten. Het menselijk maag-darmkanaal mist een belangrijk enzym dat nodig is om deze suikers af te breken en te verteren. Het weken van gedroogde bonen in water helpt om raffinose te verwijderen zonder de voedingswaarde van de bonen in gevaar te brengen.

Suikeralcoholen

Pas op voor suikeralcoholen, zoals sorbitol en xylitol, die te vinden zijn in dieetdranken, suikervrij snoep en sommige kauwgom. Deze zoetstoffen kunnen niet volledig door het lichaam worden opgenomen, dus reizen ze naar de dikke darm waar ze kunnen bijdragen aan vreselijk stinkende winden. Door een voedseldagboek bij te houden, kun je bepalen of suikeralcoholen je stinkende scheten veroorzaken.

Paksoi / Bron: Yuchinutrition, PixabayPaksoi / Bron: Yuchinutrition, Pixabay

Vezelrijke voedingsmiddelen

Veel vezelrijk voedsel kan ervoor zorgen dat je meer windjes moet latent. Het duurt langer voordat deze voedingsmiddelen in je spijsverteringsstelsel zijn afgebroken, dus gaan ze na verloop van tijd gisten. Vezelrijk voedsel ruikt soms ook, wat betekent dat je scheten ook kunnen ruiken. Dit geldt met name voor sterk geurende groenten zoals broccoli, paksoi, asperges en kool. Je scheten ruiken naar rotte eieren vanwege de zwavel in vezelrijk voedsel. Zwavel is een natuurlijke verbinding die naar bedorven eieren ruikt. Veel voedingsmiddelen zijn rijk aan zwavel. Als je winderigheid wordt veroorzaakt door voeding, zal een eenvoudige verandering in dieet voldoende zijn om van euvel verlost te worden. Wel opletten dat je niet te eenzijdig gaat eten.

Voedselintolerantie en vieze scheten

Bij een voedselintolerantie reageren de darmen op bepaalde voeding en hierbij speelt het immuunsysteem van het lichaam geen rol zoals bij een voedselallergie wel het geval is.

Buikpijn door lactose-intolerantie / Bron: Andrey Popov/Shutterstock.comBuikpijn door lactose-intolerantie / Bron: Andrey Popov/Shutterstock.com

Lactose-intolerantie

Sommige mensen geven melk, ijs en kaas de schuld voor het feit dat ze stinkende winden laten, en terecht. Heel veel Nederlanders hebben een tekort aan lactase, een natuurlijk enzym welke lactose (melksuiker) afbreekt tot galactose en glucose. Het enzym is nodig om lactose te verteren, de natuurlijke suiker die in zuivelproducten wordt aangetroffen. Bij deze mensen passeert lactose de dunne darm zonder te worden geabsorbeerd, richting de dikke darm, waar biljoenen bacteriën 'een klein feestje hebben': zij gaan lactose ‘vergisten’. Het effect is stinkende winden die naar zwavel ruiken, omdat melk en bepaalde kazen een hoog zwavelgehalte hebben. Mensen met lactose-intolerantie kunnen ook andere klachten krijgen, zoals een opgeblazen gevoel, buikpijn en buikkrampen.

Sucrose en fructose

Mensen kunnen ook intolerant zijn voor andere suikers, waaronder sucrose (tafelsuiker) en fructose (te vinden in vers fruit, glucosestroop en sommige bewerkte voedingsmiddelen).

Glutenintolerantie

Glutenintolerantie of coeliakie kan ook stinkende scheten veroorzaken. Coeliakie is een auto-immuunziekte waarbij er een immuunrespons is tegen gluten. Dit leidt tot ontsteking en beschadiging van het slijmvlies van de darm, wat malabsorptie tot gevolg heeft. Winderigheid kan hiervan het gevolg zijn. Naast vieze windjes, kan coeliakie andere symptomen veroorzaken, zoals:

Stinkende winden door medicatie / Bron: Stevepb, PixabayStinkende winden door medicatie / Bron: Stevepb, Pixabay

Stinkende winden door medicatie

Bepaalde medicijnen kunnen ervoor zorgen dat je stinkende gassen produceert als ze worden verteerd en dit zorgt voor smerig ruikende winden. Een van de meest voorkomende boosdoeners is antibiotica. Antibiotica kunnen ook sommige van de gezonde of 'goede' bacteriën in het spijsverteringskanaal doden terwijl ze een bacteriële infectie te lijf gaan. Het verwijderen van de goede bacteriën veroorzaakt een disbalans in het spijsverteringskanaal. De disbalans kan ertoe leiden dat je stinkende winden produceert. Dit overtollige gas kan ook leiden tot een oncomfortabel opgeblazen gevoel en obstipatie.

Obstipatie en vies ruikende scheten

Bij obstipatie lukt het je niet om goed te poepen. Dit kan te wijten zijn aan het nemen van bepaalde medicijnen, onjuiste voeding of andere biologische oorzaken. De opeenhoping van ontlasting in de dikke darm leidt vaak tot een opeenhoping van stinkende gassen. Dit extra gas kan een opgeblazen gevoel en ongemak veroorzaken. Wanneer het uiteindelijk vrijkomt via scheetjes en windjes, stinkt het vaak.

Misselijkheid / Bron: Istock.com/CentralITAllianceMisselijkheid / Bron: Istock.com/CentralITAlliance

Bacteriën en infecties van het spijsverteringskanaal

Het spijsverteringskanaal is verantwoordelijk voor het afbreken van voedsel in bruikbare voedingsstoffen die in het bloed worden opgenomen. Het produceert ook afval, dat door de dikke darm wordt afgevoerd. Het spijsverteringskanaal is hiervoor afhankelijk van verschillende componenten, waaronder de goede bacteriën in de darm. Als de spijsvertering niet goed functioneert kan dit bijdragen aan een disbalans in goede, neutrale en slechte bacteriën, wat mogelijk kan leiden tot een infectie. De infectie veroorzaakt vaak:

Darmkanker

Een meer zeldzame oorzaak van stinkende scheten is darmkanker, één van de best behandelbare vormen van kanker, als de tumor op tijd ontdekt wordt. Wanneer een tumor zich in het spijsverteringskanaal vormt, kan dit een gedeeltelijke darmobstructie veroorzaken, wat leidt tot gasophoping en een opgeblazen gevoel. Er zijn vaak geen symptomen in de vroegste stadia, maar de symptomen kunnen zich ontwikkelen naarmate de kanker vordert. De symptomen bestaan uit:
 • diarree of obstipatie
 • veranderingen in de consistentie van de ontlasting
 • losse en dunne ontlasting (zogeheten potloodontlasting)
 • rectale bloeding of bloed in de ontlasting
 • buikpijn, krampen, een opgeblazen gevoel of gasvorming (winderigheid)
 • pijn tijdens stoelgang
 • voortdurende aandrang om te poepen
 • zwakte en vermoeidheid
 • onverklaard gewichtsverlies
 • ijzergebreksanemie (bloedarmoede door ijzertekort)

Stinkende scheten laten na de bevalling / Bron: Zerocool, PixabayStinkende scheten laten na de bevalling / Bron: Zerocool, Pixabay

Winderigheid en stinkende scheten laten na bevalling

Als je na de zwangerschap last hebt van gasvorming en winderigheid, dan ben je niet de enige. Er zijn verschillende dingen die dit kunnen veroorzaken.

Bekkenbodemschade na een bevalling

Je bekkenbodem heeft veel te lijden gehad tijdens je zwangerschap. Na de bevalling ervaren veel vrouwen dat hun bekkenbodem anders aanvoelt. Je kunt soms niet goed voelen wanneer je moet plassen of poepen en soms kun je de urine en de ontlasting (nog) niet goed ophouden. Deze symptomen, met name winderigheid, komen het meest voor in de eerste paar maanden na een vaginale bevalling.

Obstipatie

Het is normaal dat de stoelgang de eerste dagen na de bevalling wat trager verloopt of je nu een vaginale bevalling of een keizersnede hebt gehad. Obstipatie kan echter veel langer duren. Symptomen zijn onder meer:
 • onregelmatige ontlasting
 • harde, klonterige ontlasting
 • opgeblazen gevoel
 • buikpijn
 • persen tijdens stoelgang
 • alsof je darmen niet leeg zijn (na het poepen)

De arts kan ijzersupplementen hebben voorgeschreven als je een keizersnede hebt gehad. Het ijzer kan ook bijdragen aan obstipatie. Als de verstopping langer dan drie of vier dagen aanhoudt, neem dan contact op met je arts. Sommige pijnstillers kunnen ook obstipatie in de hand werken.

Huisarts inschakelen bij aanhoudende stinkende scheten / Bron: Istock.com/monkeybusinessimagesHuisarts inschakelen bij aanhoudende stinkende scheten / Bron: Istock.com/monkeybusinessimages

Huisarts inschakelen

In de meeste gevallen is het hebben van stinkende winden of scheten geen reden tot ongerustheid. Als dit echter gepaard gaat met bijkomende klachten, kan het verstandig zijn je huisarts te raadplegen. Stinkende scheten kunnen gepaard gaan met bijvoorbeeld de volgende symptomen:

Bij stinkende scheten kunnen aanpassingen in het dieet zinvol zijn / Bron: Oleksandra Naumenko/ShutterstockBij stinkende scheten kunnen aanpassingen in het dieet zinvol zijn / Bron: Oleksandra Naumenko/Shutterstock

Behandeling van stinkende scheten

Aanpassingen in het dieet

Veranderingen in het dieet kunnen helpen om winderigheid en de vorming van stinkende scheten te verminderen. In veel gevallen kun je proberen winderigheid thuis te behandelen. Vaak kunnen veranderingen in het dieet voldoende zijn om stinkende winden te verminderen of te verwijderen. Deze veranderingen vereisen mogelijk minder eten of het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen die de klachten uitlokken. Het voedsel dat moet worden verminderd of vermeden, verschilt van persoon tot persoon.

Andere medicijnen

In andere gevallen kun je merken dat bepaalde medicatie heeft geleid tot stinkende winden. Bij vrij verkrijgbare medicijnen kun je stoppen met het middel. Voor voorgeschreven medicijnen is het raadzaam om met een arts te overleggen over alternatieven als stinkende winden een aanhoudend probleem vormt.

Onderliggende aandoening behandelen

In geval van een onderliggende aandoening, zal de huisarts deze behandelen.

Dieet en leefstijlveranderingen bij vieze winden

Er zijn een aantal maatregelen zie je kunt nemen als je last hebt van stinkende scheten en winden.

Eliminatiedieet

Door een eliminatiedieet kun je vaststellen welke voedingsproducten gasvorming en winderigheid zouden kunnen veroorzaken. Vermijd gedurende 4 tot 6 weken alle voedingsmiddelen waarvan je vermoed dat ze de klachten veroorzaken. Als je minder vaak last hebt van stinkende winden, dan is de kans groot dat (een deel van) de oorzaak van de klachten gezocht moet worden in de voeding. Introduceer daarna één voor één de producten waarbij je bekijkt of er klachten optreden.

Kurkuma / Bron: Simon A. Eugster, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Kurkuma / Bron: Simon A. Eugster, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Probiotica

Probiotica kan helpen bij het herstellen van gezonde bacteriën in je darm die een goede spijsvertering bevorderen. Introduceer probiotische voedingsmiddelen in je dieet, zoals yoghurt, kefir, kombucha en gekweekte groenten zoals zuurkool of Kimchi.
Voeg kruiden toe aan je dieet: er zijn veel kruiden en theeën die helpen bij het bestrijden van problemen met de spijsvertering en die de afbraak van voedingsstoffen vergemakkelijken, waaronder gember, kurkuma, venkel/anijs, komijn en zoethout. Deze worden al eeuwen over de hele wereld gebruikt in landen als India en rond de Middellandse Zee om de spijsvertering te verbeteren.

Spijsverteringsenzymen

Een deel van de reden dat je mogelijk gasvorming krijgt en stinkende scheten, ligt gelegen in het feit dat je het voedsel dat je eet niet goed kunt metaboliseren. Dit is waar natuurlijke spijsverteringsenzymen kunnen helpen. Ze doen een deel van het spijsverteringswerk voor je. Deze kunnen worden gekocht bij de plaatselijke drogist of online en zijn meestal volledig natuurlijk, gemaakt van stoffen zoals bijvoorbeeld papaja en bromelaïne-enzymen (van ananas). Spijsverteringsenzymen werken om aminozuren, vetzuren, cholesterol, eenvoudige suikers en nucleïnezuren volledig af te breken zodat ze worden geabsorbeerd en veroorzaken geen gasvorming of gisting.

Bewegen is goed voor de darmen / Bron: Halfpoint/Shutterstock.comBewegen is goed voor de darmen / Bron: Halfpoint/Shutterstock.com

Meer bewegen en drinken

Meer bewegen en meer water drinken: beide maatregelen helpen bij het verplaatsen van afval en voedingsstoffen in en uit je lichaam. Water is belangrijk bij het eten van vezels, omdat vezels veel vocht opnemen en opzwellen en dit komt de stoelgang weer ten goede. Bewegen is goed voor de darmwerking en helpt ook bij het verminderen van stress, die verband houdt met allerlei soorten spijsverteringsklachten.

Kruiden(geneeskunde) bij winderigheid en vieze scheetjes

Venkel, anijs en karwij

Dankzij hun essentiële oliën zijn venkel-, anijs- en karwijzaad bijzonder effectief tegen winderigheid en, zowel voor het voorkomen als voor het verwijderen van een opgeblazen gevoel. Ze hebben een spasmolytisch (krampstillend) effect. Ze worden in verschillende vormen gebruikt, bijvoorbeeld als gedroogde kruidenmengsels, als theemengsels, tincturen en oliën. Wanneer toegevoegd aan zalven, kunnen de oliën worden gebruikt om in de huid te wrijven. Gebruik als inhalatieadditief is ook mogelijk.

Venkelknollen / Bron: Arnaud 25, Wikimedia Commons (Publiek domein)Venkelknollen / Bron: Arnaud 25, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Venkel wordt gebruikt als groente- en kruidenplant in de keuken en als medicinale plant. De knol wordt rauw of gekookt gegeten, het zaad wordt gebruikt als specerij. Dankzij de essentiële oliën – voornamelijk anethol en fenchone – wordt het onder andere gebruikt als medicinale plant voor maag-darmklachten. Naast dat het in de keuken wordt gebruikt en als specerij wordt gebruikt om een ​​opgeblazen gevoel te voorkomen, wordt het ook vaak als thee bereid. De smaak is vergelijkbaar met die van anijs. Venkelolie wordt uitwendig gebruikt.

Anijs, dat zowel een kruid als medicinale plant is, heeft anethol als hoofdingrediënt, zodat anijs ook verlichting kan bieden tegen winderigheid.

Karwij wordt vaak toegevoegd aan voedingsmiddelen die moeilijk te verteren zijn of om ze beter te verdragen ter voorkoming van winderigheid en stinkende scheten. Het hoofdbestanddeel van de karwij is karvon. Karwij werd al in het stenen tijdperk gebruikt, wat wordt bevestigd door archeologische vondsten. Het is een van de oudste aromatische en medicinale planten in Europa.

Botanische tekening van de citroenmelisse / Bron: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)Botanische tekening van de citroenmelisse / Bron: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Citroenmelisse

De citroenmelisse (Melissa officinalis) is een bossige, sterk geurende kruidenplan die qua uiterlijk op de brandnetel lijk. Het kan echter zonder aarzeling worden aangeraakt, omdat het geen bladeren en stengels heeft die bedekt zijn met fijne haartjes, dit in tegenstelling tot de brandnetel/

Naast rozemarijnzuur en cafeïne bevat citroenmelisse ook etherische oliën, vooral citral. Dit geeft de citroenmelisse het licht citroenachtige aroma. Melisse wordt traditioneel gebruikt om te kalmeren en te ontspannen. Het heeft ook een krampstillend en spijsverteringseffect. Kkoude dranken en gerechten kunnen ook heerlijk op smaak worden gebracht met citroenmelisse.

Pepermunt

Pepermunt (Mentha x piperita) is een van de bekendste geneeskrachtige kruiden. Iedereen kent de smaak van pepermunt omdat het op talloze manieren wordt gebruikt, onder meer in snoepjes en thee. Het bevat voornamelijk de zeer sterke etherische olie menthol en linalool. Dankzij het antivirale en ontstekingsremmende effect maakt het deel uit van veel bereidingen tegen verkoudheid. Maar het heeft zich ook bewezen op het gebied van het spijsverteringsstelsel. Van pepermunt wordt gezegd dat het een verkoelend effect heeft alsook een ontspannend effect.

Een glas verse pepermuntthee is een heerlijk verfrissende zomerdrankje en dankzij de menthol bevat het, ondanks de warmte van de thee, een verkoelend effect. Pepermuntthee is een krachtig middel om meerdere veelvoorkomende spijsverteringsproblemen te verlichten.

Botanische tekening van duizendblad / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Botanische tekening van duizendblad / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Duizendblad

Het gewone duizendblad (Achillea millefolium) wordt gebruikt als een infusie of als geperst vers plantensap, maar de bereiding van de gedroogde ingrediënten, bijvoorbeeld als thee, komt vaker voor. De etherische oliën, waaronder kamfer en cineol, hebben een krampstillend effect, helpen bij een vol gevoel en vooral bij winderigheid en vieze scheetjes.

Thee tegen winderigheid

Thee die een positief effect heeft op het maag-darmgebied is populair. Ze zijn gemakkelijk te bereiden, ontwikkelen hun actieve ingrediënten bijzonder goed vanwege de hitte en versterken – niet te heet, maar ook niet te koud gedronken – het gewenste effect van innerlijke ontspanning. Voor deze theeën kunnen één enkel kruid worden gebruikt, maar theemengsels hebben ook hun waarde bewezen. In deze theemengsels worden verschillende medicinale planten gecombineerd om het effect te verbeteren.

Alle hierboven genoemde medicinale planten zijn verkrijgbaar als losse thee of als onderdeel van theemengsels. Hier is een voorbeeld van een theemix tegen winderigheid:
 • 60 gram anijszaad
 • 60 gram venkelzaadjes
 • 30 gram kamillebloemen

Doe dit mengsel in een grote kop en giet er kokend water over, laat ongeveer 10 minuten afgedekt intrekken, zeef daarna de thee en drink het op in kleine slokjes.

Koriander / Bron: Vaivirga/Shutterstock.comKoriander / Bron: Vaivirga/Shutterstock.com

Kruiden tegen winderigheid

Naast de reeds genoemde kruiden en geneeskrachtige planten, kan de toevoeging van kruiden niet alleen de smaak aanzienlijk verbeteren tijdens het bereiden van een gerecht, maar ook het voedsel ook gemakkelijker verteerbaar maken waardoor je minder snel last krijgt van stinkende winden en scheten. Deze omvatten:

Als er na het eten een opgeblazen gevoel is, kan het kauwen op wat verse peterseliestelen je helpen, dankzij het ontspannende effect.

Ook veel andere kruiden, onder andere basilicum, bonenkruid, dragon, salie en tijm) gelden als carminatief; dit zijn kruiden die helpen gassen te verwijderen die zich ophopen in het spijsverteringskanaal.

Laos / Bron: McLeod, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Laos / Bron: McLeod, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Gember en laos

Hildegard van Bingen (1098-1179), een benedictijnse abdis, wist dat gember en laos (ook wel Thaise gember of galanga genoemd) goed gebruikt konden worden tegen winderigheid. Gember (Zingiber officinale) is een wortel die wordt gebruikt als medicijn en smaakmaker. Echte laos (Alpinia officinarum) behoort ook tot de gemberfamilie, maar komt minder vaak voor dan gember. Beide worden gebruikt om voedsel en dranken op smaak te brengen, ze hebben een sterke, kruidige smaak en zijn vanwege de gingerol die ze bevatten heet. Deze wordt gebruikt voor maag-darmklachten. Gember en laos helpen bij maag-darmklachten en stimuleren de spijsvertering. Indien nodig wordt een gemberthee gebrouwen en gedronken. Ga als volgt te werk:
 • neem een ​​stukje gember ter grootte van een kers
 • snijd het in kleine stukjes of rasp het in een grote kop of theeglas
 • giet er kokend water over
 • laat de gemberthee 5 tot 10 minuten afgedekt staan
 • verwijder de gember door het door een fijne zeef te gieten (de stukjes kun je desgewenst opeten)
 • drink de gemberthee in kleine slokjes, niet te heet, maar ook niet te koud
 • 2 tot 3 keer per dag
 • Je kunt ook kant-en-klare theepreparaten met gember kopen

Troebele appelazijn / Bron: Veganbaking.net, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Troebele appelazijn / Bron: Veganbaking.net, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Appelazijn

Appelciderazijn of appelazijn is gemaakt van cider, die vergist tot azijnzuur met toevoeging van azijnzuurbacteriën. De ingrediënten van appelazijn zijn onder meer:

Van appelazijn wordt gezegd dat het een ontgiftende en zuiverende werking heeft, het stimuleert speekselvorming en het bevordert de spijsvertering. In de darm kan het bijvoorbeeld bederfelijke bacteriën bestrijden. Zelfs Sebastian Kneipp (1821-1897), een Beiers priester en een van de grondleggers van de natuurgeneeskunde, wist van de gezondheidsbevorderende effecten van appelazijn. Het kan ook de zuur-base balans in evenwicht brengen en dus brandend maagzuur tegengaan.

Een tot twee eetlepels(troebele) appelazijn, geroerd in een glas warm water, kunnen voor de maaltijd worden gedronken, ook in geval van een acuut opgeblazen gevoel. Appelazijn wordt vaak in de keuken gebruikt vanwege de meestal relatief milde zuurgraad, bijvoorbeeld voor saladedressings. Opgemerkt moet worden dat de frequente, regelmatige consumptie van azijn kan leiden tot tandglazuurverlies als gevolg van het zuur.

Bitterstoffen

Dankzij verschillende receptoren in de mond en keel kunnen mensen vijf smaken onderscheiden (smaakbeleving): bitter, zoet, zuur, zout en umami, een zeer kruidige smaak die wordt geassocieerd met glutamaat.

Hoewel zoet over het algemeen als positief en onschadelijk wordt geclassificeerd, wordt de smaak bitter vaak als ambivalent ervaren. De meeste (jonge) kinderen houden niet van een bittere smaak. Hoe sterk die voor- en afkeuren blijven, is mogelijk genetisch bepaald.

Bord met geroerbakte paardenbloembladeren met Wehani-rijst / Bron: Badagnani, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Bord met geroerbakte paardenbloembladeren met Wehani-rijst / Bron: Badagnani, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
Er zijn veel bittere plantenextracten, die bijvoorbeeld de gal- en leveractiviteit stimuleren om vetten beter te verwerken en een opgeblazen gevoel te voorkomen. Typische kruiden en planten met (veel) bitterstoffen:

Bitterstoffen zijn ook te vinden in sommige soorten sla en groenten. Deze worden echter vaak weggekweekt of op zijn minst aanzienlijk gereduceerd in moderne rassen, omdat veel mensen alleen bitterstoffen in zeer kleine hoeveelheden willen consumeren. Maar het moet nog steeds op elk menu staan, want ze zijn erg gezond.

Typische salades en groenten zijn:
 • roodlof
 • witlof
 • spruitjes (let op: kan winderigheid en stinkende scheten veroorzaken)
 • rucola
 • artisjok
 • Andijviesalade

Koolzuurhoudende dranken vermijden / Bron: Leemonton/Shutterstock.comKoolzuurhoudende dranken vermijden / Bron: Leemonton/Shutterstock.com

Preventie van stinkscheten

Als gasvorming en het laten van stinkende winden en scheten wordt veroorzaakt door voedselinname, bestaat preventie meestal uit het veranderen van je dieet. Je kunt bijvoorbeeld de voedingsmiddelen die overmatige gasvorming veroorzaken, elimineren of verminderen. Enkele tips om overmatig gasvorming en stinkscheten te vermijden zijn:
 • kleinere porties eten
 • het vermijden van voedsel dat de klachten uitlokt
 • het vermijden van van nature stinkend voedsel
 • langzaam eten en goed kauwen
 • meer water drinken
 • koolzuurhoudende dranken vermijden
 • yoghurt en ander voedsel met probiotica eten

Voedsel met probiotica tegen tegen stinkende scheten

Hieronder staat een lijst van voedingsmiddelen die probiotica bevatten en kunnen helpen bij het verminderen van stinkende scheten:

Yoghurt

Yoghurt is een populair zuivel product gemaakt van koe-, geiten-of schapenmelk. Het bevat nuttige bacteriën voor het lichaam die probiotica worden genoemd. Kies voor yoghurt met levende culturen, zoals Lactobacillus en Bifidobacterium. Deze probiotische bacteriën kunnen je darmflora in balans brengen en bijgevolg de spijsvertering verbeteren. Onder meer Griekse yoghurt bevat probiotische culturen, zoals Lactobacillus acidophilus, die een gezonde darmflora ondersteunen.

Gefermenteerde groenten

Gefermenteerde groenten zijn groenten die middels melkzuurbacteriën langer houdbaar gemaakt zijn. Bijvoorbeeld zuurkool, kimchi en gefermenteerde augurken. Deze bevatten ook probiotica en verminderen klachten als winderigheid en een opgeblazen gevoel.

Kefir

Kefir is een gefermenteerde drank die lijkt op yoghurt en waarschijnlijk afkomstig is uit de berggebieden van Tibet of de Kaukasus. . Het bevat een waaier aan probiotische bacteriën en gisten. Kefir bevordert een gezonde spijsvertering.

Miso

Miso is een pasta gemaakt van gefermenteerde sojapasta uit de Japanse keuken. Het bevat probiotica en kan helpen bij het verminderen van stinkende windjes en vieze scheten.

Sambal Goreng tempeh / Bron: Midori, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Sambal Goreng tempeh / Bron: Midori, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Tempeh

Tempeh is een product gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Het is perfect om te gebruiken als vleesvervanger. Het heeft een hoog gehalte aan probiotica. Het kan je darmgezondheid verbeteren en bijgevolg je spijsvertering bevorderen.

Kombucha

Kombucha is een gefermenteerde thee die probiotische bacteriën bevat en daardoor erg goed is voor je darmen en je immuunsysteem. het vermindert een opgeblazen gevoel en gasvorming.

Augurken

Gewone augurken (niet-gefermenteerd) kunnen ook een positief effect hebben op je darmgezondheid. Het zuur bevordert de spijsvertering. Daardoor kan je lichaam makkelijker alle essentiële voedingsstoffen opnemen.

Acidophilus melk

Acidophilus melk is een frisse, aangezuurde volle melkdrank die verrijkt is met specifieke melkzuurbacteriën, te weten:Lactobacillus acidophilus en Lactobacillus casei, waarvan L. casei 431® een specifieke stam is. Lactobacillus acidophilus is een probiotische bacteriestam die van nature voorkomt in de darmen en andere delen van het lichaam. Het wordt beschouwd als een gunstige bacterie die kan bijdragen aan het handhaven van een gezonde darmflora en spijsvertering.

Kefirkaas

Kefirkaas wordt gemaakt van kefir en bevat probiotica die je spijsvertering ondersteunen en je darmgezondheid verbeteren.

Yakult is een probiotisch zuiveldrankje met melkzuurbacteriën / Bron: Amin, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Yakult is een probiotisch zuiveldrankje met melkzuurbacteriën / Bron: Amin, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Yakult

Yakult is een gefermenteerd zuiveldrankje dat Lactobacillus casei Shirota bevat. Dit is een specifieke stam van probiotische bacteriën. Het helpt bij het verminderen van een opgeblazen gevoel en kan de vorming van stinkende scheten tegengaan.

Biologische miso-soep

Misosoep is een traditioneel Japanse soep gemaakt van misopasta en een visbouillon. Het wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen en is een goede bron van probiotica.

Probiotische supplementen

Naast voedingsmiddelen zijn er ook probiotische supplementen beschikbaar die een verscheidenheid aan probiotische stammen bevatten. Deze kunnen worden gebruikt als aanvulling op je dieet ter bevrodering van een gezonde darmflora.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom stinken scheten?Waarom stinken scheten?Iedereen laat scheten. Vrouwen niet? Fout, vrouwen laten net zoveel scheten als mannen. De meeste scheten worden ' s nac…
Waarom we winden latenWinden laten hoort erbij en is heel normaal. Waarom de een er meer last van heeft dan de ander, heeft vooral te maken me…
Alles over windenAlles over windenWinden, scheten, flatulentie. Het zijn van die dingen waar veel mensen niet graag over praten, maar het gas in de darmen…
Stinkende winden: Oorzaken van scheten met vieze geurStinkende winden: Oorzaken van scheten met vieze geurStinkende winden laten is een beschamende activiteit die bij iedereen zo nu en dan wel eens optreedt. Winderigheid is ee…

PSA-bloedonderzoek: Prostaatspecifieke antigeen-testPSA-bloedonderzoek: Prostaatspecifieke antigeen-testEen prostaatspecifieke antigeen (PSA)-test is een bloedonderzoek waarbij de PSA-waarden gemeten worden. De prostaatklier…
Polspijn: Oorzaken & behandelingen van pijn aan polsgewrichtPolspijn: Oorzaken & behandelingen van pijn aan polsgewrichtDe pols is een complexe structuur die bestaat uit vele verschillende botten, ligamenten en pezen. Polspijn is te wijten…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Towsonu2003~commonswiki, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Bustle. 7 Natural Remedies For Gas That You Probably Haven't Thought Of Before. https://www.bustle.com/p/7-natural-remedies-for-gas-that-you-probably-havent-thought-of-before-2757486 (ingezien op 7-3-2020)
 • De Volkskrant. Waarom lusten kinderen geen spruitjes en volwassenen wel? https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/waarom-lusten-kinderen-geen-spruitjes-en-volwassenen-wel~b9f844dbd/ (ingezien op 7-3-2020)
 • Directplant. Citroenmelisse (Melissa officinalis). https://www.directplant.nl/citroenmelisse-melissa-officinalis.html (ingezien op 7-3-2020)
 • Dr. Jörg Grünwald en Christof Jänicke. Praktisch handboek plantengeneeskunde van A tot Z. Zuidnederlandse uitgeverij NV, zj.
 • Eve Woman. Passing a lot of gas?Here are some solutions for you. https://www.standardmedia.co.ke/evewoman/article/2001265490/6-natural-home-remedies-for-passing-gas (ingezien op 7-3-2020)
 • Healthline. Postpartum Gas: Causes and Remedies. https://www.healthline.com/health/parenting/postpartum-gas (ingezien op 17-11-2018)
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Winderigheid
 • https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/coeliakie.aspx
 • https://www.mlds.nl/chronische-ziekten/lactose-intolerantie/
 • https://draxe.com/flatulence/
 • http://www.health.com/digestive-health/why-farts-smell-bad#air-freshener-farts-smell-bad
 • https://www.healthline.com/health/smelly-farts#complications
 • https://www.bustle.com/articles/145151-9-things-your-farts-are-trying-to-tell-you-if-only-youd-stop-smothering-them
 • https://www.medicalnewstoday.com/articles/321111.php
 • https://www.medicalnewstoday.com/articles/150496.php
 • Maasstad Ziekenhuis. Winderigheid. https://www.maasstadziekenhuis.nl/media/2637/2785-winderigheid-tips-en-adviezen-bij-winderigheid.pdf (ingezien op 18-9-2023)
 • Medical News Today. What home remedies can stop flatulence? https://www.medicalnewstoday.com/articles/321604 (ingezien op 7-3-2020)
 • Naturafoundation. Melissa officinalis. https://www.naturafoundation.nl/kenniscentrum/monografie?monografieid=66 (ingezien op 7-3-2020)
 • Wikipedia. Hildegard van Bingen. https://nl.wikipedia.org/wiki/Hildegard_van_Bingen (ingezien op 7-3-2020)
 • Wikipedia. Karwij. https://nl.wikipedia.org/wiki/Karwij (ingezien op 7-3-2020)
 • Wikipedia. Laos. https://nl.wikipedia.org/wiki/Laos_(plant) (ingezien op 7-3-2020)
 • Wikipedia. Sebastian Kneipp. https://nl.wikipedia.org/wiki/Sebastian_Kneipp (ingezien op 7-3-2020)
 • Wikipedia. Winderigheid. https://nl.wikipedia.org/wiki/Winderigheid (ingezien op 7-3-2020)
 • Yoghurt. Wat is kefir? https://www.yoghurt.nl/kefir/wat-is-kefir/ (ingezien op 11-6-2023)
 • Afbeelding bron 1: Istock.com/Visivasnc
 • Afbeelding bron 2: Elbud/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 3: Wayhome/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 4: Istock.com/Mallivan
 • Afbeelding bron 5: Yuchinutrition, Pixabay
 • Afbeelding bron 6: Andrey Popov/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 7: Stevepb, Pixabay
 • Afbeelding bron 8: Istock.com/CentralITAlliance
 • Afbeelding bron 9: Zerocool, Pixabay
 • Afbeelding bron 10: Istock.com/monkeybusinessimages
 • Afbeelding bron 11: Oleksandra Naumenko/Shutterstock
 • Afbeelding bron 12: Simon A. Eugster, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 13: Halfpoint/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 14: Arnaud 25, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 15: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 16: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
 • Afbeelding bron 17: Vaivirga/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 18: McLeod, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 19: Veganbaking.net, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
 • Afbeelding bron 20: Badagnani, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
 • Afbeelding bron 21: Leemonton/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 22: Midori, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
 • Afbeelding bron 23: Amin, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
Reactie

Shirley, 11-12-2019
Wat kan je gebruiken als je winden naar rotte eieren stinken. Colonoscopy gedaan uislag goed. Ambeien geopereerd. Enterogermina voor 10 dagen gebruikt. Ontlasting onderzoek gedaan, neg. Ik ben ten einde raad. Help me. Reactie infoteur, 12-12-2019
Bepaalde voeding kan ook de oorzaak zijn van winderigheid. Stinken winden naar rotte eieren, dan komt dat vaak door de vertering van vooral dierlijke eiwitten afkomstig uit vlees of vis. Bespreek dit met uw huisarts. Een diëtist kan samen met u de oorzaak opsporen en u helpen om uw voedingspatroon aan te passen.

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 18-09-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 48
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.