Waarom stinken scheten?
Iedereen laat scheten. Vrouwen niet? Fout, vrouwen laten net zoveel scheten als mannen. De meeste scheten worden ' s nachts gelaten. Mannen schamen zich er minder voor dan vrouwen en doen het ook in het openbaar. Vrouwen kunnen vaak zachtere scheten laten. Bovendien bevatten scheten van vrouwen meer geconcentreerd gas. Het is een feit dat scheten enorm kunnen stinken. De stank die we ruiken is eigenlijk niet van onszelf, maar van onze darmbacteriën. Deze produceren kleine scheetjes oftewel geurstoffen, die via onze winderigheid het lichaam verlaten.
Wat zijn scheten?
Scheten, winden, poepjes,winderigheid, ruft, darmgas. Allemaal benamingen voor hetzelfde: gasvorming in de darmen die via de endeldarm het lichaam verlaat. Scheten zijn gewoonweg niet te voorkomen. We laten gemiddeld 13 tot 23 scheten per dag. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen. Vooral in de nachtelijke uren laten we veel scheten. Dit komt doordat we ze overdag nog wel eens in willen houden. Uit beleefdheid. Want scheten laten in gezelschap is niet netjes, zo is ons geleerd. Tijdens de slaap ontspannen alle spieren en laten we er makkelijker eentje vliegen. Per nacht laten we gemiddeld 9 tot 15 scheten, god voor meer dan de helft van het totale dagelijkse aantal.
Waarom lijkt het alsof mannen er meer laten vliegen dan vrouwen?
Van mannen is bekend dat ze scheten laten, net als het feit dat ze boeren laten. En vrouwen lijken nooit of zelden scheten te laten. Toch klopt dit niet. Vrouwen laten net zoveel scheten als mannen, wanneer ze hetzelfde voedsel tot zich nemen. Vrouwen gedragen zich meer as een 'dame' en willen of durven niet in gezelschap een scheet te laten. Bovendien zijn ze er goed in om geluidloze scheetjes te laten, zodat de omgeving het niet opmerkt. De stank komt erachteraan, maar vaak lopen ze dan weg om proberen dit in de buurt van mannen te doen. De manen krijgen dan toch de schuld, concluderen veel vrouwen.
Darmgassen die stinken
Scheten zijn darmgassen. De darmen verwerken dagelijks ruim 11 liter aan voedsel en vocht, vermengd met spijsverteringssappen. Tijdens de spijsvertering worden er gassen geproduceerd. Dit wordt veroorzaakt door gisting van voedsel. Hier zijn darmbacteriën verantwoordelijk voor. Darmbacteriën zijn nuttig en horen thuis is de darmen. Zo zorgen ze voor de aanmaak van vitamine B en vitamine K. Zonder deze bacteriën zouden we niet lang gezond blijven. Deze bacteriën moeten ook leven. Hiervoor maken ze gebruik van eiwitafval. Wanneer bacteriën dit eiwitafval tot zich nemen, produceren ze een geurstof. Het is juist deze geurstof die aan scheten (maar ook aan ontlasting) wordt toegevoegd. In feite ruiken we dus niet onze eigen scheten, maar de scheten van onze darmbacteriën.
Last van winderigheid
Het grootste gedeelte van de darmgassen wordt via de darmwand opgenomen. Maar wanneer de darmen te actief zijn dan krijgen de darmgassen iet de kans om opgenomen te worden door de darmwand. Ze worden dan via de endeldarm en de anus naar buiten gewerkt. Er ontstaat winderigheid. Bepaald voedsel zorgt voor meer winderigheid. Dit voedsel bevat suikers die de darmen niet tot moeilijk kunnen verteren. De bacteriën in de darmen vallen aan op deze suikers en zorgen voor meer gisting dus meer darmgassen. Hierdoor worden er meer scheten gelaten: winderigheid.
Diarree is geen winderigheid
Scheten ontstaan doordat de darmgassen niet door de darmwand geabsorbeerd kunnen worden. Winderigheid (veelscheten laten) komt door een te grote activiteit van de darmen. Wanneer de darmen sterke bewegingen gaan maken, wordt de ontlasting te snel door het darmkanaal heen geperst. Hierdoor krijgt de dikke darm geen tijd om vocht aan de ontlasting te trekken. Ook voedingsstoffen worden niet aan de ontlasting onttrokken. Het gevolg is een waterige ontlasting. Vaak is het moeilijk om deze waterige ontlasting (diarree) op te houden. Soms loopt het ook spontaan eruit en ontstaat er een vieze broek. Vooral kinderen hebben moeite met het ophouden van diarree. Volwassenen zien we vaker zeer snel naar het toilet rennen. Diarree gaat vaak vooraf aan buikpijn en winderigheid. De darmen beginne dan al anders te werken.
De
oorzaak voor diarree is vaak te vinden in een infectie met een virus of bacterie. Ook overmatig alcoholgebruik, te veel eten, stress en spanning of een allergie kan voor diarree zorgen. Soms lijkt het bij diarree alsof je een scheet moet laten vanwege de opgebouwde druk. Al snel wordt dan duidelijk dat het om diarree gaat. Mensen met ernstige diarree moeten opletten dat ze voldoende vocht binnen krijgen. De kans op uitdroging is aanwezig, vooral bij baby's en ouderen. Soms is diarree besmettelijk, vooral wanneer het een virusinfectie betreft. Oom kan een grote groep mensen tegelijkertijd diarree krijgen. Dit zien we vooral na het eten van besmet voedsel.
Ook diarree stinkt, net als scheten en ontlasting. Bij langdurige diarree zien we vaak de stank afnemen omdat de ontlasting te snel de darmen passeert. Darmbacteriën krijgen zo weinig de kans om eiwitresten op te nemen en zelf geurstoffen te produceren.