Winderigheid hinderlijk en onwelriekend probleem
Hoewel een mens gemiddeld minstens zo'n 15 scheten per dag laat, kan winderigheid soms nog erger vormen aannemen. En een wind laten in de nabijheid van anderen doen we als volwassene natuurlijk niet zo graag. Het is echter niet altijd eenvoudig om aan deze vieze kwaal een halt te roepen. Wat te doen tegen die gore stinkende winden die tijdens de spijsvertering in de darmen worden geproduceerd. En hoe houd je rekening met je partner als je onder de dekens in bed ligt en je voelt je darmen opspelen?
Lachen
Als kinderen deden we al giechelend als wijzelf, of een vriendinnetje of vriendje, openlijk een wind of scheet liet. Waarom alles dat met poep en pies te maken heeft ons van jongs af aan aan het lachen kan maken, maar ook met schaamte kan vervullen is eigenaardig. Want die andere 6.000.000.000 aardbewoners weten er ook alles van dus waarom zo stiekem en besmuikt. Wellicht heeft het te maken met de vieze stank die dikwijls op het geluid volgt. Hoe dan ook in normale situaties als volwassenen onder elkaar willen we de aandrang in de nabijheid van anderen graag beteugelen, want een ander een poepie laten ruiken doen we liever niet.
Normaal verschijnsel
Ieder mens heeft een bepaalde hoeveelheid gas in het maag en darmstelsel. Dat komt omdat we lucht inslikken zodra we praten of iets nuttigen. Tevens produceren onze darmen en bloedsomloop gas. Iedere persoon laat regelmatig winden om die hoeveelheid gas weer te lozen. Zo’n 10 tot 20 keer per dag is vrij normaal.
Een wind laten gebeurt doordat de sluitspier die de anus gesloten houdt samentrekt. Uit de plooien lekt dan de lucht. En dat lucht lekker op.
Overmatige winderigheid
Sommige mensen worstelen met een overmatige winderigheid, dikwijls gepaard gaande met rommelende darmen en/of een opgeblazen gevoel. Dat kan aan de voeding liggen, omdat stoffen als wijn, sinaasappelsap, koffie en snoepjes onvoldoende worden verteerd in de dunne darm en daardoor onveranderd in de dikke darm terecht komen. Daar worden ze vervolgens vergist, met als gevolg veel winderigheid.
Zolang de winderigheid niet gepaard gaat met alarmerende symptomen als:
- Gewichtsverlies.
- Hevige buikpijn.
- Bloed in ontlasting.
Is het euvel hoewel hinderlijk toch relatief onschuldig.
Remedie
Om de winderigheid te bestrijden is het nuttig om:
- Regelmatig wat te eten.
- Rustig de voeding nuttigen en niet te veel tussendoor praten, met het oog op luchtinname.
- Als u rookt is het beter voorgoed te stoppen.
- Koolzuurhoudende dranken, prei, kool, ui, kauwgom, zoetstoffen en vruchtensappen zijn ook niet bevorderlijk voor rustige darmen.
- Deflatine is een medicament, maar niet langer dan 14 dagen gebruiken, zonder uw huisarts te raadplegen.
Windje-A en windje-B
Gewoon ongegeneerd binnenshuis tussen de mensen winden laten kan alleen als je zeker weet dat ze niet ruiken en ook geen lawaai produceren. Helaas is die zekerheid dikwijls niet vooraf te krijgen. Volgens Bioloog Midas Dekkers zijn onze scheten te verdelen in twee soorten:
- De windjes-A stinken niet want ze bestaan uit relatief schone lucht waar de bacteriën alle verontreinigen hebben uitgehaald.
- De windjes-B die wel rieken ontstaan doordat de spijsverteringsbacteriën op hun beurt zelf ook weer gas in onze darmen produceren tijdens de vertering van ons voedsel. Er is dan sprake van onvolledige vertering (verbranding) van het voedsel in het darmstelsel.
Eind van de nacht
Dikwijls tegen de ochtend bij het ochtendgloren neemt de winderigheid toe, omdat menigeen dan behoefte heeft z’n darmen te ledigen nadat de spijsvertering gedurende de nacht ongestoord het proces heeft voltooid. Als je partner nog slaapt naast je, kun je beheerst wat winden laten, want dat valt dan toch niet op. En dan even later heerlijk naar het toilet om het lichaam te ontdoen van de overbodige ontlasting, en dan de eerste uren geen hinder meer van winderigheid.