Winderigheid hinderlijk en onwelriekend probleem

Winderigheid hinderlijk en onwelriekend probleem Hoewel een mens gemiddeld minstens zo'n 15 scheten per dag laat, kan winderigheid soms nog erger vormen aannemen. En een wind laten in de nabijheid van anderen doen we als volwassene natuurlijk niet zo graag. Het is echter niet altijd eenvoudig om aan deze vieze kwaal een halt te roepen. Wat te doen tegen die gore stinkende winden die tijdens de spijsvertering in de darmen worden geproduceerd. En hoe houd je rekening met je partner als je onder de dekens in bed ligt en je voelt je darmen opspelen?

Lachen

Als kinderen deden we al giechelend als wijzelf, of een vriendinnetje of vriendje, openlijk een wind of scheet liet. Waarom alles dat met poep en pies te maken heeft ons van jongs af aan aan het lachen kan maken, maar ook met schaamte kan vervullen is eigenaardig. Want die andere 6.000.000.000 aardbewoners weten er ook alles van dus waarom zo stiekem en besmuikt. Wellicht heeft het te maken met de vieze stank die dikwijls op het geluid volgt. Hoe dan ook in normale situaties als volwassenen onder elkaar willen we de aandrang in de nabijheid van anderen graag beteugelen, want een ander een poepie laten ruiken doen we liever niet.

Normaal verschijnsel

Ieder mens heeft een bepaalde hoeveelheid gas in het maag en darmstelsel. Dat komt omdat we lucht inslikken zodra we praten of iets nuttigen. Tevens produceren onze darmen en bloedsomloop gas. Iedere persoon laat regelmatig winden om die hoeveelheid gas weer te lozen. Zon 10 tot 20 keer per dag is vrij normaal.

Een wind laten gebeurt doordat de sluitspier die de anus gesloten houdt samentrekt. Uit de plooien lekt dan de lucht. En dat lucht lekker op.

Overmatige winderigheid

Sommige mensen worstelen met een overmatige winderigheid, dikwijls gepaard gaande met rommelende darmen en/of een opgeblazen gevoel. Dat kan aan de voeding liggen, omdat stoffen als wijn, sinaasappelsap, koffie en snoepjes onvoldoende worden verteerd in de dunne darm en daardoor onveranderd in de dikke darm terecht komen. Daar worden ze vervolgens vergist, met als gevolg veel winderigheid.

Zolang de winderigheid niet gepaard gaat met alarmerende symptomen als:
 • Gewichtsverlies.
 • Hevige buikpijn.
 • Bloed in ontlasting.

Is het euvel hoewel hinderlijk toch relatief onschuldig.

Remedie

Om de winderigheid te bestrijden is het nuttig om:
 • Regelmatig wat te eten.
 • Rustig de voeding nuttigen en niet te veel tussendoor praten, met het oog op luchtinname.
 • Als u rookt is het beter voorgoed te stoppen.
 • Koolzuurhoudende dranken, prei, kool, ui, kauwgom, zoetstoffen en vruchtensappen zijn ook niet bevorderlijk voor rustige darmen.
 • Deflatine is een medicament, maar niet langer dan 14 dagen gebruiken, zonder uw huisarts te raadplegen.

Windje-A en windje-B

Gewoon ongegeneerd binnenshuis tussen de mensen winden laten kan alleen als je zeker weet dat ze niet ruiken en ook geen lawaai produceren. Helaas is die zekerheid dikwijls niet vooraf te krijgen. Volgens Bioloog Midas Dekkers zijn onze scheten te verdelen in twee soorten:
 • De windjes-A stinken niet want ze bestaan uit relatief schone lucht waar de bacteriën alle verontreinigen hebben uitgehaald.
 • De windjes-B die wel rieken ontstaan doordat de spijsverteringsbacteriën op hun beurt zelf ook weer gas in onze darmen produceren tijdens de vertering van ons voedsel. Er is dan sprake van onvolledige vertering (verbranding) van het voedsel in het darmstelsel.

Eind van de nacht

Dikwijls tegen de ochtend bij het ochtendgloren neemt de winderigheid toe, omdat menigeen dan behoefte heeft zn darmen te ledigen nadat de spijsvertering gedurende de nacht ongestoord het proces heeft voltooid. Als je partner nog slaapt naast je, kun je beheerst wat winden laten, want dat valt dan toch niet op. En dan even later heerlijk naar het toilet om het lichaam te ontdoen van de overbodige ontlasting, en dan de eerste uren geen hinder meer van winderigheid.
© 2013 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom stinken scheten?Waarom stinken scheten?Iedereen laat scheten. Vrouwen niet? Fout, vrouwen laten net zoveel scheten als mannen. De meeste scheten worden ' s nac…
Spijsvertering- & stoelgangproblemen - Natuurlijke middelenSpijsvertering- & stoelgangproblemen - Natuurlijke middelenProblemen met de spijsvertering of stoelgang (maag- en darmklachten) kunnen heel vervelend zijn. Diverse klachten kunnen…
Kenmerken en oorzaken van de bierscheetDe bierscheet is een alom bekend fenomeen bij de liefhebbers van het gerstenbrouwsel bier. Echter zijn deze liefhebbers…
Flatulentie of winderigheid: oorzaken, behandeling & tipsFlatulentie of winderigheid: oorzaken, behandeling & tipsHet laten van scheten of winden is voor sommigen een handeling die met heel wat humor gepaard gaat. Maar voor wie last h…

B12-tekort als oorzaak van onverklaarbare aandoeningenB12-tekort als oorzaak van onverklaarbare aandoeningenHet lichaam heeft vele stoffen nodig om op een kwalitatief goed niveau alle functies te kunnen doen. IJzer, magnesium, z…
Slapende arm of handSlapende arm of handEen slapende arm behoort tot transient paresthesia oftewel slapende ledematen. Een been kan 'slapen', maar vaker nog zie…
Bronnen en referenties
 • Telegraaf 6-4-2013, Midas Dekkers
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 29-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.