Kenmerken en oorzaken van de bierscheet

De bierscheet is een alom bekend fenomeen bij de liefhebbers van het gerstenbrouwsel bier. Echter zijn deze liefhebbers vaak minder fan van het gas dat het desbetreffende brouwsel produceert. De stank is vaak niet te harden. Maar wat zijn nu eigenlijk de oorzaken van deze stank? En kan dit voorkomen worden? Er zijn een hele hoop verschillende soorten scheten te onderscheiden. Maar een van de bekendste is toch wel de bierscheet. Als een sluipmoordenaar vult het gas de ruimte waarin de scheet is gelaten met een onverdraagbare stank. In tegenstelling tot andere soorten scheten is het gas zelfs vaak voor de maker van de scheet erg onprettig.

Kenmerken van een bierscheet

  • De bierscheet heeft vaak een erg kruidige geur die lang op een plek blijft hangen. Het valt dan ook niet aan te raden om deze scheet in het bijzijn van anderen te laten.
  • De bierscheet maakt vaak erg veel lawaai. Je zult het gas dus niet stiekem weg kunnen laten sluipen. Dit valt overigens niet aan te raden als je dit wel lukt, want de stank van het gas zal je vaak alsnog verraden.
  • Je ontlasting is een plakkerige taaie substantie. Wanneer je nog niet duidelijk weet of de scheten die je laat daadwerkelijk door het bier komen, kun je dit testen door middel van je ontlasting. Als je ontlasting erg plakkerig is en zich niet gemakkelijk laat weghalen, dan komt zeer waarschijnlijk doordat je een aantal biertjes achterover hebt getikt.

Oorzaken van de bierscheet

Ingeslikte koolstofdioxide

Koolstofdioxide is de hoofdoorzaak van het laten van scheten na het drinken van bier. In bier zit zeer veel koolstofdioxide, en dit gas zoekt zich een uitweg via je spijsverteringskanaal of via het laten van boeren. Wanneer het koolzuurgas eenmaal in je darmen is beland, is er alleen nog een uitweg via de anus mogelijk. Dit resulteert in het laten van de befaamde bierscheet.

Te snel drinken

Als je te snel drinkt, slik je ongemerkt een heleboel lucht in. Dit lucht moet uiteraard ook weer uit je lichaam. Voor een deel verdwijnt deze lucht via een boer het lichaam, maar een deel gaat ook via de anus. Wanneer je een biertje snel drinkt, zal er dus veel lucht je lichaam moeten verlaten. Hierdoor zul je meer scheten moeten laten.

Afvalgassen van darmbacteriën

De oorzaak van de kenmerkende geur van de bierscheet ligt voor een groot deel bij de afvalgassen van de darmbacteriën. In bier zitten veel koolhydraten (ook wel oligosacchariden) die moeten worden afgebroken in je darmen. Des te meer koolhydraten er binnenkomen in de darmen, des te meer afvalgassen er ontstaan en des te meer scheten er gelaten moeten worden.

Zwavelverbindingen

In bier komen een aantal zwavelverbindingen voor. Bij het verwerken van deze zwavelverbindingen ontstaan de erg stinkende zwavelgassen. Vaak wordt er ook het nodige gegeten bij het drinken van bier. Dit eten helpt de stank dan ook nog eens bevorderen. Zo is het populaire broodje döner een echte schetenbron.

De combinatie van ingeslikte koolstofdioxide, te snel drinken en de afvalgassen van darmbacteriën zorgen er dus voor dat er veel scheten moeten worden gelaten na het drinken van bier. En de combinatie van de afvalgassen van darmbacteriën en zwavelverbindingen zorgen voor de typische vieze geur van de bierscheet.
Er bestaat geen bier dat deze bestandsdelen niet bevat, dus het voorkomen van de bierscheet zal lastig worden. Wel kun je erop letten dat je niet te snel drinkt. Hierdoor zul je minder lucht binnen krijgen, en minder scheten hoeven te laten.
© 2015 - 2024 Hankm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gouden regels voor bierGouden regels voor bierHet gebruik van bier in de keuken komt weer in opmars. Het is helemaal niet meer vreemd om bij een gerecht een glas bier…
Bier en NederlandNederland behoort tot één van de landen waar veel bier gedronken wordt. Van jong tot oud genieten de Nederlanders van ee…
Bier een alcoholhoudende drankBier een alcoholhoudende drankBier is een alcoholhoudende drank gemaakt van water, mout, hop en gist. Bier is een van de populairste dranken en het wo…
Hoe kom ik aan die bierbuik?Hoe kom ik aan die bierbuik?Veel mannen ontwikkelen naarmate ze ouder worden de zogenaamde "bierbuik". Vet hoopt zich op rond je middel en een vooru…

Actinische cheilose: symptomen, oorzaak en behandelingActinische cheilose: symptomen, oorzaak en behandelingActinische cheilose, ook wel aangeduid met de termen actinische cheilitis, cheilitis actinica of cheilitis solaris, duid…
Wat is atherosclerose?Wat is atherosclerose?Het proces van atherosclerose wordt vaak beschreven als aderverkalking, deze beschrijving impliceert echter een onjuist…
Bronnen en referenties
  • https://www.salusi.nl/winderigheid-verhelpen/
  • http://www.goeievraag.nl/eten-drinken/dranken/vraag/354516/verband-alcohol-hoog-scheet-gehalte
Hankm (5 artikelen)
Gepubliceerd: 16-02-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.