Stinkende winden: Oorzaken van scheten met vieze geur

Stinkende winden: Oorzaken van scheten met vieze geur Stinkende winden laten is een gênante maar natuurlijke activiteit die iedereen wel eens ervaart. Winderigheid is een essentieel onderdeel van de menselijke fysiologie. Flatulentie (winden laten) treedt op wanneer voedsel wordt afgebroken. Diverse factoren kunnen leiden tot winden met een vieze geur, zoals bepaalde voedingsmiddelen, spijsverteringsproblemen of infecties. Er bestaan tal van eenvoudige oplossingen en zelfzorgmaatregelen voor sterk geurende winden, hoewel soms medische behandeling nodig is.

Dikkedarmkanker en stinkende winden

Darmpoliepen kunnen ontaarden in dikkedarmkanker en onbehandeld levensbedreigend zijn. Een tumor in de dikke darm kan verstopping veroorzaken, waardoor gas zich ophoopt en leidt tot meer winderigheid en een opgeblazen gevoel.

Infecties van het spijsverteringskanaal

Virussen en bacteriën kunnen problemen veroorzaken in het spijsverteringskanaal. Dit leidt vaak tot overmatige diarree, braken, buikpijn, misselijkheid, vermoeidheid, koorts en stinkende winden. Ernstige infecties kunnen levensbedreigende complicaties veroorzaken door verstoring van de vochtbalans. Bacteriële infecties worden behandeld met antibiotica, terwijl virale infecties voornamelijk symptomatisch worden behandeld.

Sommige medicijnen veroorzaken stinkende winden / Bron: Stevepb, PixabaySommige medicijnen veroorzaken stinkende winden / Bron: Stevepb, Pixabay

Medicatie en scheten met vieze geur

Bepaalde medicijnen kunnen leiden tot flatulentie met een vieze geur. Dit gebeurt vaak bij antibiotica, die gezonde bacteriën in het spijsverteringskanaal doden en zo een onbalans veroorzaken. Dit kan leiden tot slecht ruikende scheten, een opgeblazen gevoel en obstipatie. De winderigheid verdwijnt meestal na voltooiing van de antibioticakuur. Patiënten kunnen met hun arts overleggen over alternatieven als dit symptoom vervelend is.

Obstipatie en flatulentie

Wanneer ontlasting zich ophoopt in de dikke darm en niet kan worden uitgescheiden, is er sprake van obstipatie. Dit kan worden veroorzaakt door medicatie, een slecht dieet of andere biologische factoren. De opeenhoping van ontlasting veroorzaakt vaak stinkende gassen, een opgeblazen gevoel en ongemak.

Roken

Bij roken wordt overmatige lucht ingeademd, wat leidt tot een opgeblazen gevoel, maagpijn en de productie van stinkende winden.

Voeding

Grote porties eten

Het eten van grote porties kan leiden tot overmatige winderigheid, omdat voedsel sneller door de darmen stroomt. Kleinere porties en vaker eten wordt aanbevolen om het spijsverteringskanaal niet te overbelasten.

Lucht inademen

Overmatige winderigheid kan ook ontstaan door het inslikken van lucht tijdens het drinken van koolzuurhoudende dranken, met een rietje drinken, op hard snoep zuigen, kauwgom kauwen of snel eten.

Kunstmatige toevoegingen

Kunstmatige zoetstoffen kunnen eveneens overmatige winderigheid veroorzaken en worden beter vermeden.

Voedingsmiddelen

Bepaalde voedingsmiddelen kunnen leiden tot stinkende winden doordat ze langer blootgesteld zijn aan darmbacteriën. Voedingsmiddelen die vaak stinkende winden veroorzaken zijn onder andere:

Pepermunt, gember, kaneel, venkel en appelciderazijn kunnen helpen om stinkende winden te verminderen.

Voedselintolerantie

Voedselintolerantie is een veelvoorkomende oorzaak van stinkende winden, zoals bij lactose-intolerantie en glutenintolerantie.

Lactose-intolerantie

Lactose-intolerantie ontstaat door een tekort aan het enzym lactase, dat nodig is voor de vertering van lactose, een suiker in zuivelproducten. Symptomen zijn onder andere flatulentie, een opgeblazen gevoel, waterige diarree, krampen en losse ontlasting. Het vermijden van zuivelproducten is belangrijk.

Glutenintolerantie

Bij glutenintolerantie kan het lichaam gluten niet goed afbreken, wat gasophoping in de darm veroorzaakt. Dit komt ook voor bij coeliakie, een auto-immuunziekte die schade toebrengt aan het spijsverteringskanaal. Symptomen van coeliakie zijn onder andere:

Het is belangrijk om gluten te vermijden om spijsverteringsproblemen te voorkomen.

Behandeling van winderigheid met stank

Lichaamsbeweging is nuttig / Bron: Skeeze, PixabayLichaamsbeweging is nuttig / Bron: Skeeze, Pixabay

Lichaamsbeweging

Regelmatige lichaamsbeweging, zoals wandelen of joggen, helpt om gas sneller te laten ontsnappen. Hierdoor blijft het gas minder lang in de darm aanwezig, wat de stank vermindert.

Medicatie

Bepaalde medicijnen kunnen helpen om winderigheid te voorkomen. Het is belangrijk dat patiënten dit bespreken met hun arts om zeker te zijn dat de medicatie geen invloed heeft op bestaande aandoeningen.

Preventieve maatregelen en zelfzorg

Er zijn verschillende preventieve maatregelen en zelfzorgstrategieën die kunnen helpen om stinkende winden te verminderen:
  • Dieetaanpassingen: Vermijd voedingsmiddelen die bekend staan om het veroorzaken van winderigheid.
  • Langzaam eten: Door langzamer te eten en goed te kauwen, kan de inname van lucht worden verminderd.
  • Hydratatie: Veel water drinken helpt om de spijsvertering soepel te laten verlopen.
  • Probiotica: Probiotica kunnen helpen om de balans van bacteriën in het spijsverteringskanaal te herstellen.

Door deze tips en behandelingen toe te passen, kunnen mensen de frequentie en intensiteit van stinkende winden verminderen en hun algehele spijsverteringsgezondheid verbeteren.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Winderigheid hinderlijk en onwelriekend probleemWinderigheid hinderlijk en onwelriekend probleemHoewel een mens gemiddeld minstens zo'n 15 scheten per dag laat, kan winderigheid soms nog erger vormen aannemen. En een…
Kenmerken en oorzaken van de bierscheetDe bierscheet is een alom bekend fenomeen bij de liefhebbers van het gerstenbrouwsel bier. Echter zijn deze liefhebbers…
Alles over windenAlles over windenWinden, scheten, flatulentie. Het zijn van die dingen waar veel mensen niet graag over praten, maar het gas in de darmen…
Winden, scheten of winderigheid: een bekend probleemWinderigheid is een fenomeen waar de meeste dieren last van hebben. Winderigheid ontstaat door het inhaleren van lucht e…

Jeukende teelballen: Oorzaken van jeuk aan testikelsJeukende teelballen: Oorzaken van jeuk aan testikelsJeukende testikels zijn ongemakkelijk voor mannen. Krabben gebeurt dan ook snel hetgeen echter de jeuk verergert. Jeuk a…
Folliculitis keloidalis: Ontsteking van haarzakjes op hoofdFolliculitis keloidalis: Ontsteking van haarzakjes op hoofdFolliculitis keloidalis is een chronische ontstekingsziekte (inflammatoire aandoening) waarbij de haarzakjes op de achte…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 10 maart 2018:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Flatulance (gas), https://www.emedicinehealth.com/flatulence_gas/article_em.htm
  • Foods That Cause Smelly Flatulence, https://www.livestrong.com/article/302138-foods-that-cause-smelly-flatulence/
  • Home Remedies for Smelly Flatulence, https://www.livestrong.com/article/264315-home-remedies-for-smelly-flatulence/
  • How do you stop smelly farts?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/321111.php
  • How to get rid of smelly winderigheid fast? Smelly flatulence causes and cures, https://www.belmarrahealth.com/how-to-get-rid-of-smelly-winderigheid-fast-smelly-flatulence/
  • HOW TO STOP STINKY AND SMELLY FARTS ?, https://www.lorecentral.org/2015/07/how-to-stop-stinky-and-smelly-farts.html
  • Smelly farts, https://www.healthline.com/health/smelly-farts
  • Afbeelding bron 1: Stevepb, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Skeeze, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 21-07-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.