Winden, scheten of winderigheid: een bekend probleem

Winderigheid is een fenomeen waar de meeste dieren last van hebben. Winderigheid ontstaat door het inhaleren van lucht en koolzuur en staat bekend om zijn reuk en karakteristieke geluidje. Het gas moet het organisme uit wat via de anus uiteindelijk ook gebeurt.

Oorzaak

Winderigheid kan zowel door inwendige als uitwendige gassen ontstaan. De uitwendige gassen bedragen maar liefst 90 procent van het totaal en worden veroorzaakt door diverse consumpties met winden veroorzakende stoffen erin. Voorbeelden hiervan zijn broccoli, bonen en aardappelen. Bacteriën in de darmstelsels kunnen tevens gassen creëren die winden op gang brengen.

Geluid

Het geluid dat ontstaat bij het laten van een wind is afkomstig van de anus. Door de kracht van de wind trilt deze waardoor er een geluid ontstaat, hoe meer gas er ontsnapt hoe harder het geluid.

Verhelpen van winderigheid

Bij overmatige last van winderigheid kan een dieet een uitkomst zijn. Zo zijn er bepaalde kruiden zoals komijn die winderigheid kunnen verhelpen maar tevens een vermindering van het aantal koolhydraten kan helpen. Voedsel om de darmbalans te herstellen zoals probiotica kan winderigheid oproepen maar tevens verhelpen.

Borborgymen

De Latijnse naam voor het rommelen van het darmstelsel. Door veel mensen wordt dit gezien als een teken van honger maar eigenlijk zijn het slechts de darmen die je hoort. Ze zijn dan in beweging door het gas dat zich door de darmen verplaatst. Bij bepaalde darmziektes kunnen er echter langdurige en erg luide borborgymen optreden, het wordt aangeraden om hiervoor een huisarts om hulp te vragen.

Samenstelling wind

Een wind bestaat meestal uit de volgende stoffen:
  • Zuurstof
  • Stikstof
  • Methaan
  • Anaerobe
  • Koolstofdioxide
  • Waterstof

Per dag laat een mens 25 tot 30 windjes waardoor het gas naar buiten kan.
© 2009 - 2025 Rakker126, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Vanaf 2021 is InfoNu gestopt met het publiceren van nieuwe artikelen. Het bestaande artikelbestand blijft beschikbaar, maar wordt niet meer geactualiseerd.