De overgang als derde puberteit

De overgang als derde puberteit Geestelijk kunnen vrouwen in de overgang een soort puberteit meemaken met verschijnselen als wisselende stemmingen, woedeuitbarstingen, drang om je los te maken van je omgeving. Dit kun je vergelijken met de puberteit. De eerste puberteit beleef je al in de peutertijd: de beruchte 'neeperiode' met driftbuien en alles zelf willen doen. De 'echte' puberteit is ergens tussen de 11 en 18 jaar. Dit artikel gaat over de derde puberteit: het geestelijke proces tijdens de overgang.

Overeenkomsten tussen de 'echte' en de derde puberteit

Ook in lichamelijk opzicht kun je de overgang vergelijken met de puberteit, maar dan in omgekeerde volgorde. Tijdens de 'echte' puberteit komen allerlei processen op gang doordat de eicellen gaan rijpen. Tijdens de overgang zijn er lichamelijke veranderingen omdat de eicellen op raken. In beide gevalen is er sprake van sterke hormoonschommelingen en van grote lichamelijke en geestelijke veranderingen.

Signalen van de derde puberteit

Tijdens de overgang doen vrouwen soms onverwachte dingen. De een doet niets liever dan zich terugtrekken en zendt signalen uit die te vertalen zijn als: 'Laat me met rust!' De ander gooit misschien de kop in de wind en wil niets liever dan de last van man, kinderen (vaak ook pubers!) en werk van zich afgooien. Deze vrouw gaat op zoek naar een nieuwe baan, een nieuwe hobby en soms zelfs een nieuwe partner. Eigenlijk zoekt zij een nieuw leven.

'En nu draait het eens om mij!'

In alle puberteitsfasen in een mensenleven draait het om het eigen ik. Vrouwen in de overgang kunnen opeens egocentrisch zijn of lijken. Het egocentrische deel van jezelf, dat je diep had weggestopt, mag ineens naar voren komen. Soms gaat dat ook gepaard met gevoelens van woede en weerzin. Dit gevoel kan vooral bovenkomen als jij altijd voor anderen hebt gezorgd: je man, je kinderen. Of je hebt de taken van werk en gezin altijd superplichtsgetrouw gecombineerd. Je kunt nu de neiging krijgen de boel de boel te laten, thuis of op je werk: ze zoeken het maar uit zonder jou! Of je wilt nu wel eens eindelijk die eigen kamer in huis, een plek waar je met rust wordt gelaten.

En dan zit je klem: je bent de sandwichgeneratie!

Helaas staat de tredmolen van het leven vaak haaks op die behoefte. Net als je denkt dat je wat meer vrijheid voor jezelf krijgt omdat je kinderen gaan uitvliegen, worden je ouders ziek en hulpbehoevend. In deze levensfase, waarin je genoeg kunt hebben van alle zorgen en verplichtingen, komen er weer nieuwe verplichtingen.

Veel vrouwen in de overgang zitten in de zogenaamde sandwichgeneratie : ze vormen het plakje beleg tussen de boterham van hun opgroeiende kinderen en die van hun oude ouders. Zo kun je je geplet voelen tussen de wensen en behoeften van de jongere en de oudere generatie. Waar blijf je zelf als je voor iedereen moet zorgen?

Eén troost: het gaat echt over!

Het klinkt als een cliché, maar ook deze periode gaat weer over. De overgang duurt niet eeuwig. Er komt een dag dat je weer in rustiger vaarwater belandt. Op die dag zul je constateren dat je de ergste emotionele stormen achter de rug hebt. Op die dag heb je de nieuwe levensfase geaccepeerd en sta je open voor de positieve kanten van de menopauze.
© 2009 - 2024 Vokus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Over de menopauzeElke vrouw krijgt er ooit mee te maken, de menopauze. De menopauze brengt vele veranderingen met zich mee in het leven v…
De overgang, hoe komt het en wat doe je eraan?Bij vrouwen van tussen de 45 en 50 onstaat een periode waarin de eierstokken stoppen met het aanmaken van oestrogenen, d…
Hoe lang duurt de overgang bij vrouwen?Hoe lang duurt de overgang bij vrouwen?Vrouwen in de overgang hebben het vaak zwaar. De overgang kan namelijk zeer heftige klachten met zich meebrengen en deze…
Verschil tussen de overgang en de menopauzeVerschil tussen de overgang en de menopauzeWat is het verschil tussen de overgang en de menopauze? Er komt een moment in het leven van de vrouw dat de eierstokken…

Homoseksualiteit tegennatuurlijk? (Bij mensen en dieren)mijn kijk opHomoseksualiteit tegennatuurlijk? (Bij mensen en dieren)Is homoseksualiteit tegennatuurlijk? Het Natuurhistorisch Museum Maastricht had van 24 mei tot en met eind augustus 2008…
Winden, scheten of winderigheid: een bekend probleemWinderigheid is een fenomeen waar de meeste dieren last van hebben. Winderigheid ontstaat door het inhaleren van lucht e…
Bronnen en referenties
  • Cora de Vos - De nieuwe menopauze (The House of Books, tweede druk 2005)
Vokus (7 artikelen)
Laatste update: 11-01-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.