Last van winderigheid

Winden laten is een normaal verschijnsel dat bij iedereen voorkomt. Gemiddeld laat een persoon 10 tot 20 winden per dag. Dit is in totaal 0,5 tot 2 liter gas. Over het algemeen is een wind reukloos. Maar er zijn ook winden die flink kunnen ruiken. Wanneer is winderigheid nou een probleem. Als de persoon zelf last van heeft of als de omgeving er last van heeft.

Het ontstaan van een wind

Normale winderigheid ontstaan door het verteringsproces in het maag-darmkanaal. Na het nuttigen van een maaltijd ontstaat er in het spijsverteringskanaal ongeveer 15 liter lucht. Deze lucht wordt voor het grootste gedeelte opgenomen in het bloed en via de longen verwerkt. De overgebleven lucht blijft aanwezig in de darmen en verlaat als winden het lichaam.

Overmatige winderigheid kan verschillende oorzaken hebben. De hoeveelheid lucht neemt flink toe in de darmen en dit veroorzaakt vervelende, hinderlijke, overmatige winderigheid. Oorzaken van overmatige winderigheid kunnen zijn:

 • Gebruik van medicijnen
 • Overmatig inslikken van lucht (aerofagie)
 • Nuttigen van bepaalde voedingsmiddelen
 • Chronische darmaandoening (Ziekte van Crohn)
 • Verkeerd voedingspatroon
 • Verstopping (obstipatie)
 • Prikkelbare darmsyndroom
 • Tekort aan enzymen (lactasedeficientie)
 • Oude darmoperaties
 • Stress en angst
 • Het ouder worden
 • Recente bevalling

Winden inhouden

Veel mensen schamen zich er voor om een wind te laten. Vooral de dames onder ons hebben hier last van. Met als gevolg hiervan dat we onze winden proberen in te houden. Ongeveer 70% van de bevolking probeert hun wind in te houden en dat gebeurt niet altijd zonder gevolgen. Een wind inhouden kan klachten met zich meebrengen. De meestvoorkomde klachten met een ingehouden wind zijn misselijkheid, opgeblazen gevoel en buikkrampen. Overigens heeft een kwart van onze bevolking last van winderigheid.

Wat te doen tegen winderigheid

Als winderigheid een medische reden heeft is daar over het algemeen weinig aan te doen. Maar winderigheid van bepaalde voedingsmiddelen, daar is vaak wel wat tegen te doen. Ook gulzig eten of het kauwen van kauwgom zorgt er voor dat er veel lucht wordt geslikt. Ook het drinken van koolzuurhoudende dranken kan tot veel winderigheid lijden. Om er achter te komen wat de oorzaak is van jouw winderigheid moet je per dag nauwkeurig bijhouden wat je eet. Er zijn wel een aantal voedingsmiddelen die bekend staan dat ze winderigheid veroorzaken. Dit zijn:
 • spruitjes
 • Kool
 • Bonen
 • Uien
 • Knoflook
 • Melk
 • Erwten
 • Prei
 • Peulvruchten

Als je nauwkeurig bij hebt gehouden wanneer je wat hebt gegeten en je krijgt dan last van winderigheid, dan is de link natuurlijk snel gelegd waar jij je winderigheid van krijgt. Het probleem is dan natuurlijk snel op te lossen door deze voedingsmiddelen te gaan vermijden.

Middelen tegen winderigheid

Naast je voedingspatroon aanpassen kan je ook een aantal middelen gebruiken tegen winderigheid. Winderigheid is ook vaak een teken dat de balans in je darmen niet optimaal zijn. Je kunt bijvoorbeeld eens een paar dagen Yakult proberen of Optimel. Als meer over goede bacteriën wilt weten, neem dan even een kijkje bij dit artikel: Met goede bacteriën in balans. Naast deze producten zijn er ook kruiden die winderigheid tegen kunnen gaan. De kruiden aloë vera, venkel, anijs, pepermunt, moerasspirea en gember zijn kruiden die bekend zijn om de spijsverering te bevorderen en darmgassen tegen te gaan.

Ook kunnen sommige voedingssupplementen de oplossing geven tegen winderigheid. Preparaten met Betaïne HCL verbetert de spijsvertering en zorgt er voor dat de zuurgraad in de maag omhoog gaat. Hierdoor worden de overmatige vorming van darmgassen voorkomen. Voedingssupplementen met taninnezuur is ook aan te raden. Taninnezuur bindt namelijk darmgassen en heeft een reinigend effect op de darmen.

Mocht de bovenstaande oplossingen niet het gewenste effect hebben, dan is het raadzaam om toch even langs de huisarts te gaan.
© 2009 - 2024 Lautof, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Behandeling van winderigheid/flatulentieJe bent in gezelschap en voelt een wind opkomen. Je geneert je, want het is alweer de zoveelste keer. Wat kun je tegen w…
Flatulentie of winderigheid: oorzaken, behandeling & tipsFlatulentie of winderigheid: oorzaken, behandeling & tipsHet laten van scheten of winden is voor sommigen een handeling die met heel wat humor gepaard gaat. Maar voor wie last h…
Winderigheid hinderlijk en onwelriekend probleemWinderigheid hinderlijk en onwelriekend probleemHoewel een mens gemiddeld minstens zo'n 15 scheten per dag laat, kan winderigheid soms nog erger vormen aannemen. En een…
Winderigheid: oorzaken, behandelingWinderigheid: oorzaken, behandelingWinden laten doet iedereen, ongeveer 15 tot 25 keer per dag en dit is normaal. Vervelend wordt het echter als u veel mee…

Teelbaltorsie: symptomen en oorzaken van gedraaide teelbalTeelbaltorsie: symptomen en oorzaken van gedraaide teelbalTeelbaltorsie symptomen zijn plotselinge, ernstige pijn in het scrotum of balzak. Andere symptomen van een teelbaltorsie…
Ontsteking vulva (vulvitis): vagina, schaamlippen & clitorisOntsteking vulva (vulvitis): vagina, schaamlippen & clitorisOntsteking vulva, jeuk vagina - De vulva zijn de uitwendige geslachtsorganen van de vrouw: schaamlippen, clitoris (kitte…
Bronnen en referenties
 • www.rtl.nl www.mlds.nl www.paranormaaladviespunt.nl
Reacties

Paul, 02-12-2013
Beste heer Lautof,

Het lijkt erop dat, voornamelijk als ik zit, ik meer gas lijk te produceren dan wanneer ik 'actief' (loop/sport: niet zit) ben. Nu ben ik genoodzaakt regelmatig even weg te lopen om het gas te laten 'ontsnappen'. Naast het feit dat ik na enige tijd inhouden buikkrampen krijg, heb ik nergens anders last van. Wat is hiertegen te doen?

Alvast bedankt!

Groet,
Paul Reactie infoteur, 05-12-2013
Beste Paul,

Helaas kan het verschillende oorzaken hebben. Ik ben helaas geen expert. Ik zou gewoon even langs de huisarts gaan.

Met vriendelijke groet,

Mevrouw Lautof

Sanneke, 31-07-2013
Hallo,

Ik ben sins een paar maanden aan de pil nou heb ik steeds meer last van winderigheid
en ook vooral s'nachts. Wat adviseert u mij?

M.vr.gr,

Sanneke Reactie infoteur, 01-08-2013
Hallo Sanneke,

Ik denk niet dat de oorzaak de pil is. Ik zou even langs de huisarts gaan om je probleem voor te leggen.

M.v.g. Lautof

Henk, 01-07-2012
Geachte,

Mijn naam is Henk en ben 40 jaar. Vaak in de avond heb ik last van winderigheid tot ergernis van mijn gezin. Ik heb er sinds 2 jaar last van terwijl mijn voedingspatroon niet gewijzigd is. Ook gebruik ik geen medicijnen of dergelijke. Wat kan ik hiertegen doen?

Mvg,
Henk Reactie infoteur, 02-07-2012
Beste Henk,
Als ik u was, zou ik gewoon even langs de huisarts gaan. Hij/zij zal u vast verder kunnen helpen.
Maar het kan ook zo zijn dat u plots gevoelig bent geworden voor bepaalde type voeding. Maar daar kan uw arts echter meer uitleg over geven.

Met vriendelijke groet, Lautof (infoteur)

Margreet, 29-06-2012
Graag zou ik ook iets willen weten, wat mijn klacht is namelijk dat als ik uit bed kom of opsta last heb van winderigheid. Ik heb nu gelezen over Yakult en Activia, ik ga dit ook maar eens een tijdje gebruiken. Verder heb ik geen last van een opgeblazen gevoel of iets dergelijks. Reactie infoteur, 29-06-2012
Beste Margreet,

misschien zijn er producten waarvan je wat winderiger wordt. En anders kan je natuurlijk altijd even langs je huisarts voor advies!

Succes er mee.

M.v.g lautof (infoteur)

Catherina, 18-03-2012
Hallo,

Ik heb last van veel lucht in mijn maag. Op school krijg ik rond een uur of 1 een pijnlijk gevoel en rommelt mijn maag heel erg, maar niet door de honger. Ik bespeel ook een muziekinstrument en als ik dan een avond heb gerepeteerd, krijg ik veel last van winderigheid.
Ik heb veel gezocht op het internet en er werd vermeld dat je het kunt minderen door te lopen. Ik heb een bijbaantje bij een supermarkt waar ik constant heen en weer loop, maar het helpt niet tegen de pijn. Ook zwelt mijn buik een beetje op als ik mijn winden inhoud. Reactie infoteur, 19-03-2012
Beste Catherina,

Dat is er lastig. Het enige wat ik kan bedenken is dat je onbewust een hoop lucht in slikt. Waarschijnlijk tijdens het bespelen van je muziekinstrument, Je kan eens rennie deflatine proberen, maar zie dit niet als de oplossing van je probleem. Rennie deflatine zorgt er voor dat er overtollige lucht het lichaam verlaat. Ik zou, als ik jou was, met dit probleem eens langs de huisarts gaan. misschien dat hij/zij wel een simpele oplossing voor je probleem heeft.

Groetjes Lautof (infoteur)

Anne-Fleur, 06-03-2011
Hallo, ik ben een meisje van 14 jaar en ik heb sinds 2 weken last van flatulentie. De ene dag is het erger dan de andere, maar het gaat maar niet weg. 's Avonds is het meestal erger dan overdag, overdag is het bijna niets. Ik drink van mezelf al niet heel veel op een dag, misschien dat het daaraan ligt? Ik vind het echt een supervervelend probleem, en ik weet echt niet wat het is of hoe ik zo snel mogelijk af kom. Ik heb verder geen last van buikpijn, maar ik voel mijn darmen wel heel erg rommelen, vooral 's avonds. Kunt u mij alstublieft helpen? Ik weet echt niet wat ik moet doen. Reactie infoteur, 06-03-2011
Beste Anne-Fleur,

Winderigheid kan een hoop oorzaken hebben. Het kan aan je eten liggen. Misschien dat je gevoelig bent voor een bepaald soort voedsel. Maar bij het eten van veel vlees kan je ook last hebben van winderigheid. Het is lastig om een bepaalde oorzaak te vinden voor jou winderigheid. Maar houd in je achterhoofd dat 20 winden laten op een dag normaal is. Misschien kun je ze een keertje tellen.
Nog een advies, als je het niet lekker zit, ga dan lang de huisarts. Hij/zij kan dan misschien de oorzaak vinden van je winderigheid.

Succes er mee!
Met vriendelijke groet, Lautof (infteur)

Corry, 07-02-2010
Hallo ik heb vanaf november last van winderigheid ik gebruik soms smeltjus maar dat is te veel vet ik weet niet meer wat ik moet eten Reactie infoteur, 07-02-2010
Beste Corry,

Hou er rekening mee, dat een persoon gemiddeld 10 tot 20 winden per dag laat. Vet eten kan inderdaad een aanleiding zijn voor winderigheid. Maar je moet wel wat vet per dag eten, om je lijf gezond te houden.
In plaats van (smelt)jus, kan je bijvoorbeeld een sausje gebruiken voor bij je groente i.p.v. de jus.
Maar als je last blijft houden, dan raad ik je aan om even langs je huidarts te gaan.

Succes, Lautof

Lautof (148 artikelen)
Gepubliceerd: 26-08-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.