Plakkerige poep: Oorzaken van kleverige ontlasting

Plakkerige poep: Oorzaken van kleverige ontlasting De meest ideale ontlasting is vergelijkbaar met een banaan: een zachte consistentie, een ronde vorm en een glad oppervlak. Door wijzigingen in de voeding, een ziekte of medicatiegebruik ontstaan mogelijk veranderingen in de consistentie van de ontlasting. Soms krijgen mensen te maken met kleverige ontlasting die moeilijk door te spoelen is. Wanneer een ziekte de oorzaak is van de plakkerige poep, is een behandeling nodig omdat anders complicaties ontstaan.

Oorzaken van kleverige ontlasting

Bloedingen in het spijsverteringskanaal

Wormen in de darm leiden mogelijk tot chronische bloedingen in de darm. Dit veroorzaakt een zwarte teerachtige en stinkende ontlasting die ook plakkerig is (melaena). Zwarte ontlasting wijst soms ook op andere oorzaken zoals een bloeding die onmiddellijke medische aandacht nodig heeft.

Geen bilirubine in darmen

Bilirubine wordt uitgescheiden door de lever en vervolgens opgeslagen in de galblaas. Daarna gaat bilirubine naar de darmen, samen met gal, waar ze door bacteriën worden behandeld. Dit verandert de chemische samenstelling evenals de kleur van de ontlasting waardoor deze een typische bruine kleur krijgt. Zowel galstenen (harde afzettingen in galblaas met galkoliek) als leverschade leiden zorgen ervoor dat bilirubine de darmen niet kan bereiken. Wanneer bilirubine in de darmen niet aanwezig zijn, verlaat al het vet de darmen via de ontlasting waardoor het plakkerig wordt.

Maagzweer

Na het consumeren van eiwitten gaan enzymen en zoutzuur hiervan aminozuren vormen. Als het zoutzuurniveau hoog blijft nadat het voedsel is verteerd, tast dit de maagwand aan en ontstaat een maagzweer. Wanneer deze zweren bloeden, vermengt het bloed zich met de ontlasting en ontstaat uiteindelijk een donkere en kleverige stoelgang. Sommige gezonde eiwitbronnen die tot een gezonde poepconsistentie leiden, zijn mager vlees, melkproducten en eiwitten.

De inname van bepaalde geneesmiddelen leidt mogelijk tot een plakkerige stoelgang / Bron: Stevepb, PixabayDe inname van bepaalde geneesmiddelen leidt mogelijk tot een plakkerige stoelgang / Bron: Stevepb, Pixabay

Medicatie

Zwarte teerachtige ontlasting die kleeft resulteert uit de inname van ijzersupplementen of geneesmiddelen die bismut bevatten, zoals Pepto-Bismol.

Voeding

Vet voedsel
Vet is belangrijk voor de voeding want dit helpt bij de absorptie (opname) van een aantal soorten vitaminen, levert energie voor de cellen en versterkt het immuunsysteem. Het innemen van grote hoeveelheden ongezond vet voedsel overbelast de darm, waardoor een opname van het extra vet niet mogelijk is. Dit vet wordt vervolgens uitgescheiden in de ontlasting waardoor deze plakkerig wordt. De kleverige poep is in feite al het niet-geabsorbeerde vet. Het wetenschappelijke woord voor vette ontlasting is steatorree (vetdiarree). Steatorree treedt op als de galblaas niet genoeg gal produceert of het pancreas (alvleesklier) niet genoeg enzymen produceert om het vet dat patiënten gegeten hebben, af te breken.

Voedselintolerantie
Sommige patiënten verteren bepaalde voedingsmiddelen niet (voedselintolerantie), zoals gluten, fructose, MSG, bonen, lactose en rogge. Het lichaam maakt niet de juiste enzymen voor de spijsvertering aan. Uiteindelijk gebeurt een uitscheiding van dit voedsel in de vorm van kleverige poep. Bijkomende symptomen zijn overmatige winderigheid, een opgeblazen gevoel, diarree, braken, buikpijn, een verstopte neus en hoofdpijn na het eten.

Alarmsignalen

Wanneer de plakkerige ontlasting meer dan twee weken aanhoudt, is medisch advies nodig, zeker bij vijftigplussers. Constipatie of diarree die één week aanhoudt, is ook een mogelijk teken waarmee een patiënt best de arts raadpleegt, omdat dit mogelijk wijst op inflammatoire darmaandoeningen (ontstekingsaandoeningen van de darm), het prikkelbaredarmsyndroom (symptomen van diarree en obstipatie), een schildklierprobleem of kanker. Ook bij veranderingen in de consistentie van de ontlasting in combinatie met andere symptomen, zoals bloed in de ontlasting, pijn, gewichtsverlies of koorts vereisen een doktersbezoek.

Prognose van plakkerige stoelgang

Kleverige stoelgang zonder symptomen verdwijnt veelal binnen de week. Wanneer sprake is van een onderliggend medisch probleem, bepaalt de genezing of het herstel van dit probleem wanneer de kleverige poep weer verdwijnt.

Het gebruik van probiotica is nuttig / Bron: HealthGauge, Flickr (CC BY-2.0)Het gebruik van probiotica is nuttig / Bron: HealthGauge, Flickr (CC BY-2.0)

Preventie van kleverige poep

Een gezonde voeding met voldoende hoeveelheden vezels van fruit, groenten, bonen, linzen, noten, zaden en volle granen zijn goed voor de darmgezondheid. Mensen nemen best zo weinig mogelijk bewerkte voedingsmiddelen in en verlagen bovendien de vetinname. Dagelijks water drinken zorgt bovendien voor een efficiëntere spijsvertering. Mensen die allergisch reageren op bepaalde voedingsmiddelen, vermijden deze best. Voldoende bewegen en ook voldoende nachtrust zijn nodig voor het bevorderen van de stoelgang. Probiotica of ‘goede’ bacteriën zijn soms nuttig.

Complicaties van plakkerige ontlasting

Aanhoudende kleverige poep maakt patiënten meer vatbaar voor dikkedarmkanker.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lichte plakkerige ontlastingLichte plakkerige ontlastingEen lichte en plakkerige of kleverige ontlasting bestaat uit teveel vet in de ontlasting. Dit heeft te maken met een ver…
Vetdiarree: oorzaken vette, plakkerige ontlasting of poepVetdiarree: oorzaken vette, plakkerige ontlasting of poepLast van vette, kleverige, plakkerige ontlasting? Vetdiarree of steatorroe wijst op de aanwezigheid van abnormaal veel v…
Drijvende ontlasting: Oorzaken van stoelgang die drijftDrijvende ontlasting: Oorzaken van stoelgang die drijftSommige mensen schrikken wanneer de ontlasting blijft drijven. De meeste oorzaken van drijvende ontlasting zijn echter g…
Problemen stoelgang: zwarte, rode en groene ontlasting/poepProblemen stoelgang: zwarte, rode en groene ontlasting/poepLast van zwarte ontlasting, rode poep of groene ontlasting al dan niet met verstopping of andere klachten? Wat kan het z…

Redenen van + oplossingen tegen gasvorming in de darmenRedenen van + oplossingen tegen gasvorming in de darmenGasvorming in de darmen en/of de maag kan voor veel ongemak zorgen. Het duidt er veelal op dat er ergens iets niet goed…
Hydrosalpinx: Verstopte eileider door vochtophopingHydrosalpinx: Verstopte eileider door vochtophopingHydrosalpinx is een aandoening waarbij de eileider van een vrouw verstopt is door de aanwezigheid van vocht in de eileid…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Onsemeliot, Openclipart
 • Geraadpleegd op 5 maart 2018:
 • 5 Possible Causes of Sticky Stool and Ways for Relief, https://www.enkiverywell.com/sticky-poop.html
 • Causes and Treatments for Sticky Poop, https://www.healthline.com/health/sticky-poop#treatment
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Is sticky poop normal?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/320700.php
 • Sticky Poop – What does it mean?, http://medicaltreasure.com/sticky-poop-what-does-it-mean/
 • Sticky Poop (That’s Hard to Wipe): Causes, Meaning When Black, Green, Remedies, https://healthrave.org/digestive/sticky-poop-causes-hard-to-wipe-black-green-remedies/
 • Sticky poop, http://healthylifemed.com/sticky-poop/
 • STICKY STOOL . IT IS A SIGN OF UNHEALTHY GUT ., https://www.lorecentral.org/2016/12/sticky-stool-sign-unhealthy-gut.html
 • Afbeelding bron 1: Stevepb, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: HealthGauge, Flickr (CC BY-2.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 16-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.