Plakkerige poep: Oorzaken van kleverige ontlasting

Plakkerige poep: Oorzaken van kleverige ontlasting De ideale ontlasting heeft een zachte consistentie, een ronde vorm en een glad oppervlak, vergelijkbaar met een banaan. Veranderingen in voeding, ziekte of medicatie kunnen echter de consistentie van de ontlasting beïnvloeden. Soms kan de ontlasting kleverig zijn en moeilijk door te spoelen. Als een ziekte de oorzaak is van plakkerige ontlasting, is een behandeling nodig om complicaties te voorkomen.

Oorzaken van kleverige ontlasting

Bloedingen in het spijsverteringskanaal

Wormen in de darm kunnen chronische bloedingen veroorzaken, wat resulteert in een zwarte, teerachtige en stinkende ontlasting die ook kleverig kan zijn (melaena). Zwarte ontlasting kan ook wijzen op andere aandoeningen, zoals een bloeding die onmiddellijke medische aandacht vereist.

Geen bilirubine in de darmen

Bilirubine wordt door de lever uitgescheiden en opgeslagen in de galblaas. Vervolgens wordt het samen met gal naar de darmen getransporteerd, waar bacteriën het verwerken en de ontlasting een typische bruine kleur geven. Galstenen (harde afzettingen in de galblaas met galkoliek) en leverschade kunnen ervoor zorgen dat bilirubine de darmen niet bereikt. Als bilirubine ontbreekt, verlaat al het vet de darmen via de ontlasting, wat kan leiden tot een plakkerige consistentie.

Maagzweer

Na de consumptie van eiwitten worden aminozuren gevormd door enzymen en zoutzuur. Bij een hoog zoutzuurniveau kan de maagwand worden aangetast, wat resulteert in een maagzweer. Als deze zweren bloeden, mengt het bloed zich met de ontlasting, waardoor een donkere en kleverige stoelgang ontstaat. Gezonde eiwitbronnen die bijdragen aan een normale poepconsistentie zijn mager vlees, melkproducten en eieren.

De inname van bepaalde geneesmiddelen kan leiden tot plakkerige stoelgang / Bron: Stevepb, PixabayDe inname van bepaalde geneesmiddelen kan leiden tot plakkerige stoelgang / Bron: Stevepb, Pixabay

Medicatie

Zwarte, teerachtige en kleverige ontlasting kan ontstaan door het gebruik van ijzersupplementen of geneesmiddelen die bismut bevatten, zoals Pepto-Bismol.

Voeding

Vet voedsel
Vet is essentieel voor de voeding omdat het helpt bij de opname van bepaalde vitaminen, energie levert voor cellen en het immuunsysteem versterkt. Overmatige consumptie van ongezond vet kan de darmen overbelasten, waardoor extra vet niet kan worden opgenomen. Dit vet wordt vervolgens uitgescheiden in de ontlasting, waardoor deze plakkerig wordt. De wetenschappelijke term voor vette ontlasting is steatorree (vetdiarree). Steatorree treedt op wanneer de galblaas niet voldoende gal produceert of de alvleesklier niet genoeg enzymen aanmaakt om vet af te breken.

Voedselintolerantie
Sommige mensen hebben moeite met het verteren van bepaalde voedingsmiddelen door voedselintolerantie, zoals gluten, fructose, MSG, bonen, lactose en rogge. Het lichaam produceert niet de juiste enzymen voor de vertering van deze stoffen, wat kan leiden tot kleverige ontlasting. Andere symptomen van voedselintolerantie zijn overmatige winderigheid, een opgeblazen gevoel, diarree, braken, buikpijn, een verstopte neus en hoofdpijn na het eten.

Alarmsignalen

Wanneer plakkerige ontlasting langer dan twee weken aanhoudt, is medisch advies noodzakelijk, vooral bij mensen ouder dan vijftig. Aanhoudende constipatie of diarree gedurende een week kan ook een reden zijn om de arts te raadplegen, omdat dit kan wijzen op inflammatoire darmaandoeningen (ontstekingsaandoeningen van de darm), het prikkelbaredarmsyndroom (symptomen van diarree en obstipatie), een schildklierprobleem of kanker. Ook veranderingen in de consistentie van de ontlasting, gecombineerd met andere symptomen zoals bloed in de ontlasting, pijn, gewichtsverlies of koorts vereisen een bezoek aan de arts.

Prognose van plakkerige stoelgang

Kleverige ontlasting zonder bijkomende symptomen verdwijnt meestal binnen een week. Bij een onderliggend medisch probleem hangt de duur van de klachten af van het herstel van deze aandoening.

Het gebruik van probiotica kan nuttig zijn / Bron: HealthGauge, Flickr (CC BY-2.0)Het gebruik van probiotica kan nuttig zijn / Bron: HealthGauge, Flickr (CC BY-2.0)

Preventie van kleverige ontlasting

Een gezonde voeding met voldoende vezels uit fruit, groenten, bonen, linzen, noten, zaden en volle granen bevordert een goede darmgezondheid. Het is raadzaam om bewerkte voedingsmiddelen te vermijden en de vetinname te beperken. Dagelijks water drinken bevordert een efficiënte spijsvertering. Mensen die allergisch reageren op bepaalde voedingsmiddelen, moeten deze vermijden. Voldoende beweging en goede nachtrust zijn eveneens belangrijk voor een gezonde stoelgang. Probiotica of ‘goede’ bacteriën kunnen soms ook nuttig zijn.

Complicaties van plakkerige ontlasting

Aanhoudende kleverige ontlasting kan de patiënt vatbaarder maken voor dikkedarmkanker.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lichte plakkerige ontlastingLichte plakkerige ontlastingEen lichte en plakkerige of kleverige ontlasting bestaat uit teveel vet in de ontlasting. Dit heeft te maken met een ver…
Vetdiarree: oorzaken vette, plakkerige ontlasting of poepVetdiarree: oorzaken vette, plakkerige ontlasting of poepLast van vette, kleverige, plakkerige ontlasting? Vetdiarree of steatorroe wijst op de aanwezigheid van abnormaal veel v…
Drijvende ontlasting: Oorzaken van stoelgang die drijftDrijvende ontlasting: Oorzaken van stoelgang die drijftSommige mensen schrikken wanneer de ontlasting blijft drijven. De meeste oorzaken van drijvende ontlasting zijn echter g…
Problemen stoelgang: zwarte, rode en groene ontlasting/poepProblemen stoelgang: zwarte, rode en groene ontlasting/poepLast van zwarte ontlasting, rode poep of groene ontlasting al dan niet met verstopping of andere klachten? Wat kan het z…

Redenen van + oplossingen tegen gasvorming in de darmenRedenen van + oplossingen tegen gasvorming in de darmenGasvorming in de darmen en/of de maag kan voor veel ongemak zorgen. Het duidt er veelal op dat er ergens iets niet goed…
Hydrosalpinx: Verstopte eileider door vochtophopingHydrosalpinx: Verstopte eileider door vochtophopingHydrosalpinx is een aandoening waarbij de eileider van een vrouw verstopt is door de aanwezigheid van vocht in de eileid…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Onsemeliot, Openclipart
  • Geraadpleegd op 5 maart 2018:
  • 5 Possible Causes of Sticky Stool and Ways for Relief, https://www.enkiverywell.com/sticky-poop.html
  • Causes and Treatments for Sticky Poop, https://www.healthline.com/health/sticky-poop#treatment
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Is sticky poop normal?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/320700.php
  • Sticky Poop – What does it mean?, http://medicaltreasure.com/sticky-poop-what-does-it-mean/
  • Sticky Poop (That’s Hard to Wipe): Causes, Meaning When Black, Green, Remedies, https://healthrave.org/digestive/sticky-poop-causes-hard-to-wipe-black-green-remedies/
  • Sticky poop, http://healthylifemed.com/sticky-poop/
  • STICKY STOOL . IT IS A SIGN OF UNHEALTHY GUT ., https://www.lorecentral.org/2016/12/sticky-stool-sign-unhealthy-gut.html
  • Afbeelding bron 1: Stevepb, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: HealthGauge, Flickr (CC BY-2.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 19-07-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.