Plakkerige poep: Oorzaken van kleverige ontlasting

Plakkerige poep: Oorzaken van kleverige ontlasting De ideale ontlasting heeft een zachte consistentie, een ronde vorm en een glad oppervlak, vergelijkbaar met een banaan. Veranderingen in voeding, ziekte of medicatie kunnen echter de consistentie van de ontlasting beïnvloeden. Soms kan de ontlasting kleverig zijn en moeilijk door te spoelen. Als een ziekte de oorzaak is van plakkerige ontlasting, is een behandeling nodig om complicaties te voorkomen.

Epidemiologie

Plakkerige poep, ook wel bekend als plakkerige ontlasting, kan een indicatie zijn van onderliggende spijsverteringsproblemen. Dit symptoom kan voorkomen bij mensen van alle leeftijden, maar komt vaak voor bij mensen met een verstoorde vetvertering of absorptie. Het is een veelvoorkomend probleem bij aandoeningen zoals coeliakie, chronische pancreatitis en andere spijsverteringsstoornissen die de opname van vet beïnvloeden. Studies tonen aan dat de prevalentie van plakkerige poep kan variëren, afhankelijk van de frequentie van deze aandoeningen en de beschikbaarheid van medische zorg en diagnose. Er zijn geen exacte statistieken over de prevalentie van plakkerige poep alleen, maar de onderliggende aandoeningen hebben aanzienlijke epidemiologische data die de frequentie van deze symptomen kunnen beïnvloeden.

Oorzaken van kleverige ontlasting

Plakkerige poep wordt vaak veroorzaakt door een onjuiste vetvertering of absorptie in het spijsverteringskanaal. Dit kan het gevolg zijn van verschillende aandoeningen. Een veelvoorkomende oorzaak is een tekort aan enzymen van de alvleesklier, zoals bij chronische pancreatitis, waarbij de alvleesklier niet voldoende enzymen produceert om vet goed te verteren. Coeliakie, een auto-immuunziekte waarbij de inname van gluten de darmwand beschadigt, kan ook leiden tot plakkerige poep doordat het de opname van voedingsstoffen verstoort. Andere oorzaken kunnen omvatten galblaasaandoeningen, waarbij een tekort aan gal de vetvertering beïnvloedt, of infecties en ontstekingen die de darmfunctie belemmeren.

Bloedingen in het spijsverteringskanaal

Wormen in de darm kunnen chronische bloedingen veroorzaken, wat resulteert in een zwarte, teerachtige en stinkende ontlasting die ook kleverig kan zijn (melaena). Zwarte ontlasting kan ook wijzen op andere aandoeningen, zoals een bloeding die onmiddellijke medische aandacht vereist.

Geen bilirubine in de darmen

Bilirubine wordt door de lever uitgescheiden en opgeslagen in de galblaas. Vervolgens wordt het samen met gal naar de darmen getransporteerd, waar bacteriën het verwerken en de ontlasting een typische bruine kleur geven. Galstenen (harde afzettingen in de galblaas met galkoliek) en leverschade kunnen ervoor zorgen dat bilirubine de darmen niet bereikt. Als bilirubine ontbreekt, verlaat al het vet de darmen via de ontlasting, wat kan leiden tot een plakkerige consistentie.

Maagzweer

Na de consumptie van eiwitten worden aminozuren gevormd door enzymen en zoutzuur. Bij een hoog zoutzuurniveau kan de maagwand worden aangetast, wat resulteert in een maagzweer. Als deze zweren bloeden, mengt het bloed zich met de ontlasting, waardoor een donkere en kleverige stoelgang ontstaat. Gezonde eiwitbronnen die bijdragen aan een normale poepconsistentie zijn mager vlees, melkproducten en eieren.

De inname van bepaalde geneesmiddelen kan leiden tot plakkerige stoelgang / Bron: Stevepb, PixabayDe inname van bepaalde geneesmiddelen kan leiden tot plakkerige stoelgang / Bron: Stevepb, Pixabay

Medicatie

Zwarte, teerachtige en kleverige ontlasting kan ontstaan door het gebruik van ijzersupplementen of geneesmiddelen die bismut bevatten, zoals Pepto-Bismol.

Voeding

Vet voedsel
Vet is essentieel voor de voeding omdat het helpt bij de opname van bepaalde vitaminen, energie levert voor cellen en het immuunsysteem versterkt. Overmatige consumptie van ongezond vet kan de darmen overbelasten, waardoor extra vet niet kan worden opgenomen. Dit vet wordt vervolgens uitgescheiden in de ontlasting, waardoor deze plakkerig wordt. De wetenschappelijke term voor vette ontlasting is steatorree (vetdiarree). Steatorree treedt op wanneer de galblaas niet voldoende gal produceert of de alvleesklier niet genoeg enzymen aanmaakt om vet af te breken.

Voedselintolerantie
Sommige mensen hebben moeite met het verteren van bepaalde voedingsmiddelen door voedselintolerantie, zoals gluten, fructose, MSG, bonen, lactose en rogge. Het lichaam produceert niet de juiste enzymen voor de vertering van deze stoffen, wat kan leiden tot kleverige ontlasting. Andere symptomen van voedselintolerantie zijn overmatige winderigheid, een opgeblazen gevoel, diarree, braken, buikpijn, een verstopte neus en hoofdpijn na het eten.

Risicofactoren

Er zijn verschillende risicofactoren die bijdragen aan het optreden van plakkerige poep. Personen met een voorgeschiedenis van spijsverteringsstoornissen zoals coeliakie of chronische pancreatitis lopen een verhoogd risico. Ook mensen met een vetarm dieet, waarbij de vertering van vet wordt belemmerd, kunnen vatbaar zijn voor dit symptoom. Daarnaast spelen genetische factoren een rol bij de ontwikkeling van aandoeningen die plakkerige poep kunnen veroorzaken. Leeftijd kan ook een factor zijn, aangezien ouderdom de spijsverteringsfunctie kan beïnvloeden, wat kan bijdragen aan de frequentie en ernst van de symptomen.

Geassocieerde symptomen

Plakkerige poep kan gepaard gaan met een reeks geassocieerde symptomen die helpen bij het vaststellen van de onderliggende oorzaak.

Buikpijn
Een veelvoorkomend geassocieerd symptoom is buikpijn, die kan variëren van milde krampen tot ernstige pijn, afhankelijk van de oorzaak van de vetmalabsorptie. Personen kunnen ook last hebben van opgeblazen gevoel, wat een gevolg kan zijn van de ophoping van gassen in de darmen door de onvolledige vertering van vetten.

Diarree
Diarree is een ander veelvoorkomend symptoom dat vaak samen voorkomt met plakkerige ontlasting. Bij aandoeningen zoals chronische pancreatitis of coeliakie kan de ontlasting niet alleen plakkerig zijn, maar ook frequent en waterig. Gewichtsverlies kan optreden bij langdurige vetmalabsorptie, aangezien het lichaam niet in staat is om essentiële voedingsstoffen efficiënt op te nemen. Dit kan leiden tot een merkbaar afvallen, zelfs bij een normaal eetpatroon.

Vermoeidheid
In sommige gevallen kunnen personen ook last hebben van vermoeidheid, wat kan voortkomen uit een tekort aan voedingsstoffen, zoals vitaminen en mineralen, die normaal gesproken via de darmen worden opgenomen. Tekorten aan essentiële voedingsstoffen kunnen leiden tot algemene malaise en verminderde energielevels.

Huidklachten
Bovendien kunnen er huidproblemen optreden, zoals eczeem of uitslag, die kunnen wijzen op een vitamine- of vettekort. Andere geassocieerde symptomen kunnen zijn: een onregelmatige stoelgang, misselijkheid, en braken, vooral als de onderliggende oorzaak een aandoening van de spijsverteringsorganen betreft.

Bloed in de ontlsating of zwarte ontlasting
Bij ernstige gevallen kunnen er ook symptomen zoals bloed in de ontlasting of zwarte ontlasting optreden, wat kan wijzen op bloeding in het spijsverteringskanaal. Dit vereist onmiddellijke medische evaluatie om ernstige aandoeningen uit te sluiten.

Het is belangrijk om deze geassocieerde symptomen te monitoren en medische hulp te zoeken als ze optreden, vooral als ze gepaard gaan met plakkerige poep. Een grondige evaluatie kan helpen bij het vaststellen van de onderliggende oorzaak en het ontwikkelen van een passende behandelingsstrategie.

Alarmsignalen

Wanneer plakkerige ontlasting langer dan twee weken aanhoudt, is medisch advies noodzakelijk, vooral bij mensen ouder dan vijftig. Aanhoudende constipatie of diarree gedurende een week kan ook een reden zijn om de arts te raadplegen, omdat dit kan wijzen op inflammatoire darmaandoeningen (ontstekingsaandoeningen van de darm), het prikkelbaredarmsyndroom (symptomen van diarree en obstipatie), een schildklierprobleem of kanker. Ook veranderingen in de consistentie van de ontlasting, gecombineerd met andere symptomen zoals bloed in de ontlasting, pijn, gewichtsverlies of koorts vereisen een bezoek aan de arts.

Diagnose en onderzoeken

Diagnose

Plakkerige poep kan een symptoom zijn van verschillende aandoeningen, waaronder spijsverteringsstoornissen en voedingsproblemen. De diagnose wordt vaak gesteld door een arts op basis van symptomen en medische geschiedenis.

Onderzoeken

  • Ontlastingsonderzoek: Analyseert de samenstelling van de ontlasting om te bepalen of er sprake is van onverteerde vetten of andere afwijkingen.
  • Bloedonderzoek: Meet niveaus van ontstekingsmarkers en andere indicatoren van spijsverteringsproblemen.
  • Endoscopie: Bekijkt de binnenkant van de spijsverteringsorganen om afwijkingen te detecteren.
  • Abdomen echografie: Beeldvorming van de buik om de organen en structuren te beoordelen.

Behandeling

Medicamenteuze behandeling

Afhankelijk van de onderliggende oorzaak kan medicatie worden voorgeschreven om spijsverteringsproblemen te behandelen of om ontstekingen te verminderen. Voorbeelden zijn enzympreparaten en probiotica.

Voedingsveranderingen

Het aanpassen van de voeding kan helpen om plakkerige poep te verminderen. Dit kan inhouden:
  • Vermijden van vetrijke voedingsmiddelen
  • Verhogen van vezelinname
  • Hydratatie verhogen door voldoende water te drinken

Chirurgische behandeling

In zeldzame gevallen kan een operatie nodig zijn als er sprake is van ernstige spijsverteringsproblemen of structurele afwijkingen.

Prognose

Korte termijn

Bij tijdige behandeling van de oorzaak zijn de meeste mensen in staat om plakkerige poep effectief te verhelpen, met een aanzienlijke verbetering van de symptomen.

Lange termijn

De prognose hangt af van de onderliggende oorzaak. Chronische aandoeningen zoals coeliakie of pancreatitis[/ARTIKEL] kunnen vereisen dat de behandeling continu wordt voortgezet en levenslange aanpassingen in het dieet nodig zijn.

Complicaties

Indien onbehandeld of als gevolg van een ernstige aandoening kunnen complicaties optreden zoals:
  • Nutriententekorten door malabsorptie
  • Chronische diarree
  • Spijsverteringszweren[
  • Blaasontstekingen door langdurige ontlastingsproblemen

Preventie

Voeding en leefstijl

Een gezonde voeding en levensstijl kunnen helpen plakkerige poep te voorkomen. Dit omvat:
  • Voeding rijk aan vezels uit fruit, groenten, bonen, linzen, noten, zaden en volle granen bevordert een goede darmgezondheid
  • Voldoende hydratatie (water drinken bevordert een efficiënte spijsvertering)
  • Regelmatige lichaamsbeweging
  • Beperkingen op vet- en suikerrijke voedingsmiddelen

Regelmatige medische controle

Regelmatige controles bij een arts kunnen helpen om eventuele spijsverteringsproblemen vroegtijdig te identificeren en te behandelen, waardoor plakkerige poep en andere symptomen worden voorkomen.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lichte plakkerige ontlastingLichte plakkerige ontlastingEen lichte en plakkerige of kleverige ontlasting bestaat uit teveel vet in de ontlasting. Dit heeft te maken met een ver…
Vetdiarree: oorzaken vette, plakkerige ontlasting of poepVetdiarree: oorzaken vette, plakkerige ontlasting of poepLast van vette, kleverige, plakkerige ontlasting? Vetdiarree of steatorroe wijst op de aanwezigheid van abnormaal veel v…
Plakkerige ontlasting: symptomen en oorzaken kleverige poepPlakkerige ontlasting: symptomen en oorzaken kleverige poepPlakkerige ontlasting of poep kan het gevolg zijn van te veel vet in je dieet. Een vetrijk dieet kan bijvoorbeeld leiden…
Rode ontlasting: oorzaken van rode poep of diarreeRode ontlasting: oorzaken van rode poep of diarreeRode ontlasting of rode diarree hoeft niet per se te wijzen op bloed in ontlasting. Rode poep of rode diarree kan wijzen…

Redenen van + oplossingen tegen gasvorming in de darmenRedenen van + oplossingen tegen gasvorming in de darmenGasvorming in de darmen en/of de maag kan voor veel ongemak zorgen. Het duidt er veelal op dat er ergens iets niet goed…
Hydrosalpinx: Verstopte eileider door vochtophopingHydrosalpinx: Verstopte eileider door vochtophopingHydrosalpinx is een aandoening waarbij de eileider van een vrouw verstopt is door de aanwezigheid van vocht in de eileid…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Onsemeliot, Openclipart
  • Geraadpleegd op 5 maart 2018:
  • 5 Possible Causes of Sticky Stool and Ways for Relief, https://www.enkiverywell.com/sticky-poop.html
  • Causes and Treatments for Sticky Poop, https://www.healthline.com/health/sticky-poop#treatment
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Is sticky poop normal?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/320700.php
  • Sticky Poop – What does it mean?, http://medicaltreasure.com/sticky-poop-what-does-it-mean/
  • Sticky Poop (That’s Hard to Wipe): Causes, Meaning When Black, Green, Remedies, https://healthrave.org/digestive/sticky-poop-causes-hard-to-wipe-black-green-remedies/
  • Sticky poop, http://healthylifemed.com/sticky-poop/
  • STICKY STOOL . IT IS A SIGN OF UNHEALTHY GUT ., https://www.lorecentral.org/2016/12/sticky-stool-sign-unhealthy-gut.html
  • Afbeelding bron 1: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 13-09-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.