Linzen: Voordelen voor gezondheid van deze peulvruchten

Linzen: Voordelen voor gezondheid van deze peulvruchten Linzen zijn eetbare peulvruchten of zaden die behoren tot de peulvruchtfamilie. Deze bestaan meestal uit twee helften bedekt met een schil. Beide zaden zijn lensvormig. Linzen zijn de perfecte peulvruchten om te verwerken in soepen, salades, spreads, pasta’s, rauwkost enzovoort. De bruine, rode of groene peulvruchten hebben een nootachtige en aardse smaak. Ze bevatte weinig calorieën en vet, maar zijn wel rijk aan voedingsstoffen. Doordat ze een hoge voedingswaarde hebben, bieden de peulvruchten tal van gezondheidsvoordelen waar iedereen van kan profiteren, zoals een verbeterde hartgezondheid en de preventie tegen suikerziekte. Het te veel eten van linzen veroorzaakt soms wel neveneffecten.

Voedingswaarde

100 gram gekookte linzen bevat volgende voedingsstoffen:
 • calcium: 18 mg, 2% van de aanbevolen dagelijkse inname
 • calorieën: 116
 • cholesterol: 0 mg
 • eiwitten: 8,39 gram
 • foliumzuur: 45% van de aanbevolen dagelijkse inname
 • fosfor: 28% van de aanbevolen dagelijkse inname
 • ijzer: 3,10 mg, 17% van de aanbevolen dagelijkse inname
 • kalium: 343 mg, 10% van de aanbevolen dagelijkse inname
 • koolhydraten: 18,73 gram
 • koper: 12,5% van de aanbevolen dagelijkse inname
 • magnesium: 9% van de aanbevolen dagelijkse inname
 • mangaan: 70% van de aanbevolen dagelijkse inname
 • natrium: 220,17 mg, 9% van de aanbevolen dagelijkse inname
 • niacine: 5% van de aanbevolen dagelijkse inname
 • pantotheenzuur: 6,5% van de aanbevolen dagelijkse inname
 • thiamine: 58% van de aanbevolen dagelijkse inname
 • vet: 0,7 gram
 • vezels: 7,8 gram
 • vitamine B6: 127% van de aanbevolen dagelijkse inname
 • vitamine C: 1,4 mg, 2% van de aanbevolen dagelijkse inname
 • zink: 8,5% van de aanbevolen dagelijkse inname

Linzen bevatten tevens riboflavine, pantotheenzuur en selenium.

Voedingsstoffen in linzen

Calcium

Naast zuivelproducten zijn ook linzen een goede optie om voldoende calcium in het lichaam op te nemen. Linzen zijn bijgevolg goed voor de botgezondheid.

Eiwitten

Van alle peulvruchten en noten bevatten linzen de op twee na hoogste eiwitniveaus. 26 procent van de calorieën van linzen wordt toegeschreven aan eiwitten, waardoor ze een geweldige bron van eiwitten zijn voor vegetariërs en veganisten.

Foliumzuur is vooral nuttig voor vrouwen die zwanger zijn of willen worden / Bron: PublicDomainPictures, PixabayFoliumzuur is vooral nuttig voor vrouwen die zwanger zijn of willen worden / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay

Foliumzuur

Foliumzuur is een belangrijke voedingsstof die vooral belangrijk is voor zwangere vrouwen. Een foliumtekort leidt tot ernstige geboorteafwijkingen. Foliumzuur ondersteunt eveneens een gezonde haargroei en verlaagt het risico op hartaandoeningen en een beroerte. Linzen zijn een goede voedingsbron voor foliumzuur, vooral voor vrouwen die zwanger zijn of binnenkort zwanger willen worden.

IJzer

Linzen bevatten veel ijzer. IJzer is erg belangrijk om zuurstof door het lichaam te laten pompen. Door onvoldoende ijzer in het bloed, vertraagt de bloedstroom en kampen mensen sneller met ferriprieve anemie (ijzertekort in het bloed).

Magnesium

Mensen met slaapproblemen, stress of oververmoeidheid door bijvoorbeeld het werk, zouden regelmatig magnesium moeten consumeren, hetgeen aanwezig is in linzen.

Polyfenolen

Polyfenolen zijn actieve verbindingen die vechten tegen schadelijke stoffen in het lichaam zoals ultraviolette stralen, hartaandoeningen en kanker. Linzen zijn een geweldige manier om meer polyfenolen binnen te krijgen. Linzen hebben meer polyfenolen aan boord dan andere peulvruchten, groene erwten en kikkererwten. De verbindingen bieden langdurige voordelen voor de gezondheid, waaronder de hartgezondheid en het voorkomen van suikerziekte.

Vezels

Linzen zitten boordevol vezels, hetgeen goed is voor de gezondheid van de spijsvertering en een gezond gewichtsbehoud.

Voordelen voor gezondheid van peulvruchten

Bloedsuiker stabiliseren

Linzen bevatten oplosbare vezels die koolhydraten absorberen, de spijsvertering vertragen en de bloedsuikerspiegel stabiliseren. Dit is met name handig voor patiënten met diabetes mellitus (suikerziekte), insulineresistentie (cellen zijn ongevoelig voor insuline) of hypoglykemie (een verlaagde bloedsuikerspiegel).

Cholesterol verlagen

Linzen helpen het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen, omdat de peulvruchten een hoog gehalte aan oplosbare vezels bevatten. Door het cholesterolgehalte te verlagen, vermindert het risico op het ontwikkelen van hartziekten en een beroerte. De bloedvaten blijven namelijk schoon.

Energie verhogen

Linzen zijn ook een goede bron van ijzer, die zuurstof door het lichaam transporteert en de sleutel is tot energieproductie en het verhogen van het metabolisme.

Gewichtsverlies bevorderen

Hoewel linzen nuttige voedingsstoffen bevatten, zoals vezels, eiwitten, mineralen en vitaminen, bevatten ze nog steeds weinig calorieën en bevatten ze vrijwel geen vetten. Hierdoor consumeren mensen weinig calorieën maar hebben ze wel steeds een vol en voldaan voelen.

Hartgezondheid verbeteren

Het eten van vezelrijk voedsel zoals linzen vermindert het risico op hartaandoeningen. Linzen zijn ook een geweldige bron van foliumzuur en magnesium, die een grote bijdrage leveren aan de gezondheid van het hart. Foliumzuur verlaagt de homocysteïnespiegels, een ernstige risicofactor voor hartaandoeningen. Magnesium verbetert de bloedstroom, de zuurstof en de voedingsstoffen door het hele lichaam. Lage hoeveelheden magnesium (hypogmagnesiëmie) zijn direct in verband gebracht met hartziekten, dus het eten van linzen is uitstekend voor de hartgezondheid.

Spijsvertering bevorderen

Onoplosbare voedingsvezels die in linzen aanwezig zijn, helpen constipatie en andere spijsverteringsstoornissen zoals het prikkelbare darmsyndroom en diverticulosis te voorkomen.

Mogelijke bijwerkingen van het eten van linzen

Maagproblemen

Linzen bevatten lectines - een eiwit in bepaalde planten zoals nachtschade en peulvruchten. Dit eiwit is in verband gebracht met maagontstekingen en maagklachten.

Nierschade

Een overmatig eiwitgebruik zet de nieren onder druk omdat ze de overtollige eiwitten in het lichaam proberen weg te spoelen. Op de lange duur ontstaat hierdoor nierschade.

Winderigheid

Alle nuttige vezels in linzen veroorzaken mogelijk winderigheid. De sleutel om dit te vermijden is om de linzenopname langzaam op te voeren, vooral als mensen niet gewend zijn om veel vezels te consumeren.

Wanneer mensen zich regelmatig ziek voelen na het eten van linzen of andere met lectine gevulde voedingsmiddelen, vermijden of beperken ze het best de inname.
© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voedzame, veelzijdige peulvruchtenPeulvruchten zijn erg gezond. Ze zitten vol eiwit (per 100 gram even veel eiwit als 100 gram vlees), veel vitamines B, i…
Twee veganistische recepten met linzenTwee makkelijke en snel klaar te maken gerechtjes met linzen. Ideaal voor vegetariërs en veganisten.
De geneeskracht van linzenDe geneeskracht van linzenLinzen zijn rijk aan ijzer, vezels en eiwitten. Linzen werden lang een hippiegroente genoemd. Hippies trokken naar India…
Linzen, er is meer van te maken dan alleen maar soepLinzen zijn gezond, zorgen voor veel voedingsstoffen en er is veel meer van te maken dan alleen maar linzensoep. In Indi…

Chronische keelpijn: Oorzaken van aanhoudende pijnlijke keelChronische keelpijn: Oorzaken van aanhoudende pijnlijke keelSommige patiënten kampen met aanhoudende keelpijn. De langdurige pijnlijke keel is dan vaak te wijten aan bijvoorbeeld e…
Spinnenbeet: symptomen, behandelen en verzachten spinnenbeetSpinnenbeet: symptomen, behandelen en verzachten spinnenbeetSpinnen zijn een orde van geleedpotigen die behoren tot de klasse van de spinachtigen. Er komen van nature maar liefst 7…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Aitoff, Pixabay (bewerkt)
 • Geraadpleegd op 25 juni 2019:
 • 100 g gekookte linzen, https://www.fatsecret.com/calories-nutrition/generic/lentils-dry-cooked?portionid=51933&portionamount=100.000
 • 11 Interesting Benefits Of Lentils, https://www.organicfacts.net/health-benefits/health-benefits-of-lentils.html
 • 7 Health Benefits of Lentils, https://www.mindbodygreen.com/0-5488/7-Health-Benefits-of-Lentils.html
 • Bruine, groene en rode linzen: wat is eigenlijk het verschil?, https://www.hln.be/nina/nina-kookt/bruine-groene-en-rode-linzen-wat-is-eigenlijk-het-verschil~a8eeb186
 • Everything you need to know about lentils, https://www.medicalnewstoday.com/articles/297638.php
 • Lentils: Nutrition, Benefits and How to Cook Them, https://www.healthline.com/nutrition/lentils
 • Linden, bereid, gem., https://www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/voedingsmiddel/?id=753
 • SICK OF CHICKPEAS? HERE ARE 7 REASONS TO TRY LENTILS INSTEAD, https://www.wellandgood.com/good-food/are-lentils-good-for-you/
 • Voedingswaarde gekookte linzen, https://www.eenvoudig-afvallen.nl/voedingswaarde/hoeveel-calorieen/gekookte-linzen/68604
 • Afbeelding bron 1: PublicDomainPictures, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 02-08-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.