Kleigekleurde ontlasting (witte of bleke stoelgang)

Kleigekleurde ontlasting (witte of bleke stoelgang) De kleur van de ontlasting is normaal gesproken bruin. Sommige mensen hebben echter een kleigekleurde ontlasting, wat betekent dat de stoelgang bleek of wit is of lijkt op de kleur van stopverf. Een eenmalige bleke ontlasting is meestal geen reden tot paniek, maar wanneer dit frequent voorkomt, is het raadzaam een arts te raadplegen om een onderliggende ziekte uit te sluiten. Een kleigekleurde ontlasting kan verschillende oorzaken hebben, vaak gerelateerd aan problemen in de galwegen, galblaas, lever en/of alvleesklier. Bij sommige patiënten is de oorzaak eenvoudig te achterhalen en te behandelen, terwijl bij anderen meer onderzoek en langdurige behandeling nodig zijn. Een andere term voor kleigekleurde ontlasting is 'acholisch' (zonder gal), omdat galzouten nodig zijn om een bruine ontlastingskleur te krijgen.

Alvleesklier & witte ontlasting

Alvleesklierontsteking

Pancreatitis, de medische term voor een alvleesklierontsteking, gaat gepaard met veel buikpijn en kleigekleurde ontlasting. Alcoholmisbruik, infecties, trauma, medicatiegebruik en genetische afwijkingen zijn enkele mogelijke oorzaken van pancreatitis.

Pancreaskanker

Bij pancreaskanker ontstaat kanker in de alvleesklier. Buikpijn en geelzucht zijn naast bleke stoelgang belangrijke kenmerken van de ziekte.

Galblaas & bleke stoelgang

Cholangitis

Cholangitis is een ontsteking van de galwegen. Naast bleke ontlasting veroorzaakt deze ontsteking ook koorts en buikpijn.

Cholecystitis

Cholecystitis, beter bekend als galblaasontsteking, wordt vaak veroorzaakt door galstenen. Symptomen zijn buikpijn, koorts, misselijkheid en witte ontlasting.

Cholestase

Galzouten geven ontlasting zijn bruine kleur. Bij onvoldoende galproductie of een geblokkeerde galstroom is de ontlasting kleigekleurd.

Cysten

Galkanaalcysten of choledochale cysten (abnormale holten in het lichaam) kunnen de galstroom blokkeren, wat leidt tot kleigekleurde ontlasting. Andere symptomen zijn geelzucht en een zwelling in de bovenste rechterbuik. Deze cysten verdwijnen soms spontaan, maar kunnen ook operatief verwijderd moeten worden.

Galstenen

Galstenen zijn harde afzettingen in de galblaas die de galstroom kunnen blokkeren, wat resulteert in kleigekleurde ontlasting. Symptomen kunnen variëren van asymptomatisch tot pijn in de rug (rugpijn), buik (buikpijn) en rechterschouder (schouderpijn).

Galgangatresie

Galgangatresie is een aandoening waarbij de galwegen binnen of buiten de lever geen openingen hebben, wat leidt tot leverschade. Symptomen zijn naast kleigekleurde ontlasting ook slaapproblemen, geelzucht en vitaminetekorten.

Galvernauwing

Een vernauwing van de galwegen kan optreden na het verwijderen van de galblaas, wat galstuwing (cholestase) veroorzaakt. Symptomen zijn witte ontlasting, koorts, koude rillingen, jeuk, misselijkheid, braken en buikpijn in de rechter bovenhoek.

Malabsorptie

Malabsorptie problemen bij het verteren van vet door een gebrek aan gal, resulterend in witte ontlasting.

Scleroserende cholangitis

Scleroserende cholangitis is een aandoening waarbij de galwegen ontstoken of verlittekend zijn, wat leidt tot bleke ontlasting.

Structurele defecten

Sommige baby’s worden geboren met afwijkingen in de galwegen die de galstroom blokkeren.

Tumoren

Galwegtumoren zoals cholangiocarcinoom kunnen de galstroom blokkeren en een ontsteking in de lever (hepatitis) veroorzaken. Symptomen zijn geelzucht, verlies van eetlust, jeuk, koorts en pijn aan de rechterzijde.

Lever & kleigekleurde stoelgang

Alcoholische Hepatitis

Alcoholische hepatitis, een ontsteking of zwelling van de lever door overmatig alcoholgebruik, veroorzaakt naast bleke ontlasting ook geelzucht, verhoogde vochtretentie en buikpijn. De aandoening kan ernstig zijn en leiden tot leverfalen of zelfs overlijden.

Amyloïdose

Amyloïdose is een aandoening waarbij amyloïde-afzettingen in weefsels en organen ontstaan, wat symptomen veroorzaakt aan het hart, de huid, de maag en darmen, de lever en de nieren.

Biliaire cirrose

Biliaire cirrose veroorzaakt irritatie aan de galwegen in de lever. Symptomen zijn jeukende ogen, een jeukende huid en een droge mond (xerostomie), naast bleke ontlasting. De precieze oorzaak van levercirrose is onbekend, maar de ziekte kan fataal verlopen.

Crigler-Najjar syndroom

Bij het Crigler-Najjar syndroom veroorzaakt een genetisch defect een te hoog bilirubinegehalte in het bloed, omdat het afbreken van bilirubine niet mogelijk is. Geelzucht is het belangrijkste symptoom, maar witte stoelgang komt ook voor.

Pyogenisch leverabces

Een pyogenisch leverabces, waarbij pus zich in de lever ophoopt, vaak door een infectie, kan ook een wit stoelgangspatroon veroorzaken. Algemene symptomen zijn koorts, gebrek aan eetlust, pijn op de borst (rechtsonder), donkere urine en kleigekleurde ontlasting.

Virale hepatitis

Virale hepatitis veroorzaakt zwelling of ontsteking van de lever door infectie met virussen zoals virale hepatitis A, B of C. Symptomen verschijnen vaak pas bij leverbeschadiging en omvatten donkere urine, witte stoelgang en griepachtige symptomen.

Een aantal medicijnen kan bleke ontlasting veroorzaken / Bron: Stevepb, PixabayEen aantal medicijnen kan bleke ontlasting veroorzaken / Bron: Stevepb, Pixabay

Medische onderzoeken en behandelingen als oorzaken van bleek ontlastingspatroon

Bariumklysma

Een bariumklysma is een speciaal röntgenonderzoek van de dikke darm om darmaandoeningen op te sporen. Na dit onderzoek kan de ontlasting tijdelijk wit van kleur zijn.

Medicatie

Antibiotica, anabole steroïden en sommige anticonceptiepillen kunnen bijdragen aan het ontstaan van kleigekleurde ontlasting.

Diagnose en onderzoeken van kleigekleurd stoelgangspatroon

Wanneer naar de dokter?

Bij sommige patiënten gaan een kleigekleurde ontlasting vaak gepaard met andere symptomen zoals donkere urine en geelzucht. Deze symptomen kunnen wijzen op een potentieel ernstige aandoening, waarvoor professionele medische zorg noodzakelijk is. Het is ook verstandig om een arts te raadplegen als er regelmatig sprake is van een bleke stoelgang, zelfs als er geen andere symptomen aanwezig zijn.

Diagnostisch onderzoek

De arts zal beginnen met het stellen van vragen over de levensstijl en medicatiegebruik van de patiënt. Om de oorzaak van de kleigekleurde stoelgang vast te stellen, is bloedonderzoek nodig om mogelijke infecties te detecteren. Beeldvormende onderzoeken zijn ook vereist. Deze onderzoeken kunnen helpen bij het identificeren van een gezwollen lever (hepatomegalie). Een magnetische resonantie cholangiopancreatografie (MRCP) kan gedetailleerde beelden van de galwegen opleveren en helpen bij het diagnosticeren van galwegproblemen.

Het stoppen met alcohol kan in veel gevallen helpen om de kleur van de ontlasting te normaliseren / Bron: Jarmoluk, PixabayHet stoppen met alcohol kan in veel gevallen helpen om de kleur van de ontlasting te normaliseren / Bron: Jarmoluk, Pixabay

Behandeling van onderliggende aandoening

Na het vaststellen van de oorzaak van de kleigekleurde ontlasting zal de arts indien nodig een behandeling starten. Bij malabsorptie kan een aangepast dieet en het gebruik van vitaminesupplementen noodzakelijk zijn. Als de galwegen verstopt zijn, kan een operatie vereist zijn. Bij problemen met de galblaas wordt vaak een galblaasverwijdering (cholecystectomie) uitgevoerd. Galzuurontbindingstherapie is een alternatief voor chirurgie, vooral als de galsteen kleiner is dan 0,5 mm. Deze orale behandeling duurt meestal tussen de zes en twaalf maanden. Het herstellen van vernauwde galwegen gebeurt vaak door middel van chirurgie. Daarnaast kunnen veranderingen in levensstijl, zoals een aangepast dieet, stoppen met alcohol en aanpassing van medicatie, ook bijdragen aan het verbeteren van de ontlastingskleur. Zodra de onderliggende oorzaak van de kleigekleurde of bleke ontlasting wordt behandeld, zou de ontlasting weer normaal bruin moeten worden, hoewel het herstel afhankelijk van de oorzaak enige tijd kan duren.

Lees verder

© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Witte vlekjes (stipjes) in de ontlasting: OorzakenWitte vlekjes (stipjes) in de ontlasting: OorzakenDe ontlasting heeft een bruine kleur. Deze kleur komt tot stand door de aanwezigheid van gal, een vloeistof die de lever…
Witte ontlasting: oorzaken van bleke stoelgang of poepWitte ontlasting: oorzaken van bleke stoelgang of poepWitte ontlasting kan wijzen op een probleem. Als je ontlasting bleek of wit van kleur is, kan dit wijzen op een probleem…
Witte, lichte of bleke ontlasting: oorzaken bleke stoelgangWitte, lichte of bleke ontlasting: oorzaken bleke stoelgangWitte ontlasting (of witte diarree) of lichte, beige of bleke ontlasting is abnormaal. Je ontlasting hoort lichtbruin, k…
Hoe verbeter ik mijn stoelgang?Hoe verbeter ik mijn stoelgang?Mensen die lijden aan obstipatie hebben te maken met darmproblemen. Obstipatie komt veel voor. Ongeveer 1 op de 3 mensen…

Prostaatkanker: Vaak geen symptomen, soms plasproblemenProstaatkanker: Vaak geen symptomen, soms plasproblemenDe prostaat is een klier die zich onder de blaas en rond de urinebuis van een man bevindt. De prostaatklier produceert v…
Anuskanker: Kanker aan anus met anale bloedingen en jeukAnuskanker: Kanker aan anus met anale bloedingen en jeukAnuskanker (anale kanker, anuscarcinoom) is een zeldzame vorm van kanker die begint in de anus, de opening aan het uitei…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Onsemeliot, Openclipart
  • Geraadpleegd op 28 februari 2017:
  • Amyloïdose: Afzettingen van amyloïde in weefsels en organen, http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/180088-amyloidose-afzettingen-van-amyloide-in-weefsels-en-organen.html
  • Cholangiocarcinoom: Galwegkanker (tumor in galwegen), http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/175930-cholangiocarcinoom-galwegkanker-tumor-in-galwegen.html
  • Cholangitis: Ontsteking van galwegen met koorts en buikpijn, http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/179232-cholangitis-ontsteking-van-galwegen-met-koorts-en-buikpijn.html
  • Cholecystitis: Ontsteking van galblaas met buikpijn & koorts, http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/179253-cholecystitis-ontsteking-van-galblaas-met-buikpijn-koorts.html
  • Clay-colored stool or pale stool in adults: Causes and treatments; http://www.belmarrahealth.com/clay-colored-stool-pale-stool-adults-causes-treatments/
  • Clay-Colored Stool, http://www.md-health.com/Clay-Colored-Stool.html
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Crigler-Najjar syndroom: Te hoog bilirubinegehalte in bloed, http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/173400-crigler-najjar-syndroom-te-hoog-bilirubinegehalte-in-bloed.html
  • Galstenen: Harde afzettingen in galblaas met galkoliek, http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/176689-galstenen-harde-afzettingen-in-galblaas-met-galkoliek.html
  • Pale Stool (EXPLAINED), http://www.healthsparks.org/pale-stool-explained/
  • Pancreaskanker: Kanker (tumor) in alvleesklier met geelzucht, http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/178257-pancreaskanker-kanker-tumor-in-alvleesklier-met-geelzucht.html
  • Pancreatitis: Alvleesklierontsteking met buikpijn, http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/171864-pancreatitis-alvleesklierontsteking-met-buikpijn.html
  • Pyogenisch leverabces: Pus in lever, vaak door infectie, http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/178228-pyogenisch-leverabces-pus-in-lever-vaak-door-infectie.html
  • Stools - pale or clay-colored, https://medlineplus.gov/ency/article/003129.htm
  • What causes pale stools ?, http://www.healthline.com/symptom/pale-stools
  • Afbeelding bron 1: Stevepb, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Jarmoluk, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 21-07-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 19
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.