Oranje ontlasting: Oorzaken van oranjegekleurde stoelgang

Oranje ontlasting: Oorzaken van oranjegekleurde stoelgang De kleur van de ontlasting geeft een goede indicatie over de spijsvertering. In een aantal omstandigheden kampen mensen met een andere ontlastingskleur. Deze is dan niet bruin maar bijvoorbeeld groen, zwart of zelfs oranje. Oranje poep wijst vaak op een onschuldige oorzaak zoals de inname van bepaalde voedingsmiddelen en dranken. Af en toe wijst een oranje poepkleur ook op gastro-oesofageale reflux. Heeft de oranje stoelgang minimaal twee weken een oranje uiterlijk, dan is een bezoek aan de arts nodig. Dit wijst dan namelijk mogelijk op een onderliggend gezondheidsprobleem. De arts voert dan een ontlastingsonderzoek en een bloedonderzoek uit en behandelt dan het onderliggend probleem.
Pijn op de borst komt voor bij gastro-oesofageale reflux / Bron: Pexels, PixabayPijn op de borst komt voor bij gastro-oesofageale reflux / Bron: Pexels, Pixabay

Gastro-oesofageale reflux en oranje poep

Gastro-oesofageale reflux (zuurbranden) tast de bekleding van de slokdarm en maag aan. Bij de aandoening komt de inhoud van de maag herhaaldelijk terug terecht in de slokdarm en ontstaat daar een ontsteking en schade. Door de aandoening ontstaan volgende symptomen:

De behandeling van gastro-oesofageale reflux hangt af van de ernst. Bij sommige personen zijn levensstijlaanpassingen voldoende om de zure terugvloeiing te verminderen.

Leverziekten en oranjegekleurde ontlasting

Een alcoholische leverziekte, levercysten, levercirrose, leverkanker, leverfibrose (littekens in lever door herhaalde verwonding), hepatitis (leverontsteking), geelzucht, leververvetting en primaire scleroserende cholangitis zijn enkele voorbeelden van leveraandoeningen die mogelijk een oranje poepkleur veroorzaken. Deze belemmeren namelijk de afgifte of de productie van gal.

Een oranje stoelgang resulteert mogelijk uit medicatiegebruik / Bron: Stevepb, PixabayEen oranje stoelgang resulteert mogelijk uit medicatiegebruik / Bron: Stevepb, Pixabay

Medicatie

Bètacaroteen is ook aanwezig in sommige supplementen en medicijnen, waardoor de poep een oranjegekleurd wordt. Dit geldt vooral voor supplementen die enorme hoeveelheden vitamine A en bètacaroteen bevatten. De maagzuurremmers die het ingrediënt aluminiumhydroxide bevatten (zoals bijvoorbeeld antacida), leiden mogelijk ook tot een oranje of grijze ontlastingskleur.

Medische onderzoeken en oranje stoelgang

Een MRI-scan, CT-scan en PET-scan wijzigen soms ook de ontlastingskleur.

Onderliggende ziekten en oranje poepkleur

Galstenen, de ziekte van Crohn (aandoening met diarree en buikpijn) en het korte darmsyndroom (slechte opname van voedingsstoffen) zijn allemaal in staat om oranje stoelgang te veroorzaken. Dit gaat ook gepaard met andere symptomen.

Parasieten en oranje stoelgangskleur

Sommige parasieten die in het lichaam verblijven leiden soms tot een oranje ontlastingskleur. Dit resulteert ook vaak in andere klachten, zoals diarree, braken en misselijkheid.

Spijsverteringsproblemen en oranje ontlastingskleur

Bepaalde spijsverteringsproblemen veroorzaken ook een verandering in de ontlasting, waardoor deze een bleek, groen, zwart of rood uiterlijk krijgt. Het geconsumeerde voedsel heeft bijvoorbeeld geen interactie met galzouten of de verwerking hiervan gebeurt niet goed voordat het vrijkomt. Gal is normaal gesproken geel van kleur en speelt een rol bij het bruin maken van de poep. Wanneer het lichaam gal niet goed absorbeert of wanneer onvoldoende gal aanwezig is, ontstaat mogelijk een oranje ontlastingskleur. Dit is mogelijk te wijten aan galstenen (harde afzettingen in galblaas met galkoliek), cysten of zelfs tumoren. Daarnaast wijst de oranje poepkleur mogelijk ook op een te snelle stroming van afval door het spijsverteringskanaal, wat een veelvoorkomend teken is van het prikkelbaredarmsyndroom (symptomen van diarree en obstipatie).

Voedingsmiddelen en oranje poepkleur

Bètacaroteen

Voeding of drank met een opvallende kleur wijzigt mogelijk de kleur van de ontlasting. Oranje poep resulteert uit een overmatige inname van bètacaroteen, een oranje pigment dat voorkomt in fruit en groenten. Voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan bètacaroteen omvatten:

Escolar (vis)

Escolar (botervis, botermakreel), een vis die in tropische wateren leeft, zorgt soms ook voor een oranje ontlastingskleur. De vis bevat namelijk een onverteerbaar vet dat vrijkomt in de darm en bijgevolg de kleur van de poep wijzigt.

Kleurstoffen

Daarnaast leiden voedingsmiddelen en dranken met gele, oranje of rode kunstmatige kleurstof mogelijk tot oranjegekleurde stoelgang. Producten die vaak kunstmatige kleurstoffen bevatten, zijn onder andere snoepjes en ijslolly’s.

Plotse oranje stoelgang wijst vaak op een voedingsmiddel dat de persoon de dag zelf of de dag voordien gegeten heeft. De inname van dit soort voedsel en dranken beperken, stopt het probleem. Sommige mensen reageren bovendien gevoelig op bepaalde kunstmatige kleurstoffen, dus deze voeding en drank met kleurstoffen beperken, is een goede tip.

Stoppen met roken is aanbevolen / Bron: Geralt, PixabayStoppen met roken is aanbevolen / Bron: Geralt, Pixabay

Behandeling: Levensstijlaanpassingen

De behandeling voor oranje poep is afhankelijk van de oorzaak. Een kleurverandering in de ontlasting is niet meteen een ernstig probleem, maar het is belangrijk om het nauwlettend op te volgen.

Veranderingen die sommige mensen helpen zijn:
 • afvallen bij overgewicht
 • het gebruik van alcohol, chocolade of cafeïne beperken
 • het hoofdeinde van het bed ongeveer zes centimeter omhoog brengen
 • medicijnen veranderen die symptomen veroorzaken
 • minder dan twee uur voor het slapengaan niet meer eten
 • niet buigen, liggen of intensief trainen kort na de maaltijd
 • niet te veel eten
 • stoppen met roken
 • vet, zout of gekruid voedsel beperken

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oranje ontlasting: oorzaken van oranje gekleurde ontlastingOranje ontlasting: oorzaken van oranje gekleurde ontlastingOranje ontlasting of poep is niet iets wat je verwacht als je naar het toilet gaat. Ontlasting kent een verscheidenheid…
Obstipatie; verstopping dikke darm oorzaken en oplossingenObstipatie; verstopping dikke darm oorzaken en oplossingenEen obstipatie van de ontlasting in de darmen kan erg vervelend zijn en kent vele oorzaken. Om een obstipatie op te loss…
Oranje diarree: oorzaken en symptomen van dunne oranje poepOranje diarree: oorzaken en symptomen van dunne oranje poepOranje diarree is een klacht die niet zo vaak voorkomt. Veel mensen schrikken als ze zien dat ze last hebben van oranje…
Bloed bij ontlasting kat en kitten: symptomen en oorzakenBloed bij ontlasting kat en kitten: symptomen en oorzakenBloed bij de ontlasting kan voor de eigenaar van een kat verontrustend zijn. Bloed bij de ontlasting bij katten hoeft ec…

Papulaire urticaria: Huidziekte met rode jeukende bultjesPapulaire urticaria: Huidziekte met rode jeukende bultjesPapulaire urticaria is een veel voorkomende huidaandoening waarbij de patiënt overgevoelig reageert op insectenbeten. De…
Gemengde urine-incontinentie: Stress- en urge-incontinentieGemengde urine-incontinentie: Stress- en urge-incontinentieGemengde incontinentie is een vaak voorkomend type urine-incontinentie bij ouderen en dan vooral bij vrouwen. Dit is een…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Onsemeliot, Openclipart
 • Geraadpleegd op 3 maart 2018:
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Orange Poop – What does it Mean, http://www.actforlibraries.org/orange-poop/
 • Orange poop, https://www.enkiverywell.com/orange-poop.html
 • Orange poop, https://www.hxbenefit.com/orange-poop.html
 • What Are the Causes of Orange Poop?, https://www.healthline.com/health/orange-poop
 • What causes orange poop?, https://www.belmarrahealth.com/what-causes-orange-poop/
 • Why is my poop orange? Causes and treatment, https://www.medicalnewstoday.com/articles/319464.php
 • Afbeelding bron 1: Pexels, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Stevepb, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Geralt, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 09-09-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.