Schuimende poep: Oorzaken van schuimige ontlasting

Schuimende poep: Oorzaken van schuimige ontlasting De normale ontlasting heeft een vrij vaste structuur en is bruin van kleur. Hierin bestaan echter veel variaties. Schuimige ontlasting is vaak het gevolg van het eten van bepaalde voedingsmiddelen. Deze goedaardige en milde oorzaak verschijnt vaak maar éénmalig. Ook baby's krijgen vaak te maken met schuimachtige stoelgang, wat evenmin ernstig is. Soms is schuimende poep echter ook het resultaat van een onderliggende medische aandoening waarvoor medisch advies en een behandeling noodzakelijk zijn. Zo ontstaat een schuimende stoelgang mogelijk na een buikoperatie, bij een alvleesklierontsteking, en bij het prikkelbaredarmsyndroom.

Buikoperatie en schuimende ontlasting

De spijsvertering is aangetast wanneer de arts bij een operatie een deel van de grote of dunne darm verwijdert. Deze ingrepen leiden mogelijk tot het korte darmsyndroom. De patiënt ervaart hierdoor chronische diarree en een schuimende ontlasting. Het verloop van deze aandoening is variabel. Soms is deze complicatie slechts tijdelijk aanwezig en verdwijnen de klachten zodra het lichaam hersteld is van de operatie. Sommige patiënten ervaren echter chronische klachten. De arts moet in dat geval supplementen voorschrijven zodat de patiënt voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.

Infectie en schuimige poep

Een bacteriële infectie, parasitaire infectie of virale infectie dringt soms het maagdarmkanaal binnen. Deze ziekteverwekkers creëren dan gasbellen, waardoor de ontlasting schuimig lijkt. Vooral de parasiet Giarda (giardiasis) veroorzaakt een schuimende ontlasting. De verspreiding hiervan verloopt door het eten van besmet water of besmet voedsel, alsook door het zwemmen in vervuild water. Andere symptomen van een infectie zijn onder andere:

Patiënten met een giarda-infectie nemen antibiotica en drinken veel water en dranken met elektrolyten om uitdroging en diarree te voorkomen. Soms is het niet mogelijk om voldoende vocht in te nemen en dan is een ziekenhuisopname vereist. Patiënten herstellen gewoonlijk spontaan of via medicatie van de infectie binnen de twee tot zes weken.

Malabsorptiestoornis en schuimende stoelgang

Malabsorptie duidt op een onvoldoende effectieve opname of gebruik van voedingsstoffen in voedsel. Coeliakie is een bekende en veel voorkomende vorm van een malabsorptiestoornis. Hierbij reageert een patiënt allergisch op het eten van gluten, waardoor een ontsteking van de darmen ontstaat. Ook komen andere maag- en darmgerelateerde symptomen tot stand, zoals veranderingen in ontlasting. Een voedingsintolerantie voor andere voedingsmiddelen (zoals eieren, fructose, lactose, suikeralcoholen (zoals mannitol, sorbitol en xylitol) en zeevruchten veroorzaken mogelijk vergelijkbare symptomen. Na het eten van een bepaald voedingsmiddel waarvoor een patiënt intolerant is, ontstaat schuimige poep. Een opgeblazen gevoel en misselijkheid zijn andere kenmerken. De arts geeft de patiënt het advies om alle voedingsproducten te vermijden die leiden tot een intolerantie.

Zwaar alcoholmisbruik is een risicofactor voor pancreatitis / Bron: Jarmoluk, PixabayZwaar alcoholmisbruik is een risicofactor voor pancreatitis / Bron: Jarmoluk, Pixabay

Pancreatitis en schuimige ontlasting

Pancreatitis is een acute of chronische aandoening waarbij de alvleesklier ontstoken is. Hierdoor is een patiënt niet in staat om vetten te verteren. Deze aandoening leidt tot pijn in de bovenste buikstreek. Deze pijn verspreidt zich mogelijk naar achter. Bekende oorzaken van een alvleesklierontsteking zijn onder andere galstenen, een geschiedenis van zwaar alcoholmisbruik, pancreaskanker of genetische aandoeningen die de pancreas aantasten. Naast een schuimige ontlasting komen vaak volgende tekenen voor: braken, een gezwollen buik, een snelle hartslag (tachycardie), koorts en/of misselijkheid. Pancreatitis vereist meestal een ziekenhuisbehandeling. Pancreatitis behandelt de arts namelijk veelal met intraveneuze (via een ader) vloeistoffen en pijnstillers. Soms is antibiotica noodzakelijk. Bij patiënten met chronische pancreatitis is zeer zelden een chirurgische ingreep nodig.

Prikkelbaredarmsyndroom en schuimende poep

Patiënten met het prikkelbaredarmsyndroom hebben vaak slijm in de ontlasting, waardoor een schuimachtig uiterlijk van de poep optreedt. Bijkomende symptomen van het prikkelbaredarmsyndroom zijn onder andere maagpijn en krampen, diarree, een opgeblazen gevoel en constipatie. Patiënten met de chronische darmaandoening krijgen een individueel voedingsplan van voedingsdeskundige zodat de symptomen zo veel mogelijk verminderen of verdwijnen. Meestal moet de patiënt voedingsmiddelen vermijden die vaak winderigheid veroorzaken, maar ook gefrituurd voedsel is uit den boze.

Baby’s en schuimige stoelgang

Schuimige stoelgang is een vaak voorkomend symptoom bij baby's. In de meeste gevallen is de schuimende ontlasting geen reden tot paniek. Dit wijst namelijk vaak op een overdosis lactose, een suiker dat aanwezig is in moedermelk. Moedermelk bestaat uit twee delen: voormelk en achtermelk. Wanneer de baby aan de borst begint te eten, krijgt hij voormelk binnen. Dit wordt gevolgd door de rijkere en dikkere achtermelk. Voormelk heeft minder voedingsstoffen dan achtermelk en als een baby te veel voormelk krijgt, verteren ze lactose niet op de juiste manier, wat ontlastingsveranderingen veroorzaakt. Als een baby vaak schuimende ontlasting heeft, krijgt de moeder het advies om aan één borst minimaal twintig minuten borstvoeding te geven voordat ze overschakelt naar de andere borst. Hierdoor krijgt de baby zeker voldoende achtermelk binnen.

Alarmsignalen bij schuimachtige poep

Wanneer duizeligheid, een bloederige ontlasting, ernstige buikpijn, ernstige diarree die meer dan twee dagen aanhoudt en hoge koorts optreden, is medisch advies noodzakelijk. Ook wanneer de schuimende ontlasting twee keer na elkaar optreedt, is het verstandig om een arts te raadplegen.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schuimende ontlasting: oorzaken & behandeling schuimige poepSchuimende ontlasting: oorzaken & behandeling schuimige poepSchuimende ontlasting is de aanwezigheid van schuim in je stoelgang. Schuimende ontlasting kan optreden bij een baby, ki…
Oorzaken en behandeling van diarree bij een babyOorzaken en behandeling van diarree bij een babyDiarree bij een baby is zeker en vast niet onbekend bij jonge ouders. Het valt immers regelmatig voor dat je kleine spru…
Vette ontlasting: symptomen, oorzaken en behandelingVette ontlasting: symptomen, oorzaken en behandelingEen vette ontlasting, ook wel steatorroe of vetdiarree genoemd, duidt op een pathologisch verhoogd vetgehalte in de ontl…
Problemen stoelgang: zwarte, rode en groene ontlasting/poepProblemen stoelgang: zwarte, rode en groene ontlasting/poepLast van zwarte ontlasting, rode poep of groene ontlasting al dan niet met verstopping of andere klachten? Wat kan het z…

Oogliddermatitis: Ontsteking huid rond ooglid of oogledenOogliddermatitis: Ontsteking huid rond ooglid of oogledenDe huid rond de oogleden bestaat uit bloedvaten en vet. Aan dit dunne huidgebied treedt snel schade op. Sommige patiënte…
Buffalo hump (bobbel in de nek): oorzaken en behandelingBuffalo hump (bobbel in de nek): oorzaken en behandelingEen bobbel in de nek kan wijzen op een buffalo hump. Een buffalo hump, oftewel buffalo hobbel of bisonnek, duidt op een…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Onsemeliot, Openclipart
  • Geraadpleegd op 22 maart 2018:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Fecal Fat, https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=167&contentid=fecal_fat
  • Is It Normal to See Mucus in Your Poop?, https://www.webmd.com/digestive-disorders/mucus-in-poop-stool#1
  • What causes foamy bowel movements?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/321289.php
  • What Causes Foamy Diarrhea?, https://healthfully.com/causes-foamy-diarrhea-5407065.html
  • Why Is My Poop Foamy?, https://www.healthline.com/health/foamy-poop
  • Afbeelding bron 1: Jarmoluk, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 08-10-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.