Buffalo hump (bobbel in de nek): oorzaken en behandeling

Buffalo hump (bobbel in de nek): oorzaken en behandeling Een bobbel in de nek kan wijzen op een buffalo hump. Een buffalo hump, oftewel buffalo hobbel of bisonnek, duidt op een vetopstapeling in de nek, en kan een bijkomend gevolg zijn van obesitas en overgewicht. De bobbel in de nek wordt vaak veroorzaakt als je in relatief korte tijd zeer veel aankomt en ontwikkelt zich bovenin de nek. Een bult of bobbel in de nek en tussen de schouders, kan ook andere oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld komen door een medische aandoening of door bepaalde medicatie. Een buffalo hump kan zich vormen als gevolg van het syndroom van Cushing, een verzameling van klachten en verschijnselen door een te hoge hoeveelheid cortisol in het lichaam. Een van de gevolgen hiervan is de typische verdeling van vet, met vetopstapeling rond de buik (centrale obesitas) en de nek (buffalo hump). Osteoporose of botontkalking en langdurig gebruik van steroïden, kan ook aanleiding geven tot een buffalo hump. Behandeling hangt af van de onderliggende oorzaak.

Wat is een buffalo hump?

Een bult of bobbel achter de nek en tussen de schouders, ook wel een buffalo hump genoemd, kan zich ontwikkelen door vetopstapeling. Een bult in de nek kan ook wijzen op tumoren, cysten en andere abnormale gezwellen, zoals een vetbult of lipoom. Een bult kan ook het gevolg zijn van een kromming in de wervelkolom.

Oorzaken van een bobbel in de nek

Er zijn veel verschillende oorzaken van een buffalo hump, hoewel deze meestal wordt veroorzaakt door hormonale schommelingen of overmatige vetophopingen in het lichaam. De hormonale onevenwichtigheden kunnen worden veroorzaakt door een groot aantal factoren, waaronder het gebruik van bepaalde medicijnen, endocriene stoornissen en het syndroom van Cushing.

Overgewicht als oorzaak van een buffalo hump / Bron: Taniadimas, PixabayOvergewicht als oorzaak van een buffalo hump / Bron: Taniadimas, Pixabay

Obesitas of overgewicht

Een buffalo hump kan ook worden geassocieerd met obesitas en overgewicht. Zwaarlijvigheid draagt in grote mate bij aan de vorming van een bisonnek. Wanneer er sprake is van overmatig vet in het lichaam, heeft dit de neiging om zich in de verschillende delen van het lichaam te nestelen en dus ook in de nek.

Osteoporose (botontkalking)

Een buffalo hump kan ook worden geassocieerd met osteoporose. Osteoporose of botontkalking kan botafwijkingen veroorzaken. Als je deze aandoening hebt, kan je wervelkolom inzakken als gevolg van een inzakking van een wervel op een kritische plek in de wervelkolom. Hierdoor kan er een soort bult ontstaan.

Sommige medicijnen kunnen ook een bobbel in de nek veroorzaken / Bron: Stevepb, PixabaySommige medicijnen kunnen ook een bobbel in de nek veroorzaken / Bron: Stevepb, Pixabay

Medicijnen

Medicijnen die worden geassocieerd met de ontwikkeling van een buffalo hump zijn onder meer:
 • medicijnen tegen hiv
 • prednison, een bijnierschorshormoon die vooral wordt gebruikt bij ernstige ontstekingen (zoals van gewrichten, darmen, huid en luchtwegen)
 • hydrocortison (cortisol), een bijnierschorshormoon die ontstekingen tegengaat en schilfering, jeuk en zwelling vermindert
 • cortison, een bijnierschorshormoon die vooral wordt gebruikt bij bijnierziekten, zoals de ziekte van Addison en de ziekte van Cushing

Een van de bijwerkingen van hiv-remmers kan het ontstaan van lipodystrofie zijn. Dit is een stoornis in het onderhuids vetweefsel, waarbij op de ene plaats vet kan verdwijnen en op andere plaatsen terug kan opduiken, bijvoorbeeld in vetbulten.

Endocriene stoornissen

Sommige van de endocriene aandoeningen die een buffalo hump kunnen veroorzaken zijn onder meer:
 • bijnierhyperplasie
 • bijniertumoren
 • hypofysaire disfunctie (de hypofyse is een hormoonproducerend orgaan in de hersenen)
 • hypofysetumor (een kankergezwel in de hypofyse)
 • syndroom van Cushing

Syndroom van Cushing

Een bult in de nek of op de bovenkant rug tussen de schouders, is zeer kenmerkend voor het syndroom van Cushing. Deze aandoening veroorzaakt vetopstapeling rond de buik, acne, chronische pijn, onregelmatige menstruatiecycli en veranderingen in geslachtsdrift. Samen met andere spier- en botveranderingen, zoals dunner wordende botten en zwakke spieren, veroorzaakt het syndroom van Cushing dat vet zich rond de nek opstapelt, waardoor je een flinke bobbel in de nek kunt krijgen.

Onderzoek en diagnose

De diagnose van buffalo hump wordt gesteld door een serie vragen te stellen, je medische voorgeschiedenis in ogenschouw te nemen en door het doen van bloedonderzoek en beeldvormend onderzoek die bijnierproblemen en hoge cortisolspiegels helpen opsporen. Sommige van de vragen die door een arts worden gesteld, zijn de volgende:
 • Welke symptomen en klachten heb je?
 • Hoe lang heb je deze klachten?
 • Hoe oud ben je?
 • Ben je gediagnosticeerd met osteoporose of botontkalking?
 • Ben je gediagnosticeerd met endocriene ziekten?
 • Welke medicijnen slik je momenteel?
 • Welke medicijnen heb je in het verleden ingenomen?
 • Hoelang gebruik je je huidige medicijnen?

Deze en andere vragen zullen worden gesteld door een een ​​arts om daarmee achter de oorzaak te komen van de bobbel in je nek. Als een arts de oorzaak weet te identificeren, dan kan een behandelplan worden opgesteld.

Behandeling van een bisonnek

Onderliggende oorzaak behandelen

Het is het beste om de bult of bisonnek te behandelen door de onderliggende aandoening aan te pakken die dit veroorzaakt. In sommige gevallen kan middels cosmetische chirurgie de vetafzetting verwijderd worden. Als de oorzaak echter niet wordt weggenomen, kan de buffalo hump terugkeren.

Andere medicijnen of dosering aanpassen

Als de bult een bijwerking van een voorgeschreven medicijn is, overleg dan met je huisarts of behandelend arts of het mogelijk is om de dosering aan te passen of over te schakelen op andere medicijnen. Stop nooit op eigen houtje met het gebruik van een voorgeschreven medicijn zonder toestemming van de arts.

Bewegen is gezond! / Bron: Istock.com/monkeybusinessimagesBewegen is gezond! / Bron: Istock.com/monkeybusinessimages

Gewichtsverlies

Als de bobbel in je nek het gevolg is van obesitas of overgewicht, kan een dieet en meer lichaamsbeweging helpen om het te behandelen.

Buffalo hump verwijderen

Een buffalo hump kan verwijderd worden wanneer je gebukt gaat onder deze bult. Veel mensen met een dergelijke bobbel in de nek schamen zich ervoor en voelen zich hierdoor angstig en onzeker, soms zelfs depressief. Bij een operatie maakt de chirurg een incisie in de huid om de ophoping van vetten of weefsels te verwijderen. Dit is een ingrijpende operatie en daarom wordt liposuctie steeds populairder. In het verleden werd het afgekeurd, maar anno 2024 blijkt het een van de meest efficiënte en effectieve methoden om de ontsierende bult te verwijderen. Hierbij wordt meestal gebruik gemaakt van de VASER Lipo-technologie waarmee de chirurg efficiënt en als een beeldhouwer alle opgehoopte vetten en afzettingen kan verwijderen. De herstelperiode is kort.

Preventie van een nekbult

Er is geen manier waarmee je geheel kunt voorkomen dat je een bisonnek of nekbult krijgt. Maar er zijn wel een aantal maatregelen die je kunt nemen om je risico om er een te ontwikkelen te verminderen. Bescherm jezelf tegen osteoporose of botontkalking door de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calcium en vitamine D te nemen. Als je een medische aandoening hebt waardoor je niet voldoende calcium uit voedsel opneemt, dan kan je huisarts calciumsupplementen voorschrijven. Je moet regelmatig bewegen om het risico op het dunner worden van botten tegen te gaan en overgewicht of obesitas te voorkomen. Ook dien je een gezond dieet te volgen dat bestaat uit alle voedselgroepen uit de beroemde schijf van vijf. Als je in de overgang bent of ouder dan 50 jaar, moet je je calciuminname verhogen van 1.000 milligram per dag naar 1.800 milligram per dag. Doe dit altijd in overleg met je huisarts, vooral als je medicijnen gebruikt of als osteoporose in je familie voorkomt.

Complicaties van een buffalo hump

De meeste complicaties van een bisonnek komen van de ziekte of aandoening die de bult heeft veroorzaakt. De bult kan groot worden, waardoor het moeilijk wordt je nek naar achteren te bewegen. Een forse bisonnek kan ook problemen veroorzaken als je je hoofd heen en weer probeert te draaien. Een buffalo hump is zelden pijnlijk, dus schakel onverwijld je huisarts in als je pijn ervaart. Sommige mensen kunnen gestrest, somber of angstig worden vanwege de verschijning van de bult en soms ligt een depressie op de loer. Bespreek dit met je huisarts.

Is een buffalo hump gevaarlijk voor degezondheid?

Ja, een buffalo hump kan potentieel gevaarlijk zijn voor de gezondheid, vooral als het wordt veroorzaakt door onderliggende aandoeningen of bij bepaalde risicofactoren. Weet wel dat een buffalo hump zelf geen ziekte is, maar eerder een symptoom van een onderliggend probleem.

De oorzaken van een buffalo hump variëren, maar het komt vaak voor bij mensen met obesitas of overgewicht, langdurig gebruik van corticosteroïden, het Cushing-syndroom en bepaalde hormonale of genetische aandoeningen.

Deze abnormale ophoping van vet in de nek kan verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder:
 • Lichamelijke ongemakken: Een buffalo hump kan leiden tot nekpijn, stijfheid en ongemak bij het bewegen van het hoofd.
 • Psychosociale problemen: Sommige mensen kunnen zich onzeker of beschaamd voelen vanwege het uiterlijk van een buffalo hump, wat somberheid en depressie kan veroorzaken.
 • Onderliggende aandoeningen: Een buffalo hump kan een teken zijn van een ernstiger medische aandoening, zoals het Cushing-syndroom of hormonale problemen.
 • Beperkingen in het uitvoeren van activiteiten: Een uitgesproken buffalo hump kan je bewegingsvrijheid beperken en het moeilijker voor je maken om bepaalde dagelijkse activiteiten uit te voeren.
 • Cardiovasculaire risico's: Obesitas, dat vaak gepaard gaat met een buffalo hump, kan het risico op hart- en vaatziekten verhogen.
 • Ademhalingsproblemen: Een uitgebreide buffalo hump kan druk uitoefenen op de luchtwegen en ademhalingsproblemen veroorzaken.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hypertensie (verhoogde bloeddruk): Soorten en symptomenHypertensie (verhoogde bloeddruk): Soorten en symptomenHypertensie (een te hoge bloeddruk) verhoogt het risico op het krijgen van bepaalde ziektes en is daarom een stille dode…
Dik zijn met medische oorzaak: het Syndroom van CushingDik zijn met medische oorzaak: het Syndroom van CushingDik zijn is vaak vervelend en afvallen de oplossing. Maar wat als je niet kunt afvallen doordat dik zijn helemaal niet j…
Verkregen lipodystrofieVerkregen lipodystrofie is niet te vergelijken met familiale lipodystrofie. Verkregen staat in dit geval voor niet-erfel…
Wat is de attributietheorie?Attribueren betekent "toeschrijven aan". De attributietheorie houdt zich bezig met motieven of oorzaken van het waargeno…

Schuimende poep: Oorzaken van schuimige ontlastingSchuimende poep: Oorzaken van schuimige ontlastingDe normale ontlasting heeft een vrij vaste structuur en is bruin van kleur. Hierin bestaan echter veel variaties. Schuim…
Synoviaal sarcoom: Kanker van weefsel rond gewrichtenSynoviaal sarcoom: Kanker van weefsel rond gewrichtenEen synoviaal sarcoom is een zeldzaam en agressief type kanker dat de zachte weefsels aantast die botten en organen in h…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: BlueSkyImage/Shutterstock.com
 • Blloming Plastische Chirurgie. Buffalo Hump. https://www.bloomingplastischechirurgie.nl/indicaties/buffalo-hump/ (ingezien op 29-7-2023)
 • https://howshealth.com/buffalo-hump-pictures-causes-symptoms-surgery-removal/
 • https://www.healthline.com/health/hump-behind-the-shoulders
 • http://symptomscausestreatment.com/buffalo-hump-symptoms-causes-treatment.html
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Bisonnek
 • Afbeelding bron 1: Taniadimas, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Stevepb, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Istock.com/monkeybusinessimages
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 09-03-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.