Verkregen lipodystrofie

Verkregen lipodystrofie is niet te vergelijken met familiale lipodystrofie. Verkregen staat in dit geval voor niet-erfelijk. Vaak is de oorzaak nog onbekend maar vermoed wordt dat de verkregen vormen van lipodystrofie een reactie van het immuunsysteem zijn.

Verkregen gedeeltelijke lipodystrofie (Barraque-Simons syndroom)

Verkregen gedeeltelijke lipodystrofie (Aquired partial lipodystrofy - APL) is een zeldzame vorm van lipodystrofie die meestal eerst het hoofd aantast en zich naar de bovenlichaam uitbreidt. De ziekte openbaart zich gemiddeld rond het zevende levensjaar en uit zich door een symmetrisch verlies van vetweefsel vanaf het gezicht, nek, bovenste ledematen, borst en bovenlijf. Vaak zijn de onderste ledematen niet aangedaan. Vrouwen hebben vier keer meer kans om deze aandoening te krijgen dan mannen. De oorzaak lijkt te liggen in besmetting met een virale ziekte of de aanwezigheid van een auto-immuunziekte zoals lupus erythematosus en dermatomyositis maar meer onderzoek is nodig.

Verkregen algehele lipodystrofie (Lawrence-Seip syndroom)

Verkregen algehele lipodystrofie ( Aquired general lipodystrofy - AGL) is in verschijningsvorm te vergelijken met het Barraque-Simons syndroom maar het vetverlies beperkt zich niet tot hoofd en bovenlichaam maar tast ook de onderste ledematen aan. Tijdens de kindertijd heeft de patiënt een normale lichaamsbouw met normaal vetweefsel en vanaf de puberteit neemt dit af. De oorzaak is bijna altijd een besmetting met een virale infectie zoals mazelen, hepatitis of difterie.

Centrifugaal abdominale lipodystrofie

Centrifugaal abdominale lipodystrofie is een zeer zeldzame aandoening die alleen babys en peuters treft. Al vanaf de geboorte of binnen het eerste levensjaar vertonen deze patiënten cirkelvormige gebieden met vetverlies in de borst of buik die zich tijdens de kindertijd uitbreiden. Aan het begin van de puberteit stopt het vetweefselverlies. De oorzaak van deze aandoening is nog onbekend.

Lipoatrophia annularis (Fereira-Marques lipoatrofie)

Lipoatrophia annularis komt alleen voor bij vrouwen en kenmerkt zich door het verlies van vetweefsel in een van de bovenste ledematen. Vaak wordt het gezien na de aandoening Erytheem, een rode kleurverandering van de huid als gevolg van een vaatverwijding of lokale ontsteking. Er ontstaat dan een smalle strook waar het vetweefsel verdwijnt, in ernstige gevallen kan de strook met vetverlies de gehele arm omcirkelen. De oorzaak voor Lipoatrophia annularis is onbekend.

Plaatselijke lipodystrofie

Een plaatselijke verschijning van lipodystrofie kan zich uiten in een bult of een kleine deuk in het onderhuidse weefsel. Dit ontstaat wanneer er langere tijd injecties op eenzelfde plek gegeven worden. Deze uitingen van lipodystrofie zijn ongevaarlijk en kunnen vermeden worden door de plek van injectie regelmatig te veranderen. Soms kan lipodystrofie er de oorzaak van zijn dat het geïnjecteerde medicijn slechter of langzamer opgenomen wordt door het lichaam.

HIV-geassocieerde lipodystrofie

Een van de bijwerkingen van HIV-remmers kan het ontstaan van lipodystrofie zijn. De uitingsvormen zijn zowel vetopbouw, de zogenaamde Buffalo-hump tussen de schouders en nek of het verlies van vetweefsel in gezicht of in ledematen. Ook kan er veel vet of insuline in het bloed gevonden worden.

De oorzaak is nog onbekend, het kan zijn dat de HIV-besmetting de lipodystrofie veroorzaakt maar het kan ook een bijwerking van de medicijnen zijn. In tegenstelling tot de oude medicijnen veroorzaken de moderne HIV-remmers veel minder klachten met betrekking tot lipodystrofie.
© 2014 - 2024 Wilena, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aangeboren lipodystrofieAangeboren lipodystrofie is een complexe aandoening waarbij onderhuids vetweefsel verdwijnt en diverse lichaamssystemen…
Voorkom Hardnekkig Lichaamsvet, Afslanken, LiposuctieHardnekkig lichaamsvet is een groot probleem voor veel mensen. Het lijkt erop dat dit vet bijna onmogelijk is om kwijt t…
Buikvet schaadt meer dan overgewichtBuikvet schaadt meer dan overgewichtWist u dat buikvet gezondheidskiller nummer één is? Buikvet (visceraal vet) brengt volgens wetenschappers grote gezondhe…
Vet verbranden: tips voor eten, sporten en intervaltrainingVet verbranden: tips voor eten, sporten en intervaltrainingVet verbranden kan je lichaam een boost geven. Want vet is slecht. En vet in je lichaam nóg slechter! Het bedekt de spie…

Ik heb vaak zuuroprispingen, wat kan het zijn?Ik heb vaak zuuroprispingen, wat kan het zijn?Een opgeblazen gevoel of zuuroprispingen, het overkomt velen van ons. Het kan een beklemmend gevoel geven, een brok in d…
Macrogol: een medicijn tegen verstoppingMacrogol: een medicijn tegen verstoppingHet is heel vervelend als je last hebt van je stoelgang waardoor je niet meer naar het toilet kunt. Verstopping komt bij…
Bronnen en referenties
  • www.mylipodystrophy.com
  • www.lipodystrophy.co.uk
  • www.en.wikipedia.org
Wilena (12 artikelen)
Gepubliceerd: 10-02-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.