Voorkom Hardnekkig Lichaamsvet, Afslanken, Liposuctie

Hardnekkig lichaamsvet is een groot probleem voor veel mensen. Het lijkt erop dat dit vet bijna onmogelijk is om kwijt te raken. Geen enkel dieet of verschillende lichaamsoefeningen helpen. Liposuctie is het populairste middel om toch van dit soort vet af te komen. Bij liposuctie wordt het vetweefsel via een kleine opening in de huid weggezogen. Dit is een gevaarlijke methode, soms zelfs met een dodelijke afloop. Bovendien is het probleem vaak niet opgelost.

Wat Is Hardnekkig Lichaamsvet?

Hardnekkig vet is langzaam gemetaboliseerd vetweefsel. Om vet te verbranden vindt er een natuurlijk hormonaal proces plaats. In dit proces binden bijnierhormonen (onder andere adrenaline) met speciale receptoren in het vetweefsel. Er bestaan twee groepen receptoren in vetweefsel, de alfa en de bèta receptoren. Deze laatste is de meer actieve, die reageert op bijnierhormonen. Vetverbranding vindt plaats wanneer de bijnierhormonen de bètareceptoren activeren in de vetcellen. Als dit proces niet of nauwelijks voorkomt, wordt er geen vet verbrand.

Hardnekkig vet heeft in verhouding minder bètareceptoren dan alfareceptoren, waardoor het nauwelijks reageert op bijnierhormonen. Een van de problemen van hardnekkig vet is dat dit vetweefsel ook meer oestrogeen receptoren bevat. Oestrogeen in vetweefsel veroorzaakt een versnelde aanwas van nieuw vetweefsel.

Samenvattend kan over hardnekkig vet het volgende worden gezegd:
 • De verhouding bètareceptoren versus alfareceptoren is zo scheef dat bijnierhormonen nauwelijks effect hebben op het verbrandingsproces.
 • Er zit meer oestrogeen in waardoor er versneld nieuw vetweefsel ontstaat.
 • Hardnekkig vet heeft een slechte doorbloeding. Dit vetweefsel bevat minder bloedvaten dan normaal vetweefsel waardoor het moeilijker is te verwijderen.

Waardoor Ontstaat Hardnekkig Vet?

Er zijn veel redenen waarom mensen last hebben van dit vet. Zowel mannen als vrouwen kunnen het krijgen door een ongezond voedingspatroon, een slecht werkende lever of door overgevoeligheid voor bepaalde voedselbestanddelen. Toename van vetweefsel wordt ook geassocieerd met ongevoeligheid voor insuline en overconsumptie van koolhydraten. Het eten van te veel koolhydraten veroorzaakt een overactieve schildklier, omdat deze meer insuline moet produceren om de bloedsuikerspiegel naar beneden te krijgen.

Een tekort aan vitaminen en mineralen kan ook ongevoeligheid voor insuline veroorzaken. Evenals een tekort aan proteïne (eiwitten). Vegetariërs en veganisten lopen meer kans op tekorten aan vitaminen, mineralen en proteïne en in het bijzonder het belangrijke aminozuur lysine. Dit aminozuur zit veel in dierlijke eiwitten.

Voorkomen Van Hardnekkig Vet

Er bestaan verschillende manieren om hardnekkig vet te voorkomen:
 • Begin niet aan diëten waarbij snel lichaamsgewicht wordt verloren dat er later weer bijkomt. De tweede vetlaag die zich vormt is hardnekkiger dan de eerste. Hoe meer het lichaamsgewicht fluctueert hoe meer hardnekkig vet er ontstaat.
 • Vermijd voedsel waarop het lichaam allergisch reageert.
 • Eet zoveel mogelijk biologisch voedsel. Dit is voedsel waarbij zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen en kunstmatige meststoffen zijn toegepast.
 • Drink zoveel mogelijk gefilterd water.
 • Voedsel dat naar plastic ruikt links laten liggen. Er bestaan verpakkingsmaterialen waarin giftige stoffen zijn verwerkt.
 • Drink niet te veel alcohol. Overmatig gebruik van alcohol kan de leverfunctie aantasten waardoor afvalstoffen minder worden afgebroken.
 • Zorg voor een stabiel insulineniveau. Door een matige inname van koolhydraten en gezonde voeding gaat dit vanzelf (Gezonder eten, meer groente en fruit, Omega-3 vetzuren).
 • Beweeg regelmatig. Door dagelijks een half uur te bewegen, waarbij de hartslag toeneemt, wordt de kans op hardnekkig vet aanzienlijk verkleind.
© 2010 - 2024 Jozzie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen: Hoe en Wat?Afvallen: Hoe en Wat?Tegenwoordig hebben steeds meer mensen last van overgewicht. Deels wordt overgewicht veroorzaakt door een aanleg in onze…
Afvallen: geen gewicht verliezen maar lichaamsvet kwijtrakenAfvallen: geen gewicht verliezen maar lichaamsvet kwijtrakenAfvallen wordt vaak gelijkgesteld aan gewicht verliezen. Maar dat is onterecht. Het is veel belangrijker om lichaamsvet…
Afvallen met een slow carb dieetAfvallen met een slow carb dieetHet slow carb dieet wordt onder andere beschreven in het boek The 4-hour body van Timothy Ferriss. Het is een variant op…
Beginnen met afvallenIedereen weet wat het is, afvallen. Het zou beter zijn als mensen dat ook deden. Nederlanders worden namelijk steeds dik…

Afvallen? De 5 voedingstips voor een goede startAfvallen? De 5 voedingstips voor een goede startNiets is zo moeilijk als goed en gezond afvallen. Met name de combinatie van een snel resultaat en gezond en verantwoord…
Dr. Frank dieet... val je werkelijk af?Fijn... het dieet van Dr. Frank zorgt dat je lange tijd een verzadigd gevoel houdt na de maaltijd. Het dieet omvat de bo…
Jozzie (244 artikelen)
Laatste update: 27-07-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.