Afvallen? De 5 voedingstips voor een goede start

Afvallen? De 5 voedingstips voor een goede start Niets is zo moeilijk als goed en gezond afvallen. Met name de combinatie van een snel resultaat en gezond en verantwoord afvallen is moeilijk. Veel mensen kiezen ervoor om een dieet te volgen. Het nadeel van een dieet is echter vaak dat het een tijdelijke oplossing is. Afvallen en gezond op gewicht blijven is echter geen kwestie van het beste dieet, maar van een gezonde levenswijze. Om je toch op weg te helpen om de eerste kilo's snel en gezond af te vallen kun je onderstaande tips gebruiken.

Voedingstips om af te vallen


Gezonde voeding is de basis

Een goede en gezonde voeding is de basis voor een gezond gewicht. Dit is echter iets dat je elke dag moet volhouden. Een dieet, zoals Sonja Bakker), dr. Frank of de hulp van afslankpillen (b.v. Alli), is vaak bedoeld om op korte termijn snel af te vallen. Als je stopt met het dieet, dan komen de kilo's er vaak snel bij. Je komt dan meestal ook nog eens meer bij dan dat je bent afgevallen. Dit is het bekende jojo-effect.

Afvallen en bewegen gaan altijd samen!

Als je serieus wilt afvallen, dan moet je niet alleen minder of gezonder eten, maar ook meer bewegen. Sporten is extra belangrijk als je wilt afvallen. De reden? Als je 5 kilo afvalt zonder te sporten, dan val je ook een kilo spieren af. En het zijn juist de spieren die zorgen voor de vetverbranding.

De vijf voedingstips om je op weg te helpen

Om je op weg te helpen om de eerste kilo's al kwijt te komen kun je de volgende 5 voedingstips volgen. Let op! Dit is geen dieet, maar een levenswijze. Het zijn tips die je gedurende langere periode kunt volgen.

Eet de juiste porties

De juiste portie heeft niet zozeer met het aantal calorieën op een dag te maken, maar met het aantal calorieën per voeding. Een portie van 800 calorieën is schadelijker voor de opbouw van je lichaamsvet dan 2 porties van 400 calorieën. De ideale portie ligt zo rond de 400 calorieën maximaal. Als je een opgeblazen of futloos idee na het eten hebt, dan heb je teveel gegeten. Onderzoek heeft uitgewezen dat iemand die 5x per dag een portie van 450 calorieën eet meer lichaamsvet verbrandt dan iemand die 3x een portie van 700 calorieën eet. Dus kleinere porties en meerdere maaltijden.

Eiwitrijke tussendoortjes voor een blijvend resultaat

Wil je snel en blijvend lichaamsvet verbranden? Dan is het van belang dat je tussendoor veel eiwitrijke en gezonde maaltijden eet. Maar ook tussendoortjes die veel eiwitten bevatten zijn belangrijk voor het verbranden van lichaamsvet. Het geheim zit 'm in de continuïteit van de verbranding. Veel mensen denken dat ze afvallen als ze een hongergevoel hebben. Maar dat is absoluut niet waar! Als je een hongergevoel hebt, ligt je energieverbranding nagenoeg stil. Zo'n 5 tot 6 eitwitrijke en gezonde tussendoortjes zorgen voor het beste resultaat.

Let op met suikers

Teveel suikers zorgen voor het stilvallen van je verbrandingsmotor. Probeer dus te voorkomen dat je veel suikers in één keer binnenkrijgt. Ben je bijvoorbeeld volop aan het sporten en neem je daarbij een flesje AA-drank? Dan is het effect van het sporten al volledig weg! Het beste is om water te drinken tijdens het sporten. Heb je toch behoefte aan meer energie tijdens het sporten? Neem dan drankjes met minder suikers, zoals bijvoorbeeld Aquana Lemon.

Een actieve lever zorgt voor extra vetverbranding

Er wordt (te) weinig aandacht aan besteed: je lever. Je lever is namelijk hét vetverbrandende orgaan van je lichaam. Daarom is het belangrijk om je lever actief te houden. Maar hoe doe je dat? In ieder geval niet door veel koffie of alcohol te gebruiken. Ook voedingsmiddelen met geur-, kleur en smaakstoffen, bewaarstoffen of chemische zoetstoffen zorgen voor een extra belasting van je lever. Hierdoor kan de lever niet voldoende lichaamsvet verbranden.

Beperk je koffiegebruik tot 2 of 3 kopjes per dag. De tip om meer water te drinken als je meer koffie drinkt werkt niet! De koffie zal toch door je lever afgebroken moeten worden. En in die periode kan er geen vet verbrand worden. Ook het gebruik van alcohol moet je proberen te matigen. Het is niet alleen slecht voor je lever, maar bevat ook ontzettend veel calorieën. Een glas rode wijn bijvoorbeeld bevat 120 calorieën. Hiervoor moet je zo'n 20 minuten fietsen. Het is voor een man van 35 ongeveer 5% van de dagelijkse hoeveelheid die je nodig hebt.

Meer water drinken helpt wel om je lever actief te houden overigens. Zo'n 1,5 tot 2 liter water is ideaal. Drink niet teveel water! Meer dan 3 liter is schadelijk voor je nieren.

Supertip: olijfolie en citroensap
Wil je je lever zuiveren voordat je begint? Drink dan 5 dagen achter elkaar 's morgens op je nuchtere maag het sap van een halve citroen vermengd met een theelepeltje olijfolie. Het is geen 'haute cuisine', maar het stimuleert de lever wel enorm!

Slaap voldoende

Het is geen echte voedingstip natuurlijk. Maar voldoende slaap is wel heel belangrijk. Door voldoende te slapen bouw je energie op. En die heb je overdag nodig. Door goed te slapen maak je een stofje aan, genaamd 'leptine'. Dit stofje doet niet meer of minder dan de hersenen een signaal geven dat je voldoende energie hebt. Je hoeft dit er dus niet bij te eten. Slaap je te weinig? Dan heb je te weinig leptine aangemaakt. Je hersenen geven dan aan dat je energie nodig hebt. En krijg je dat niet van voldoende slaap, dan ben je geneigd om snel een mars te eten, want die zorgt volgens de reclame voor meer energie. Maar ook voor ruim 300 calorieën! En daar moet je dan bijna een uur voor fietsen om het weer eraf te trainen.

Conclusie

Wil je afvallen? Denk dan vooraf na of een dieet goed is voor het behalen van je resultaat. Het is vaak een korte termijn oplossing. Om het jojo-effect te voorkomen moet je je levenswijze aanpassen. Dat kun je namelijk langer volhouden dan welk dieet ook.
© 2010 - 2023 Alex1911, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mathijs Vrieze, Lekker eten en gezonder afvallenMathijs Vrieze, Lekker eten en gezonder afvallenMathijs Vrieze is de nieuwe dieetgoeroe, na Sonja Bakker is er nu ook een boek van zijn hand, met menu's om gezond af te…
Sonja Bakker: De dieetgoeroe van de 21e eeuwDieetgoeroe Sonja Bakker heeft Nederland de afgelopen jaren veroverd met haar recepten en weekmenu’s. Alsof dit nog niet…
Hoe gezond is een eierkoek wanneer je wilt afvallen?Hoe gezond is een eierkoek wanneer je wilt afvallen?De eierkoek is sinds 2007 een zeer populair tussendoortje in Nederland. Ook wanneer men wil afvallen is de eierkoek zeer…

Afvallen met Slimming DropsSlimming Drops is een afslankmiddel dat met name in de Verenigde Staten veel wordt gebruikt. Dankzij promotie in de show…
Voorkom Hardnekkig Lichaamsvet, Afslanken, LiposuctieHardnekkig lichaamsvet is een groot probleem voor veel mensen. Het lijkt erop dat dit vet bijna onmogelijk is om kwijt t…
Alex1911 (20 artikelen)
Laatste update: 27-05-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.