Afvallen met een slow carb dieet

Afvallen met een slow carb dieet Het slow carb dieet wordt onder andere beschreven in het boek The 4-hour body van Timothy Ferriss. Het is een variant op het low carb dieet en kan enorm helpen bij het afvallen. Het gaat erom zo min mogelijk koolhydraten te eten en drinken. Daarentegen mag je wel veel vet en eiwit tot je nemen. Volgens het slow carb dieet moet je ook niet te veel fruit eten. Eén dag in de week hoef je je niet aan het dieet te houden en mag je zoveel eten als je wilt.

10 kilo afvallen in 30 dagen met het slow carb dieet

Het slow carb dieet is een specifieke vorm van het low carb dieet. Bij het slow carb dieet wordt het aantal koolhydraten dat je eet en drinkt behoorlijk beperkt. In plaats daarvan eet je meer vet en meer eiwit. Dit dieet helpt bij het afvallen, omdat het de opslag van vet tegengaat.

In het boek 'the 4-hour Body' van Timothy Ferris ('Body: Een lijfboek') wordt het slow carb dieet besproken. Volgens de auteur kan het in combinatie met de juiste lichaamsbeweging en voedingssupplementen helpen om 10 kilo lichaamsvet te verliezen in 30 dagen. 10 kilo lichaamsvet verliezen is overigens niet hetzelfde als 10 kilo afvallen. Wanneer je lichaamsvet verliest, kan daar namelijk ook spiermassa voor in de plaats komen. En spieren wegen meer dan vet, dus wanneer je vet omzet in spierweefsel kom je juist aan, in plaats van dat je aan het afvallen bent.

Afvallen met het slow carb dieet doe je aan de hand van vijf regels.

1. Vermijd witte etenswaren

Met het slow carb dieet is het de bedoeling dat je drastisch minder koolhydraten tot je neemt. Een goede regel daarbij is dat je geen witte producten eet. Deze bevatten vaak veel koolhydraten. Wil je afvallen met het slow carb dieet, eet dan zo min mogelijk brood, rijst, graanproducten, aardappels en pasta.

2. Steeds hetzelfde eten

De vraag is dan natuurlijk wat je dan wel moet eten. Dat zijn vooral producten met veel vet en vooral veel eiwit. Het gaat dan bijvoorbeeld om eieren (vooral het eiwit), kipfilet en kippendijen (mager) rundvlees, linzen, zwarte bonen en groente. In veel groente zit ook behoorlijk veel koolhydraten (in de vorm van zetmeel en vezels). Groenten die daarom specifiek worden aangeraden zijn spinazie, broccoli, bloemkool en zuurkool. Om wel voldoende calorieën binnen te krijgen en een hongergevoel tegen te gaan, is het verstandig om dagelijks peulvruchten en/of bonen te eten.

Het is voor je lichaam het meest effectief en voor jezelf het meest eenvoudig wanneer je vaak hetzelfde eet.

3. Pas op met drinken

Drinken is een verborgen dikmaker. Veel mensen die willen afvallen houden wel in de gaten wat ze eten, maar niet wat ze drinken. En het is niet alleen cola dat veel calorieën bevat; vrijwel alle frisdranken bevatten veel koolhydraten (in de vorm van suikers). Light frisdranken zijn wel toegestaan. Als je alcohol wilt drinken, is eigenlijk alleen rode wijn toegestaan, maximaal 2 glazen per avond.

En bij afvallen is water drinken heel belangrijk.

4. Geen fruit eten bij het afvallen

Fruit bevat fructose. Dit koolhydraat wordt omgezet tot glycerofosfaat, wat weer de aanmaak stimuleert van triglyceride. En die zorgen voor vetopslag. Volgens de filosofie van het slow carb dieet moet je daarom maar in beperkte mate fruit eten. Groenten zijn veel beter, en daarmee zou je voldoende vitaminen en mineralen kunnen binnenkrijgen. Tomaten en avocado's zijn overigens wel toegestaan.

Op de regel om geen fruit te eten is veel kritiek vanuit de wetenschap en door voedingsdeskundigen. De overgrote meerderheid raadt juist wel aan om dagelijks fruit te eten.

5. Eén dag in de week geen dieet

Elke zaterdag (je kunt ook een andere dag kiezen) hoef je je niet aan bovenstaand dieet te houden. Je kunt dan alles eten wat je wilt, zoveel als je wilt. Je hoeft daarbij niet te letten op suikers, koolhydraten, eiwitten of vetten; je kunt gewoon helemaal losgaan en eten wat jij wilt.

Als je dit advies opvolgt, zul je merken dat je op één zo'n dag flink aankomt. Maar opvallend genoeg ben je deze extra kilo's ook heel snel weer kwijt. En deze vrije dag kan enorm helpen om je motivatie voor het afvallen hoog te houden.

Succes niet gegarandeerd

Er zijn diverse succesverhalen beschreven in boeken en op internet van mensen die met het slow carb dieet enorme stappen hebben gezet qua afvallen. Sommigen zijn tientallen kilo's aan lichaamsvet verloren. Maar er is ook veel kritiek. Volgens veel voedingsdeskundigen gaat het er bij afvallen simpelweg om dat je meer calorieën gebruikt dan dat je in de vorm van voeding tot je neemt. Of je die calorieën haalt uit koolhydraten, eiwitten of vet maakt volgens hen nauwelijks verschil.

Feit is wel dat de voedingswetenschap er nog niet bepaald uit is hoe voeding en lichaamsgewicht zich precies tot elkaar verhouden. Wat voor jou werkt zul je vooral moeten uitproberen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Brempie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koolhydraatarm dieet: Zonder koolhydraten snel afvallenWil je snel afvallen, liefst binnen een week? Wil je vlees en vis kunnen eten zoveel je wilt? Wil je gewicht blijven ver…
Het Cambridge dieet, hoe werkt het?Het Cambridge dieet, hoe werkt het?Het Cambridge dieet is een dieet gebaseerd op snel afvallen met een laag calorieën dieet. Er wordt wel gezegd dat dit di…
Low Carb diëten voor koolhydraatarm afvallenLow Carb diëten voor koolhydraatarm afvallenEen goed samengesteld dieet met minder koolhydraten eten leidt tot gewichtsverlies. Er is een reeks Low Carb diëten vers…
Hoofdpijn door afvallen: dieet en hoofdpijnHoofdpijn door afvallen: dieet en hoofdpijnHoofdpijn bij afvallen komt relatief vaak voor. De hoofdpijn hoeft natuurlijk niets te maken te hebben met het afvallen,…

Personal trainer voor optimaal resultaatPersonal trainer voor optimaal resultaatTrainen in een sportschool zal in de meeste gevallen geen problemen opleveren omdat velen elkaar wel een beetje in de ga…
Afslanken tijdens slaap, kan dat?Afslanken tijdens slaap, kan dat?Afslanken gaat beter als je voldoende slaapt. Te veel slapen is niet goed, maar te weinig ook niet. Steeds vaker lees en…
Bronnen en referenties
  • Timothy Ferriss (2010). 'The 4-hour Body'
Brempie (229 artikelen)
Laatste update: 05-07-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.