Ik heb vaak zuuroprispingen, wat kan het zijn?
Een opgeblazen gevoel of zuuroprispingen, het overkomt velen van ons. Het kan een beklemmend gevoel geven, een brok in de keel, maar ook ernstige pijn op het borstbeen of in de maag. Er zijn verschillende redenen waarom iemand overmatige maagzuuraanmaak heeft. Denk aan stress, een drankprobleem of tumoren in de dunne darm. Wat zijn zoal de veroorzakers van zuuroprispingen en waarom is medische aandacht bij ernstige maagklachten noodzakelijk?
Zuuroprispingen
Gevolgen van zuur
Indien men veel maagzuur heeft, dan kan het verschillende problemen geven. De maag kan pijnlijk aanvoelen of een vol gevoel geven. Het kan daarbij resulteren in een maagzweer en bloedingen, maar kan ook oprispingen geven. Reflux houdt in dat zuur tezamen met voedsel omhoog komt en mogelijk blijft steken of wordt overgegeven. Het kan pijn geven zowel in de maag, slokdarm en keel, waarnaast het aanleiding kan zijn voor diarree. In hoeverre het voorkomt hangt dus af van de achterliggende reden. Waardoor kunnen zuuroprispingen worden veroorzaakt?
Stress en spanningen
Meest bekende is dat men door een druk leven (werk of privé) teveel hooi op de vork neemt, waardoor het lichaam gespannen is. In spierweefsels en gewrichten kan het aandeel urinezuur en melkzuur toenemen, waardoor pijnlijke krampen en
gewrichtspijn worden veroorzaakt. Het heeft ook gevolgen voor de toestand van het maagzuur. Veel spanning betekent meer zuuraanmaak, waardoor de maag meer zuur te verwerken krijgt. Het leidt tot een borrelend gevoel, waardoor de persoon sneller boertjes laat en zuur omhoog komt.
Overmatige hoeveelheid stoffen innemen
Indien de maag continu ongunstige stoffen binnenkrijgt, dan kan het slijmvlies worden aangetast. Denk bijvoorbeeld aan overmatige alcoholinname of structureel bepaald voedsel eten. Altijd vet eten of te aangebrand voedsel heeft een negatieve werking op de maag. Ook roken kan parten spelen. Het zorgt ervoor dat de maag opspeelt en men een opgeblazen gevoel heeft. Aanpassing van het dieet lijkt hierbij dus van belang om problemen te vermijden.
Maagzweer
Gerelateerd aan spanningen kan een maagzweer ontstaan. Dit is een aantasting van het
maagslijmvlies, waardoor achterliggend weefsel wordt doorbroken. Het maagzuur is overactief en brandt een gat in de maagwand. Er ontstaat een etterende zweer of
fistel, waaruit bloed kan komen. Bij een kleine maagzweer zal de persoon er mogelijk niets van merken, echter bij een toenemend formaat nemen de klachten toe. Maagzuur brandt steeds verder in het weefsel, waardoor steeds meer bloed in de maag komt. Het kan daardoor gepaard gaan met het braken van bloed.
Slokdarmspasme
Door toedoen van spanningen kunnen krampen overal plaatselijk voordoen. In het geval van de
slokdarmspasme verkrampen spieren rondom de slokdarm, zodanig dat de slokdarm zelf als een kurkentrekker verdraait. Die beweging trekt op zijn beurt weer aan de maag, omringend weefsel en de keel. Het zorgt ervoor dat de persoon een pijnlijk borstbeen heeft, waarbij de pijn kan uitstralen naar de buik, rug en schouders. Chronische slokdarmspasme zorgt ervoor dat de slokdarm een relatief beperkte opening heeft, waardoor de persoon zeer slecht voedsel kan innemen. Het eten moet uitermate grondig zijn gekauwd, geblend of het dient vloeibaar voedsel te zijn.
Middenrifbreuk
Het middenrif vormt de horizontale scheiding tussen de longen met de maag en darmen. Als verbinding tussen de maag en keel loopt de slokdarm door het middenrif en dat kan plaatselijk een verzwakking van de afscheiding inhouden. De rand kan scheuren, waardoor een breuk ontstaat. Het zorgt ervoor dat de maag kan opstijgen door die opening. Oftewel een deel van de maag heeft een ongewone positie en neemt daarbij een abnormale vorm aan. Maagzuur kan niet goed worden afgevoerd of de afvoer van voedsel verloopt ongewoon. Soms kunnen bepaalde voedselresten blijven steken. Het zorgt ervoor dat maagzuur overactief is, waardoor oprispingen ontstaan. Door structurele aantasting van slokdarmslijmvlies kan een
middenrifbreuk potentieel leiden tot slokdarmkanker.
Tumoren dunne darm of alvleesklier
Het syndroom van Zollinger-Ellison houdt in dat er kleine traag groeiende
tumoren in de dunne darm of alvleesklier zitten. Deze zorgen ervoor dat er meer gastrine wordt aangemaakt, waardoor maagzuuraanmaak wordt gestimuleerd. Oftewel de persoon heeft in verhouding teveel zuur, waardoor problemen ontstaan. Het kan een pijnlijke slokdarm, keel maar ook bloedingen door etterende zweren geven. De overlast zal daar in toenemende mate groeien, omdat het zuur meer zweren geeft en tumoren uitzaaien naar de lymfklieren. Meest kenmerkende is het hebben van pijnlijke steken links bovenin de buik. Tijdige signalering is dus noodzakelijk om problemen te verhelpen.
Maagkanker
Een ernstige aantasting van de maag is maagkanker. Deze kankersoort wordt vaak in een laat stadium herkend, waardoor mogelijk reeds uitzaaiingen zijn voorgevallen. Wordt het snel herkend dan heeft men redelijke kans op herstel. Omdat de problemen vaak in een laat stadium worden herkend, is de overlevingskans minder gunstig. Slechts 5% van de gevallen haalt de vijfjaarsoverleving.
Inname van Gaviscon bij zuuroprispingen
Een methode om de invloed van maagzuur te remmen is door de inname van zuurremmers. Enerzijds kan men daartoe
Gaviscon gebruiken. In dat geval wordt een dempende laag over het zuur aangebracht, waardoor negatieve gevolgen voor de slokdarm en keel worden verminderd. Medische zuurremmers hebben echter tot doel om de activiteit en hoeveelheid maagzuur te beperken. Het zorgt ervoor dat zweren minder worden, waardoor de maag kan herstellen.
Let wel indien het gaat om tumoren dan dient het door de oncoloog te worden behandeld. Het houdt in verwijdering van de aangetaste plekken in de dunne darm, alvleesklier en mogelijk nabijgelegen lymfklieren. Omdat er kans op verspreiding is, dient deze vorm altijd serieus te worden genomen. Ook tijdig medisch ingrijpen is bij maagkanker noodzakelijk. Laat u bij ernstige maagklachten altijd grondig checken.
Lees verder