Wat kun je tegen zure oprispingen doen?
Zodra we na het eten gaan boeren, wordt een overdruk aan lucht of gas in de maag afgevoerd naar buiten. Daartoe wordt door het lichaam even de opening naar de maag opengezet en wordt het gas via de slokdarm effectief afgevoerd. Boeren is dus een volkomen natuurlijk proces om de druk in de maag constant te houden. Het kan zijn dat er tijdens het boeren maagzuur meekomt. In dat geval wordt er gas geboerd dat in de maagdarm is gevormd en neemt tijdens het passeren van het maagvloeistof een kleine hoeveelheid maagzuur mee. Dit kan als onprettig worden ervaren aangezien het zuur iets in de slokdarm brandt. Wat kun je doen aan chronische zure oprispingen?
Zure oprispingen
Functie van maagzuur
Zodra we eten en voedsel in het lichaam komt, wordt dat voedsel opgevangen door de maag. In de maag zijn maagsappen in de vorm van maagzuur werkzaam. Dit zuur heeft de volgende functies:
- onschadelijk maken van bacteriën in het voedsel;
- het breekt de hoofdstructuur van eiwitten en chemische dragers van DNA in het voedsel af;
- maakt een enzym aan om eiwitketens af te breken tot aminozuren.
Het maagzuur zorgt voor belangrijke omzetting van voedsel voordat het verder in de
darmen wordt bewerkt met gal. Bij die bewerking van voedsel ontstaan eveneens gassen, welke kunnen ophopen in de maag. Om deze af te voeren boert men met de kans op een oprisping.
Vaak zure oprispingen of terugloop
Iemand die geregeld zure oprispingen heeft en mogelijk vaak een branderig gevoel heeft in de
slokdarm, kan last hebben van een niet goed sluitende overgang van de slokdarm naar de maag. Normaal staat deze opening dicht behoudens als er voedsel naar de maag gaat. Op die manier wordt voorkomen, dat zuur in de slokdarm kan stromen. Niet bij iedereen werkt deze functie optimaal en staat die opening op een kier. Maagzuur kan dan terugvloeien in de slokdarm en dat kan zeer onaangenaam aanvoelen. Dit brandende gevoel kan dagelijks en tijdens de slaap regelmatig voorkomen. Door de continue verhoogde zuurtegraad tast dit de slokdarm aan, waardoor deze geïrriteerd raakt en kan gaan ontsteken.
Wat kunnen de klachten zijn?
Terugloop van zuur of het hebben van zure oprispingen kunnen een aantal complicaties veroorzaken. Denk daarbij aan:
- een branderig gevoel in de slokdarm;
- het boeren met zurig voedsel;
- het hebben van pijn rond en boven de maagstreek welke kan opstijgen tot achter het borstbeen ter hoogte van het hart;
- het hebben van een slokdarmspasme.
Wat kun je doen om de klachten te verminderen?
Het hebben van terugloop van maagzuur of geregelde zure oprispingen kunnen zeer ongemakkelijk zijn. Terugloop komt niet snel voor als men staat of rechtop zit, echter de kans neemt tijdens de slaap aanzienlijk toe. Om de activiteit in de maag te verminderen en om oprispingen te vermijden kun je de volgende tips toepassen:
- neem de laatste maaltijd drie tot vier uur voor het slapen gaan in;
- beperk de grootte van de maaltijd. Eet mogelijk vaker kleine maaltijden. Dit verbetert eveneens de stofwisseling van het lichaam, waarmee de condities voor een lichter gewicht worden gerealiseerd;
- verminder de inname van alcohol, koffie en vermijd irriterend voedsel. Denk aan pittig eten of zure vruchten;
- stop met roken;
- val af door een gezond dieet te volgen;
- verhoog het bed aan het hoofdeinde met tien centimeter, zodat het bed iets schuin staat. Het maagzuur heeft dan de neiging om in de maag te blijven.
Volg deze tips en de intensiteit van zure oprispingen nemen af, zodat de slokdarm weer kan herstellen.
Lees verder