Boeren laten na het eten

Boeren laten na het eten Een boer laten na het eten wordt in China als een positief teken gezien: het eten heeft gesmaakt,. In veel andere landen is boeren na het eten niet gewenst en wordt sms zelfs als een belediging beschouwd. Sommige mensen moeten vaak boeren na het eten. Een andere benaming voor een boer is een oprisping. Oprispingen of boeren ontstaan door een teveel aan lucht in de maag of door gasvorming door bacteriën. Sommige voedingsmiddelen lokken boeren uit zoals een appel of frisdrank.

Wat zijn boeren?

Een boer wordt ook wel een oprisping genoemd. Met boeren ontlucht de maag zich. De een boert meer dan de ander. Wie veel moet boeren kan wel eens last hebben van zijn of haar maag. Boeren die naar eieren smaken duiden vaak op een bedorven maag.

Chinese tafelmanieren: boeren is gewenst

In China is boeren na het eten een positief teken: het eten heeft gesmaakt. Dit hoort bij de Chinese tafelmanieren. Zo hebben de Chinezen nog meer tafelmanieren die verschillen met onze Westerse tafelmanieren: de Chinezen zijn luidruchtig aan tafel, praten met volle mond en smakken naar behoren.

In Europa boer je niet aan tafel

Onze tafelmanieren zijn met betrekking tot de Chinezen geheel anders. In Europa (en ook in veel andere landen) boer je niet aan tafel. Ook niet na het eten. Boeren wordt als ongemanierd beschouwd. Daarnaast kunnen boeren soms stinken: ze brengen de lucht vanuit de maag mee. Binnen de familie/ het gezin wordt er wel vaker geboerd, maar in een openbare gelegenheid (restaurant) wordt boeren niet op prijs gesteld.

Maar waarom moet je boeren na het eten?

Een boer voel je vaak al aankomen. Ook kan deze voelbaar zijn zonder echt omhoog te komen. Tijdens het eten slikken we lucht in. Dit is een normaal verschijnsel. Lucht in de maag geeft een vol gevoel. Soms kan het zelfs voor pijn zorgen. Door te boeren wordt de maag ontlucht. Het teveel aan lucht verlaat via de slokdarm en de mond het lichaam.

Extra gasvorming

Sommige voedingsmiddelen of dranken veroorzaken extra gasvorming. Dit verlaat via scheten het lichaam maar kan ook direct vanuit de maag naar boven komen. Van koolzuurhoudende producten is bekend dat ze direct veel lucht in de maag vormen. Wie veel cola of andere frisdrank drinkt zal ook vrij snel moeten boeren. Ook bij bier is dit bekend. Maar ook mensen die 'klokkend' drinken slikken extra veel lucht in.

Daarnaast zorgen de volgende voedingsmiddelen soms voor extra boeren: prei, uien, knoflook, paprika, koolsoorten, eieren, spruitjes en bepaalde kruiden. Wie veel last heeft van boeren na het eten kan deze voedingsmiddelen beter laten staan of beperken.

Waar ga je nog meer van boeren?

Het kauwen van kauwgom zorgt ervoor dat er veel lucht wordt ingeslikt. Deze lucht kan een tijdje in de maag blijven zitten en komt vooral tijdens en na de maaltijd omhoog door nieuwe gasvorming. Te snel eten zorgt ook voor extra lucht in de maag. Daarnaast kunnen gewoonten als roken en het eten van vet en suikers voor extra boeren zorgen. Stress is een uitlokkende factor: ten tijde van stress wordt er meer lucht ingeslikt dan gewoonlijk. Dit doen we onbewust.

Vieze boeren met een zwavellucht (smaak van rotte eieren) wordt veroorzaakt door een bedorven maag. Er zit voedsel in de maag dat niet goed is. Bacteriën in de maag produceren gas dat via de slokdarm de maag verlaat. De geproduceerde gassen geven de vieze smaak en lucht uit de mond. Meestal verdwijnen deze vieze boeren na één tot twee dagen vanzelf.

Brandend maagzuur

Mensen die last hebben van brandend maagzuur boeren ook vaak na het eten. Hierbij spreken we van zuurbranden. De boeren die omhoog komen nemen wat maagzuur mee. Dit maagzuur brandt de slokdarm en geeft een vervelend, branderig en soms pijnlijk gevoel in de slokdarm. Het maagzuur bereikt soms zelfs de mond, waarna het uitgespuugd of weer opnieuw doorgeslikt wordt. Brandend maagzuur wordt veroorzaakt door een slecht werkende maagklep (sluitspier). De maagklep laat kleine hoeveelheden maagzuur door, waardoor deze omhooggestuwd wordt. Ruim 1 op de 5 mensen heeft wel eens last van brandend maagzuur. Onder normale omstandigheden komt de maagklep alleen even open te staan om lucht door te laten (boeren), soms met een minimale hoeveelheid maagzuur die we niet eens voelen.

Voorkomen en behandelen

Boeren of oprispingen kunnen voorkomen worden door voedsel goed te kauwen en rustig te eten en te drinken. Het helpt om voor het slikken de tong tegen het gehemelte te duwen, waardoor er minder lucht wordt ingeslikt. Wie veel last heeft van bieren na het eten kan beter geen voedsel eten dat voor extra gasvorming zorgt. Kauw tussendoor ook zo min mogelijk op kauwgom en vermijd dranken die koolzuur bevatten. Fruit zoals bijvoorbeeld een appel zorgt ook voor extra lucht in de maag. Bij veelvuldig boeren kan er beter maximaal twee stuks fruit per dag gegeten worden.

Brandend maagzuur kan voorkomen worden door scherp gekruid voedsel te mijden. Ook koolzuurhoudende dranken en dranken als sinaasappelsap kunnen beter vermeden worden. Veel chocolade eten zorgt ook voor een slecht werkend maagklepje. Daarnaast zijn er medicijnen die een beschermend laagje op de slokdarm vormen, waardoor de slokdarm beter beschermd is tegen het maagzuur. Medicijnen die het maagzuur binden zorgen ervoor dat er minder last is van brandend maagzuur. Het boeren is wel aanwezig maar er komt geen tot weinig maagzuur meer mee omhoog. Ook zijn er medicijnen die het maagzuur minder zuur maken. Een antireflux-operatie hersteld de maagklep waardoor brandend maagzuur niet meer voorkomt.

Stress is een uitlokkende factor. Hierdoor slikken we meer lucht in en boeren automatisch ook meer, vooral na het eten. Stress is vaak tijdelijk. Bij langdurige stress is het belangrijk dit te behandelen middels therapie.
© 2014 - 2025 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom laten we boeren?We hebben allemaal wel eens het gevoel ervaren: we moesten een boer laten. Maar waarom laten we eigenlijk boeren? En waa…
Boeren laten: eiersmaak in de mondBoeren laten: eiersmaak in de mondSommigen hebben het wel eens: een boer laten die naar rotte eieren smaakt en ruikt. Kan je je iets viezers voorstellen?…
Last van boeren en/of oprispingen; oorzaken en behandelingLast van boeren en/of oprispingen; oorzaken en behandelingLast van boeren heeft iedereen wel eens. Door te boeren laten we lucht uit de maag ontsnappen. Via de slokdarm en de mon…
Steeds moeten boeren, wat te doen tegen oprispenSteeds moeten boeren, wat te doen tegen oprispenBijna iedereen laat wel eens een boer, de één doet het heel bescheiden en de ander doet het met veel kabaal. Soms moet e…

Google Project: BaselineGoogle Project: BaselineGoogle heeft de straten in de wereld in kaart gebracht, zelfrijdende auto’s uitgevonden, Google Glass op de markt gebrac…
Gezondheidsproblemen op reis: tipsOok op vakantie kan het voorkomen dat je ziek wordt, heel vervelend natuurlijk. In het buitenland werkt het vaak net iet…
Bronnen en referenties
  • http://www.mlds.nl/ziekten/62/boeren/oorzaak/
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 05-08-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.