Steeds moeten boeren, wat te doen tegen oprispen
Bijna iedereen laat wel eens een boer, de één doet het heel bescheiden en de ander doet het met veel kabaal. Soms moet er gewoon een beetje lucht uit de maag ontsnappen en kan boeren verlichtend werken maar wat als men heel vaak moet boeren? Hoe komt al dat overtollige lucht in de maag en wat is er tegen te doen? Lees meer hierover in onderstaand artikel.
Boeren laten
Iedereen laat wel eens een boer, dit kan een kleintje zijn zonder veel geluid maar ook een ferme luidruchtige boer. Maar wat is eigenlijk boeren? Boeren is een hoorbare oprisping van gassen uit de maag. Er komt overtollig lucht vanuit de maag, door de slokdarm naar boven om vervolgens via de mond, het lichaam te verlaten. Boeren is eigenlijk een ontluchtingssysteem die de maag beschermt tegen te ver uitzetten.
Boeren geeft meestal een gevoel van opluchting maar wat als je heel vaak en soms ook nog luidruchtig moet opboeren? Dan is het helemaal geen opluchting meer maar wordt het een last. Continue een vol en opgeblazen gevoel hebben en eindeloos moeten
oprispen is erg vermoeiend. In enkele gevallen kan een maag zo vol met
lucht gevuld zijn dat men zelfs misselijk kan worden, in zo'n geval blijft er niet veel anders over dan uitgebreid (luidruchtig) te boeren.
Af en toe een boer laten is heel gewoon omdat er altijd wel een klein beetje lucht in de maag terecht komt tijdens het eten, drinken en/of praten. Maar hoe komt al dat overtollig lucht in de maag en darmen terecht waardoor men zoveel moet boeren?
Eten en drinken
Sommige voedingsmiddelen kunnen voor erg veel lucht in de
maag en darmen zorgen, mensen die aanleg hebben voor
boeren kunnen de volgende etenswaren en dranken beter vermijden of niet al te vaak nuttigen:
- Koolzuurhoudende frisdranken
- Bier en "bubbelwijn"
- Peulvruchten; bijvoorbeeld kapucijners, bruine bonen en linzen.
- Koolsoorten; waaronder spruitjes en rode kool
- Groenten uit de "lookfamilie", denk aan uien, prei en knoflook
- Te veel fruit
- Zemelen
- Eieren
- Kruiden en specerijen, voornamelijk de scherpe varianten
- Te groot inname van vet en suiker
Stress
Stress en veel moeten moeten op boeren is niet gauw een combinatie waar men in eerste instantie aan denkt, toch kan stress een oorzaak zijn van de vervelende oprispingen. Door stress kan er gedurende de dag meer lucht dan normaal naar binnen worden geslikt, waardoor de maag teveel uiteen zal zetten en er een sein wordt afgegeven om te ontluchten. Ook kan er bij (te) haastig eten en drinken veel lucht naar binnen worden gewerkt wat via oprispingen weer naar buiten wordt getransporteerd. Om te voorkomen dat u last krijgt van overtollig lucht, is het verstandig om rustig te eten en te drinken. Daarnaast is het erg belangrijk om stress te verminderen waardoor klachten kunnen afnemen.
Inslikken lucht
De medische term voor het inslikken van lucht is aerofagie, maar hoe slikt een mens (ongemerkt) lucht in? Zoals hierboven al staat beschreven, kan er veel lucht in de maag terecht komen tijdens eten en drinken. Maar dat kan eveneens veroorzaakt worden door praten, roken, kauwgom kauwen en soms zelfs door hyperventilatie. Tevens kunnen gulzig eten en veel praten tijdens het nuttigen van een maaltijd resulteren in vaak moeten boeren. Indien er veel speeksel wordt door geslikt kan er ook lucht mee komen, overtollig speeksel kan aangemaakt worden door bijvoorbeeld een slecht zittend kunstgebit of een infectie.
Lactose-intolerantie
Bij lactose-intolerantie kan het spijsverteringssysteem de melksuiker lactose niet afbreken, met het gevolg dat het zal gaan gisten in het maag- darmstelsel. Door het eten (of drinken) van melkproducten zoals yoghurt of slagroom, ontstaat er door het gistingsproces veel lucht in de maag en/of darmen. Mensen die (over)gevoelig zijn voor lactose moeten inname beperken en kunnen medicijnen gebruiken om klachten te verminderen.
Onderliggende aandoeningen en/of ziekte
Veel moeten boeren kan een symptoom zijn van een onderliggende aandoening of van een ziekte, enkele voorbeelden:
Galstenen
Galstenen kunnen meerdere klachten opleveren waaronder koliek, misselijkheid en geelzucht. Toch kunnen ook vage symptomen zoals het hebben van "een vol gevoel" en veel moeten boeren op galstenen duiden. Bij vage klachten is er meestal geen sprake van een algehele afsluiting van de galbuis waardoor men verder weinig tot geen klachten zal ervaren.
Maagzweer
Een maagzweer uit zich vaak door een brandende en/of zeurende pijn in de maagstreek maar ook zuurbranden, overtollig (waterig) speeksel en boeren zijn symptomen van een maagzweer. De grote boosdoener van een maagzweer is de bacterie Helicobacter pylori, die zich prima thuis voelt in het zure maagsap. De bacterie is daarentegen goed te behandelen met medicijnen.
Brandend maagzuur
Brandend maagzuur, ook wel zuurbranden of zure oprispingen genoemd, ontstaat vaak door een teveel aan maagzuur. Dit kan op zijn beurt weer ontstaan door bijvoorbeeld verkeerd voedsel of teveel vet. Ook alcohol, koffie of citrusvruchten kunnen overtollig maagzuur veroorzaken. Een ander bekent voorbeeld voor oprispend zuur is laat op de avond eten waardoor men met een volle maag gaat slapen. Indien er sprake is van brandend maagzuur, zal men vaker een
boer moeten laten.
Medicijnen
Bij de betere drogisterijen en bij de apotheek, vindt men verschillende middelen om overtollig lucht in maag en darmen te verminderen of op te heffen, in sommige gevallen kan een (huis)arts u ook een recept voorschrijven. Lees voor gebruik altijd aandachtig de bijsluiter door.
Medicijnen zijn geschikt indien men af en toe hinder ondervindt van veel moeten boeren, zijn klachten ernstig dan is het raadzaam om de bron aan te pakken, symptoombestrijding heeft dan weinig zin.
Enkele weetjes
- De medische term voor boeren is "ructus", af en toe wordt ook de term "meteorisme' gebruikt.
- In de volksmond wordt het boeren ook wel burpen genoemd.
- Een boer is voornamelijk samengesteld uit waterstof-, waterstofsulfide- en methaangas.
- Sommige mensen kunnen zéér luidruchtig boeren, het record staat op meer dan 110 decibel, dit is te vergelijken met het geluid van een cirkelzaag of een betonboor op één meter afstand.
- In het Engels noemt men boeren "belch" en in het Duits is het "rülpsen" of "aufstoßen".
- In China is het laten van een boer na het nuttigen van een maaltijd een teken dat het eten goed gesmaakt heeft.
Tot slot
Neem bij langdurige of kortstondige hardnekkige klachten altijd contact op met een (huis)arts.