Gezondheidsproblemen op reis: tips
Ook op vakantie kan het voorkomen dat je ziek wordt, heel vervelend natuurlijk. In het buitenland werkt het vaak net iets anders dan in Nederland. Voor sommige landen heb je bijvoorbeeld entingen nodig. Altijd handig om rekening mee te houden.
Gezond op vakantie
Als je op vakantie gaat, dan wil je je vakantie natuurlijk niet laten verpesten doordat je misschien ziek wordt. Misschien ben je wel per ongeluk een aantal documenten vergeten die belangrijk zijn. Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden en die je moet weten. Hiervoor kun je deze lijst met tips raadplegen.
1. Reisapotheek
Als je op vakantie gaat, zorg dan dat je goed voorbereid bent. Hieronder valt de reisapotheek. Er zijn een aantal belangrijke dingen die je zeker mee moet nemen, bijvoorbeeld een goed gevulde EHBO doos. Deze bevat al grotendeels veel belangrijke middelen die je mee moet nemen, maar er zijn nog veel andere losse dingen die mee moeten.
- Eigen medicijnen
- Thermometer
- Middelen tegen koorts, pijn, diarree
- ORS of rehydratiezouten (bij veel vochtverlies)
- Zonnebrand en aftersun
- Tabletjes tegen reisziekte
- Geneesmiddelenpaspoort
- Ontsmettingsmiddel
- Insectenwerend middel en anti-jeuk middel
2. Inentingen
In sommige landen loop je de kans om in contact te komen met besmettelijke ziekten zoals Hepatitis A en B. Om je hiervoor te beschermen, zul je inentingen moeten halen. Soms is dit echt noodzakelijk, ook bij korte verblijven. Om te laten zien waar je tegen geënt bent, heb je het Internationaal Bewijs van Inenting nodig. Let er op dat je tijdig informeert of er inentingen nodig zijn. Je kunt hiervoor ook je huisarts raadplegen. Voor landen als Turkije, Marokko, Egypte, Kroatië, Indonesië, Thailand, Bulgarije enz. heb je meestal een inenting nodig.
3. Medische papieren
Medisch Paspoort
Het is aan te raden om een Medisch Paspoort aan te vragen bij de huisarts of apotheek om mee te nemen op reis. Geneesmiddelen die niet onder de Opiumwet vallen mag je gewoon invoeren, mits het voor eigen gebruik is. Als geneesmiddelen wel onder de Opiumwet vallen, heb je een Medische Verklaring nodig. Een Medisch Paspoort kan heel handig zijn om problemen met geneesmiddelen in het buitenland te voorkomen.
Schengenverklaring
Binnen Europa is een Schengenverklaring nodig voor geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen. Zorg dat je deze indien nodig minimaal vier weken voor vertrek aanvraagt.
Engelse Medische Verklaring
Buiten Europa is een Engelstalige verklaring nodig. Ook deze moet ruim op tijd aangevraagd worden.
Europese Gezondheidskaart
Deze kaart (EHIC) kun je aanvragen via je zorgverzekeraar of via de website van EHIC. Hiermee hebt u recht op medische zorg in landen binnen de EU, Noorwegen, Macedonië, Liechtenstein, Australië, IJsland en Zwitserland.
4. Zwemmen
Let altijd goed op voordat je ergens gaat zwemmen. Het veiligste is om alleen te zwemmen in zwembaden (met chloorwater) of in de zee. In de zee kunnen altijd kwallen of bijvoorbeeld zee-egels voorkomen, houd ook hier rekening mee. Een kwallenbeet kun je zelf ook deels behandelen met azijn of met een gif pompje.
Legionella
De Legionellabacterie kan zich ontwikkelen in stilstaand water (25 - 50 graden). Het inademen van deze bacterie kan leiden tot een ernstige vorm van longontsteking. De symptomen zijn: snel opkomende hoofdpijn, braken, spierpijn, longontsteking met hoge koorts. Het is noodzakelijk dit meteen aan te pakken met antibiotica. Besmetting kun je voorkomen door de leidingen goed door te spoelen zonder er zelf bij te blijven.