Gezondheidsproblemen op reis: tips

Ook op vakantie kan het voorkomen dat je ziek wordt, heel vervelend natuurlijk. In het buitenland werkt het vaak net iets anders dan in Nederland. Voor sommige landen heb je bijvoorbeeld entingen nodig. Altijd handig om rekening mee te houden.

Gezond op vakantie

Als je op vakantie gaat, dan wil je je vakantie natuurlijk niet laten verpesten doordat je misschien ziek wordt. Misschien ben je wel per ongeluk een aantal documenten vergeten die belangrijk zijn. Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden en die je moet weten. Hiervoor kun je deze lijst met tips raadplegen.

1. Reisapotheek

Als je op vakantie gaat, zorg dan dat je goed voorbereid bent. Hieronder valt de reisapotheek. Er zijn een aantal belangrijke dingen die je zeker mee moet nemen, bijvoorbeeld een goed gevulde EHBO doos. Deze bevat al grotendeels veel belangrijke middelen die je mee moet nemen, maar er zijn nog veel andere losse dingen die mee moeten.
  • Eigen medicijnen
  • Thermometer
  • Middelen tegen koorts, pijn, diarree
  • ORS of rehydratiezouten (bij veel vochtverlies)
  • Zonnebrand en aftersun
  • Tabletjes tegen reisziekte
  • Geneesmiddelenpaspoort
  • Ontsmettingsmiddel
  • Insectenwerend middel en anti-jeuk middel

2. Inentingen

In sommige landen loop je de kans om in contact te komen met besmettelijke ziekten zoals Hepatitis A en B. Om je hiervoor te beschermen, zul je inentingen moeten halen. Soms is dit echt noodzakelijk, ook bij korte verblijven. Om te laten zien waar je tegen geënt bent, heb je het Internationaal Bewijs van Inenting nodig. Let er op dat je tijdig informeert of er inentingen nodig zijn. Je kunt hiervoor ook je huisarts raadplegen. Voor landen als Turkije, Marokko, Egypte, Kroatië, Indonesië, Thailand, Bulgarije enz. heb je meestal een inenting nodig.

3. Medische papieren

Medisch Paspoort

Het is aan te raden om een Medisch Paspoort aan te vragen bij de huisarts of apotheek om mee te nemen op reis. Geneesmiddelen die niet onder de Opiumwet vallen mag je gewoon invoeren, mits het voor eigen gebruik is. Als geneesmiddelen wel onder de Opiumwet vallen, heb je een Medische Verklaring nodig. Een Medisch Paspoort kan heel handig zijn om problemen met geneesmiddelen in het buitenland te voorkomen.

Schengenverklaring

Binnen Europa is een Schengenverklaring nodig voor geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen. Zorg dat je deze indien nodig minimaal vier weken voor vertrek aanvraagt.

Engelse Medische Verklaring

Buiten Europa is een Engelstalige verklaring nodig. Ook deze moet ruim op tijd aangevraagd worden.

Europese Gezondheidskaart

Deze kaart (EHIC) kun je aanvragen via je zorgverzekeraar of via de website van EHIC. Hiermee hebt u recht op medische zorg in landen binnen de EU, Noorwegen, Macedonië, Liechtenstein, Australië, IJsland en Zwitserland.

4. Zwemmen

Let altijd goed op voordat je ergens gaat zwemmen. Het veiligste is om alleen te zwemmen in zwembaden (met chloorwater) of in de zee. In de zee kunnen altijd kwallen of bijvoorbeeld zee-egels voorkomen, houd ook hier rekening mee. Een kwallenbeet kun je zelf ook deels behandelen met azijn of met een gif pompje.

Legionella

De Legionellabacterie kan zich ontwikkelen in stilstaand water (25 - 50 graden). Het inademen van deze bacterie kan leiden tot een ernstige vorm van longontsteking. De symptomen zijn: snel opkomende hoofdpijn, braken, spierpijn, longontsteking met hoge koorts. Het is noodzakelijk dit meteen aan te pakken met antibiotica. Besmetting kun je voorkomen door de leidingen goed door te spoelen zonder er zelf bij te blijven.
© 2014 - 2024 Ghostattack, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Reisapotheek op vakantie: Tips & medische hulp in 5 talenReisapotheek op vakantie: Tips & medische hulp in 5 talenAls je op vakantie gaat is het goed om een reisapotheek met middelen en medicijnen mee te nemen voor EHBO, ongelukjes, o…
Vaccineren en reizenVaccineren en reizenAls je op reis gaat naar een subtropisch land, dan loop je soms het risico op een ziekte. Het is dan verstandig om jezel…
Moet ik een annuleringsverzekering afsluiten?Moet ik een annuleringsverzekering afsluiten?Bij het boeken van een reis wordt gevraagd of je een annuleringsverzekering wilt afsluiten, wanneer is dit echt nodig en…
Vakantie met een babyVakantie met een babyOp vakantie met een baby is zeker en vast niet hetzelfde als een gezellige en ontspannende citytrip met je partner. Er k…

Boeren laten na het etenBoeren laten na het etenEen boer laten na het eten wordt in China als een positief teken gezien: het eten heeft gesmaakt,. In veel andere landen…
Bruine vlekjes tussen je tanden: hoe krijg je je tanden wit?Bruine vlekjes tussen je tanden: hoe krijg je je tanden wit?Iedereen wil graag mooie witte tanden. Toch is lang niet iedereen gezegend met een stralend gebit. Gele of bruine vlekke…
Bronnen en referenties
  • Anwb
Ghostattack (69 artikelen)
Gepubliceerd: 05-08-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.