Bruine vlekjes tussen je tanden: hoe krijg je je tanden wit?
Iedereen wil graag mooie witte tanden. Toch is lang niet iedereen gezegend met een stralend gebit. Gele of bruine vlekken tussen de tanden komt dan ook op grote schaal voor. Hiervoor kunnen verschillende oorzaken zijn. Afhankelijk van de oorzaak zijn deze verkleuringen goed of minder goed aan te pakken. Gelukkig bestaan er verschillende methodes en middelen om verkleurde tanden weer wit(ter) te krijgen.
Ook al willen de media je anders doen geloven, een wit gebit is echt niet de normaalste zaak van de wereld. Van nature varieert de kleur van iemands tanden van wit tot donkergelig. De kleur van je tanden wordt deels veroorzaakt door invloeden van buitenaf, maar is tevens erfelijk bepaald. Zijn jouw ouders "gezegend" met een maiskolfjes-gebit, dan is de kans dus niet zo groot dat jij ooit stralend witte tanden zult hebben- hoe hard je ook poetst, flost en spoelt. Maar wat als het nu met de kleur van je gebit wel meevalt, maar er wel vlekken op en tussen je tanden ontstaan? Vlekjes en plekjes springen vaak nog meer in het oog dan "effen" verkleuringen, dus met zo'n vlek ben je mooi klaar!
Bruine vlekjes tussen je tanden
Veel mensen zien tot hun grote schrik en afgrijzen bruine vlekjes tussen hun tanden ontstaan. Vooral wanneer de voortanden zijn aangedaan, is dit erg storend. De bruine vlekjes zijn moeilijk (zeg maar gewoon: niet) te verwijderen en tussen je tanden is het nu eenmaal lastig poetsen. Wil je bruine plekjes tussen je tanden aanpakken, dan zal je eerst moeten weten waardoor deze zijn veroorzaakt.
Bruin tandsteen
In veel gevallen is tandsteen de grote veroorzaker van bruine vlekken tussen de tanden. Tandsteen is tandplak die tijdens het tandenpoetsen niet goed is verwijderd. Na verloop van tijd wordt de tandplak hard et voilà, je hebt tandsteen. Dit komt op grote schaal voor, vooral aan de achterkant van de tanden. Het grote voordeel van deze locatie echter is dat het niet zo in het oog springt. Tandsteen kan je niet zelf verwijderen, maar moet je door de tandarts of mondhygiënist laten aanpakken. Ook deze vindt het echter soms moeilijk om ook tussen je tanden te komen: je kan tanden immers niet even uit elkaar schuiven zodat je er beter bij kunt. Aan tandsteen die echt stevig tussen de tanden verankerd zit, is dan ook weinig te doen. Bleken is in dat geval de enige optie.
Bruine vlekken en verkleuringen door medicijnen
Sommige soorten medicatie en mondspoelingen veroorzaken bruine verkleuringen op en tussen de tanden. Voorbeelden van medicijnen die bruine vlekken veroorzaken, zijn minocycline, amoxicilline en tetracycline (allen antibiotica). Ook van chloorhexidine kunnen je tanden verkleuren. Gebruik je een van deze middelen, zorg er dan voor dat je deze zo kort mogelijk gebruikt. Eventueel kun je overleggen met de arts of er alternatieven voorhanden zijn.
Verkleuringen door voedingsmiddelen en roken
Koffie, thee, roken en wijn zorgen voor verkleuring van je tanden. De organische kleurstoffen die in deze middelen zitten, dringen van buitenaf in je glazuur of leggen een hard laagje om de buitenkant van je tanden. Heb je last van bruine vlekjes tussen je tanden en denk je dat je eet- en drinkgewoonten hieraan debet zijn, laat dan altijd eerst je tanden grondig reinigen voordat je overweegt om ze te bleken. Niet alleen omdat de aanslag dan achteraf misschien best wel meevalt, maar ook omdat het nu eenmaal niet zo handig is om je aanslag te bleken wanneer het je eigenlijk om je tanden gaat.
Plekje = gaatje?
Gele of bruine plekjes tussen je tanden kunnen ook wijzen op beginnende gaatjes. Het gaatje kán gepaard gaan met af en toe pijn, vooral wanneer je warme of koude dranken drinkt, maar dit hóeft niet. "Het doet geen pijn, dus is het geen gaatje," is dan ook een foutieve opvatting. Als je denkt dat dat bruine vlekje tussen je tanden eigenlijk een gaatje is, ga dan op korte termijn naar de tandarts. Alle andere opties om van het plekje af te komen, zullen niet werken, omdat gaatjes nu eenmaal moeten worden behandeld.
Verkleurde tanden weer wit maken
Als je zelf je verkleurde tanden onder handen wil nemen, is het goed om eerst te achterhalen of de verkleuring intrinsiek of extrinsiek is. Een intrinsieke verkleuringen gaan dieper dan alleen je glazuurlaagje: bij intrinsieke tandverkleuring is ook de kleur ín je glazuur of tandbeen veranderd. Dit kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld de eerder genoemde antibiotica, maar ook door:
- Een val of klap op je tanden
- Tandbederf
- Ziekte, bijvoorbeeld van je alvleesklier
- Ontstekingen
- Dode zenuw
Een intrinsieke verkleuring heb je helaas niet zo eenvoudig aangepakt. Dergelijke hardnekkige gele of bruine plekken moeten vaak langdurig en intensief worden behandeld met peroxiden. Misschien is niet de gehele verkleuring te verwijderen, maar kan er wel een groot verschil worden gemaakt.
Extrinsieke verkleuringen aanpakken
Extrinsieke verkleuringen zijn "oppervlakkige" gele of bruine verkleuringen. Externe tandverkleuring ontstaat wanneer kleurstoffen de kans krijgen om in het laagje tandplaque op je tanden te dringen. Deze kleurstoffen zitten bijvoorbeeld in medicijnen, voedingsmiddelen en dranken. Ook door roken kunnen je tanden flink verkleuren. Gelukkig zijn extrinsieke verkleuringen goed te behandelen.