Hoe wordt een verstuikte enkel behandeld?
Je verstapt je tijdens het sporten of als je de trap afloopt, waardoor de enkel zwikt. Daarbij draait de voet als het ware naar binnen, waarna het volle gewicht van het lichaam onjuist op de voet terechtkomt. Dit heeft uiteraard consequenties voor de enkelbanden, omdat er scheurtjes ontstaan. Ook bloedvaatjes scheuren bij een verzwikking meestal. Daardoor zal de enkel snel opzetten, waarbij een ronde blauwe plek ontstaat aan de buitenzijde van de enkel. Dit kan pijn tot zeer veel pijn geven. Hoe kun je een verstuikte enkel het beste behandelen en hoe wordt het herstel bevorderd?
Verstuikte enkel
Hoe wordt het veroorzaakt?
Veelal ontstaat een verstuikte enkel, doordat men een verkeerde beweging maakt of zich vergist in het aantal treden van de trap. De voet klapt naar binnen, waardoor de spieren aan de buitenzijde onder hoge spanning komen te staan. Her en der is weefsel beschadigd door scheuren, waardoor de enkel dik en pijnlijk aanvoelt. Gewoonlijk komt het praktisch nooit voor dat de enkelbanden daarbij compleet afscheuren. Zondermeer sporters hebben een verhoogde kans om de aandoening op te lopen, omdat zij continu intensief in beweging zijn en met andere medespelers in contact komen.
Wat zijn de symptomen?
Een pijnlijke steek krijg je aan de buitenzijde van de enkel als je je verstapt. De meest extreme pijn zal snel wegtrekken en mogelijk kun je weer lopen. Het zal een tijdje duren, voordat voldoende pijn is weggetrokken om er op te kunnen staan. Bijkomstigheid is dat de enkel gaat opzetten, waarbij de enkel blauw wordt door een bloeduitstorting. Zodra de zwelling met de tijd afneemt, daalt het bloed door de zwaartekracht verder in de voeten zodat ook tot op de tenen
blauwe verkleuringen kunnen voordoen. Vaak is het direct na een verzwikking onduidelijk of er sprake is van verstuiking of dat de spieren zijn ingescheurd. Kun je praktisch niet lopen dan kan er mogelijk een botbreuk van toepassing zijn.
Wat brengt verlichting?
Heb je je enkel verzwikt dan is het van belang om de enkel hogerop te leggen waarnaast de enkel goed wordt gekoeld. Door de enkel hogerop te leggen kan bloed makkelijker uit het been stromen, waarnaast het ijs de enkel laat afkoelen zodat de zwelling beperkt blijft. Is de pijn en
zwelling iets afgenomen dan is het noodzaak om te blijven lopen. Bewegen zorgt ervoor dat bloed in de benen wordt rondgepompt en dit bevordert het herstel. Uiteraard dien je daarbij de gepaste voorzichtigheid in acht te nemen. Ook kun je zittend je enkel ronddraaien waarbij een stappende beweging wordt nagebootst.
Enorme pijn
Kun je na het afkoelen van de enkel amper lopen ook al word je geholpen dan kan er weleens meer aan de hand zijn dan een gewone verstuiking. De enkelband kan deels of geheel afgescheurd zijn, welke operatief moet worden vastgemaakt. Ook kan er een
botbreuk zijn welke eveneens voldoende tijd nodig heeft om te herstellen. Om de
pijn van een gewone verstuikte enkel te bestrijden kun je goed paracetamol gebruiken. Je kunt paracetamol daartoe vier keer per dag voor lange periode innemen. Heb je nog langdurig veel last van de enkel, laat je dan informeren door de huisarts omtrent andere pijnstillers.
Herstel van verstuikte enkel
De pijn zal gedurende de dagen na de verstuiking het ergst zijn. Het is van belang om voorzichtig aan weer te gaan bewegen, zodat de spieren niet aanvullend gaan verzuren. Loop of doe enkel bewegingen. De pijn en zwelling zal geleidelijk aan minder worden, waarna de aandoening snel zal herstellen. Het is echter van belang om enkele maanden intensieve sporten te vermijden om de enkel voldoende rust te geven en om te voorkomen dat de enkel wederom verstuikt. De spieren moeten nog herstellen. Drink aanvullend
brandnetelthee, omdat daarmee verzuringen en gifstoffen versneld worden afgevoerd zodat de zwelling beter kan herstellen.
Lees verder