Gerard Woudberg, 12-08-2014
Vraag; ik help vaker onze schutterij bij het kogelgieten. We zitten dan in een beperkte ruimte waar het lood elektrisch verwarmd wordt naar ik dacht ongeveer 190 graden. Boven de pan ( ongeveer 90 cm daarboven) hebben we een afzuiging d.m.v. Een behoorlijke ventilator ( dus geen afzuigkap). Toch proef ik na een tijdje een loodsmaak in mijn mond. Ik heb al voorgesteld om een randafzuiging te construeren i.p.v. Een hoger gelegen kap, doch hier is geen gehoor aan gegeven. Wat raden jullie me aan, we hebben immers wel kogels nodig. We gieten incidenteel en zijn per beurt ongeveer 3 uren aan het gieten.
Gerard.
Reactie infoteur, 24-09-2014
Beste Gerard,
Als werknemer heeft u recht om in een veilige situatie te werken. Het feit dat u loodsmaak in uw mond proeft is een indicatie dat de werkplek niet veilig is. Uw vraag om een randafzuiging te construeren is dan ook een terechte vraag. Dat de werkgever hier geen gehoor aan geeft, dat is mogelijk. Het is echter niet mogelijk dat uw werkgever het probleem omtrent de loodsmaak niet verhelpt. Hier dient u stappen voor te ondernemen.
Met vriendelijke groet,
B-BBergkamp
Blackviolet, 22-11-2013
Ik werk bij een bedrijf wat nog met loodhoudend tin soldeerd. Bescherming en afzuiging hebben wij niet. We eten en drinken daar. Iedereen heeft wel klachten bij ons… die kunnen duiden op loodvergiftiging. Ik heb mezelf dan ook laten testen, en toch geen loodvergiftiging.
Hoe betrouwbaar is die test via het bloed?
Reactie infoteur, 24-09-2014
Beste,
De situatie die u schetst is zorgwekkend. Los van het feit of u wel of geen loodvergiftiging heeft, dient een werkplek altijd veilig te zijn. Het is daarom niet acceptabel dat u klachten ondervindt. Met betrekking tot uw vraag over de betrouwbaarheid van de test, loodvergiftiging kan via een bloedtest worden aangetoond. Loodvergiftiging tast echter ook andere onderdelen van het lichaam aan, zoals het zenuwstelsel, nieren en botten. De bloedtest is dus niet 100% betrouwbaar. Ik raad u aan dit met de arts te overleggen.
Met vriendelijke groet,
B-BBergkamp
Pavol, 15-10-2013
Beste,
in de fabriek worden er microchips in klein bad met heet lood (ca 15x40cm, 260°C) gedompeld voor de afwerking; behalve antistatische kleding wordt er geen bescherming gedragen (mondmaskers). Deze taken is kortdurend en occasioneel. Denkt u dat men hier over risico van looddampen kan spreken.
Anderzijds zou ik het bij de werkgever willen navragen; ik veronderstel dat dit onder de arbeidveiligheid valt en dus is de werkgever verplicht om testen, certificaten en nodige regelmatige metingen/controles uit te voeren. Hoe is dit echter openlijk raadpleegbaar? Heeft de werkgever ook plicht om de kosten voor bloedonderzoek te dragen?
Dank voor uw antwoord.
Reactie infoteur, 24-09-2014
Beste Pavol,
In de situatie die u schetst is er een risico van looddampen. Dit is nooit geheel uit te sluiten. De werkgever heeft er zeer zeker zorg voor te dragen dat het veilig is op de werkplek. Hij dient dus ook - uiteraard op zijn eigen kosten - metingen op de werkvloer uit te voeren in het kader van de arbeidsveiligheid. Dit mag je als werknemer gerust zeggen. Wellicht heeft de werkgever namelijk niet eens door dat er een potentieel gevaar is. Met betrekking tot de kosten van het bloedonderzoek ligt het ingewikkelder. Mocht uit de testen van de werkgever - of de inspectie - blijken dat er een substantieel risico is geweest op looddampen op uw werkplek, dan kunt u uw werkgever vragen het bloedonderzoek te vergoeden. Juridisch denk ik dat u daar recht op heeft.
Met vriendelijke groet,
B-BBergkamp
E. Oversier, 10-02-2013
Vraag: Ik werk met gesloopte beeldbuizen zit hier ook lood in, zo ja wat kan je hier van krijgen, en is dit met bloedafname zichtbaar?
Reactie infoteur, 14-02-2013
Beste E. Oversier,
In beeldbuizen bevindt zich vrijwel altijd lood. Ik ga er echter vanuit dat u op uw werk op een verantwoorde manier werkt met de beeldbuizen. Dit houdt in dat de uitstoot van loodstof minimaal is. Dit kunt u navragen bij u werkgever.
Om loodvergiftiging te voorkomen is het belangrijk om te zorgen voor een goede adembescherming, geregeld de afvalresten bij elkaar te vegen en goed weg te werken, goed uw handen te wassen na aanraking van lood en te zorgen voor een goede werkplekhygiëne. Rook, drink en eet niet op de werkplek en laat de werkkleding achter op het werk en neem het niet mee naar huis.
Als u twijfelt of u loodvergiftiging heeft opgelopen, dan kunt u het beste een bloedtest laten doen. Geregeld een bloedtest doen kan sowieso geen kwaad en kan kwalen al in een vroeg stadium opsporen.
Met vriendelijke groet,
Berend-Bram