Oorzaken, symptomen en behandeling van loodvergiftiging

Lood is een zwaar metaal dat voornamelijk in industrieën wordt gebruikt. Lood komt voor in batterijen en in verf. Lood bevindt zich ook in ons lichaam. Als het lood in ons lichaam een bepaald niveau overstijgt, spreekt men van loodvergiftiging.

Over loodvergiftiging

Het loodgehalte in ons lichaam kan een bepaalde waarde overstijgen. Dit is gevaarlijk en men spreekt dan van loodvergiftiging. Loodvergiftiging kan op twee manieren optreden. Zo kan men chronische loodvergiftiging krijgen of acute loodvergiftiging. Chronische loodvergiftiging treedt op als men gedurende een lange tijd loodstof inademt en inslikt. Acute loodvergiftiging treedt op als men plotseling aan een hoge concentratie looddamp wordt blootgesteld. Inademen van deze dampen is erg gevaarlijk. Vroeger bevatten brandstoffen nog lood en was de kans op loodvergiftiging het grootste. Tegenwoordig is loodvergiftiging zeldzaam dankzij de vele maatregelen op het gebied van gezondheid. Loodvergiftiging komt tegenwoordig vooral voor bij mensen die in een sector werken waar lood veel voorkomt. Dit is voornamelijk de industriesector.

De gevolgen van lood in ons lichaam

Lood komt na inname terecht in de bloedbaan. Daar brengt het voornamelijk schade toe aan de rode bloedcellen. Het tast daarnaast ook ons zenuwstelsel aan. Ook de nieren en botten ondervinden schade van lood. Het gevolg van loodvergiftiging kan ook schade toebrengen aan kinderen. Dit uit zich in ontwikkelingsstoornissen.

Symptomen

De symptomen van loodvergiftiging zijn heel divers. Hieronder staat een lijst met symptomen die kunnen duiden op loodvergiftiging.
  • Uitslag
  • Slapeloosheid
  • Vermoeidheid
  • Hyperactiviteit
  • Hoofdpijn
  • Verminderde eetlust
  • Blauwgekleurd tandvlees
  • Hersenontsteking
  • Misselijkheid
  • Bloedarmoede
  • Verlamming in verschillende lichaamsdelen

Behandeling

Gezien de gevaren van loodvergiftiging is het belangrijk zo snel mogelijk lood uit het lichaam te verwijderen. Hiervoor worden stoffen gebruikt die niet geheel onschadelijk zijn voor ons lichaam. Deze stoffen worden toegediend aan ons lichaam en binden zich aan het lood. Vervolgens wordt deze verbinding door ons lichaam uitgescheiden. Dit noemen we chelatietherapie. De loodbindende middelen kunnen bijwerkingen hebben. De schade die loodvergiftiging aan organen zoals bijvoorbeeld de nieren heeft aangericht kan desondanks blijvend zijn. Ook hersenschade is meestal blijvend. Daarom is het beter om loodvergiftiging te voorkomen.
© 2012 - 2024 B-bbergkamp, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Loodvergiftiging: Overmatige blootstelling aan loodLoodvergiftiging: Overmatige blootstelling aan loodLood is een zwaar metaal en zeer giftig. Loodvergiftiging treedt op wanneer lood zich ophoopt in het lichaam. Na maanden…
Verwijderen van verfVerwijderen van verfLees hier hoe je verf kunt verwijderen van kleding, glas, vloerbedekking en hout. Dit zijn zeer handige en practische ti…
Roodvonk of scarlatina, symptomen en behandelingRoodvonk of scarlatina, symptomen en behandelingRoodvonk of scarlatina is een erg ongevaarlijke ziekte die meestal bij kinderen voorkomt. Het is een vorm van keelontste…
Ziekte van KawasakiZiekte van KawasakiDe ziekte van Kawasaki is een zeldzame aandoening die vooral kinderen onder de vijf jaar treft. De ziekte werd voor het…

Wat kun je tegen zure oprispingen doen?Wat kun je tegen zure oprispingen doen?Zodra we na het eten gaan boeren, wordt een overdruk aan lucht of gas in de maag afgevoerd naar buiten. Daartoe wordt do…
De oorzaken, symptomen en behandeling van buikvlieskankerBuikvlieskanker is een vorm van kanker die meestal gepaard gaat met tumoren elders in het lichaam. Uitzaaiingen van deze…
Bronnen en referenties
  • www.gezondvgz.nl
Reacties

Gerard Woudberg, 12-08-2014
Vraag; ik help vaker onze schutterij bij het kogelgieten. We zitten dan in een beperkte ruimte waar het lood elektrisch verwarmd wordt naar ik dacht ongeveer 190 graden. Boven de pan ( ongeveer 90 cm daarboven) hebben we een afzuiging d.m.v. Een behoorlijke ventilator ( dus geen afzuigkap). Toch proef ik na een tijdje een loodsmaak in mijn mond. Ik heb al voorgesteld om een randafzuiging te construeren i.p.v. Een hoger gelegen kap, doch hier is geen gehoor aan gegeven. Wat raden jullie me aan, we hebben immers wel kogels nodig. We gieten incidenteel en zijn per beurt ongeveer 3 uren aan het gieten.

Gerard. Reactie infoteur, 24-09-2014
Beste Gerard,

Als werknemer heeft u recht om in een veilige situatie te werken. Het feit dat u loodsmaak in uw mond proeft is een indicatie dat de werkplek niet veilig is. Uw vraag om een randafzuiging te construeren is dan ook een terechte vraag. Dat de werkgever hier geen gehoor aan geeft, dat is mogelijk. Het is echter niet mogelijk dat uw werkgever het probleem omtrent de loodsmaak niet verhelpt. Hier dient u stappen voor te ondernemen.

Met vriendelijke groet,
B-BBergkamp

Blackviolet, 22-11-2013
Ik werk bij een bedrijf wat nog met loodhoudend tin soldeerd. Bescherming en afzuiging hebben wij niet. We eten en drinken daar. Iedereen heeft wel klachten bij ons… die kunnen duiden op loodvergiftiging. Ik heb mezelf dan ook laten testen, en toch geen loodvergiftiging.
Hoe betrouwbaar is die test via het bloed? Reactie infoteur, 24-09-2014
Beste,

De situatie die u schetst is zorgwekkend. Los van het feit of u wel of geen loodvergiftiging heeft, dient een werkplek altijd veilig te zijn. Het is daarom niet acceptabel dat u klachten ondervindt. Met betrekking tot uw vraag over de betrouwbaarheid van de test, loodvergiftiging kan via een bloedtest worden aangetoond. Loodvergiftiging tast echter ook andere onderdelen van het lichaam aan, zoals het zenuwstelsel, nieren en botten. De bloedtest is dus niet 100% betrouwbaar. Ik raad u aan dit met de arts te overleggen.

Met vriendelijke groet,
B-BBergkamp

Pavol, 15-10-2013
Beste,
in de fabriek worden er microchips in klein bad met heet lood (ca 15x40cm, 260°C) gedompeld voor de afwerking; behalve antistatische kleding wordt er geen bescherming gedragen (mondmaskers). Deze taken is kortdurend en occasioneel. Denkt u dat men hier over risico van looddampen kan spreken.

Anderzijds zou ik het bij de werkgever willen navragen; ik veronderstel dat dit onder de arbeidveiligheid valt en dus is de werkgever verplicht om testen, certificaten en nodige regelmatige metingen/controles uit te voeren. Hoe is dit echter openlijk raadpleegbaar? Heeft de werkgever ook plicht om de kosten voor bloedonderzoek te dragen?

Dank voor uw antwoord. Reactie infoteur, 24-09-2014
Beste Pavol,

In de situatie die u schetst is er een risico van looddampen. Dit is nooit geheel uit te sluiten. De werkgever heeft er zeer zeker zorg voor te dragen dat het veilig is op de werkplek. Hij dient dus ook - uiteraard op zijn eigen kosten - metingen op de werkvloer uit te voeren in het kader van de arbeidsveiligheid. Dit mag je als werknemer gerust zeggen. Wellicht heeft de werkgever namelijk niet eens door dat er een potentieel gevaar is. Met betrekking tot de kosten van het bloedonderzoek ligt het ingewikkelder. Mocht uit de testen van de werkgever - of de inspectie - blijken dat er een substantieel risico is geweest op looddampen op uw werkplek, dan kunt u uw werkgever vragen het bloedonderzoek te vergoeden. Juridisch denk ik dat u daar recht op heeft.

Met vriendelijke groet,
B-BBergkamp

E. Oversier, 10-02-2013
Vraag: Ik werk met gesloopte beeldbuizen zit hier ook lood in, zo ja wat kan je hier van krijgen, en is dit met bloedafname zichtbaar? Reactie infoteur, 14-02-2013
Beste E. Oversier,

In beeldbuizen bevindt zich vrijwel altijd lood. Ik ga er echter vanuit dat u op uw werk op een verantwoorde manier werkt met de beeldbuizen. Dit houdt in dat de uitstoot van loodstof minimaal is. Dit kunt u navragen bij u werkgever.
Om loodvergiftiging te voorkomen is het belangrijk om te zorgen voor een goede adembescherming, geregeld de afvalresten bij elkaar te vegen en goed weg te werken, goed uw handen te wassen na aanraking van lood en te zorgen voor een goede werkplekhygiëne. Rook, drink en eet niet op de werkplek en laat de werkkleding achter op het werk en neem het niet mee naar huis.
Als u twijfelt of u loodvergiftiging heeft opgelopen, dan kunt u het beste een bloedtest laten doen. Geregeld een bloedtest doen kan sowieso geen kwaad en kan kwalen al in een vroeg stadium opsporen.

Met vriendelijke groet,
Berend-Bram

B-bbergkamp (81 artikelen)
Gepubliceerd: 29-07-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.