Stinkende zweetgeur oksels: oorzaak, behandeling en zelfzorg

Stinkende zweetgeur oksels: oorzaak, behandeling en zelfzorg Een sterke of stinkende zweetgeur onder je oksels kan schaamte oproepen, vooral als je je in gezelschap bevindt. Niemand wil slecht ruiken of een sterke zweetgeur onder de oksel hebben. Als je stinkt onder je oksel durf je vaak niet dicht bij een ander te komen,of je voelt je onzeker. Er zijn meerdere mogelijke oorzaken van een vieze okselgeur. Sommige aandoeningen, zoals diabetes, overmatig zweten, schildklieraandoeningen, leverziekten, en leefstijlfactoren, kunnen ervoor zorgen dat je een vieze okselgeur krijgt. Het eten van pittig voedsel met knoflook, uien en hete curry's, kan ook leiden tot een tijdelijke verandering in de lichaamsgeur. Stress en angst leiden soms tot een nare zweetlucht onder je oksels, aangezien het lichaam sterk zweet bij stress. Vaak gekruid eten, veel roken, overmatig koffie drinken, of duchtig de fles aanspreken, kunnen het zweten verergeren en stinkende oksels veroorzaken. De vieze zweetgeur kan o.a. bestreden worden met tea tree olie en citroen.

Stinkende zweetgeur onder je oksels: wat nu?

Ken je dat? Je staat in de supermarkt, helemaal klaar om af te rekenen, en ineens ruik je iets… Het blijkt jouw eigen geur te zijn. Zo overkwam het Saskia (34) toen ze na een sportsessie nog even snel boodschappen ging doen. “Ik stond daar met mijn mandje vol gezonde snacks, maar die geur… Het was alsof ik een hele uiensalade onder mijn oksels had verstopt,” vertelt ze lachend. Toch is die geur allesbehalve grappig als je het zelf ervaart. Waar komt het eigenlijk vandaan en wat kun je eraan doen?

Stinkende zweetgeur onder de oksels / Bron: Elbud/Shutterstock.comStinkende zweetgeur onder de oksels / Bron: Elbud/Shutterstock.com
Stinkende zweetgeur ontstaat door een combinatie van factoren. Zweet zelf is geurloos, maar zodra het in contact komt met bacteriën op je huid, ontstaat er die typische zweetlucht. Bij sommige mensen ruikt zweet sterker door een verhoogde activiteit van apocriene zweetklieren, die vooral in je oksels en liezen zitten. Ook voeding, stress en hormonale schommelingen kunnen de geur verergeren. Voeg daar een warme dag of een intensieve work-out aan toe, en de geur blijft je letterlijk achtervolgen.

Gelukkig zijn er manieren om dit probleem aan te pakken. Van een grondige douchebeurt met antibacteriële zeep tot het gebruik van een krachtige deodorant – het begint allemaal bij goede hygiëne. Let ook op je kleding: synthetische stoffen kunnen zweetlucht vasthouden. En als het echt hardnekkig is, zijn er medische oplossingen zoals botoxinjecties of speciale behandelingen om overmatig zweten tegen te gaan. Niemand hoeft met een "uiensalade-gevoel" door het leven te gaan!

Waarom sommige mensen meer pech hebben met stinkende zweetgeur: een wereldwijde blik

Stinkende zweetgeur onder de oksels, het is een klein maar vervelend probleem waar je je soms geen raad mee weet. Iedereen zweet, dat is normaal. Maar bij sommigen heeft die geur net wat meer pit. Wist je dat er enorme verschillen zijn in hoe vaak dit voorkomt en bij wie? Van genetische aanleg tot klimaatverschillen – het zit allemaal ingewikkelder in elkaar dan je misschien dacht. Laten we eens induiken in de epidemiologie van die okselgeur.

Bij vrouwen is de zweetgeur vaak minder intens / Bron: Clker Free Vector Images, PixabayBij vrouwen is de zweetgeur vaak minder intens / Bron: Clker Free Vector Images, Pixabay
Stinkende zweetgeur: vaker bij mannen of vrouwen?
Gek genoeg zijn het mannen die over het algemeen meer last hebben van stinkend zweet. Dat heeft te maken met de hoeveelheid en het type zweetklieren. Mannen hebben meer apocriene zweetklieren, die verantwoordelijk zijn voor geur. Bij vrouwen is zweet vaak minder intens, maar hormonale schommelingen – denk aan de menstruatiecyclus of menopauze – kunnen zorgen voor tijdelijke geurpieken.

  • Bijvoorbeeld: Tijdens de ovulatie kan zweet sterker ruiken door verhoogde hormoonniveaus. Een soort lichaamssignaal dat ontwerptechnisch misschien wel een rol speelt in voortplanting, al is dat meer een theorie.

Kinderen versus volwassenen: wanneer begint het?
Bij kinderen is zweetgeur meestal geen issue. Hun apocriene zweetklieren worden pas actief in de puberteit. Zodra de hormonen opspelen, komt die typische zweetlucht tevoorschijn. Bij jongens begint dit gemiddeld rond hun 12e, terwijl meisjes er soms al op hun 10e mee te maken krijgen.

  • Een voorbeeld? De 11-jarige Tim die na een potje voetbal thuiskwam en zijn moeder verbaasde met een geur die ze nooit eerder had geroken. Puberteit in volle glorie!

Volwassenen kunnen jarenlang last houden van okselgeur, maar naarmate men ouder wordt, nemen de zweetklieren wat gas terug. Bij ouderen is geur dus minder vaak een probleem.

Klimaat en omgeving: tropen vs. polen
Het klimaat heeft een grote invloed op zweetproductie. In warme, vochtige regio’s – zoals de tropen – zweet je meer en krijgen bacteriën meer kans om die geur te veroorzaken. In Nederland of België, met ons gematigde klimaat, valt het over het algemeen mee. Maar tijdens een hittegolf kunnen we het zelf maar al te goed merken.

👉 In de Nederlandse overzeese gebieden, zoals Curaçao en Aruba, speelt het klimaat een grotere rol. Door de constante warmte en hoge luchtvochtigheid is zweet daar een dagelijks gespreksonderwerp. Veel inwoners kiezen daarom voor natuurlijke deodorants of wassen zich vaker per dag.

In koudere klimaten, zoals in Scandinavië, is de zweetgeur minder uitgesproken. Daarentegen dragen de dikke wollen kledinglagen in de winter wél bij aan geurvorming, dus het probleem verdwijnt niet helemaal.

Nederland vs. België: culturele en genetische verschillen
In Nederland lijkt men wat relaxter om te gaan met zweetgeur dan in België. Belgen gebruiken gemiddeld meer deodorant en antitranspirant. Een onderzoek uit 2019 liet zien dat 85% van de Belgen dagelijks deodorant gebruikt, tegenover 78% van de Nederlanders. Dit verschil kan deels cultureel zijn, maar ook genetische factoren spelen een rol.

In België zijn genetische varianten die bijdragen aan een minder sterke lichaamsgeur vaker aanwezig dan in Nederland. Interessant, toch? Dit komt door verschillen in de samenstelling van de bacteriën op de huid, die deels genetisch bepaald zijn.

Wereldwijd: een genetische erfenis
Over de hele wereld zijn er opvallende verschillen in lichaamsgeur. Aziatische mensen, met name uit Oost-Azië, hebben minder last van okselgeur. Dat komt doordat een groot deel van deze populatie een genvariant (ABCC11) mist die verantwoordelijk is voor de productie van geurstoffen. Ongeveer 97% van de Japanners heeft bijvoorbeeld ‘droog oorsmeer’, wat samengaat met minder geurvorming onder de oksels.

In Afrika en Zuid-Amerika komt sterke okselgeur juist vaker voor. Dit wordt niet alleen beïnvloed door het klimaat, maar ook door genetica. Mensen uit deze regio’s hebben doorgaans meer actieve apocriene zweetklieren.

👉 Een leuk feitje: In Europa is er ook een verdeling. Mensen uit Zuid-Europa (zoals Italië en Spanje) hebben gemiddeld meer last van geur dan mensen uit Noord-Europa. Dit hangt samen met genetische verschillen en het dieet, dat vaak rijker is aan kruiden en specerijen.

Dieet en levensstijl: je bent wat je eet
Tot slot speelt voeding een cruciale rol in hoe je ruikt. Knoflook, ui, rode peper en zelfs alcohol kunnen je zweet een extra geurige kick geven. En laten we fastfood niet vergeten – die olie en transvetten kunnen je geur intensiveren.

💡 Een verrassende tip: In sommige culturen gebruikt men chlorofyl-supplementen of groene thee om zweetgeur te verminderen. Beide zouden werken als natuurlijke deodorants van binnenuit.

Met al deze factoren in je achterhoofd kun je misschien beter begrijpen waarom stinkende oksels een issue zijn voor de een, terwijl de ander er nauwelijks last van heeft. Het is een mix van biologie, cultuur, omgeving en zelfs wat je gisteravond hebt gegeten. Fascinerend, toch?

Stinkende zweetgeur onder de oksel kent meerdere mogelijek oorzaken / Bron: Offstocker/Shutterstock.comStinkende zweetgeur onder de oksel kent meerdere mogelijek oorzaken / Bron: Offstocker/Shutterstock.com

Oorzaak stinkende zweetgeur oksels

Okselgeur is de meest voorkomende vorm van lichaamsgeur. Het is een drukte van jewelste onder je oksels. Er leven op deze plek onder je armen vele honderden miljoenen okselbacteriën per cm². Je kan gemiddeld 100 verschillende soorten onder je oksels hebben, soms stukken minder en soms stukken meer. Grofweg 80% van van deze bacteriën behoren tot de Corynebacteriën of de Staphylococcen, welke tot de 'gewone' huidbacteriën gerekend worden. De Corynebacteriën zorgen voor een stinkende okselgeur. Zij zetten de lipiden, hormonen en aminozuren op je huid om in onwelriekende verbindingen, terwijl de producten van de Staphylococcen, reukloos blijven. Wanneer er een situatie ontstaat dat de Corynebacteriën de overhand krijgen en de Staphylococcen in de minderheid zijn, dan kun je last krijgen van een zure, stinkende oksellucht. Het menselijk lichaam produceert in feite geurloos zweet. Het zijn de de chemische veranderingen die door de Corynebacteriën worden veroorzaakt die de oorsprong van de okselgeur zijn. Het zijn de afvalstoffen van de bacteriën. Dat Corynebacteriën de overhand krijgen, kan door meerdere oorzaken komen. Bacteriën uit het geslacht Corynebacterium mogen dan deels verantwoordelijk zijn voor de zweetgeur, ze beschermen je ook tegen ziekteverwekkers.

Ketonen

Diabetesketonen

Mensen met diabetes hebben niet genoeg insuline om suiker af te breken en te gebruiken als brandstofbron of ze hebben genoeg insuline maar hun cellen reageren er niet op. Als je lichaam glucose (suiker) niet als primaire brandstof kan gebruiken, bijvoorbeeld door het ontbreken van insuline, dan gaat het lichaam andere energiebronnen aanspreken. Het lichaam verbruikt dan vooral vet als brandstof. In dat geval worden vetten afgebroken en bij verbranding van vetten komen er ketonen vrij. Dit zijn zuren waardoor het bloed zuur wordt. Er is in dat geval sprake van een keto-acidose. Deze ketonen worden uitgescheiden via je adem, urine en zweet. Hoge niveaus van ketonen worden geassocieerd met fruitige (aceton) ruikende adem en zweet. Dus, als je oksels naar fruit of aceton ruiken, kan je een aandoening hebben, genaamd diabetische ketoacidose. Dit kan gevaarlijk zijn en zelfs levensbedreigend, zodat onmiddellijke medische hulp nodig is.

Verhongeringsketonen

Er bestaat ook zoiets als verhongeringsketonen, welke ontstaan bij lage bloedsuikers. Het lichaam heeft op zich voldoende insuline, maar niet voldoende glucose.

Overmatig zweten / Bron: Andrey_Popov/Shutterstock.comOvermatig zweten / Bron: Andrey_Popov/Shutterstock.com

Vieze oksel door overmatig zweten

Overmatig transpiratie (hyperhidrose) is een chronische aandoening, die zich manifesteert door de productie van te veel zweet. Ongeveer 2-3% van de mensen heeft last van overmatig transpireren van de oksels of van de handpalmen en de voetzolen. In de meerderheid van de gevallen is er geen aanwijsbare oorzaak. Bij een deel van de personen komt het in de familie voor en bij een aantal mensen is er sprake van een onderliggende aandoening, zoals hartziekte, longaandoening, of tuberculose.

Schildklierziekten

De schildklier regelt het metabolisme of de stofwisseling door middel van de afgifte van hormonen. Sommige schildklierstoornissen, zoals een overactieve schildklier (hyperthyreoïdie), worden geassocieerd met hevig zweten en dit kan een reden zijn waarom je oksels stinken.

Leverziekten

Sommige leverziekten worden geassocieerd met slecht adem (halitose), een sterke, stinkende zweetgeur van de oksels en een vieze lichaamsgeur.

Schimmelinfecties

Sommige schimmelinfecties kunnen een onaangename okselgeur veroorzaken. Schimmelinfectie van de plooien (liezen, oksels) wordt 'candidiasis intertriginosa' genoemd. Alle schimmelinfecties worden geassocieerd met een sterke lichaamsgeur.

Medicatie kan een vieze okselgeur veroorzaken / Bron: Stevepb, PixabayMedicatie kan een vieze okselgeur veroorzaken / Bron: Stevepb, Pixabay

Vieze okselgeur door medicijnen

Het gebruik van bepaalde medicijnen geeft als bijwerking mogelijk een sterke of vieze okselgeur. Medicijnen, die transpiratie bevorderen zijn pijnstillers, SSRI's of serotonineheropnameremmers (antidepressiva, voorgeschreven bij een depressie), en cardiovasculaire medicatie. Soms zijn slijmverdunners en bepaalde hormoonpreparaten de boosdoener. Deze lijst is niet uitputtend en als je last hebt van overmatig zweten, dan is het verstandig om de bijsluiter te raadplegen van het medicijn dat je gebruikt. Als je okselgeur ondraaglijk is, kan de arts kijken of het inderdaad door het medicijn komt en of er een alternatief voorhanden is. Stop nooit op eigen houtje met het gebruik van medicijnen zonder voorafgaand overleg met de arts.

Voeding

Als je oksels stinken, moet je nagaan wat je eet. Voedsel speelt een essentiële rol bij je lichaamsgeur en het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen kan helpen om een vieze okselgeur te voorkomen. Er zijn een aantal voedingsmiddelen bekend die je moet vermijden wanneer je een okselgeur wilt voorkomen.

Zwavelrijk eten

Het eten van kruisbloemigen zoals broccoli en bloemkool, kunnen een okselgeur veroorzaken omdat ze zwavelverbindingen bevatten. Hetzelfde geldt voor uien, knoflook en asperges. Zorg er evenwel voor dat je niet te veel voedingsmiddelen gaat vermijden, want daardoor wordt je voeding eenzijdig en mis je waardevolle stoffen.

Meer zweten door overmatig alcoholgebruik / Bron: Marian Weyo/Shutterstock.comMeer zweten door overmatig alcoholgebruik / Bron: Marian Weyo/Shutterstock.com

Alcohol

Het drinken van te veel alcohol heeft een negatieve invloed op je lichaamsgeur. Overmatig alcohol drinken kan er namelijk voor zorgen dat je meer gaat zweten, waardoor je last kan krijgen van een sterkere lichaamsgeur. Alcohol zorgt voor verwijding van de bloedvaatjes onder de huid en daardoor warmt je huid op. Door transpireren probeert je lichaam de temperatuur naar beneden te krijgen.

Kruiden

Sterke kruiden kunnen een negatieve invloed hebben op je okselgeur, dus je kunt ze het beste met mate eten.

Leefstijl

Je leefstijl heeft ook invloed op je lichaamsgeur. Slechte hygiëne en stress kunnen zorgen voor een stinkende okselgeur.

Spanning en stress

Als je veel stress ervaart of bezorgd bent, dan verhogen apocriene klieren de zweetproductie. Apocriene klieren bevinden zich in de huid van handpalmen, voetzolen en oksels. De zweetproductie in deze klieren wordt gestimuleerd en aangejaagd door stress en emoties (waaronder angst). Meer zweet betekent meer 'voedsel' voor huidbacteriën en een hoger risico op een stinkende oksel.

Slechte hygiëne

Soms staat je okselgeur niet in verband met zware transpiratie maar met slechte hygiëne.

Bacteriële uitwisseling in wasmachines / Bron: Stevepb, PixabayBacteriële uitwisseling in wasmachines / Bron: Stevepb, Pixabay

Bacteriële uitwisseling in wasmachines

Onaangename geuren kunnen nog steeds aanwezig zijn, zelfs nadat je je kleding in de wasmachine hebt gewassen. Bacteriën blijven op je kleding aanwezig bij het wassen op 30°C en met milde wasmiddelen en er vindt zelfs uitwisseling van bacteriën plaats in de wasmachine.[1] In de afgelopen decennia was er een ontwikkeling naar het wassen op lagere temperaturen en milde, milieuvriendelijke wasmiddelen. Tegenwoordig wordt kleding gewassen op 30°C en met wasmiddelen zonder bleekmiddelen. Dit is goed voor het milieu, maar bacteriën leggen niet het loodje. Ooit afgevraagd waarom kleren altijd dezelfde geur ontwikkelen? Dit komt doordat dezelfde geur veroorzakende bacteriën terugkeren na het wassen en een specifieke geur veroorzaken wanneer de kleding opnieuw wordt gebruikt. De geurverwekkende bacteriën overleven een wasbeurt op 30°C. Wassen bij 60°C doodt alle bacteriën.

Bacterie- en geurprofiel van je sportkleding

Na het sporten kan je sportkleding soms behoorlijk stinken, vooral een dag later als je je sportkleding uit je sporttas haalt. Sommige mensen hebben misschien opgemerkt dat het type kledingtextiel ook invloed heeft op de geur. Polyester kleding ruikt erger dan katoen na intensieve sportbeoefening door hun dragers, omdat bacteriën die geur veroorzaken beter groeien op polyester. Polyester vormt een goede voedingsbodem voor micrococci, die alleen groeien op textiel dat geheel of gedeeltelijk uit kunstvezels bestaat. Zo wordt bijvoorbeeld Staphylococcus hominis alleen aangetroffen op shirts van 100% katoen. Het zijn de micrococci die de meest ranzige afbraakproducten produceren. Staphylococcus hominis daarentegen zorgt voor een 'normale' lichaamsgeur die niet als ranzig of goor wordt ervaren. Vandaar dat bezweet katoen minder lijkt te stinken. Onaangename okselgeur komt van de soort Corynebacterium, maar die soort blijkt juist op geen enkele soort textiel te willen groeien.

Wanneer naar de huisarts met stinkende oksels (en wanneer het écht dringend is)

Stinkende oksels zijn meestal een onschuldige, zij het vervelende, kwestie. Maar er zijn momenten waarop je beter even aan de bel trekt bij je huisarts. Zeker als de geur ineens verandert of gepaard gaat met andere symptomen, kan dat een teken zijn dat er meer aan de hand is. Laten we eens kijken wanneer je rustig een afspraak kunt maken en wanneer je direct medische hulp nodig hebt.

Wanneer je naar de huisarts kunt gaan

Soms blijft die geur, hoe goed je ook je best doet, een probleem. In deze gevallen is een bezoekje aan de huisarts een slimme zet:

  • Hardnekkige geur die niet reageert op goede hygiëne of deodorant: Als je alles hebt geprobeerd en de geur blijft, kan er sprake zijn van een aandoening zoals bromhidrose (aanhoudend stinkend zweet).
  • Overmatig zweten (hyperhidrose): Als je oksels constant nat zijn, zelfs zonder inspanning, is het tijd om advies in te winnen.
  • Plotselinge verandering in geur: Ruikt je zweet ineens extreem scherp, zoetig of zelfs naar rotte vis? Dit kan wijzen op een metabole stoornis of een infectie.
  • Jeuk, roodheid of irritatie: Dit kan duiden op een huidinfectie of een allergische reactie op een product dat je gebruikt.
  • Geur die gepaard gaat met pijn of zwelling: Soms kunnen abcessen of infecties onder de huid bijdragen aan een stinkende geur.

💡 Praktische tip: Schrijf vooraf op wanneer het probleem begonnen is en of er specifieke triggers zijn, zoals voeding, stress of nieuwe verzorgingsproducten. Dit helpt de huisarts om sneller een diagnose te stellen.

Wanneer je direct medische hulp nodig hebt

Er zijn situaties waarin stinkende oksels een signaal kunnen zijn van iets ernstigers. Deze alarmerende symptomen vereisen directe actie:

  • Koorts in combinatie met een sterke geur: Dit kan wijzen op een infectie die zich door je lichaam verspreidt.
  • Zeer pijnlijke of warme oksels met rode plekken: Dit kan duiden op een abces of cellulitis (een ernstige huidinfectie).
  • Zwelling van de lymfeklieren in je oksels: Opgezette klieren kunnen een teken zijn van een infectie, maar ook van ernstigere aandoeningen zoals lymfoom (een type kanker).
  • Plotselinge, onaangename geur samen met gewichtsverlies: Dit kan een aanwijzing zijn voor metabole aandoeningen of zelfs een vorm van kanker.
  • Ademhalingsproblemen of duizeligheid: Als deze symptomen samen met een sterke geur optreden, kan dit wijzen op een ernstige allergische reactie of een andere acute aandoening.

💡 Handige tip: Als je twijfelt over de ernst van je situatie, bel dan altijd even je huisarts of huisartsenpost voor advies. Het is beter om op tijd te zijn dan een risico te nemen.

Onthoud: je gezondheid staat voorop
Veel gevallen van stinkende oksels zijn gelukkig goed te behandelen met eenvoudige middelen of medische hulp. Maar als je merkt dat er andere symptomen bij komen kijken, wacht dan niet te lang. Je lichaam geeft soms signalen af die je serieus moet nemen. Met een beetje zorg (en op tijd ingrijpen) kun je de geur onder controle krijgen én weer lekker in je vel zitten!

Onderzoek en diagnose

Het hebben van stinkende oksels kan gênant en frustrerend zijn, maar om het goed aan te pakken, is het belangrijk te weten waar die geur vandaan komt. Een arts kan je hierbij helpen, en geloof me, er is meer onderzoek mogelijk dan je misschien denkt. Van klassieke methoden tot innovatieve technieken: hier lees je hoe stinkende oksels worden onderzocht en gediagnosticeerd.

Huisarts raadplegen bij stinkende okselgeur / Bron: Michaeljung/Shutterstock.comHuisarts raadplegen bij stinkende okselgeur / Bron: Michaeljung/Shutterstock.com
De eerste stap: praten en observeren
Het begint vaak met een simpel gesprek. De huisarts zal je vragen stellen zoals:

  • Hoe lang heb je al last van de geur?
  • Is de geur plotseling veranderd of altijd zo geweest?
  • Heb je andere klachten, zoals jeuk, zwelling of overmatig zweten?
  • Zijn er triggers, zoals voeding, stress of nieuwe verzorgingsproducten?

👉 Pro tip: Maak vooraf een lijstje van producten die je gebruikt en noteer eventuele veranderingen in je levensstijl. Dit kan de arts helpen om een patroon te herkennen.

Daarna volgt meestal een lichamelijk onderzoek. De arts controleert je oksels op tekenen van irritatie, infectie, of zwelling van de lymfeklieren. Dit geeft al veel inzicht in wat er aan de hand kan zijn.

Snuffelen voor de wetenschap: geurtest
Ja, het klinkt misschien vreemd, maar in sommige gevallen gebruikt een arts een geurtest. Hierbij wordt de geurintensiteit en -karakter beoordeeld. Dit kan helpen bij het onderscheiden van een normale zweetgeur en een geur die wijst op een aandoening zoals bromhidrose.

💡 Innovatieve twist: Er zijn inmiddels apparaten die geuren objectief kunnen meten, zoals een elektronische neus (eNose). Deze technologie analyseert de samenstelling van vluchtige stoffen in je zweet en kan specifieke patronen herkennen die wijzen op bijvoorbeeld een metabole stoornis.

Huidbacteriën onder de loep
Omdat stinkende oksels vaak worden veroorzaakt door bacteriën, kan de arts een huidkweek doen. Met een wattenstaafje wordt zweet of huidflora verzameld, waarna in het laboratorium wordt gekeken welke bacteriën actief zijn. Specifieke bacteriën zoals Corynebacterium kunnen een extra sterke geur veroorzaken.

👉 Een huidkweek is vooral nuttig als je geur extreem onaangenaam of resistent is tegen gewone behandelingen. Het kan helpen om een gerichte oplossing te vinden, zoals een antibiotische crème.

Zweetanalyse: hoeveel en waar?
Als je overmatig zweet (hyperhidrose) wordt vermoed, kan de arts een zweettest doen. Bij deze test wordt gemeten hoeveel zweet je produceert, bijvoorbeeld met een jodium-zetmeeltest. Hier wordt jodium op de huid aangebracht, gevolgd door zetmeel. De combinatie kleurt donker als er veel zweet aanwezig is, wat precies laat zien waar je het meeste zweet.

💡 Minder bekend: In sommige klinieken wordt zweet opgevangen en chemisch geanalyseerd. Zo kan worden nagegaan of er afwijkende stoffen in zitten die voor geur zorgen, zoals ammoniak of bepaalde vetzuren.

Metabole screening: wat gebeurt er vanbinnen?
Soms ligt de oorzaak dieper dan alleen je huid. Als de geur extreem scherp, visachtig of zoet is, kan er sprake zijn van een metabole aandoening zoals trimethylaminurie (TMAU). Dit wordt ook wel het “visgeursyndroom” genoemd. Een eenvoudige urinetest kan dit aantonen door de aanwezigheid van trimethylamine, een stof die normaal door je lichaam wordt afgebroken maar zich ophoopt bij deze aandoening.

💡 Nieuwste ontwikkeling: Er zijn nu genetische tests beschikbaar om te bepalen of je een erfelijke aanleg hebt voor TMAU of andere metabole stoornissen. Dit is vooral nuttig bij terugkerende of onverklaarbare geurproblemen.

Hormoononderzoek en bloedtesten
Hormonen spelen vaak een rol bij veranderingen in zweetgeur. Denk aan puberteit, zwangerschap of de overgang. De arts kan bloedtesten aanvragen om te controleren op hormonale afwijkingen, zoals een te snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie).

👉 Wist je dit? Hormonale onevenwichtigheden kunnen je zweet niet alleen laten ruiken, maar ook je zweetproductie verhogen. Een behandeling van de onderliggende hormonale stoornis kan de geur sterk verminderen.

Innovatieve beeldvorming: je klieren in beeld
Bij ernstige gevallen van hyperhidrose of chronische geurproblemen kan de arts beeldvorming laten doen, zoals echografie of MRI. Hiermee kunnen afwijkingen in de zweetklieren of omliggende structuren worden opgespoord, zoals abcessen of cystes.

Voedings- en leefstijlanalyse
De rol van voeding en levensstijl wordt vaak onderschat. Sommige voedingsstoffen (zoals knoflook, ui, en alcohol) kunnen zweetgeur verergeren. De arts kan vragen om een voedingsdagboek bij te houden om te zien of er een link is.

💡 Slim idee: In sommige gevallen kan een diëtist worden ingeschakeld om een plan te maken dat specifiek gericht is op het verminderen van geur. Denk aan een dieet met meer chlorofylrijk voedsel (zoals spinazie en peterselie) of minder zwavelhoudende producten.

Conclusie: jouw geur, jouw aanpak
Het onderzoeken van stinkende oksels is geen kwestie van een “one size fits all”-aanpak. Van huidkweken tot geavanceerde genetische tests, er zijn talloze methoden om te achterhalen wat er speelt. Het belangrijkste? Blijf niet zitten met je zorgen, want hoe gênant het ook voelt, er zijn altijd oplossingen die je kunnen helpen om weer fris en zelfverzekerd door het leven te gaan!

Medische behandeling van stinkende oksels: wat kun je doen?

Soms is het gewoon niet genoeg om elke dag te douchen, je favoriete deodorant royaal te gebruiken en jezelf in schone katoenen shirts te hijsen. Als die hardnekkige geur blijft hangen, kan er meer aan de hand zijn, zoals hyperhidrose, oftewel overmatig zweten. Gelukkig zijn er medische opties om stinkende oksels effectief aan te pakken. Hieronder nemen we je mee in de meest voorkomende behandelingen én wat je ervan kunt verwachten.

Aluminiumchloride: de eerste stap naar droge oksels

Een veelgebruikte en relatief eenvoudige aanpak is een antitranspirant met aluminiumchloride. Dit stofje legt als het ware een 'slot' op je zweetklieren, waardoor er minder vocht wordt geproduceerd. Het is krachtiger dan gewone deodorants en kan je helpen om van dat klamme, geurige gevoel af te komen. Maar er zit een kleine keerzijde aan: het kan soms je huid irriteren, vooral als je het na het scheren gebruikt. Een tip? Breng het ’s avonds aan op een droge huid en laat het goed inwerken.

Medicatie tegen het zweten / Bron: Syda Productions/Shutterstock.comMedicatie tegen het zweten / Bron: Syda Productions/Shutterstock.com

Medicatie: pilletjes tegen het zweten

Als een simpele spray of roller niet werkt, kan je arts medicatie voorschrijven. Dit zijn de drie meest gebruikte groepen middelen:

  • Anticholinergica: Deze remmen de signalen naar je zweetklieren. Je gaat er minder van zweten, maar je kunt er een droge mond of wazig zicht door krijgen.
  • Bètablokkers: Deze medicijnen worden vooral voorgeschreven als stress of nervositeit jouw zweetprobleem triggert. Ze remmen de lichamelijke reacties op spanning, waardoor je letterlijk en figuurlijk meer 'cool' blijft.
  • Anxiolytica (kalmeringsmiddelen): Als angst een grote rol speelt, kan een kalmerend middel je helpen om je zweetproductie te verminderen. Let wel, dit is geen lange-termijnoplossing, want deze middelen zijn verslavend en worden met voorzichtigheid voorgeschreven.

Botox: niet alleen voor rimpels

Je kent botulinetoxine misschien als het geheime wapen tegen kraaienpootjes, maar wist je dat het ook heel effectief is tegen zweet? Botox blokkeert tijdelijk de zenuwprikkels die je zweetklieren activeren, waardoor je wekenlang van je klamme oksels verlost bent. De injecties zijn snel en veilig, maar het kan even pijnlijk zijn. Bijwerkingen zoals roodheid, een strak gevoel of zelfs een beetje misselijkheid kunnen voorkomen, maar die verdwijnen meestal snel. Houd er rekening mee dat je deze behandeling om de paar maanden moet herhalen.

Operatief ingrijpen: de laatste stap

Als niets anders werkt, is een operatieve ingreep een optie. Dit kan op twee manieren:

  • Verwijdering van zweetklieren: Hierbij worden de meest actieve zweetklieren in je oksels letterlijk weggehaald. Dit klinkt misschien drastisch, maar het kan blijvende verlichting geven.
  • Sympatectomie (sympathectomie): Dit is een procedure waarbij de zenuwen die je zweetklieren aansturen worden geblokkeerd of doorgesneden. Het klinkt heftig – en dat is het ook – maar het wordt meestal alleen overwogen als alle andere methoden hebben gefaald.

Kies wat bij jou past

Welke behandeling het beste werkt, hangt af van jouw situatie. Misschien is een simpele oplossing zoals aluminiumchloride al voldoende, of wil je de wat rigoureuzere aanpak zoals botox of een operatie overwegen. Belangrijk is dat je je huisarts of een specialist raadpleegt. Die kan samen met jou bepalen welke aanpak past bij jouw lichaam en levensstijl.

Geen last meer van stinkende oksels: slimme tips en innovatieve oplossingen

Of je nu druk in de weer bent op je werk, een spannende date hebt of gewoon een dagje relaxen plant, niets is zo vervelend als een nare zweetgeur die je zelfvertrouwen saboteert. Maar geen zorgen, stinkende oksels zijn een probleem met oplossingen. Van slimme zelfzorgmaatregelen tot innovatieve trucs – hier vind je alles wat je nodig hebt om fris en zelfverzekerd voor de dag te komen.

Het scheren van de oksel / Bron: Loginovworkshop/Shutterstock.comHet scheren van de oksel / Bron: Loginovworkshop/Shutterstock.com

Hygiëne is je beste vriend

Het lijkt misschien een inkopper, maar hygiëne is de basis van frisse oksels. Dagelijks wassen met een milde antibacteriële zeep helpt om geurveroorzakende bacteriën in toom te houden. Zorg ervoor dat je oksels goed droog zijn na het douchen, want bacteriën houden van een vochtige omgeving. 💡 Pro tip: Gebruik een apart handdoekje voor je oksels en was het regelmatig op hoge temperatuur.

Scheren is ook een slimme zet. Haren kunnen zweet en bacteriën vasthouden, waardoor de geur intenser wordt. Wil je helemaal grondig zijn? Kies voor ontharingsmethoden zoals waxen of laseren, die de geur nóg beter verminderen.

Slim kiezen: kleding en stoffen

Je kledingkeuze kan het verschil maken. Ga voor ademende stoffen zoals katoen of bamboe, want synthetische materialen kunnen zweetlucht vasthouden. 💡 Extra tip: Kies sportkleding met anti-geurtechnologie als je vaak last hebt van zweet.

Was je kleding regelmatig op minimaal 40 graden met een beetje azijn of baking soda om hardnekkige geuren te verwijderen. En zorg ervoor dat je oksels droog zijn voordat je een shirt aantrekt – vocht plus stof is een geurmagneet.

👉 Overweeg om okselpads te gebruiken. Dit zijn dunne inlegkruisjes voor je oksels die zweet absorberen en nare geurtjes tegengaan. Ideaal voor lange dagen of belangrijke afspraken.

Aluminiumvrije deodorant? Misschien niet altijd

De laatste jaren is er veel te doen geweest over aluminium in deodorants. Hoewel aluminiumvrije opties populair zijn, werken ze niet altijd even goed tegen geur en zweet. Een krachtige antitranspirant met aluminiumchloride kan juist wonderen doen als zweet je grootste vijand is. 💡 Gebruik het ’s avonds voor het slapengaan, zodat het beter kan intrekken.

👉 Let op: als je huid gevoelig is, kun je irritatie voorkomen door het product eerst op een droge huid aan te brengen en het goed te laten drogen voordat je kleding aantrekt.

Knoflook / Bron: LoboStudioHamburg, PixabayKnoflook / Bron: LoboStudioHamburg, Pixabay

Eet je fris

Wat je eet, bepaalt meer dan je denkt. Sterk ruikende voedingsmiddelen zoals knoflook, ui en specerijen kunnen je lichaamsgeur beïnvloeden. Drink voldoende water om je lichaam gehydrateerd te houden en afvalstoffen sneller kwijt te raken.

💡 Innovatieve tip: Probeer chlorofyl-supplementen of peterselie in je dieet op te nemen. Deze natuurlijke geurneutralisators werken van binnenuit en kunnen je lichaamsgeur verbeteren.

Innovatieve oplossingen voor thuis

Sommige minder bekende trucs kunnen stinkende oksels een halt toeroepen.

  • Baking soda: Meng een beetje baking soda met water tot een pasta en breng het aan op je oksels. Het neutraliseert geurtjes en absorbeert vocht.
  • Appelazijn: Dep een watje met appelazijn onder je oksels om bacteriën te doden. Let wel op: doe dit ’s avonds en was het af voordat je je deodorant aanbrengt.
  • Zilvertextiel: Investeer in onderkleding of shirts met zilvervezels. Deze hebben een antibacteriële werking en voorkomen geurtjes.
  • Koolstofinlegzolen: Ja, echt! Als je last hebt van geur door zweetvoeten, kunnen geurabsorberende inlegzolen indirect helpen je lichaamsgeur te verbeteren.

Fris onderweg

Ook onderweg kun je voorbereid zijn. Neem vochtige doekjes mee om je oksels op te frissen. Er zijn speciale deodorantdoekjes te koop, maar een simpel babydoekje doet vaak al wonderen.

👉 Investeer in een mini-deodorantroller voor je tas. Het is niet alleen praktisch, maar ook een snelle oplossing als je last hebt van een geurtje.

Wanneer naar de arts?

Als je alles geprobeerd hebt en niets lijkt te helpen, is het slim om een afspraak te maken met je huisarts. Hardnekkige geurtjes kunnen soms wijzen op medische aandoeningen zoals hyperhidrose of bromhidrose. De arts kan je helpen met krachtige behandelingen zoals botoxinjecties of aluminiumchloride-oplossingen op recept.

Met deze praktische tips en innovatieve oplossingen ben je klaar om stinkende oksels voorgoed achter je te laten. Geen gedoe meer met ongemakkelijke geurtjes – alleen maar frisse, zelfverzekerde dagen!

Sterke zweetgeur bestrijden met huismiddeltjes

Appelazijn is een goed alternatief voor deodorant / Bron: Wicherek, PixabayAppelazijn is een goed alternatief voor deodorant / Bron: Wicherek, Pixabay

Appelazijn

Appelazijn wordt beschouwd als een wondermiddel. Het is een van de beste vervangingsmiddelen voor deodorant. De antibacteriële eigenschappen gaan bacteriële groei tegen. Giet wat appelazijn in een kom. Doe een katoenen bal erin en veeg je oksel ermee af. Dit vermindert de zuurgraad of pH van de huid, waardoor de nare okselgeur verdwijnt. Je kunt eventueel ook een spray maken door water en appelazijn met elkaar te mengen en in een spuitfles te doen. Spray het onder je oksels tijdens het baden.

Zuiveringszout of bakingsoda

Bakingsoda is een zuiveringszout (bicarbonaat) dat je voor ontzettend veel doeleinden kunt gebruiken. Zuiveringszout is een effectief middel om jezelf te verlossen van een sterke zweetgeur onder je oksels. Meng een eetlepel zuiveringszout met 1 eetlepel citroensap. Meng goed en pas het toe onder je oksels. Laat het even inwerken en daarna afspoelen met schoon water. Een andere optie is om een ​​beetje maïszetmeel (ook bekend onder de handelsnaam Maizena) met bakingsoda te mengen en onder je oksels aan te brengen om overtollig zweet te absorberen.

Alcohol onder de oksel

Alcohol is een ander nuttig middel om okselgeur te verwijderen. Het verdampt gemakkelijk en vermindert de okselgeur. Dep een beetje alcohol onder je oksels. De toepassing van alcohol op de huid doen de poriën sluiten. Het verdampt gemakkelijk en vermindert de geur. Je giet ongeveer een halve eetlepel onder je ene oksel en begin het in te wrijven. Daarna met een droog washandje het overtollige alcohol eraf drogen. Pas het vervolgens toe op de andere oksel.

Waterstofperoxide

Waterstofperoxide is een fantastische hulpmiddel om vieze okselgeur te verwijderen. Bereid een oplossing door één theelepel waterstofperoxide in een kopje water toe te voegen. Roer de oplossing goed. Neem nu een schoon washandje en doe het in deze oplossing. Breng enige tijd onder je oksel aan en je zult merken dat het effect heeft. Het kan ook gebruikt worden als preventief middel.

Citroen toepassen onder je oksels / Bron: Jaro N, PixabayCitroen toepassen onder je oksels / Bron: Jaro N, Pixabay

Citroen

Citroen bezit zure en antibacteriële eigenschappen die de bacteriën doodt die de lichaamsgeur produceren. Bovendien zorgt citroen voor een goed evenwicht van de zuurtegraad van de huid. Doe één à twee druppeltjes citroensap onder de oksels en wrijf of masseer dit dan enkele minuten zachtjes in. Eventueel mag je een beetje citroensap in een kopje water mengen en vervolgens gebruiken als een natuurlijke deodorant voor onder de armen.

Rozenwater

Breng wat rozenwater onder je armen aan en je zult merken dat de vieze geur wegtrekt. Je kan ook wat natuurlijk rozenwater mengen met enkele druppels tea tree olie. Benevel het onder de oksels en de onaangename geur verdwijnt onmiddellijk.

Sandehout poeder

Sandelhout poeder (sandal wood) bezit een rustgevend aroma, en daarom werkt dit uitstekend bij een onaangename okselgeur. Meng het sandelhout poeder met voldoende water zodat het een fijne pasta wordt. Breng deze pasta aan op de oksels en laat het enkele minuten zitten. Daarna de oksels spoelen.

Rozemarijn / Bron: Donovan Govan., Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Rozemarijn / Bron: Donovan Govan., Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Bestrijden vieze oksel met kruidengeneeskunde

Rozemarijn

Als een antibacterieel kruid is rozemarijn behulpzaam bij het verwijderen van een onderarmgeur. Breng wat rozemarijnolie rechtstreeks op je oksels aan. Als alternatief, doe je 8-10 druppels rozemarijnolie in een kopje water. Goed roeren en vervolgens aanbrengen onder je oksels.

Peterselie

De anti-geureigenschappen van peterselie verwijderen okselgeur. Knip wat verse peterseliebladeren. Voeg een theelepel gehakte peterselie gedurende 5 minuten toe aan een kop kokend water. Afgieten en laten afkoelen. Drink deze oplossing. Je kunt ook gewoon kauwen op wat verse peterselie om de geur te neutraliseren.

Lavendelolie

Lavendelolie is een essentiële olie die gebruikt wordt voor verschillende huidproblemen. Het is erg gunstig bij het verwijderen van een sterke zweetgeur onder je oksels. Je moet gewoon een paar druppels lavendelolie onder je armen wrijven. Je kunt ook een spray bereiden met natuurlijke lavendelolie. Giet wat water in een spuitfles. Voeg hier een paar druppels lavendelolie aan toe. Schud het mengsel en spuit het op je oksels om geur te verwijderen.

Heksenkruid

Een beetje heksenkruid onder de oksel wrijven doet de onaangename geur onder de oksels verdwijnen.

Teatreeolie / Bron: Kriplozoik, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Teatreeolie / Bron: Kriplozoik, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Teatree-olie

Teatree-olie is zeer effectief tegen okselgeur. De antibacteriële eigenschappen zijn effectief tegen de schadelijke bacteriën. Alles wat je hoeft te doen is twee druppels teatree-olie in een kopje water te doen. Doe dit mengsel in een spuitfles nadat je het goed hebt geroerd. Gebruik het regelmatig als deodorant om vieze geurtjes onder je oksels te voorkomen. Er zijn ook deodoranten waar tea tree olie reeds in verwerkt is.

Pepermuntolie

De etherische olie van pepermunt staat erom bekend dat het tegen geurvormende bacteriën strijdt. Om korte metten te maken met een sterke zweetgeur onder je oksels, neem je een ​​paar druppels pepermuntolie in je palm en wrijf het voorzichtig onder je armen. je kunt ook een spray bereiden door het toevoegen van een paar druppels pepermunt-essentiële olie in een kopje water. Doe de oplossing in een spuitfles. Gebruik het als een natuurlijke deodorant.

Prognose van vieze okselgeur: wat kun je verwachten?

Stinkende okselgeur kan behoorlijk vervelend zijn, maar het goede nieuws is dat de prognose in de meeste gevallen positief is. Met de juiste aanpak – of dat nu gaat om zelfzorg, medische behandeling, of aanpassingen in je levensstijl – kun je dit probleem vaak effectief onder controle krijgen. Laten we eens kijken wat je op korte en lange termijn kunt verwachten, inclusief voorbeelden en interessante cijfers.

Korte termijn: snelle verlichting voor de geur
Bij de meeste mensen kunnen eenvoudige maatregelen, zoals een goede hygiëne en het gebruik van antitranspiranten met aluminiumchloride, al snel effect hebben. Uit onderzoek blijkt dat 70-80% van de mensen met bromhidrose (aanhoudende vieze zweetgeur) binnen enkele weken verbetering merkt na het gebruik van een krachtige antitranspirant.

  • Voorbeeld: Linda (32) merkte na een paar dagen gebruik van een aluminiumchloride-deodorant al een aanzienlijk verschil. "Ik was echt verbaasd hoe snel het werkte. Die zware geur was ineens weg. Het voelt alsof ik weer normaal kan functioneren!"

Ook behandelingen zoals botox-injecties bieden vaak directe verlichting. Bij mensen met hyperhidrose stopt de overmatige zweetproductie binnen 3 tot 7 dagen na de injecties en blijft het effect meestal 4 tot 6 maanden merkbaar.

👉 Cijferfeit: Botox heeft een succespercentage van meer dan 90% bij het verminderen van zweet en geur, volgens studies gepubliceerd in medische tijdschriften.

Lange termijn: blijvend effect of terugkerende problemen?
Of de geur op lange termijn wegblijft, hangt af van de onderliggende oorzaak. Bij veel mensen is stinkende okselgeur een kwestie van bacteriën of voeding, en met blijvende aandacht voor hygiëne en leefstijlveranderingen kan het probleem volledig verdwijnen.

Als het probleem wordt veroorzaakt door hyperhidrose of bromhidrose, is de kans groot dat de geur terugkomt als de behandeling wordt stopgezet. Bij botox-injecties bijvoorbeeld, moet de behandeling periodiek worden herhaald. Operatieve ingrepen, zoals het verwijderen van zweetklieren of sympatectomie (doorsnijden van de zenuwen die zweetklieren aansturen), bieden echter vaak een permanente oplossing.

  • Voorbeeld: Kevin (29) onderging een sympathectomie na jaren van overmatig zweten en sterke geur. "Ik was er helemaal klaar mee. Sinds de operatie heb ik geen last meer van okselgeur, en dat heeft echt mijn leven veranderd. Ik hoef niet constant meer aan mezelf te ruiken."

Oorzaken en prognose: van tijdelijk tot chronisch
De prognose hangt sterk af van de oorzaak van de geur. Hier zijn enkele scenario’s:

  • Hormonale veranderingen (puberteit, zwangerschap, menopauze): In veel gevallen is de geur tijdelijk en verdwijnt deze zodra de hormonale balans zich herstelt.
  • Voedingsgerelateerde geur: Als de geur samenhangt met voeding (bijvoorbeeld door knoflook of alcohol), is het effect direct merkbaar zodra je je dieet aanpast.
  • Metabole aandoeningen: Bij zeldzame oorzaken zoals trimethylaminurie ("visgeursyndroom") blijft geur een uitdaging, maar dieetmaatregelen en speciale medicijnen kunnen de impact aanzienlijk verminderen. Ongeveer 80% van de patiënten met TMAU ziet verbetering na voedingsaanpassingen.
  • Infecties of huidproblemen: Met de juiste behandeling, zoals antibiotica of antimicrobiële crèmes, verdwijnt de geur vaak volledig binnen een paar weken.

👉 Interessant cijfer: Slechts 2-3% van de mensen met stinkende oksels heeft een onderliggende medische aandoening zoals TMAU of hyperhidrose. Bij de meeste mensen is het probleem dus goed beheersbaar met eenvoudige maatregelen.

Herstelkansen: persoonlijke voorbeelden
  • Sarah (24): Had jarenlang last van vieze oksels door een slechte combinatie van synthetische kleding en stress. Nadat ze overstapte op ademende stoffen en een antistressprogramma volgde, was de geur volledig verdwenen. “Ik wist niet dat mijn kleding zóveel invloed had. Nu draag ik alleen nog maar katoen, en het werkt echt.”
  • Jeroen (40): Kampte met terugkerende geurproblemen door een huidinfectie. Na een antibioticakuur en het gebruik van medicinale zeep bleef de geur weg. "Ik was sceptisch, maar die speciale zeep bleek een gamechanger."
  • Mounir (19): Merkte dat zijn zweetgeur veel erger werd tijdens het sporten. Na een bezoek aan de huisarts bleek hij hyperhidrose te hebben. Met botox-injecties houdt hij het nu onder controle.

Conclusie: hoe rooskleurig is de toekomst?
Stinkende okselgeur kan in bijna alle gevallen worden verbeterd of volledig worden opgelost. Bij tijdelijke oorzaken zoals voeding of hormonale schommelingen is de geur vaak relatief eenvoudig onder controle te krijgen. Bij chronische oorzaken zoals hyperhidrose of bromhidrose kunnen medische ingrepen en behandelingen langdurige verlichting bieden, maar soms zijn herhaalde behandelingen nodig.

Het belangrijkste is om actie te ondernemen. Blijf er niet mee rondlopen, want er zijn altijd oplossingen. Zoals de cijfers en voorbeelden laten zien: het leven kan letterlijk en figuurlijk een stuk frisser worden!

Voorkómen van een vieze oksel

Je kunt zelf enkele maatregelen nemen om een vieze okselgeur te voorkomen.
  • Gezonde leefstijl en voeding:
    • Eet gezond en gevarieerd. In de Schijf van Vijf vind je alleen producten die gezond voor je zijn. Kies elke dag genoeg uit elk vak en varieer.
    • Vermijd stress / Bron: ESB Professional/Shutterstock.comVermijd stress / Bron: ESB Professional/Shutterstock.com
    • Niet roken.
    • Geen (of matig) alcohol drinken.
    • Matig koffiegebruik.
    • Stress vermijden en goed omgaan met stress met goede balans tussen spanning en ontspanning.
  • Kleding:
    • Draag kleding van katoen, bamboe of linnen. De ecologische en antibacteriële eigenschappen van linnen reguleert de lichaamstemperatuur en zorgt voor een natuurlijke acclimatisatie.
    • Bewaar kleding in luchtige kasten.
    • Herziene schijf van vijf / Bron: Het Voedingscentrum, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Herziene schijf van vijf / Bron: Het Voedingscentrum, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
    • Kleding af en toe wassen op 60°C, zodat de bacteriën doodgaan.
    • Regelmatig schone kleding aantrekken en uitwassen.
    • Voor warme en vochtige landen is het handig om luchtige, wijde kleding mee te nemen.
  • Probeer een gezond gewicht te bereiken en te behouden.
  • Voldoende water drinken om uitdroging te voorkomen.
  • Wassen:
    • Vaak douchen wanneer je veel zweet.
    • Regelmatig wassen met een antibacteriële zeep.
  • Bij sterk zweten:
    • Combineer deodorant met een antibacteriële behandeling gericht op de bacteriën die het talghoudend zweet omzetten: desinfectantia zoals chloorhexidine, Betadine of antibacteriële zeep.
    • Anti-transpirant is effectief bij overmatige natte transpiratie en voor een beter effect is vaak een aluminiumoplossing toegevoegd.

Casus: Stinkende zweetgeur onder de oksels

Patiënt
Lisa, 28 jaar, grafisch ontwerper.

Klachten
Lisa merkt dat haar zweet de laatste tijd een scherpe, onaangename geur heeft ontwikkeld. Zelfs na een douche en met deodorant blijft de geur hangen. Ze voelt zich ongemakkelijk, vooral na stressvolle dagen of een intensieve sportsessie. Haar normale routines lijken de geur niet meer te maskeren, en ze vraagt zich af wat er mis is.

Onderzoek
  • Anamnese: Lisa leeft gezond en heeft geen andere klachten. Geen nieuwe medicijnen of veranderingen in haar leven. Ze rookt niet en drinkt zelden alcohol. Onlangs is ze echter meer pittig voedsel gaan eten, wat haar nieuwe passie is sinds ze Aziatische gerechten ontdekt heeft. Geen huidproblemen of allergieën.
  • Fysiek onderzoek: Lisa’s oksels zien er normaal uit. Geen irritatie, uitslag of zwelling. Maar er is die sterke, doordringende geur die meteen opvalt.

Diagnose
De sterke geur komt waarschijnlijk door een combinatie van factoren: meer stress, het kruidige voedsel en bacteriën die op haar huid actief zijn. Deze mix versterkt de zweetgeur op een manier die Lisa niet gewend is.

Behandeling
Om de geur te bestrijden:
  • Hygiëne: Lisa moet haar oksels twee keer per dag wassen met een antibacteriële zeep. Na het wassen, een effectieve deodorant of antitranspirant gebruiken.
  • Dieet: Minder pittig en gekruid eten kan helpen de geur te verminderen.
  • Stress: Ontspanningstechnieken zoals ademhalingsoefeningen of mindfulness kunnen helpen de zweetproductie door stress te verminderen.

Advies
Lisa kan ook proberen kleding van natuurlijke stoffen te dragen, zoals katoen, bamboe en linnen. Deze stoffen laten haar huid ademen en kunnen helpen de geur te verminderen. Als de geur blijft hangen, kan een dermatoloog verdere hulp bieden.

Prognose
Met een paar slimme aanpassingen zal Lisa snel verschil merken. Haar zelfvertrouwen zal terugkeren naarmate de geur verdwijnt, en ze zal weer fris en comfortabel haar dag kunnen beginnen. Met een beetje aandacht voor haar gewoonten kan ze deze geurige uitdaging de baas worden.

Noot:
  1. Chris Callewaert †, Sam Van Nevel †, Frederiek-Maarten Kerckhof, Michael S. Granitsiotis and Nico Boon. Bacterial Exchange in Household Washing Machines. Front. Microbiol., 08 December 2015 | https://doi.org/10.3389/fmicb.2015.01381

Lees verder

© 2017 - 2025 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zo krijg je de zweetgeur uit je schoenenZo krijg je de zweetgeur uit je schoenenZweetvoeten hebben we allemaal wel eens. Zeker op warme dagen en tijdens het sporten. De een heeft er meer last van dan…
Ga zweet te lijfGa zweet te lijfIedereen heeft wel eens last van klotsende oksels, klamme handen en onfrisse voeten. Vooral als het zomers warm is, heb…
Zweetgeur voorkomen en natuurlijk behandelenZweetgeur voorkomen en natuurlijk behandelenZweetgeur ontstaat wanneer zweet zich vermengd met bacteriën. Spijtig genoeg zorgen de meeste deodorants voor allergisch…
Transpiratiegeur: hoe kun je dit het beste behandelen?Transpiratiegeur: hoe kun je dit het beste behandelen?Veel mensen schamen zich voor natte plekken onder de oksels en de transpiratiegeur die daar vaak bij ontstaat. De een he…

Veel cognitieve reserve vertraagt de symptomen van dementieVeel cognitieve reserve vertraagt de symptomen van dementieUit onderzoek is gebleken dat de hersenen van sommige overleden ouderen kenmerken van de ziekte van Alzheimer vertonen,…
Infectie: Oorzaken, symptomen & diagnose van infectieziektenInfectie: Oorzaken, symptomen & diagnose van infectieziektenInfectieziekten kunnen worden veroorzaakt door bacteriën, virussen, schimmels of parasieten en kunnen elk orgaan of lich…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: aijiro/Shutterstock.com
  • All Health Site. Armpit Odor. http://www.allhealthsite.com/armpit-odor-causes-and-treatment.html (ingezien op 21-9-2017)
  • Alcohol onder controle. Zweten en alcohol. https://www.alcoholondercontrole.nl/feiten-over-alcohol/zweten-alcohol (ingezien op 21-9-2017)
  • C2W, Micrococci houden van polyester. https://www.c2w.nl/nieuws/micrococci-houden-van-polyester/item10669 (ingezien op 22-9-2017)
  • Chris Callewaert †, Sam Van Nevel †, Frederiek-Maarten Kerckhof, Michael S. Granitsiotis and Nico Boon. Bacterial Exchange in Household Washing Machines. Front. Microbiol., 08 December 2015 | https://doi.org/10.3389/fmicb.2015.01381
  • Doctor Armpit. Research. http://drarmpit.com/?q=node/5 (ingezien op 22-9-2017)
  • Home Remedy Hacks. 24 Effective Home Remedies to Get Rid of Underarm Odor. https://www.homeremedyhacks.com/24-effective-home-remedies-get-rid-underarm-odor/ (ingezien op 24-9-2017)
  • Huidarts.com. Hyperhidrosis. https://www.huidarts.com/huidaandoeningen/hyperhidrosis/ (ingezien op 21-9-2017)
  • Huidziekten.nl. Schimmelinfectie van de huid. https://www.huidziekten.nl/folders/nederlands/schimmelinfectie-huid.htm (ingezien op 21-9-2017)
  • Jellinek. Hoe wordt alcohol door het lichaam afgebroken? https://www.jellinek.nl/vraag-antwoord/hoe-wordt-alcohol-door-het-lichaam-afgebroken/ (ingezien op 21-9-2017)
  • KDCN. Ketonen. http://www.kdcn.nl/page/113/ketonen.html (ingezien op 21-9-2017)
  • Martin Sulman. Mens & Gezondheid. https://mens-en-gezondheid.nl/ (ingezien op 29-8-2024 en 11-1-2025)
  • Medlicker. What causes armpit odor and how to get rid of it? https://medlicker.com/1295-underarm-odor (ingezien op 21-9-2017)
  • NRC. Hé, mijn oksel ruikt opeens zuur. https://www.nrc.nl/nieuws/2015/03/09/he-mijn-oksel-ruikt-opeens-zuur-1473296-a646413 (ingezien op 21-9-2017)
  • Pallialine. Zweten: ontstaanswijze. http://www.pallialine.nl/index.php?pagina=/richtlijn/item/pagina.php&id=30720&richtlijn_id=602 (ingezien op 21-9-2017)
  • Voedingscentrum. Hoeveel en wat kan ik per dag eten? http://www.voedingscentrum.nl/nl/gezond-eten-met-de-schijf-van-vijf/hoeveel-en-wat-kan-ik-per-dag-eten-.aspx (ingezien op 24-9-2017)
  • Afbeelding bron 1: Elbud/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 2: Clker Free Vector Images, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Offstocker/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 4: Andrey_Popov/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 5: Stevepb, Pixabay
  • Afbeelding bron 6: Marian Weyo/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 7: Stevepb, Pixabay
  • Afbeelding bron 8: Michaeljung/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 9: Syda Productions/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 10: Loginovworkshop/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 11: LoboStudioHamburg, Pixabay
  • Afbeelding bron 12: Wicherek, Pixabay
  • Afbeelding bron 13: Jaro N, Pixabay
  • Afbeelding bron 14: Donovan Govan., Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 15: Kriplozoik, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 16: ESB Professional/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 17: Het Voedingscentrum, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 11-01-2025
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 33
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.