Jeuk onder oksels: oorzaken jeukende oksels en irritatie

Jeuk onder oksels: oorzaken jeukende oksels en irritatie Jeuk onder de oksels kent veel mogelijke oorzaken. Jeukende oksels of jeuk onder de oksels (met rode uitslag en/of bultjes) kan veroorzaakt worden door een huidaandoening, zoals psoriasis, eczeem of schimmel, maar het kan ook te maken hebben met het scheren van je oksels, deodorant, overgang, zwangerschap, etc. Jeuk onder de oksels kan gepaard gaan met huiduitslag, roodheid, zwelling, enz. Het kan echter ook optreden zonder verdere verschijnselen. Zowel mannen als vrouwen kunnen last hebben van jeuk onder de oksels, 's nachts en/of overdag. Deze klacht kan leiden tot een voortdurende drang om te krabben, wat kan leiden tot krabben. Dit kan weliswaar tijdelijke verlichting van de klachten geven, maar herhaaldelijk krabben kan de symptomen verergeren en tot wondjes leiden, waardoor een secundaire bacteriële besmetting op de loer ligt. Het is het beste om niet te krabben en de huid op een natuurlijke manier te laten genezen. Bij aanhoudende jeuk is het verstandig een arts te raadplegen.
Jeukende oksel / Bron: Offstocker/Shutterstock.comJeukende oksel / Bron: Offstocker/Shutterstock.com

Jeuk onder oksels

Jeukende oksels verwijst naar jeuk of irritatie zoals tintelingen of een prikkelende sensatie, waardoor je de neiging hebt om te krabben. Dit euvel treft zowel mannen als vrouwen, volwassenen en kinderen. Als je jeukende oksels hebt, kan de jeuk licht of ernstig zijn, het kan van invloed zijn op één oksel of beide oksels en soms is er ook jeuk op op andere delen van de huid, zoals de hoofdhuid, oren, borsten, of liesstreek.

Er zijn vele mogelijke oorzaken waarom je oksels kunnen jeuken. Enkele van de meest voorkomende oorzaken passeren de revue.

Symptomen van jeukende oksels

Jeuk, uitslag en zwelling

Enkele van de veel voorkomende symptomen die mogelijk gepaard gaan met jeuk onder de oksels, zijn onder meer huidskleurveranderingen (vooral roodheid van de huid), bulten, zwelling, huiduitslag (hoewel je ook jeukende oksels zonder uitslag zou kunnen hebben), warmte, schilfering, gevoeligheid bij aanraking, korstvorming, etc.

Jeuk onder oksels door deodorant / Bron: Martinendulcenter0, PixabayJeuk onder oksels door deodorant / Bron: Martinendulcenter0, Pixabay

Bijkomende klachten

Andere symptomen die kunnen optreden zijn onder meer hoesten, hoofdpijn, loopneus, keelpijn, zweten, koorts en koude rillingen, gewrichtspijn en stijfheid. Dit is afhankelijk van de onderliggende oorzaak.

Jeuk onder oksels door deodorant

Deodoranten en antitranspiratiemiddelen zijn bedoeld om zweetluchtjes weg te houden en irritatie tegen te gaan, toch leiden ze soms tot jeukende oksels. Er is vaak een grotere hoeveelheid antitranspirant of deodorant nodig op vers geschoren huid om zweetvlekken en geurtjes te vermijden. Bij inspanning kun je zweten en vochtige oksels kunnen, samen met de deodorant, ervoor zorgen dat huid op huid wrijft wat irritatie tot gevolg heeft. Ook kunnen door het gebruik van deodorant zweetklieren geblokkeerd raken.

Wat te doen?
Je kunt het beste je oksels niet scheren. Je kunt beter okselhaar hebben, omdat de wrijving die veroorzaakt wordt door haar op haar een stuk kleiner is dan de wrijving van huid op huid. Gebruik een alcoholvrije, milde deodorant die de huid verzorgt en beschermt.

Jeuk onder de oksels tijdens zwangerschap / Bron: Greyerbaby, PixabayJeuk onder de oksels tijdens zwangerschap / Bron: Greyerbaby, Pixabay

Hormonale schommelingen

Hormonale schommelingen en veranderingen kunnen ook zorgen voor jeuk onder de oksels.

Jeukende oksels tijdens de zwangerschap

Sommige vrouwen hebben last van jeukende oksels tijdens de zwangerschap, vooral in het begin van de zwangerschap, aan het einde van de zwangerschap of na de zwangerschap (of zelfs tijdens de borstvoeding). Dit kan worden toegeschreven aan hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap. Sommige huidaandoeningen kunnen verergeren tijdens de zwangerschap, zoals PUPPP (afkorting van het Engelse 'Pruritic Urticarial Papules and Plaques of Pregnancy'), impetigo herpetiformis (welke ontstaat in het derde trimester van de zwangerschap), en eczeem. Bovendien zijn de meeste zwangere vrouwen gevoelig voor schimmelinfecties die ook okseljeuk kunnen veroorzaken.

Overgang

Tijdens de overgang kan je huid vaker jeuken dan voorheen. Dat je huid droog en trekkerig aanvoelt en dat je steeds de neiging voelt om te krabben, is één van de overgangsklachten die je kunt krijgen.

Jeuk door kanker

Een andere reden waarom oksels kunnen jeuken is kanker, zoals borstkanker en lymfoom (lymfeklierkanker). Toch moet je bij jeukende oksels niet meteen denken aan kanker. De kans is vele malen groter dat er wat anders aan de hand is.

Psoriasis / Bron: Hans, PixabayPsoriasis / Bron: Hans, Pixabay

Jeuk onder oksels door psoriasis

Psoriasis is een andere mogelijke oorzaak van jeukende oksels. Psoriasis is een auto-immuunreactie als gevolg van de interactie tussen de T-cellen, de dendritische cellen en de keratinocyten. Bij psoriasis krijg je last van dikke, rode, schilferige plekken die overal op de huid kunnen voorkomen. Voorkeursplekken zijn knieën, ellebogen, hoofdhuid, romp en nagels. Psoriasis is een hardnekkige, langdurige (chronische) ziekte. Perioden met (verergering van de) klachten worden afgewisseld met klachtenvrije perioden.

Wat te doen?
Behandelingen van jeukende oksels als gevolg van psoriasis zijn onder andere lichttherapie of het gebruik van lokale corticosteroïden (hormoonzalf). Deze behandeling helpt bij het verlichten van de diverse symptomen zoals droge, gebarsten huid, jeuk en geïrriteerde oksels.

Huiduitslag en jeuk onder oksels door keratosis pilaris

Keratosis pilaris is een aandoening die wordt veroorzaakt door een teveel aan keratine, wat leidt tot kleine rode bultjes. Het ziet er enigszins uit als kippenvel. Deze bultjes liggen bij de haarzakjes en voelen vaak ruw of zelfs rasperig aan, een soort schuurpapier-gevoel. Rond de haarzakjes is de huid enigszins verhoornd en rood. Voorkeursplekken zijn de buitenzijde van de bovenarmen en benen, maar soms komt het ook voor in de oksels, in het gelaat, op de billen, of op de romp.

Tretinoïne crème (vitamine A zuur) / Bron: Martin SulmanTretinoïne crème (vitamine A zuur) / Bron: Martin Sulman
Wat te doen?
Vochtinbrengende lotions kunnen de huid tot rust brengen en het uiterlijk van de huid verbeteren. De huisarts kan zo nodig huidcrèmes voorschrijven die ureum, melkzuur, glycolzuur, salicylzuur, tretinoïne of vitamine D bevatten.

Jeukende oksels door stress en angst

Elk deel van je lichaam wordt beïnvloed door angst en stress. Als gevolg van angst en stress kun je meer zweten, ook onder je oksels. Zweten leidt op zichzelf niet tot jeukklachten, maar wat het wel doet is de huid irriteren, die op zijn beurt jeuk of branderig kan aanvoelen.

Wat te doen?
Zorg voor voldoende ontspanning en vermijd stress zo veel mogelijk. Als angst of stress je leven gaat beheersen, kun je zo nodig professionele hulp inschakelen van een psycholoog.

Jeukende oksel door scheren / Bron: Stevepb, PixabayJeukende oksel door scheren / Bron: Stevepb, Pixabay

Jeuk onder de oksels na het scheren

Oksels kunnen jeuken na het scheren. Als je last hebt van jeukende oksels na het scheren, ofwel direct na het scheren of een dag erna, dan kan dat veroorzaakt worden door het gebruik van een bot mesje of scheerapparaat dat de huid irriteert. Droog scheren kan ook irritatie en jeuk veroorzaken. Het gebruik van vieze mesjes of scheerapparaten en slechte persoonlijke hygiëne, kunnen een ontsteking veroorzaken.

Wat te doen?
Het is verstandig om niet je oksels te scheren als ze al ontstoken zijn of jeuken. Om irritatie te voorkomen, kun je een kwartiertje na het scheren een vochtinbrengende crème gebruiken. Gebruik daarnaast een scheergel (nooit droog scheren), reinig regelmatig je scheerapparaat, gebruik wegwerpmesjes slechts eenmaal en gooi de duurdere mesjes weg als je merkt dat ze bot worden. Probeer zo nodig andere scheermethoden zoals waxen of laserontharing als je steeds last hebt van jeukende oksels na het scheren.

Om je jeukende oksels te kalmeren na het scheren, vooral bij hevige jeuk, kun je hydrocortisoncrème gebruiken. Dit middel remt ontstekingen, vermindert schilfering, jeuk en zwellingen. Ook kun je loszittende en ademende kleding dragen, welke zijn gemaakt van natuurlijke vezels. Vooral linnen is goed voor de huid. Als de jeuk niet stopt, raadpleeg dan je huisarts voor verder advies.

Jeuk door contacteczeem (allergie)

Je kunt contacteczeem ontwikkelen op plekken waar bepaalde irriterende stoffen of een allergeen in contact is gekomen met de huid. Bepaalde allergenen zoals lotions, wasmiddelen, sommige zepen, huishoudelijke chemicaliën, kunnen een jeukende rode huid met kleine bultjes, blaasjes en schilfering veroorzaken.

Wat te doen?
Vermijd contact met allergenen, gebruik antihistaminica om allergische symptomen te verlichten of smeer plaatselijk hydrocortisoncrème om de klachten te verlichten.

Jeuk onder de oksel door schimmel

Candida-infectie

Een candida-infectie (candidiasis) is een veel voorkomende oorzaak van jeukende oksel. Je krijgt hierbij een jeukende, rode huiduitslag. Een schimmelinfectie van de huid treedt vaak op in warme, vochtige gebieden van je lichaam, zoals lichaamsplooien.

Wat te doen?
Behandeling vindt plaats met schimmeldodende crèmes. Houd je oksels droog met losse ademende kleding, gebruik eventueel talkpoeder en verlies gewicht als je zwaarlijvig bent.

Borstvoeding/flesvoeding

Spruw is een schimmelinfectie van het mondslijmvlies en is één van de meest voorkomende babykwaaltjes. Spruw kan ook de tepel/borst van de zogende moeder infecteren. Dit kan klachten geven als ernstig jeukende tepels en brandende pijn. De pijn blijft vaak aanwezig tijdens de hele voeding en vaak ook nog na het voeden. De pijn kan uitstralen naar je oksel of je rug (rugpijn).
De pijn wordt vaak als 'scherp', 'schietend', 'stekend' of 'branderig' beschreven en na de voeding is de pijn het ergst. Borstontsteking en tepelkloven kunnen het gevolg zijn van spruw. Veel vrouwen met dit euvel stappen daarom over op het geven van fessenvoeding.

Hidradenitis suppurativa geeft pijn en jeuk onder de oksel / Bron: Samuel Freire da Silva, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Hidradenitis suppurativa geeft pijn en jeuk onder de oksel / Bron: Samuel Freire da Silva, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Hidradenitis suppurativa onder oksel en liezen

Hidradenitis suppurativa (HS) is een chronische inflammatoire huidziekte. HS wordt gekenmerkt door een terugkerende ontsteking van de haarzakjes en talgklieren, waarbij zich van pijnlijke en zeer hinderlijke abcessen vormen, onder meer in de liesstreek en onder de oksels.

Wat te doen?
Behandeling met antibiotica, ontstekingsremmende injecties of chirurgische drainage van de abcessen, zijn mogelijke behandelingen van HS. Voorts is een goede okselhygiëne belangrijk, evenals het niet schreven je oksels, het dragen van niet-strakke, ruimzittende kleding, en gewichtsverlies.

Ziekte van Fox-Fordyce

De ziekte van Fox-Fordyce is een chronische huidaandoening, die niet zo vaak voorkomt en vooral vrouwen tussen de 13 en 35 jaar treft. Er ontstaan kleine, jeukende bultjes op plekken waar zich apocriene zweetklieren bevinden, zoals de oksels.

Wat te doen?
Het is een moeilijk te behandelen aandoening. Behandeling met lokale retinoïden lijkt soms enig effect te hebben.

Jeuk oksels door slechte hygiëne

Een ophoping van zweet en vuil vormt een ideale voedingsbodem voor bacteriën die op de huid voorkomen. Dit kan resulteren in oksels die jeuken.

Wat te doen?
Iedere dag je oksels wassen met lauw water, is raadzaam. Als je zeep gebruikt, zorg er dan voor dat er geen zeepresten achterblijven.

Overmatig zweten onder de oksels / Bron: Andrey_Popov/Shutterstock.comOvermatig zweten onder de oksels / Bron: Andrey_Popov/Shutterstock.com

Overmatig zweten (hyperhidrosis)

Overmatig zweten stimuleert de groei van bacteriën en andere microben, omdat het een vochtige en warme omgeving biedt. De overgroei van bacteriën kunnen de oksels irriteren en jeuk veroorzaken.

Wat te doen?
Hyperhidrosis wordt aanvankelijk vaak behandeld met antitranspiratiemiddelen. Als dit geen soelaas biedt, vindt men vaak de weg naar de huisarts.

Droge jeukende oksels of xerosis

Een andere mogelijke oorzaak van jeuk onder de oksels, is een droge huid. Wanneer je last hebt van een droge huid, heb je vaak jeuk zonder uitslag. Er kan ook schilfering optreden.

Wat te doen?
Gebruik parfumvrije en hypoallergene huidverzorgingsproducten. Probeer minder vaak (of lang) te douchen.

Lymfeklieren en okseljeuk

Onder de oksel bevinden zich lymfeklieren die gezwollen kunnen raken in geval van bijvoorbeeld een infectie. Ontstoken lymfeklieren kunnen jeuk onder de oksel veroorzaken.

Wat te doen?
Het is belangrijk om de oorzaak van de infectie te achterhalen en snel aan te vangen met behandeling. Raadpleeg je huisarts om advies.

Andere oorzaken van jeukende oksels

Naast de hierboven genoemde oorzaken van jeuk onder de oksels, zijn er andere oorzaken. Bijvoorbeeld folliculitis (ontstoken haarzakjes), warmtebultjes (miliaria rubra), strophulus (jeukende bultjes op de huid door insectenbeten), cellulitis (een bacteriële infectie van het onderhuidse bindweefsel), schurft, smetten, etc.

Jeukende oksels 's nachts

Er zijn mensen die vooral 's nachts last hebben van jeukende oksels. Vaak staat dit in verband met nachtelijk zweten, de vroege zwangerschap, een schimmelinfectie, of een slechte geventileerde en te warme slaapkamer.

Lees verder

© 2016 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jeukende huid: oorzaken & behandelingEen jeukende huid is een van de meest voorkomende huidklachten. Vaak is er sprake van een branderig gevoel aan de huid.…
Jeuk onder de oksels: Oorzaken, symptomen en behandelingJeuk onder de oksels: Oorzaken, symptomen en behandelingDe oksel ligt direct onder de schoudergewrichten en bevat verschillende bloedvaten en lymfeklieren samen met haarzakjes…
Botox in oksels tegen zwetenVeel mensen hebben last van overmatig zwetende oksels. Er zijn verschillende manieren om dit tegen te gaan, maar het ins…
Waarom we jeuk hebbenWaarom we jeuk hebbenJeuk kan soms je hele leven gaan beheersen, en soms weet je gewoon niet waar jeuk vandaan komt. Maar jeuk kan ook een ec…

Klierkoorts: Infectie door Epstein-Barr virus met keelpijnKlierkoorts: Infectie door Epstein-Barr virus met keelpijnKlierkoorts is een virale infectie die onder andere vermoeidheid, koorts, een pijnlijke keel, en gezwollen lymfeklieren…
Cytomegalie-infectie: Infectie door cytomegalovirus (CMV)Cytomegalie-infectie: Infectie door cytomegalovirus (CMV)Eén van de herpesvirussen, het cytomegalovirus (CMV), veroorzaakt een cytomegalie-infectie. De verspreiding van het CMV…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: aijiro/Shutterstock.com
 • Borstvoeding.com. Spruw: wat doe je eraan? https://www.borstvoeding.com/problemen/spruwcandida/watdoeje.html (ingezien op 4-11-2018)
 • http://www.belmarrahealth.com/itchy-armpits-itchy-underarms-causes-symptoms-treatments-and-home-remedies/
 • http://www.enkivillage.com/itchy-underarms.html
 • http://www.md-health.com/Itchy-Armpits.html
 • http://www.healcure.org/armpit/itchy-armpits/itchy-armpits-causes-shaving-cancer-pregnancy-red-no-rash/
 • http://www.apotheek.nl/medicijnen/hydrocortisonacetaat-op-de-huid?product=hydrocortison-zalf-fna
 • http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/psoriasis/basics/definition/con-20030838
 • Huidziekten. Keratosis pilaris. https://www.huidziekten.nl/folders/nederlands/keratosis-pilaris.htm (ingezien op 6-4-2023)
 • Afbeelding bron 1: Offstocker/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: Martinendulcenter0, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Greyerbaby, Pixabay
 • Afbeelding bron 4: Hans, Pixabay
 • Afbeelding bron 5: Martin Sulman
 • Afbeelding bron 6: Stevepb, Pixabay
 • Afbeelding bron 7: Samuel Freire da Silva, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • Afbeelding bron 8: Andrey_Popov/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 06-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 17
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.