Uitslag onder oksel: rode huiduitslag door warmte of scheren

Uitslag onder oksel: rode huiduitslag door warmte of scheren Een uitslag onder de oksel kan bestaan uit rode plekken, bultjes, verhevenheden, nattende plekken, zweertjes of een rode ring. De uitslag of huidirritatie kan gepaard gaan met jeuk, pijn of andere klachten. De uitslag kan schuurderig of branderig aanvoelen en verergeren als je de aangedane arm beweegt. In de meeste gevallen is huiduitslag of huidirritatie onder de oksel een tijdelijk symptoom dat meestal kan worden behandeld met vrij verkrijgbare medicijnen, huismiddeltjes en zelfzorg. Sommige vormen van uitslag, zoals langdurige, terugkerende of ernstige uitslag, kan echter een teken zijn van onderliggende gezondheidsproblemen die medische aandacht en behandeling vereisen. Huiduitslag onder de oksel kan komen door factoren als warm weer en zweten, maar er kan ook sprake zijn van een huidziekte zoals psoriasis of eczeem. Je huisarts kan een diagnose stellen en een behandeling voorschrijven. Meestal zijn de vooruitzichten goed als je je houdt aan de voorschriften.
Jeukende uitslag onder de oksel / Bron: Offstocker/Shutterstock.comJeukende uitslag onder de oksel / Bron: Offstocker/Shutterstock.com

Uitslag onder de oksel

De huid in de oksels is bijzonder gevoelig, omdat de huid hier een groot aantal zweetklieren bevat en tegen elkaar aan wrijft en soms lange tijd geen licht en lucht krijgt. Vooral als het warm is en je overmatig zweet, kan dit leiden tot huidirritatie. Dit kan leiden tot infecties zoals folliculitis, een infectie van de haarzakjes, waarvoor mogelijk antibiotica of abcesdrainage nodig zijn. Huiduitslag onder de oksel wordt vaak veroorzaakt door het gebruik van deodorants of detergentia (reinigingsmiddelen) en leidt tot een aandoening die bekend staat als irriterend contacteczeem of allergisch contacteczeem. Soms kan de huid van de oksel donkerder worden, wat bekend staat als acanthosis nigrans, en meestal voorkomt bij mensen met overgewicht of obesitas, maar die het gevolg kan zijn van bepaalde medicijnen (bijvoorbeeld Steroïden). Erythrasma is een andere aandoening die de huid donkerder maakt, en het wordt veroorzaakt door bacteriën, meestal bij mensen met obesitas of diabetes.

Huidirritatie en jeuk

Wanneer de huid onder de oksel te lang tegen elkaar wrijft of als er (te strakke) kleding tegenaan wrijft, zal er waarschijnlijk huidirritatie optreden. Delen van het lichaam waar de huid vaak over zichzelf wrijft oen vaak een tijdlang geen licht en lucht krijgt, is bijzonder gevoelig voor wrijving en irritatie. Huidirritatie onder de oksel door schuren en wrijven ziet er meestal als volgt uit:
 • rode huid
 • ruwe huid of de bovenste huidlaag kan er zijn afgewreven
 • stekend en brandend gevoel (branderige huid)
 • streepvormingen, vaak met een lichtere middenstreep
 • schilfers/schilfering
 • in ernstige gevallen: opgezwollen, gebarsten en bloedend

Veel mensen hebben last van huidirritatie onder de oksels tijdens het sporten, zware lichamelijke arbeid of door het dragen van kleding die niet goed past. Ook na het zwemmen in chloorwater kun je last krijgen van je oksels. Veel mensen hebben vooral last van huidirritatie tijdens de lente- en zomermaanden, omdat ze meer zweten in de hitte en een vochtige huid sneller gaat irriteren.

Uitslag na het scheren van de oksel / Bron: Loginovworkshop/Shutterstock.comUitslag na het scheren van de oksel / Bron: Loginovworkshop/Shutterstock.com

Uitslag onder oksel na scheren

Een gevoelige okselhuid kan soms reageren na het scheren, waardoor een hobbelige of gevoelige okseluitslag ontstaat. Gelukkig kun je met een paar eenvoudige stapsgewijze maatregelen je oksel weer herstellen.

Douche voor het scheren

Om beschadiging van de huid en irritatie als gevolg van scheren te minimaliseren, moet je eerst een paar minuten onder de douche doorbrengen, of het gebied grondig bevochtigen met een warme, katoenen handdoek. Water verzacht en verhoogt het haar, waardoor het gemakkelijker te scheren is zonder de huid te beschadigen.

Scheer in de goede richting

Probeer altijd te scheren in de richting van haargroei, dat wil zeggen dat je het scheermes van de wortel naar de punt van het haar strijkt. Dit veroorzaakt minder verstoring van de huid, waardoor je minder snel scheeruitslag onder de oksel krijgt.

Gebruik een niet-irriterende deodorant

Gelukkig is een uitslag onder de oksel meestal een tijdelijk probleem Je kunt eenvoudig voelen dat de huid onder je armen wat geïrriteerd is. Probeer in dat geval een niet-irriterende deodorant die speciaal is ontwikkeld is voor de gevoelige, kwetsbare huid.

Gebruik een anti-transpirant die de huid kalmeert

Het juiste, kalmerende product kan ervoor zorgen dat je oksels zich snel herstellen na het scheren.

Bescherm je tegen ingegroeide haartjes

Deodorant is ook een geweldig hulpmiddel tegen ontstoken ingegroeide haartjes. Niet alleen kalmeert het de huid en houdt het je fris, maar de actieve ingrediënten in deodorant doden ook bacteriën en vernietigen alle ziektekiemen in het gebied, zodat infecties geen vat krijgen.

Vraag advies als het slechter gaat

Als de uitslag onder je oksel ernstig is, pijnlijk is of erger wordt, raadpleeg dan je huisarts. Veel uitslag is onschadelijk, maar soms kan het een symptoom zijn van aandoeningen zoals psoriasis, waarvoor mogelijk medisch advies nodig is. Als je je zorgen maakt, is het altijd het beste om een ​​arts te raadplegen en te controleren of alles in orde is.

Warmte-uitslag onder oksel

Een veel voorkomende oorzaak van uitslag en jeuk onder de oksels, is warmte-uitslag. Warmte-uitslag, ook bekend als warmtebultjes of miliaria, komt niet alleen bij baby's voor. Ook volwassenen kunnen erdoor getroffen worden, vooral bij warm, vochtig weer. Warmte-uitslag ontwikkelt zich wanneer verstopte poriën zweet onder je huid vasthouden. De symptomen variëren van oppervlakkige blaren tot diepe, rode bultjes. Sommige vormen van warmte-uitslag voelen stekelig aan of jeuken intens. Warmte-uitslag verdwijnt meestal vanzelf, maar in hevige gevallen kan behandeling nodig zijn. De beste manier om de symptomen te verlichten is om je huid af te koelen en zweten te voorkomen.

Irritatie onder de oksel door eczeem

Meerdere soorten eczeem kunnen zorgen voor huidirritatie onder de oksels.

Seborroïsch eczeem

Seborroïsch eczeem is een veelvoorkomende huidaandoening die voornamelijk op de hoofdhuid voorkomt en dan 'roos' wordt genoemd. Het kan zich ook manifesteren in het gezicht, in het bijzonder in de wenkbrauwen en in de plooien naast de neus. Maar het kan zich ook uitbreiden naar de huidplooien: navel, onder de borsten, buikplooi, liezen, bilspleet, en rond de anus. Deze vorm van eczeem veroorzaakt schilferige vlekken en een rode huid. Seborroïsch eczeem kan verdwijnen zonder behandeling, maar vaak zal de huisarts een crème of lotion voorschrijven.

Allergisch contacteczeem

Allergisch contacteczeem is een vorm van eczeem die wordt veroorzaakt door een allergische reactie op een stof, een allergeen genaamd, die in contact komt met de huid, in dit geval onder de oksel. Veel voorkomende producten waarvan bekend is dat ze allergisch contacteczeem kunnen veroorzaken, zijn onder meer planten, metalen, zeep, parfums en cosmetische producten. Het allergeen is onschadelijk voor mensen die er niet allergisch voor zijn.

Irriterend contacteczeem

Irriterend contacteczeem is een type eczeem dat ontstaat nadat je in aanraking bent geweest met een irriterende stof. Irriterende stoffen zijn alledaagse dingen als water, detergenten, oplosmiddelen, zuren, metaalbewerkingsvloeistoffen, stoffen in kleding, en wrijving. Vaak zijn er meerdere factoren aanwezig die de huid verwonden. Als duidelijk is welke stof je huid irriteert, kun je proberen die stof te vermijden.

Schimmel onder de oksel

Een schimmelinfectie van de huid kan zich op vrijwel elk deel van het lichaam openbaren, maar ze komen vaker voor in lichaamsplooien, zoals onder de oksels. Dit is een plek waar twee huidgebieden elkaar raken of tegen elkaar wrijven. Maar ook de liezen (liesschimmel) en de plek tussen je tenen (voetschimmel) zijn gewilde plekken voor schimmels, omdat het daar warm en broeierig kan zijn en dit zijn gunstige factoren voor schimmel om in te gedijen. Schimmel gedijt uitermate goed in warme, vochtige en zweterige omstandigheden.

Normaal gesproken fungeert je huid als een effectieve barrière tegen infecties, waaronder een schimmelinfectie. Door eventuele snijwonden of door schade van de huid door wrijving, kan de schimmel echter een infectie veroorzaken. Candida wordt pathogeen of in staat om ziekten te veroorzaken, wanneer de omstandigheden gunstig zijn om zich te vermenigvuldigen. Heet en vochtig weer, slechte hygiëne of nauwe, slecht ventilerende kleding kunnen deze omstandigheden veroorzaken. Schimmelinfecties komen bij de volgende groepen vaker voor:

Bepaalde medicaties kunnen ook de kans op een schimmelinfectie vergroten, bijvoorbeeld lokale corticosteroïden, anticonceptiepillen en antibiotica.

Acanthosis nigricans onder de oksel / Bron: Madhero88, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Acanthosis nigricans onder de oksel / Bron: Madhero88, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Acanthosis nigricans

Acanthosis nigricans duidt op donkere verkleuringen van de huid en een dikke, fluweelachtige uitslag. Deze uitslag komt vooral voor in de oksels, nek en het gebied van de anus, geslachtsdelen en lies. Het wordt meestal geassocieerd met obesitas of het polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS) bij vrouwen, hoewel acanthosis nigricans soms voorkomt bij mensen die ernstigere aandoeningen hebben of die bepaalde medicijnen gebruiken. Behandeling van de onderliggende medische aandoening lost gewoonlijk de huidafwijking op. Acanthosis nigricans kan zich voordoen op alle leeftijden, ook tijdens de kinderjaren. Het komt echter vaker voor bij volwassenen en bij mensen met een donkere huid. Het komt even vaak voor bij mannen en vrouwen.

Erythrasma

Erythrasma is een niet-besmettelijke oppervlakkige huidinfectie, waarbij er roodbruine, rozerode schilferende plekken op de huid verschijnen. De plekken zijn vooral gelokaliseerd in de liezen, oksels, bilspleet of onder de borsten.

Hidradenitis Suppurativa

Hidradenitis suppurativa is een huidziekte die wordt gekenmerkt door abcessen in oksel, lies, billen en onder de borsten. Het gaat hierbij om een chronische ontsteking van de haarzakjes. Het gaat om steeds terugkeren ontstekingen in vooral de liezen en oksels. Er zijn verschillende mogelijkheden om deze vervelende huidaandoening te behandelen, maar geen enkele behandeling kan het euvel snel en definitief oplossen

intertrigo of smetten

Intertrigo of smetten duidt op irritatie van lichaamsplooien. Het manifesteert zich vaak op die plaatsen waar huid tegen huid aanligt, zoals onder de oksel, die lies en onder de borsten. Het gaat hierbij om irritatie van de huid als gevolg van wrijving en zweten.

Oksel folliculitis

Folliculitis duidt op een ontsteking van de haarzakjes, meestal veroorzaakt door een bacteriële infectie. Het staat ook wel bekend als een haarwortelontsteking of gistpuistjes. De meeste gevallen van folliculitis zijn mild en verdwijnt in dat geval zonder specifieke behandeling.

Vergrote lymfeklieren onder de oksel

Een zwelling onder één van je oksel kan ook wijzen op een vergroting van de lymfeklieren in de oksel. De zwelling wordt vaak veroorzaakt door een infectie en soms door andere oorzaken en de precieze oorzaak kan worden vastgesteld tijdens een doktersonderzoek of bij beeldvormingsonderzoek.

Steenpuist op de borst / Bron: El Pantera, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Steenpuist op de borst / Bron: El Pantera, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Steenpuist onder de oksel

Een steenpuist is een etterende en pijnlijke ontsteking van een haarzakje of een talgklier en het presenteert zich als een rode zwelling met een puskop erop. Het wordt veroorzaakt door bepaalde bacteriën, vaak zijn stafylokokken de boosdoeners.

Steelwratjes onder de oksel

Steelwratjes of skin tags zijn onschadelijke, kleine huidflappen die vaak voorkomen in de nek of oksels. Skin tags komen vaker voor op oudere leeftijd.

Onderzoek en diagnose

De arts kan bij zijn of haar onderzoek van de uitslag of huidirritatie onder de oksel gebruikmaken van onder meer de volgende diagnostische instrumenten:
 • Lichamelijk onderzoek: door het observeren en palperen (voelen) van de oksel, kan de huisarts vergrote lymfeklieren onderzoeken of andere zwellingen.
 • Biopsie van een lymfeklier: een stukje lymfeklier wordt uit de oksel verwijderd en onder een microscoop onderzocht, bijvoorbeeld om kanker uit te sluiten.
  Huisarts raadplegen bij uitslag onder de oksel / Bron: Michaeljung/Shutterstock.comHuisarts raadplegen bij uitslag onder de oksel / Bron: Michaeljung/Shutterstock.com
 • Echografie: een techniek waarbij er gebruik wordt gemaakt van geluidsgolven en de onderhuidse de structuren in de oksel in beeld kunnen worden gebracht.
 • CT-scan: een CT-scan maakt afbeeldingen van doorsneden van je lichaam.
 • MRI-scan: een MRI-scan maakt gebruik van een krachtige magneet en een computer om gedetailleerde beelden te maken van de oksel en de aangrenzende lichaamsdelen.

Lees verder

© 2018 - 2023 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Heb ik verhoging of koorts?Heb ik verhoging of koorts?Het is vaak in de herfst en winter van het jaar. Veel mensen voelen zich ziek, zwak en misselijk en een sommige mensen k…
Zwelling of knobbel in de okselZwelling of knobbel in de okselDe oksels behoren niet bobbelig of onregelmatig aan te voelen. Soms is er een knobbel of zwelling voelbaar. Je kunt deze…
Bultje onder oksel: oorzaken bult of zwelling onder okselBultje onder oksel: oorzaken bult of zwelling onder okselEen bultje onder de oksel is een courante klacht. Een onderhuids bultje onder de oksel wijst meestal op een vergrote lym…
Knobbeltje in de oksel: vragen bij okselbultje of verdikkingKnobbeltje in de oksel: vragen bij okselbultje of verdikkingHet voelen van een knobbeltje in de oksel of onder de arm is vaak even schrikken. Bij het zien van een huidknobbeltje de…

Angio-oedeem: Soorten van zwelling van diepere huidlagenAngio-oedeem: Soorten van zwelling van diepere huidlagenAngio-oedeem is een aandoening waarbij een snelle zwelling ontstaat van een gebied onder de huid of het slijmvlies. De z…
Jeukende scheenbenen: Oorzaken van jeuk aan scheenbeenJeukende scheenbenen: Oorzaken van jeuk aan scheenbeenHet scheenbeen bevindt zich aan de voorkant van het been onder de knie. Diverse aandoeningen leiden tot jeuk aan het sch…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: StockSnap, Pixabay
 • Dove. How to stop shaving rash. https://www.dove.com/uk/stories/tips-and-how-to/sweating-tips/how-to-stop-shaving-rash.html (ingezien op 6-10-2018)
 • https://www.healthline.com/health/how-to-get-rid-of-an-armpit-rash#complications
 • https://www.buoyhealth.com/symptoms-a-z/skin-changes-on-armpit/
 • https://www.mediafamily.org/get-rid-of-armpit-rash/
 • https://www.rd.com/health/conditions/rash-symptoms/
 • https://www.aad.org/public/diseases/painful-skin-joints/hidradenitis-suppurativa
 • https://www.belmarrahealth.com/armpit-rash-causes-symptoms-and-home-remedies/
 • https://www.curejoy.com/content/causes-of-itchy-armpits/
 • Afbeelding bron 1: Offstocker/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: Loginovworkshop/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 3: Madhero88, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 4: El Pantera, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 5: Michaeljung/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 28-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 14
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.