Heb ik verhoging of koorts?

Heb ik verhoging of koorts? Het is vaak in de herfst en winter van het jaar. Veel mensen voelen zich ziek, zwak en misselijk en een sommige mensen krijgen koorts. Je kan erachter komen of je koorts hebt door je temperatuur op te meten. Maar vaak voel je al aan je lichaam dat je koorts hebt. Zo voelt je voorhoofd vaak erg warm aan, terwijl je het zelf juist koud hebt. Ook kan je je erg zwak en afwezig voelen. In principe is koorts in de meeste gevallen juist goed voor je zieke lichaam. Vanwege de verhoogde lichaamstemperatuur worden virussen en bacteriën namelijk aangevallen. Wanneer heb je eigenlijk verhoging en wanneer koorts?

Wanneer heb je koorts en wanneer verhoging?

Wanneer je koorts hebt, voel je dit meestal zelf al aan. Je gezicht voelt bijvoorbeeld erg warm aan. Bij hoge koorts zal je hoofd zelfs gloeiend aanvoelen. Terwijl je gezicht warm is, heb je het zelf meestal juist koud. Je voelt je zwak en rillerig. De enige manier om erachter te komen of je echt koorts hebt, is door je temperatuur op te meten.

Gemiddeld ligt je lichaamstemperatuur tussen de 36,5 en 37 graden. Dit kan per persoon verschillend zijn, het is een gemiddelde. Je lichaamstemperatuur is ook niet heel de dag hetzelfde. 's Ochtends zal hij lager liggen dan 's avonds. Wanneer je koorts hebt, dan zal je temperatuur stijgen.

Bij een temperatuur van 37,5 wordt gesproken van verhoging. Verhoging is een lichte vorm van koorts.
Vanaf 38 graden spreken we daadwerkelijk van koorts.

Temperatuur opmeten, verschillende thermometers

Er zijn verschillende thermometers verkrijgbaar. De meest gangbare is geschikt voor je anus, oksel of mond. Een vrije nieuwe versie is de oorthermometer. Je kan op verschillende plekken je temperatuur opmeten. Niet iedere plek is even betrouwbaar.

Via de anus met

Je anus is de meest betrouwbare plek om je koorts op te meten met een gewone thermometer. Deze plek geeft het meest nauwkeurig je lichaamstemperatuur weer.

Via de oksel

Niet iedereen vindt het fijn om zijn koorts op te meten via de anus. De thermometer onder de oksel stoppen is een andere optie. Deze plek is echter niet zo nauwkeurig. De thermometer moet goed tussen je oksel zitten. Ook moet je bij de uitkomst een halve graad erbij optellen.

Via de mond

Een andere mogelijkheid om je lichaamstemperatuur op te meten is door de thermometer in de mond te stoppen. Houd de thermometer onder de tong om achter de juiste temperatuur te komen. Je temperatuur opmeten op deze manier is minder nauwkeurig dan de anus, maar wel beter dan onder de oksel. Let er op dat je 0,3 graad bij de uitkomst optelt.

Via het oor

Met een speciale oorthermometer kan je nauwkeurig je temperatuur opmeten. De uitslag is zeer nauwkeurig en vaak zijn oor thermometers een stuk sneller dan een gewone thermometer. Deze thermometer hebben vanwege het gebruiksvriendelijke karakter bij veel mensen de voorkeur.

Is koorts ernstig?

In principe kan koorts geen kwaad. Het is een lichamelijke reactie om bacteriën en virussen tegen te gaan. Je kan je echter wel heel zwak en ziek voelen. Het beste middel tegen koorts is veel rust te nemen, ook is het belangrijk om genoeg te blijven drinken. Het kan helpen om een paracetamol te slikken. Uiteindelijk wordt de koorts minder en gaat hij vanzelf over. Wanneer de koorts echter aan blijft houden of hoger dan de 40 graden komt, dan is het raadzaam om een dokter in te schakelen. Waarschijnlijk zal hij je medicijnen geven om je lichaam een handje te helpen.
© 2014 - 2024 Ladycurious, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe je koorts meten?Hoe je koorts meten?Wanneer spreek je van koorts, wanneer van verhoging? Maakt het uit hoe of waar ik de koorts meet? En hoe zit dat met kin…
Wat te doen wanneer je koorts vatWat te doen wanneer je koorts vatKoorts is een medisch teken waarbij je lichaamstemperatuur een hoogte boven het normale bereikt van 36,5 tot 37,5 graden…
Temperatuur meten bij dierenEr zijn twee manieren om de temperatuur bij een dier te meten: via het oor of rectaal. Via het oor blijkt vele voordelen…
Koorts opmeten, hoe doe je dat?Koorts opmeten, hoe doe je dat?Koorts is een signaal dat je lichaam ontregeld is, bijvoorbeeld door een infectie met virussen of bacteriën. Ook parasie…

Brok in de keel gevoel: oorzaken, symptomen en behandelingBrok in de keel gevoel: oorzaken, symptomen en behandelingEen brok in de keel gevoel of brokgevoel in de keel (globus gevoel of globussensatie) komt vaak voor. Een brok in de kee…
Voorkomen van gele tanden: Het bleken en laserenVoorkomen van gele tanden: Het bleken en laserenEr bestaat niks mooiers dan een grote brede lach met een stralende rij witte tanden. Iedereen wordt in principe geboren…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Bykst, Pixabay
  • http://eerstehulpbijmoederschap.nl/koorts/
  • http://www.ouders.nl/artikelen/alles-over-de-oorthermometer
  • http://www.e-gezondheid.be/koorts-zelden-ernstig-vaak-verontrustend/2/actueel/873#paragraphe3
Reacties

Schroyens Jo, 18-11-2017
Ik lag verleden week op de operatietafel, klaar om in slaap gedaan te worden. Ik had enkele dagen voordien 38,5° temperatuur gehad met heel veel keelpijn en hoofdpijn - zware verkoudheid dus. Maar sinds de dag voor de ingreep was mijn temperatuur rond de 37,6° gedaald. De anaesthesist wilde geen risico nemen (risico op heropflaakering van het virus omdat ik toch enkele uren of wat langer in slaap moest gehouden worden en beademd zodat mijn weerstand fel zou dalen). De chirurg plande een nieuwe datum voor een ingreep (ablatie) nu maandag. Maar ik heb toch een nieuwe, zij het lichte, verhoging schommelend tussen 37,9° en 36,8° ( s'morgens bij ontwaken). De chirurg zelf zegt dat hij geen probleem ziet om de opereren zolang mijn temperatuur niet boven 38° gaat. Mijn huisdokter is van dezelfde mening als de anaesthesist die mij niet wilde in slaap doen.
Ik ben heel erg bezorgd en lijd onder de stress erdoor.
Veel dank voor uw info en advies Reactie infoteur, 02-03-2018
Ik hoop dat mijn artikel u een beetje heeft kunnen helpen. Veel sterkte komende tijd.

Atty, 23-03-2017
Steeds krijg ik een andere temperatuur. Ik weet niet hoe ik met een oorthermometer om moet gaan. Reactie infoteur, 15-05-2017
Dat is erg vervelend Atty! Als je de thermometer recht in het oor plaatst zou u de juiste temperatuur moeten krijgen. Probeer dit desnoods een drietal keer. U krijgt dan een goed idee wat de gemiddeld temperatuur is. Mocht dat niet lukken dan is een gewone thermometer altijd nog een alternatief. Deze kosten ook niet veel en zijn op verschillende plekken online te koop. Succes!

Ladycurious (79 artikelen)
Laatste update: 23-05-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.