Wat te doen wanneer je koorts vat
Koorts is een medisch teken waarbij je lichaamstemperatuur een hoogte boven het normale bereikt van 36,5 tot 37,5 graden. Bij koorts kan je lichaam zowel koud als heel warm gaan aanvoelen, het belangrijkste dan in deze omstandigheden is je vooral niet in te spannen en te rusten. Wanneer deze koorts langere tijd blijft duren is het raadzaam zich tot een arts te bevinden.
Wat is koorts
Als je koorts hebt is je lichaamstemperatuur aanhoudend hoger dan normaal (37 graden). Koorts is een reactie van het lichaam op een infectie en het is dus het gevolg van een virusziekte zoals griep of een keel, luchtweg of blaasontsteking. Koorts kan ook veroorzaakt worden door andere aandoeningen, hitteberoerte, zonnebrand of reacties op geneesmiddelen. In het begin heb je het warm, als de temperatuur blijft stijgen kan je het koud en rillingen krijgen. Als de temperatuur weer daalt krijg je het warm en je lichaam wordt gloeiend. Bij aanhoudende koortst dreigt gevaar voor uitdroging.
Wat te doen met koorts
Neem de volgende maatregelen in combinatie met eventuele medische behandelingen:
- Neem rust, je hoeft niet in bed te blijven, maar span je niet te veel in. Ga niet naar je werk.
- Neem een pijnstiller.
- Drink minstens 8 glazen water of verdund vruchtensap om uitdroging te voorkomen. Probeer elk uur een glas water te drinken. Drink geen cafeïnehoudende dranken. Neem soep of bouillon als je geen eetlust hebt.
- Zorg dat je niet te warm maar ook niet te koud krijgt. Draag lichte, losse kleding. Gebruik bij warm weer een ventilator.
- Neem je temperatuur op met een digitale thermometer.
- Bij koortsrillingen een dun deken omslaan.
- Spons je gezicht af met lauw water als je het warm hebt en transpireert.
Ga naar de dokter:
- Je temperatuur blijft stijgen ondanks pogingen om de koorts te verlagen.
- De koorts niet binnen twee dagen is gezakt en/of als je klachten hebt.
Waarschuwing: Ga direct naar de dokter bij een temperatuur hoger dan 39,4 graden, bij sufheid of bij bemoeilijkte ademhaling.
Temperatuur opnemen
Neem de temperatuur op met een digitale thermometer in mond of oksel of met een oorthermometer in het oor. Voorhoofdthermometers zijn niet betrouwbaar. Gebruik de digitale thermometer in mond of oksel tot je de pieptoon hoort en dan de temperatuur kan aflezen.
Waar kan koorts op wijzen
- Koorts, hoesten en neusverkoudheid: Verkoudheid, beginnende bronchitis, beginnende longontsteking, beginnende mazelen
- Koorts, keel en oorpijn: Ontsteking van het strottenhoofd, ontstoken amandelen, oorontsteking, roodvonk
- Koorts met overgeven: Blindedarmontsteking, onsteking van het maagdarmslijmvlies, hersenvliesontsteking, nierontsteking, griep
- Koorts met buikpijn: Longontsteking, roodvonk
- Koorts met rode uitslag: Mazelen, rodehond, roodvonk, allergische reactie van medicijnen, voedselallergie, netelroos, zonnebrand
- Koorts met huidblaasjes: Waterpokken
- Koorts met gelige huidskleur: Hepatitis
- Koorts met hoofdpijn: Griep, voorhoofdsholteontsteking, hersenvliesontsteking