Transpiratiegeur: hoe kun je dit het beste behandelen?

Transpiratiegeur: hoe kun je dit het beste behandelen? Veel mensen schamen zich voor natte plekken onder de oksels en de transpiratiegeur die daar vaak bij ontstaat. De een heeft er sneller last van dan de ander. Er zijn mensen die zich twee keer per dag moeten omkleden omdat ze overmatig zweten. Zweten heeft meestal te maken met verschillende factoren, zoals: het soort kleding dat je draagt, voeding, stress of een slechte hygiëne. Zweet zelf ruikt meestal niet, het komt door de bacteriën op de huid die zweet omzet in andere stoffen. Vaak is er heel wat aan de zweetgeur te doen om het te voorkomen of te beperken.

Geurvorming zweet

Iemand die veel transpireert kan zich er behoorlijk voor schamen. Meestal gaat zweten gepaard met een transpiratiegeur. Voor de omgeving en voor de persoon zelf is dat niet prettig. Zweet is van zichzelf meestal reukloos, maar door de bacteriën op de huid wordt dit vocht omgezet in andere stoffen met een zweetgeur. De geur die we ruiken bij een transpiratiegeur is dan ook oud zweet. Tijdens de puberteit ontstaan er apocriene zweetklieren (zweetklieren onder invloed van hormonen), dit zweet is niet volledig reukloos. De geur uit de eccriene zweetklieren (over het hele lichaam verspreid) is geurloos.

Voeding

Ook voeding heeft invloed op transpiratiegeur. Bij mensen die veel knoflook eten, komt deze geur uit de poriën. Dit geldt ook voor uien, alcohol en sterke kruiden zoals kerrie. Als je veel cafeïne drinkt zoals koffie of cola, brengt dit de zweetproductie juist op gang omdat het hart sneller klopt en het lichaam meer moeite moet doen om af te koelen. Hierdoor wordt er zweet geproduceerd, vooral onder de oksels. Daarom kun je dit beter beperken of vermijden. Door veel water te drinken, produceer je zweet dat minder sterk ruikt.

Ammonia

Sommige mensen hebben last van zweet dat naar ammonia ruikt na het sporten. Dit kan te maken hebben dat er te zwaar getraind is. Het lichaam heeft dan geen koolhydraten meer als reserve en verbrandt eiwitten om aan de energiebehoefte te voorzien. Dit geeft een ammoniakgeur als bijproduct. Probeer beter te eten voordat je gaat sporten of train iets minder intensief.

Tips tegen zweetluchtjes

Grote natte plekken onder je oksels is erg vervelend, vooral als je last hebt van overmatig transpireren. Er zijn een aantal dingen die je kunt proberen om het zweten zoveel mogelijk te beperken of helemaal tegen te gaan. Hier volgen wat adviezen:

Wassen

Een zweetgeur uit de oksels is te voorkomen door ze twee keer per dag te wassen. Dat geldt ook voor zweetvoeten. Ga twee keer per dag onder de douche en gebruik bij voorkeur een PH-neutrale zeep. Zo verwijder je de bacteriën die zweet omzetten naar vieze luchtjes.

Kleding

Draag je kleding één dag en was het dan uit. Als je eenmaal een zweetgeur in de kleding hebt zitten, krijg je het er bijna niet meer uit. Het helpt niet als je met deodorant en parfum de zweetlucht in de kleding probeert te maskeren. Probeer synthetische kleding te vermijden en gebruik zo min mogelijk wasverzachter. Wasverzachter zorgt ervoor dat kleding meer vocht kan opnemen. Wissel ook dagelijks van schoenen zodat de schoenen goed kunnen luchten.

Scheren

Scheer je okselhaar weg, ook als je een man bent. Haar is een broeinest voor bacteriën, waardoor er sneller een zweetgeur ontstaat. Het scheren van de oksels houdt het zweten niet tegen, maar het zorgt er wel voor dat het langer duurt dat het zweet begint te ruiken.

Deodorant

Zorg dat je deodorant alleen op een schone huid aanbrengt. Gebruik een anti-transpirant en geen deodorant alleen tegen okselzweet. Een anti-transpirant bevat stoffen die ervoor zorgen dat zweetklieren minder actief zijn. Een deodorant zonder anti-transpirant bevat alleen een geur om de zweetgeur onder de oksels te voorkomen en heeft verder geen invloed op de zweetklieren.

Sporten

Het klinkt misschien vreemd, maar sporten kan goed zijn om zweten te voorkomen. Door je conditie op te bouwen zal je standaard hartslag lager worden, waardoor je in rusttoestand minder erg zweet.

Stress

Als je veel last hebt van stress, kun je last hebben van overmatig zweten. Er worden stresshormonen aangemaakt en je hart moet sneller kloppen. Mocht je last hebben van stress, probeer hier dan aan te werken.

Hyperhidrosis

Hyperhidrosis is een aandoening waarbij je bijna altijd last hebt van overmatig zweten, ook als je jezelf niet inspant. Mensen die hieraan lijden moeten zich meerdere malen per dag omkleden omdat er grote zweetplekken onder de oksels ontstaan. Een huisarts kan je eventueel doorverwijzen naar een specialist. Vaak wordt er gekozen voor botoxinjecties, waardoor het overmatige zweten stopt. Dit is echter een tijdelijke oplossing en de behandeling zal na een tijdje moeten worden herhaald.

Lees verder

© 2014 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Transpireren en zweetgeur: oorzaken en oplossingenTranspireren en zweetgeur: oorzaken en oplossingenTranspireren is een heel gewone reactie van het lichaam bij warmte. De ene mens zweet meer dan de ander. Zweten kan zorg…
Tips tegen zwetenZweten of transpireren is een natuurlijk proces dat als doel heeft om ons lichaam af te koelen. Er zijn verschillende oo…
Lichaamsverzorging tegen zweten met deodorant of bodysprayLichaamsverzorging tegen zweten met deodorant of bodysprayTranspiratiegeur van je oksels, of een zweetlucht in het algemeen, bestrijd je het makkelijkst met goede lichaamsverzorg…
Ga zweet te lijfGa zweet te lijfIedereen heeft wel eens last van klotsende oksels, klamme handen en onfrisse voeten. Vooral als het zomers warm is, heb…

Hypoglykemie: duizelig, moe, trillen, zweten en hoofdpijnHypoglykemie: duizelig, moe, trillen, zweten en hoofdpijnHypoglykemie kan zich uiten door de symptomen duizelig, moe, trillen, zweten en hoofdpijn. Hypoglykemie, vaak kortweg 'h…
Nare geurtjes tijdens menstruatieNare geurtjes tijdens menstruatieTijdens uw menstruatie kunt u te maken hebben met een onaangename en vieze geur uit uw vagina. Het menstruatiebloed in c…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tiburi, Pixabay (bewerkt)
  • www.salusi.nl
  • www.gezondheidsnet.nl
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 20-11-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.