Transpiratiegeur: hoe kun je dit het beste behandelen?
Veel mensen schamen zich voor natte plekken onder de oksels en de transpiratiegeur die daar vaak bij ontstaat. De een heeft er sneller last van dan de ander. Er zijn mensen die zich twee keer per dag moeten omkleden omdat ze overmatig zweten. Zweten heeft meestal te maken met verschillende factoren, zoals: het soort kleding dat je draagt, voeding, stress of een slechte hygiëne. Zweet zelf ruikt meestal niet, het komt door de bacteriën op de huid die zweet omzet in andere stoffen. Vaak is er heel wat aan de zweetgeur te doen om het te voorkomen of te beperken.
Geurvorming zweet
Iemand die veel transpireert kan zich er behoorlijk voor schamen. Meestal gaat zweten gepaard met een transpiratiegeur. Voor de omgeving en voor de persoon zelf is dat niet prettig. Zweet is van zichzelf meestal reukloos, maar door de bacteriën op de huid wordt dit vocht omgezet in andere stoffen met een zweetgeur. De geur die we ruiken bij een transpiratiegeur is dan ook oud zweet. Tijdens de puberteit ontstaan er apocriene zweetklieren (zweetklieren onder invloed van hormonen), dit zweet is niet volledig reukloos. De geur uit de eccriene zweetklieren (over het hele lichaam verspreid) is geurloos.
Voeding
Ook voeding heeft invloed op transpiratiegeur. Bij mensen die veel knoflook eten, komt deze geur uit de poriën. Dit geldt ook voor uien, alcohol en sterke kruiden zoals kerrie. Als je veel cafeïne drinkt zoals koffie of cola, brengt dit de zweetproductie juist op gang omdat het hart sneller klopt en het lichaam meer moeite moet doen om af te koelen. Hierdoor wordt er zweet geproduceerd, vooral onder de oksels. Daarom kun je dit beter beperken of vermijden. Door veel water te drinken, produceer je zweet dat minder sterk ruikt.
Ammonia
Sommige mensen hebben last van zweet dat naar ammonia ruikt na het sporten. Dit kan te maken hebben dat er te zwaar getraind is. Het lichaam heeft dan geen koolhydraten meer als reserve en verbrandt eiwitten om aan de energiebehoefte te voorzien. Dit geeft een ammoniakgeur als bijproduct. Probeer beter te eten voordat je gaat sporten of train iets minder intensief.
Tips tegen zweetluchtjes
Grote natte plekken onder je oksels is erg vervelend, vooral als je last hebt van overmatig transpireren. Er zijn een aantal dingen die je kunt proberen om het zweten zoveel mogelijk te beperken of helemaal tegen te gaan. Hier volgen wat adviezen:
Wassen
Een zweetgeur uit de oksels is te voorkomen door ze twee keer per dag te wassen. Dat geldt ook voor zweetvoeten. Ga twee keer per dag onder de douche en gebruik bij voorkeur een PH-neutrale zeep. Zo verwijder je de bacteriën die zweet omzetten naar vieze luchtjes.
Kleding
Draag je kleding één dag en was het dan uit. Als je eenmaal een zweetgeur in de kleding hebt zitten, krijg je het er bijna niet meer uit. Het helpt niet als je met deodorant en parfum de zweetlucht in de kleding probeert te maskeren. Probeer synthetische kleding te vermijden en gebruik zo min mogelijk wasverzachter. Wasverzachter zorgt ervoor dat kleding meer vocht kan opnemen. Wissel ook dagelijks van schoenen zodat de schoenen goed kunnen luchten.
Scheren
Scheer je okselhaar weg, ook als je een man bent. Haar is een broeinest voor bacteriën, waardoor er sneller een zweetgeur ontstaat. Het scheren van de oksels houdt het zweten niet tegen, maar het zorgt er wel voor dat het langer duurt dat het zweet begint te ruiken.
Deodorant
Zorg dat je deodorant alleen op een schone huid aanbrengt. Gebruik een anti-transpirant en geen deodorant alleen tegen okselzweet. Een anti-transpirant bevat stoffen die ervoor zorgen dat zweetklieren minder actief zijn. Een deodorant zonder anti-transpirant bevat alleen een geur om de zweetgeur onder de oksels te voorkomen en heeft verder geen invloed op de zweetklieren.
Sporten
Het klinkt misschien vreemd, maar sporten kan goed zijn om zweten te voorkomen. Door je conditie op te bouwen zal je standaard hartslag lager worden, waardoor je in rusttoestand minder erg zweet.
Stress
Als je veel last hebt van stress, kun je last hebben van overmatig zweten. Er worden stresshormonen aangemaakt en je hart moet sneller kloppen. Mocht je last hebben van stress, probeer hier dan aan te werken.
Hyperhidrosis
Hyperhidrosis is een aandoening waarbij je bijna altijd last hebt van overmatig zweten, ook als je jezelf niet inspant. Mensen die hieraan lijden moeten zich meerdere malen per dag omkleden omdat er grote zweetplekken onder de oksels ontstaan. Een huisarts kan je eventueel doorverwijzen naar een specialist. Vaak wordt er gekozen voor botoxinjecties, waardoor het overmatige zweten stopt. Dit is echter een tijdelijke oplossing en de behandeling zal na een tijdje moeten worden herhaald.
Lees verder