Lichaamsverzorging tegen zweten met deodorant of bodyspray

Lichaamsverzorging tegen zweten met deodorant of bodyspray Transpiratiegeur van je oksels, of een zweetlucht in het algemeen, bestrijd je het makkelijkst met goede lichaamsverzorging in combinatie met deodorant en een body spray. De ene persoon heeft meer last van een sterke transpiratiegeur dan de ander. Als je last hebt van transpireren en een sterke transpiratiegeur, dan is douchen vaak niet voldoende om te voorkomen dat de geur te snel weer terugkomt. Wat kun je doen als je lekker wilt ruiken en welke deodorants en body spray is geschikt tegen een sterke zweetlucht? De geur in zweet heeft met groei van bacteriën op je huid te maken. Op warme plekken zoals onder je oksels, groeien deze bacteriën snel. De een heeft meer last van (overmatig) zweten dan de ander. Ook kan de ene persoon sneller last hebben van een sterke transpiratiegeur. Welke deodorants en body sprays helpen erg goed tegen sterke transpiratiegeur? Er bestaan veel deodorants. Van heel goedkope deo's tot deodorant die behoorlijk aan de prijs is. Verschil in kwaliteit is er zeker. Er zijn ook Antiperspirant, deze zijn speciaal tegen overmatig zweten ontwikkeld. Urtekram deo op basis van Liquid Deo Crysta zou volgens sommigen ook een aanrader zijn. Urtekram sluit de poriën niet af, waardoor je lichaam wel warmte kwijt kan maar de bacteriegroei toch afgeremd wordt.

Welke deodorant helpt tegen een sterke zweetgeur?
Gewone deodorant is lang niet altijd sterk genoeg als je last hebt van een sterke zweetgeur. Als je geen last hebt van een erge zweetgeur dan is een gewone deodorant wel voldoende bij gewone dagelijkse hygiëne. Als je een sterke zweetgeur hebt dan zijn gewone deodorants vaak niet voldoende. Je kunt dan een speciale deo gebruiken tegen transpiratiegeur, zoals Urtekram. Ook kun je Aluminiumchloride gebruiken tegen overmatig zweten. Dit middel wordt aangeraden door veel huisartsen onder de naam Odaban.

Waarom zweet de een meer dan de ander?

Hoeveel je zweet is afhankelijk van verschillende factoren. Mannen transpireren over het algemeen meer dan vrouwen. Hormonen zijn van invloed, maar ook de leeftijd. Een kind zal niet snel een zweetgeur verspreiden maar tieners hebben juist vaker last van een sterke zweetgeur dan ouderen. Ook kan je gewoon aanleg hebben om meer te zweten dan een ander.

Lichaamsverzorging tegen zweten

Als je last hebt van overmatig zweten en een sterke zweetgeur, neem je natuurlijk dagelijks een douche en je gebruikt een deodorant, misschien ook nog (afhankelijk van je geslacht of smaak) een lekker luchtje voor mannen of een lekker parfum voor vrouwen. Als je van nature een sterke zweetgeur hebt, kan het voorkomen dat geurtjes onvoldoende helpen. Plaatsen waar je sterk naar zweet ruikt zoals onder de oksels, kun je dan dagelijks een paar maal extra wassen met gewoon lauw water. Gebruik voor elke wasbeurt een schoon washand. Daarna je oksels goed drogen en opnieuw een goede deodorant gebruiken. Sommige mensen hebben baat bij Nestosylzalf onder de oksels. Nestosyl werkt bacterieremmend en is te verkrijgen bij een drogist. Ook andere plaatsen waar je zweet kun je dagelijks extra wassen en de huid droog deppen en insmeren met een beetje Nestosyl. Bodyspray en parfum kunnen lastige geurtjes maskeren. Helpt deze extra dagelijkse verzorging niet voldoende, ga dan eens met je huisarts praten. Misschien is er sprake van hyperhidrosis.

Axillaire hyperhidrosis, wat is dat?

Bij axillaire hyperhidrosis is er sprake van overmatig zweten. Je zweet dan veel sneller dan gemiddeld en je kunt ook last hebben van continu natte oksels, natte zweethanden en/of zweetvoeten en zelfs zweten over je hele lichaam. Dit veroorzaakt veel ongemak. Je kleding krijgt natte plekken, als je iemand een hand moet geven is je handpalm kletsnat, je kunt last hebben van een sterke zweetgeur en misschien krijg je ook last van zweetvoeten. Zweten is feitelijk een natuurlijk verschijnsel en bedoeld om je lichaam af te koelen. Het vocht in (o.a. je oksels) verdampt en koelt tegelijkertijd je lichaam af. Bacteriën die op je huid leven veroorzaken de zweetgeur. De een heeft hier meer last van dan de ander. Als je heel snel zweet kun je douchen zo vaak je wilt maar je zal snel weer gaan zweten. Dit kan een ware kwelling voor je zijn. Axillaire hyperhidrosis kan behandeld worden met (bijvoorbeeld) botox injecties.

Botox injecties tegen Axillaire hyperhidrosis
Als je last van ernstig zweten hebt en er is sprake van axillaire hyperhidrosis, dan kunnen botox injecties of een operatieve ingreep het probleem verhelpen. Botox injecties helpen ruim een half jaar tot wel 10 maanden. Daarna kun je opnieuw botox injecties krijgen. Soms wordt een operatieve ingreep aangeraden om ernstig zweten onder de oksels te verminderen. Dit wordt ook wel hidrosuctie genoemd.

Hidrosuctie operatie
Een operatieve ingreep genaamd hidrosuctie vindt plaats onder plaatselijke verdoving en niet onder narcose. De zweetklieren in de oksels worden dan weggehaald.

Middelen tegen zweetlucht

Producten tegen zweten met Aluminiumchloride (Odaban) remt het zweten zelf enorm af. Zweten en een sterke zweetlucht (in het algemeen) kun je (letterlijk) te lijf gaan met:
 • Deodorant
 • Bodyspray
 • Anti-Perspirant

Ook kan je pads gebruiken om zweet op te vangen, deze plak je onder je oksels en de pads vangen vervolgens het zweet op. Okselpads zijn handig om te voorkomen dat je natte (en op den duur gele) zweetplekken in je kleding krijgt. Ook kunnen deze gebruikt worden in combinatie met deodorant, bodyspray of Urtekram.

Wat is Antiperspirant?

Antiperspirant is een 5 daagse anti-transpiratie kuur in een spray. Deze Anti-Transpirant Behandelspray sluit de poriën niet af maar bestrijdt bacteriën die verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van transpiratiegeur. Antiperspirant is ontwikkelt om de oksels vier a vijf dagen droog te houden en zonder vieze geur. Dit is een product van Therme en het wordt als volledige kuur verkocht.

Wat helpt tegen een sterke zweetgeur?

Er worden veel deodorants en body spray tegen zweetlucht aangeboden. Ze werken niet allemaal even goed. Een deodorant met een sterke geur, maskeert vieze geurtjes. Toch kan dat onvoldoende zijn. Heb je veel last van zweten en zweetgeur, dan wordt Odaban vaak gebruikt. Dit middel bevat Aluminiumchloride en helpt zeer goed tegen transpireren. Odaban wordt volgens dokterdokter.nl al tientallen jaren aangeraden door huisartsen, huidartsen en apothekers. Het voorkomt zweten. Je gebruikt van de spray slechts een klein beetje per avond, in droge oksels. Omdat je vervolgens niet meer of minder onder je oksels zweet ontstaat er geen (of minder) zweetgeur. Dit middel is alleen geschikt voor mensen die last van een sterke zweetgeur hebben, maar niet voor mensen die overmatig zweten door de aandoening hyperhidrosis. Er bestaat ook Odaban tegen zweetvoeten.

Goede deodorants voor vrouwen

Heb je gewoon last van transpiratiegeur en wil je een goede deodorant met een geurtje maar zie je door de bomen het bos niet meer? Dan kun je kiezen voor een frisse deodorant. Rollers zonder alcohol worden op het Viva forum geprezen. Goede deodorants zijn volgens het forum o.a.:
 • Deoleen roller
 • Sanex roller of Sanex nature met aluin
 • DO2
 • Rexona-stick die La Vie en Rose
 • Rituals
 • Rexona
 • Odaban. Speciaal ontwikkelt tegen zweten, waarmee ook hardnekkige geur voorkomen wordt

Goede deodorants voor mannen
 • Therme Skincare Anti-transpirant Spray Thalasso
 • Lacoste deostick (sterke geur)
 • Deoleen
 • Axe Twist
 • Therme Thalasso
 • Sweat off en Sweat Stop

Of Odaban tegen transpireren, dit middel voorkomt een vieze zweetgeur maar heeft zelf geen geparfumeerde geur. Je kunt dus gewoon een lekkere aftershave en/of geur blijven gebruiken om lekker te ruiken. Er komt dan geen zweetgeur meer doorheen.

Body Spray

Ook de body spray zorgt ervoor dat je lekker ruikt. Het is een spray die een gel of olie bevat die heerlijk ruikt. Je gebruikt de spray voor je lichaam, meestal om lekker te ruiken. Victoria's Secret heeft een aantal zeer populaire body sprays op de markt gebracht, met frisse vrouwelijke geuren. Een body spray is tegelijkertijd ook een verzorgend product, waardoor je huid zacht wordt en gaat stralen.
© 2015 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Transpiratiegeur: hoe kun je dit het beste behandelen?Transpiratiegeur: hoe kun je dit het beste behandelen?Veel mensen schamen zich voor natte plekken onder de oksels en de transpiratiegeur die daar vaak bij ontstaat. De een he…
Ga zweet te lijfGa zweet te lijfIedereen heeft wel eens last van klotsende oksels, klamme handen en onfrisse voeten. Vooral als het zomers warm is, heb…
Transpireren en zweetgeur: oorzaken en oplossingenTranspireren en zweetgeur: oorzaken en oplossingenTranspireren is een heel gewone reactie van het lichaam bij warmte. De ene mens zweet meer dan de ander. Zweten kan zorg…
Waarom zweten we?Waarom zweten we?Het lichaam van een volwassene bevat zon 3 miljoen zweetklieren die actief lijken te worden, net wanneer het even niet…

Obstipatie verhelpen: voeding, klysma en huismiddelenObstipatie verhelpen: voeding, klysma en huismiddelenHoe kun je het beste obstipatie verhelpen? Iedereen heeft wel eens last (gehad) van obstipatie of verstopping. Obstipati…
Liefdesverdriet? Probeer hypnose!Liefdesverdriet. Bijna iedereen krijgt er in zijn of haar leven wel mee te maken. Je hebt niet alleen moeite met concent…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: OpenClipartVectors, Pixabay
 • http://www.goeievraag.nl/persoon-gezondheid/mode-accessoires/vraag/186020/deo-gebruiken-zweten
 • http://www.farmaline.nl/drogisterij/bestellen/odaban-spray-promo/?utm_medium=gmc&gclid=CjwKEAjwrpGuBRCkqeXpn-rt5hsSJAC9rxrP2zLQKBpOyrmV7aMnjqQ-J2ZAW_DpU5ra5hEgmL_wYxoCkofw_wcB
 • http://www.dokterdokter.nl/medicijn/aluminiumchloride-oplossing-fna-zelfzorg/
 • http://forum.viva.nl/forum/mode-beauty/wat-is-nu-echt-goede-deodorant/list_messages/59428
 • http://www.overmatigzweten.nl/viewtopic.php?t=1451
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 22-03-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.