Tips tegen zweten

Zweten of transpireren is een natuurlijk proces dat als doel heeft om ons lichaam af te koelen. Er zijn verschillende oorzaken voor zweten: een hoge temperatuur, intensieve lichaamsbeweging, stress en angst. De stinkende geur ontstaat omdat het zweet in aanraking komt met bacteriën. Wat kun je doen tegen transpireren, en vooral tegen die vervelende geur?

Zeep

Was je lichaam met PH neutrale zeep.

Deodorant

Gebruik een antitransparante deodorant, in plaats van een gewone deodorant. Het verschil is dat deze ervoor zorgt dat de zweetklieren minder werken. De transpiratie zelf wordt dus tegengegaan.

Oksels scheren

Scheer de oksels, want de haartjes onder de oksels houden vocht en bacteriën vast. Bovendien wil je er niet uitzien als een aap.

Sporten

Als je snel buiten adem bent na een lichamelijk inspanning, kan dit duiden op een slechte conditie. Hierdoor zweet je ook sneller. Door je conditie te verbeteren, zul je ook minder snel zweten.

Kleding

Wissel regelmatig je kleding. Als je veel zweet, is het aan te raden om elke dag schone kleding aan te trekken. Draag zoveel mogelijk katoenen of linnen kleding, vermijd synthetische stoffen. Zwarte kleding camoufleert zweetplekken, maar in de zomer trekt het juist warmte aan, waardoor je nog meer gaat zweten.

Draag losse kleding, dit zorgt ook voor minder zweten.

Overgewicht

Mensen met overgewicht zweten meer: nog een reden om die overtollige kilo’s kwijt te raken.

Voeding

Voeding heeft ook invloed op de hoeveelheid zweet die ons lichaam afscheidt. Voedsel dat de zweetklieren prikkelt, is gekruid eten, pikante pepers en producten waar cafeïne inzit, zoals koffie en cola. Ook sigaretten en alcohol bevorderen de werking van de zweetklieren.

Tips tegen zweetvoeten

Het kan ook zijn dat je vooral last hebt van zweetvoeten. Wissel dan dagelijks van sokken en draag regelmatige andere schoenen. Laat de schoenen luchten, want ook hier trekt de zweetlucht in. Was dagelijks je voeten met water en droog zorgvuldig af. Leren schoenen luchten meer dan schoenen die gemaakt zijn van synthetisch materiaal. Verder is het aan te raden om katoenen sokken te dragen.
© 2010 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zweten verminderen, klaar voor de zomer!Zweten verminderen, klaar voor de zomer!Het warme weer komt er weer aan, tijd om jezelf zomer klaar te maken. Heerlijk, op het strand met een lekker drankje erb…
Zweten in je slaap: wat te doen bij nachtelijk transpireren?Zweten in je slaap: wat te doen bij nachtelijk transpireren?Nachtelijk transpireren of zweten tijdens je slaap kan verschillende oorzaken hebben. Als je af wilt van nachtelijk zwet…
Beter leren leven met zwetenBeter leren leven met zwetenVeel mensen hebben last van veel zweet bij sporten of bewegen in het algemeen. Sommige mensen hebben er zo veel last van…

Dikke kont en volle billen zijn gezondDikke kont en volle billen zijn gezondVoor veel vrouwen zijn de billen altijd een zeer gevoelig onderwerp. De meeste vrouwen zijn dan ook helemaal niet tevred…
Vakantie-obstipatie: in de vakantie niet naar de wc kunnenVeel mensen hebben er last van als ze op vakantie gaan: het niet naar de wc kunnen. Wie dagenlang niet kan poepen kan da…
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 06-07-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.