Beter leren leven met zweten

Beter leren leven met zweten Veel mensen hebben last van veel zweet bij sporten of bewegen in het algemeen. Sommige mensen hebben er zo veel last van dat ze zich schamen en zich erdoor laten beperken. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om er minder problemen van te ondervinden.

Zweten

Veel mensen vinden zweten vervelend, schamen zich ervoor en hebben er last van. Zweten is iets wat bij het menselijk lichaam hoort, het is ons afkoelingssysteem en het zou pas erg zijn als je niet zou zweten. Hoewel iedereen dit weet, wordt er toch nog negatief tegen aangekeken. Daarom een paar tips om zweten minder als een probleem te zien.

Tips

Hieronder een overzicht van een aantal simpele tips om zweten te verminderen en minder te zien als een probleem.

Water

Tijdens het zweten verlies je water en veel mensen denken daarom dat als ze weinig drinken ze ook minder water kunnen verliezen. Dit is juist het tegenovergestelde. Zweten helpt ons afkoelen, maar water doet dat ook. Water voorkomt juist deels oververhitting, als je dus niet meer drinkt, zul je juist nog meer zweten dan normaal. Zorg dus altijd dat je genoeg drinkt voor, tijdens en na een work out.

Geur

Vervelende natte plekken is niet het enige wat zweet met zich meebrengt. Er komt vaak ook een zweetgeur bij kijken, iets waar mensen meestal veel meer last van hebben dan van zweetplekken. Zorg voor een goede deodorant of een lekker geurtje en draag ook altijd een extra artikel bij je. Een geur kun je namelijk niet verbergen en dit kan andere mensen echt lastig vallen. Daarbij zijn er ook deodoranten die hevige zweetlozing verminderen, dit is bij elke deodorant anders natuurlijk.

Medische oorzaak

Zweten is een natuurlijke manier van het lichaam om warmte kwijt te raken en we doen het allemaal, maar er zijn zaken die zweten kunnen verergeren of verminderen. Dit kan onder andere komen door hormoonverandering, medicijnen, pittig eten of stress. In hele extreme gevallen kun je het beste langs de dokter gaan, aangezien het ook door kanker, koorts of een infectie kan komen.

Kleding

Zorg dat je de juiste soort kleren aandoet. Het is belangrijk bij sporten te zorgen dat je kleding uit kunt trekken als je het echt te warm krijgt. Doe altijd zo min mogelijk kleding aan, hoe minder kleren, hoe minder warm. Een ander belangrijk aspect bij kleding is de stof, sommige stoffen zijn speciaal ontwikkeld voor sporten, probeer deze te gebruiken.

Gladheid

Een mens zweet over zijn hele lichaam, dat betekend dus ook via je handen en voeten. Hou dit in de gaten bij wat je ook aan het doen bent. Als je tijdens het autorijden vaak zweethanden krijgt, doe dan misschien een bontlaagje over het stuur, of leg handoekjes in de auto. Ook verkopen ze speciale handschoentjes en sokken, om te voorkomen dat je de grip verliest op datgene wat je aan het doen bent.

Overige

Er zijn natuurlijk een aantal dingen die voor zich spreken, zoals dat je altijd probeert te kijken of de ruimte waarin je sport goed genoeg verkoeld is. Ook is het belangrijk te onthouden dat je niet de enige bent die zweet en dat zweten in zijn geheel gewoon noodzakelijk is om oververhitting te voorkomen.
© 2011 - 2023 Sfinx, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Overmatig zweten: zo kom je er vanaf!Overmatig zweten: zo kom je er vanaf!Overmatig zweten kan tot veel frustratie en onzekerheid leiden. "Kan ik dit shirtje wel aan? Heb ik zweetvlekken?" Hoe k…
Tips tegen zwetenZweten of transpireren is een natuurlijk proces dat als doel heeft om ons lichaam af te koelen. Er zijn verschillende oo…
Zweetvlekken in je kledingZweetvlekken in je kledingHoe krijg je gele zweetvlekken in je kleding, wat kun je er tegen doen, en hoe krijg je het weer weg? Alles wordt uitgel…
Zweten verminderen, klaar voor de zomer!Zweten verminderen, klaar voor de zomer!Het warme weer komt er weer aan, tijd om jezelf zomer klaar te maken. Heerlijk, op het strand met een lekker drankje erb…

Een hotstone massage thuis, een weldaad voor je lichaam!Een hotstone massage thuis, een weldaad voor je lichaam!Hotstone massages.. Een echte weldaad voor je lichaam. De warmte van de stenen geeft een heerlijk ontspannende werking a…
Furosemide en andere diureticaFurosemide is een van de diuretische stoffen die in de (dier)geneeskunde worden gebruikt om de urine productie te stimul…
Sfinx (51 artikelen)
Gepubliceerd: 02-06-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.