Pijn aan het schouderblad: oorzaken van schouderbladpijn

Pijn aan het schouderblad: oorzaken van schouderbladpijn Pijn aan het schouderblad kan komen door iets simpels als slapen in de verkeerde houding, maar het kan ook wijzen op een serieuze onderliggende aandoening. Mensen met schouderbladpijn hebben meestal een doffe of stekende pijn, die steeds aanwezig kan zijn, met tussenpozen of bij bepaalde bewegingen of een specifieke houding. Meestal is pijn aan het schouderblad niet iets om je zorgen over te maken. Maar in sommige gevallen kan dit een teken zijn van een ernstiger aandoening, vooral als het gepaard gaat met andere klachten zoals pijn op de borst, kortademigheid, ophoesten van bloed, etc. Schakel in dat geval direct een arts in.
Schouderbladen / Bron: Anatomography, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.1)Schouderbladen / Bron: Anatomography, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.1)

Pijn aan het schouderblad

Het schouderblad (scapula) verwijst naar het vlakke driehoekige bot dat de achterzijde van de schouder vormt. De schouderbladen hebben vele functies, waaronder het ondersteunen van de scharnierfunctie van de schouder. Pijn in het gebied van het schouderblad kan te wijten zijn aan meerdere oorzaken. Het kan het gevolg zijn van een ontsteking in de scapula zelf of van pijn in andere delen van het lichaam. In welk schouderblad je pijn ervaart, het linkerschouderblad of het rechterschouderblad, is een belangrijke vraag, omdat sommige aandoeningen vaker van invloed zijn op het linkerschouderblad, terwijl andere meer kans hebben om de rechterkant te beïnvloeden.

Oorzaken van schouderbladpijn

Pijn aan het schouderblad kan komen door een ontsteking of trauma aan het schoudergebied zelf, of kan veroorzaakt worden door uitstralingspijn door een oorzaak buiten het schoudergebied. Pijn die aan het schouderblad kan komen door iets eenvoudigs als verhoogde spierspanning of spierpijn, of zo ernstig als een hart- of longaandoening of kanker. Sommige aandoeningen hebben meer kans om het schouderblad aan één bepaalde kant te beïnvloeden. Een galblaasaandoening kan bijvoorbeeld pijn in de rechterschouder veroorzaken, terwijl hartaandoeningen eerder pijn veroorzaken aan het linkerschouderblad. Mogelijke oorzaken van pijn aan het schouderblad, kunnen onderverdeeld worden in verschillende orgaansystemen en delen van het lichaam.

Musculoskeletale oorzaken

Musculoskeletaal verwijst naar klachten van het houding-, steun- en bewegingsapparaat. De meest voorkomende oorzaak van schouderbladpijn is spierpijn of spierspanning. Kortdurend overmatig gebruik van je armen en bovenlichaam kan klachten veroorzaken in je schouderblad. Deze pijn kan gepaard gaan met pijn in andere spiergroepen, zoals je schouder of rug, maar kan ook alleen in je schouderblad worden gevoeld. Zelfs zoiets simpels als slapen in de verkeerde positie (met name langdurig slapen aan één kant) kan een oorzaak van deze vorm van pijn zijn.

Andere spieraandoeningen die pijn aan het schouderblad kunnen veroorzaken, is letsel aan de rotatorcuff (de vier dieperliggende schouderspieren waarvan de pezen als een manchet rondom de schouderkop zitten), en een aandoening die bekend staat als het snapping scapula syndroom. Dit is een aandoening waarbij sprake is van het ploppen, knarsen, schuren of knappen van botten en weefsels in het gebied van het schouderblad, wanneer je je arm optilt of beweegt. Veel mensen met dit syndroom ervaren ook instabiliteit van hun schouder wat gepaard gaat met schouderpijn.

Gebroken schouderblad door een auto-ongeval / Bron: Dmitry Kalinovsky/Shutterstock.comGebroken schouderblad door een auto-ongeval / Bron: Dmitry Kalinovsky/Shutterstock.com

Botten en gewrichten

Gebroken schouderblad
Botproblemen zoals breuken komen niet vaak voor in het schouderblad, aangezien de scapulae worden beschouwd als een paar van de moeilijkste botten in het lichaam om te breken. Een scapulafractuur of gebroken schouderblad komt vaak door een val of een auto-ongeval.

Uitzaaiingen van kanker
Het benige gedeelte van je scapula kan worden aangetast door uitgezaaide kanker. Botmetastasen van de schouderbladen kunnen optreden bij onder meer borstkanker, longkanker, slokdarmkanker en darmkanker.

Osteoporose
Osteoporose of botontkalking is het brozer worden van je botten. Osteoporose kan van invloed zijn op je schouderbladen, schouders of nek, resulterend in schouderbladpijn.

Artritis
Artritis kan op meer dan één manier pijn aan je schouderbladen tot gevolg hebben. De scapula kan direct betrokken zijn, of je kunt pijn ervaren van artritis in andere delen van je schouder.

Zenuwbeknelling
Zenuwcompressie in de nek door een nekhernia kan onder meer pijn aan de schouderbladen geven. Bij een aandoening van de tussenwervelschijf in de nek, kun je last krijgen van gevoelloosheid in je arm of een prikkelende gevoel in je handen hebben.

Hartaandoeningen

Hoewel pijn in de schouderbladen minder vaak voorkomt dan pijn op de borst, kan pijn die alleen in of tussen de schouderbladen voorkomt, optreden bij mensen met een hartaanval. Hartaanvallen, vooral bij vrouwen, kunnen atypische klachten veroorzaken. Aandoeningen zoals pericarditis (ontsteking van de binnenkant van het hart) of aortadissectie kunnen soms alleen pijn in het linkerschouderblad veroorzaken.

Als je niet zeker weet wat de oorzaak van je pijn is en als je risicofactoren hebt voor een hartaandoening, zoek dan onmiddellijk medische hulp.

Longkanker / Bron: Muratart/Shutterstock.comLongkanker / Bron: Muratart/Shutterstock.com

Longaandoeningen

Een vrij groot percentage van de mensen met longkanker ervaart pijn in hun schouders of schouderbladen. Een pancoast-tumor is een vorm van longkanker die op in de longtop groeit en meestal pijn veroorzaakt in de schouders, schouderbladen en armen, in plaats van de meer typische symptomen van longkanker.

Longaandoeningen zoals een longembolie of een klaplong zijn ook mogelijke oorzaken.

Huid

Gordelroos, een infectie veroorzaakt door hetzelfde virus dat waterpokken veroorzaakt, kan schouderbladpijn veroorzaken. De pijn is meestal een brandende of tintelende pijn. Hoewel gordelroos meestal huiduitslag veroorzaakt die optreedt in het gebied van de aangetaste zenuw, treedt er vaak eerst enkele dagen voor de uitslag, pijn op waardoor de diagnose aanvankelijk moeilijk is te stellen

Buik en bekken

Het zal je misschien verbazen te horen dat buik- of bekkenproblemen schouderklachten kunnen veroorzaken, maar dit is eigenlijk vrij gebruikelijk. Irritatie van zenuwen die langs de basis van het middenrif of diafragma passeren (de spieren die de borstholte scheiden van de buikholte), kan pijn veroorzaken die aanvoelt alsof het uit je schoudergewricht of schouderblad is voortgekomen. Je hebt misschien mensen horen praten over pijn in de schouder of het schouderblad na een operatie.

Sommige aandoeningen die schouderbladpijn kunnen veroorzaken zijn onder andere galstenen, maagzweren en leveraandoeningen. Bij deze aandoeningen straalt de pijn vaak naar het rechterschouderblad. De alvleesklier maakt deel uit van het spijsverteringsstelsel, maar pancreatitis of alvleesklierontsteking veroorzaakt vaker pijn in het linkerschouderblad.

Arts inschakelen

Als je schouderbladpijn hebt die langer dan een paar dagen aanhoudt, is het belangrijk om een afspraak te maken met je huisarts, zelfs als je hebt deelgenomen aan activiteiten waarvan je vermoedt dat ze de pijn hebben veroorzaakt. Als de pijn ernstig is of gepaard gaat met symptomen van pijn op de borst of kortademigheid, bel dan onmiddellijk 9112 of je arts.

Endoscopie / Bron: Beloborod/Shutterstock.comEndoscopie / Bron: Beloborod/Shutterstock.com

Onderzoek en diagnose

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek

Je arts zal je medische voorgeschiedenis in ogenschouw nemen en je allerlei vragen stellen over je klachten. Daarna zal hij lichamelijk onderzoek doen. Veel oorzaken van pijn aan je schouderblad kunnen worden vastgesteld op basis van je voorgeschiedenis. Hij of zij zal een zorgvuldig lichamelijk onderzoek uitvoeren, maar het is vaak geen sinecure om de oorzaak van pijn in het schouderblad alleen op basis van lichamelijk onderzoek te diagnosticeren. Vaak is vervolgonderzoek nodig.

Vervolgonderzoek

Andere tests en onderzoeken kunnen zijn:
 • Beeldvormend onderzoek: een thoraxfoto (waarbij een röntgenfoto van de borstkas wordt gemaakt), een CT-scan van je borstkas of andere delen van je lichaam, een MRI-scan van de borstkas of andere delen en/of een PET-scan als je in het verleden kanker hebt gehad.
 • Hartonderzoek. Als je arts bezorgd is dat de pijn mogelijk afkomstig is uit ne hart, kunnen tests zoals een ECG of stresstest worden aanbevolen.
 • Een endoscopie (kijkonderzoek) van de slokdarm en de maag.
 • Normale thoraxfoto van een jong persoon (slank, goede inspiratiestand) / Bron: Chikumaya, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Normale thoraxfoto van een jong persoon (slank, goede inspiratiestand) / Bron: Chikumaya, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Bloedonderzoek kan ook worden gedaan. Er kunnen leverfunctietests worden uitgevoerd om te controleren op een ontsteking van de lever. Er kunnen ook tests worden uitgevoerd om op inflammatoire vormen van artritis en andere bindweefselaandoeningen te checken.

Behandeling van pijn aan het schouderblad

De behandeling van pijn aan het schouderblad zal afhangen van de onderliggende oorzaak van de pijn. Als het te maken heeft met overbelasting, kan de behandeling net zo eenvoudig zijn als rust. Bij uitgezaaide kanker, kan behandeling bestaan uit bestraling, chemotherapie, en soms chirurgische ingrepen om de pijn te verlichten. Een hartaandoening kan worden behandeld met leefstijlaanpassingen, medicijnen en een operatie.

Preventie

Pijn aan het schouderblad die je kunt voorkomen, wordt meestal geassocieerd met trauma en overbelasting. Te nemen stappen kunnen zijn:
 • Potentiële valrisico's vermijden (valpreventie).
 • Een veiligheidsgordel in een auto dragen.
 • Veranderen van slaaphouding.
 • Vermijden van (langdurig) boven schouderhoogte werken door bijvoorbeeld hulpmiddelen te gebruiken.

Andere manieren om te voorkomen pijn aan het schouderblad te voorkomen zijn onder meer:
 • Het eten van een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan voedingsstoffen
 • Zorgen voor voldoende lichaamsbeweging

Prognose en vooruitzichten

In de meeste gevallen van pijn aan het schouderblad zal je een volledig herstel ervaren, vaak zonder medische interventies, hooguit zelfzorgmaatregelen. In de meeste van deze situaties duurt het waarschijnlijk slechts een paar dagen tot een paar weken voordat je volledige verlichting van de symptomen ervaart. Waar de pijn het gevolg is van een onderliggende oorzaak, zal de duur van de behandeling en hersteltijd sterk variëren. Het is belangrijk om de oorzaak van de pijn te kennen, zodat een effectief behandelplan kan worden opgesteld om de onderliggende problemen aan te pakken.

Lees verder

© 2017 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijn aan schouderbladPijn aan schouderbladPijn aan het schouderblad of tussen de schouders kan verschillende oorzaken hebben. Soms is er sprake van een blessure o…
Acromioclaviculaire luxatieBij een Acromioclaviculaire (AC) luxatie is het sleutelbeen uit de kom geraakt. Dit kan veroorzaakt worden door een hard…
Gebroken schouder: symptomen, oorzaak, behandeling & herstelGebroken schouder: symptomen, oorzaak, behandeling & herstelDe schouder of het schouderblad is het vlakke driehoekige bot dat de achterzijde van de schouder vormt. Een gebroken sch…
Zwemmersschouder: Overbelasting van schouder met pijnZwemmersschouder: Overbelasting van schouder met pijnTopzwemmers hebben een aanzienlijk hoger risico op het krijgen van schouderblessures. Deze schouderproblemen zijn te wij…

Maple syrup urine disease (MSUD): StofwisselingsaandoeningMaple syrup urine disease (MSUD): StofwisselingsaandoeningMaple syrup urine disease (MSUD) is een zeldzame erfelijke stofwisselingsaandoening waarbij het lichaam niet in staat is…
Tinea cruris (liesschimmel): Schimmelinfectie aan liesgebiedTinea cruris (liesschimmel): Schimmelinfectie aan liesgebiedLiesschimmel (tinea cruris) is een vorm van ringworm, een schimmelinfectie die de buitenste lagen van de huid treft. Bij…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/AndreyPopov
 • Healthline. What Causes Shoulder Blade Pain and How to Treat It. https://www.healthline.com/health/shoulder-blade-pain (ingezien op 6-12-2017)
 • Medical News Today. What is causing the pain in my shoulder blade? https://www.medicalnewstoday.com/articles/319774.php (ingezien op 6-12-2017)
 • Rijnland Orthopedie. Scheur in de rotator cuff. https://www.rijnlandorthopedie.nl/rotator-cuff-ruptuur/ (ingezien op 6-12-2017)
 • Verywell. What Could Cause Shoulder Blade Pain? https://www.verywell.com/shoulder-blade-pain-possible-causes-and-diagnosis-2248942 (ingezien op 6-12-2017)
 • Afbeelding bron 1: Anatomography, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.1)
 • Afbeelding bron 2: Dmitry Kalinovsky/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 3: Muratart/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 4: Beloborod/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 5: Chikumaya, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 30-01-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.