Hoe kom ik van mijn galstenen af?

Het hebben van galstenen is niet fijn, het brengt veel pijn met zich mee. Welke symptomen geeft het? Wat heeft alcohol voor effect op galstenen? Wat heeft koffie voor effect op galstenen? Wat zijn adviezen?

Galstenen

Galstenen ontstaan vaak in de galblaas. De galblaas is een peervormig zakje waarin galvloeistof tijdelijk wordt opgeslagen. galvloeistof wordt geproduceerd door de lever. Wanneer vet uit eten de maag verlaat trekt de galblaas samen, via galwegen wordt het aan de twaalfvingerige darm afgegeven en dit gebeurt omdat dit zorgt voor een goede vertering van vetten. Daarna komt de vloeistof in de blaas terecht. Galvloeistof staat soms een tijd ‘stil’ in de blaas en kan dan gaan indikken. Door deze indikking ontstaat een galsteen. Je hebt hierin twee soorten, namelijk cholesterolgalstenen en bilirubinepigmentstenen. Het hebben van galstenen komt vaak voor en is ook erfelijk. Er kunnen één of meerdere galstenen aanwezig zijn.

Symptomen

Galstenen kunnen jaren in de galblaas zitten zonder dat je iets merkt. Je kunt wel last krijgen van symptomen als ze de galgang verstoppen:
  • Pijn rechts bovenin de buik
  • Niet stil blijven zitten van de pijn
  • Misselijkheid
  • Braken
  • Geel worden van huid/oogwit
  • Koorts
  • Pijn diep in bovenbuik of rug

Verhoogd risico: overgewicht

Mensen met overgewicht hebben 3 tot 4 keer meer risico om galstenen te krijgen. Wanneer er veel vet in de buikholte zit is het risico nog groter, de galblaas is bij overgewicht minder beweeglijk en de gal bevat daarnaast ook veel cholesterol. Overgewicht is een (toenemend) volksgezondheidsprobleem, en dus zullen galstenen ook een steeds groter probleem vormen.

Manieren om te zien of je last hebt van galstenen

Door middel van een echo kun je zien of er galstenen aanwezig zijn in de buik die groter zijn dan 2 mm. Bij een vermoeden kan een PTC (percutane transhepatische cholangiografie) worden uitgevoerd, hierbij worden de galgangen door de lever aangeprikt, wat er voor zorgt dat je de uitgezette galwegen kunt zien.

Ook een ERCP (Endoscopische Retrograde Cholangio- en Pancreaticografie) is mogelijk, hierbij ga je via de keel naar de twaalfvingerige darm waar een vloeistof wordt ingespoten middels een katheter. Hierdoor is het mogelijk om de galstenen op de röntgenfoto's te zien.

Daarnaast kan je ook een Cholecytografie laten doen, dit is om de grootte en het aantal te bepalen.

Galstenen en alcohol

Alcohol kent natuurlijk veel negatieve bijwerkingen, maar het schijnt goed te zijn tegen galstenen. Je hebt minder kans op galstenen als je regelmatig alcohol drinkt. Je zou dan minimaal 1/2 dagen in de week alcohol moeten drinken. Nu klinkt dit natuurlijk absurd, maar het is onderzocht. De HDL-cholesterolspiegel stijgt en dit blijkt gunstig te zijn. Daarnaast beperkt alcohol de verzadiging van het cholesterol in de gal en dit remt de vorming van galstenen weer. Echter is te veel uiteraard nooit goed, een teveel aan alcohol kan onder andere leiden tot levercirrose en pigmentgalstenen.

Galstenen en koffie

Koffie is ook goed tegen galstenen, het beschermt namelijk. Het moet hier wel gaan om koffie met cafeïne en het werkt vooral bij vrouwen volgens onderzoek. Koffie zou de afgifte van cholecystokinine stimuleren het remt de (her)opname van galvloeistof. In veel studies wordt ook een verband gevonden tussen een verminderende kans op galstenen en koffie.

Hoe kan je de pijn bestrijden?

Vaak worden pijnstillers en spierverslappers tegen de pijn gegeven. Als de galstenen echter geringe klachten geeft, wordt er vaak een advies meegegeven. Als dit advies niet werkt kan er een operatie worden overwogen. Je kan natuurlijk ook zelf proberen om de pijn te bestrijden. Door gezond en met mate te eten word je niet dik en heb je ook minder kans op galstenen. Het is dus ook aan te raden om af te vallen als je overgewicht hebt. Sla vooral geen maaltijden over en verdeel het goed over de dag. Vermijd ook voedingsmiddelen die je last geven maar probeer het daarna opnieuw, het geheel vermijden van voedingsmiddelen is niet nodig.
Je kan daarnaast ook altijd advies vragen aan een diëtist.
© 2014 - 2024 Ince, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Galstenen en gezonde voedingNoten, koffie, alcohol zijn geen medicijnen toch kunnen zij preventief en soms zelfs curatief er voor zorgen dat mensen…
De voordelen van het drinken van koffieDe voordelen van het drinken van koffieVele Nederlanders hebben als ochtend ritueel het drinken van een kop koffie voordat ze beginnen met hun dag. Velen geven…
Het ontstaan en behandelen van galstenenHet ontstaan en behandelen van galstenenOngeveer tien procent van de Westerse bevolking heeft galstenen. Dit kan er eentje zijn, maar ook meerdere. De meeste me…

Vroege signalen van een subarachnoïdale bloeding (SAB)Vroege signalen van een subarachnoïdale bloeding (SAB)Bij een subarachnoïdale bloeding is tussen de hersenen en de schedel een bloedvaatje gebarsten, doorgaans als gevolg van…
Rode vlekken op benen en voeten, zonder schilferingRode vlekken op benen en voeten, zonder schilferingWat zijn de mogelijke oorzaken van rode vlekken op benen en voeten, zonder schilfering? De meest voorkomende huidaandoen…
Bronnen en referenties
  • www.mlds.nl
  • www.thuisarts.nl
  • www.medisch-woordenboek.nl
Ince (31 artikelen)
Gepubliceerd: 26-04-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.