Galblaaskanker: symptomen, oorzaken, behandeling en prognose

Galblaaskanker: symptomen, oorzaken, behandeling en prognose Galblaaskanker symptomen in een later stadium zijn pijn rechts onder de ribben, geelzucht, jeuk over het hele lichaam, licht gekleurde ontlasting, donker gekleurde urine, gewichtsverlies, verminderde eetlust en vermoeidheid. Galblaaskanker of galblaascarcinoom is een zeldzame aandoening. Galblaaskanker komt meer bij vrouwen dan bij mannen voor. 1 op de 2.000 mannen en 1 op de 800 vrouwen krijgt galblaaskanker. Vaak wordt het ontdekt tussen de leeftijd van 60-70 jaar. In veel gevallen wordt de ziekte pas in een ver gevorderd stadium ontdekt. De prognose is dan vaak infaust. De behandeling bestaat meestal uit een combinatie van chirurgie, radiotherapie en chemotherapie. Doordat galblaaskanker vaak in een laat stadium wordt ontdekt, gaat het vaak om palliatieve therapie. Een palliatieve behandeling is niet gericht op genezing, maar op het remmen van de ziekte, het verminderen of voorkomen van klachten. Risicofactoren voor het ontstaan van galblaaskanker zijn galstenen.
Ligging van de galblaas in het lichaam / Bron: Decade3d - anatomy online/Shutterstock.comLigging van de galblaas in het lichaam / Bron: Decade3d - anatomy online/Shutterstock.com

Wat is galblaaskanker?

Kanker die begint in de galblaas

Galblaaskanker is kanker die begint in de galblaas. De galblaas is een klein, peervormig orgaan rechtsboven in de buikholte, net onder de lever. De lever produceert galvloeistof, die in de galblaas tijdelijk wordt opgeslagen en aldaar iets ingedikt. Gal is een digestief product ten behoeve van een goede vertering van vetten. De galblaas is in feite een opslagorgaan.

Zeldzame aandoening

Galblaascarcinoom is een zeldzame aandoening. Als galblaaskanker wordt ontdekt in een vroeg stadium, is de kans op genezing zeer goed. Vaak wordt galblaaskanker echter ontdekt in een laat stadium, wanneer de prognose vaak ongunstig is.

Moeilijk te diagnosticeren

Galblaascarcinoom is moeilijk te diagnosticeren, omdat een groot deel van de patiënten geen klachten of geen specifieke klachten heeft. Daardoor blijft galblaaskanker vaak gedurende langere tijd onopgemerkt.

Hoe vaak komt galblaaskanker voor?

In 2013 werd in Nederland bij 140 patiënten galblaaskanker vastgesteld. Vooral vrouwen krijgen galblaaskanker. De meeste mensen zijn tussen de 65 en 85 jaar wanneer galblaaskanker bij ze wordt vastgesteld.

Galblaaskanker symptomen

Vaak veroorzaakt galblaaskanker in een vroeg stadium geen duidelijke klachten. Als de patiënt al symptomen heeft, dan zijn dit vaak geen specifieke klachten. in een alter stadium kunnen de volgende symptomen ontstaan:

Roken is een risicofactor voor galblaaskanker / Bron: WerbeFabrik, PixabayRoken is een risicofactor voor galblaaskanker / Bron: WerbeFabrik, Pixabay

Oorzaken en risicofactoren glasblaaskanker

Het is niet precies duidelijk waar galblaaskanker door wordt veroorzaakt; de ontstaanswijze is onduidelijk. Waarschijnlijk hangt galblaaskanker samen met de aanwezigheid van galstenen. Andere risicofactoren zijn hoge leeftijd, poliepen in de galblaas en chronische cholecystitis (galblaasontsteking), die meestal verband houdt met de aanwezigheid van galstenen. Voorts laat wetenschappelijk onderzoek een verband zien tussen overmatig lichaamsvet - vaak gelinkt aan overgewicht - en het risico op galblaaskanker. Bovendien ontstaan galstenen sneller bij overgewicht en galstenen worden weer geassocieerd met galblaaskanker. Bij het ontstaan spelen vrouwelijke hormonen mogelijk ook een rol. Meer vrouwen dan mannen krijgen galblaaskanker. Roken en ongezonde voeding, zijn ook gelinkt aan galblaaskanker.

Onderzoek en diagnose

Allerlei soorten onderzoek

Naast bloedonderzoek, kan allerlei beeldvormend onderzoek worden uitgevoerd, zoals echografie, computertomografie (CT) en Magnetic Resonance Imaging (MRI). Zo nodig kan de arts een ERCP (Endoscopische Retrograde Cholangio- en Pancreatografie) uitvoeren, waarbij de arts met een endoscoop via de mond, slokdarm en maag in de galwegen kan kijken. Tijdens dit onderzoek kan de arts ook biopt nemen van een gezwel of een verdachte plek. Dit kleine stukje weefsel kan daarna worden onderzocht op de aanwezigheid van kwaadaardige cellen.

Differentiële diagnose

De symptomen van galblaaskanker kunnen veel gelijkenis vertonen met de volgende aandoeningen:
 • acalculeuze cholecystitis of galblaasontsteking (acute cholecystitis bij iemand die geen galstenen heeft);
 • acalculeuze cholecystopathie;
 • alvleesklierkanker;
 • ampullair carcinoom;
 • carcinoom van de papil van Vater;
 • cholangitis of galwegontsteking;
 • cholecystitis of galblaasontsteking;
 • choledochale cysten of galwegcysten;
 • cholangiocarcinoom (galwegkanker);
 • galwegziekte;
 • leverabces;
 • emfysemateuze cholecystitis;
 • galblaas mucocele (een aandoening waarbij in de galblaas een slijmprop ontstaat);
 • galblaas volvulus (steeldraai van de galblaas);
 • galkoliek;
 • galstenen (cholelithiasis)
 • galwegobstructie;
 • galwegstricturen;
 • galwegtumoren;
 • nieuwvormingen van de endocriene pancreas (hormoonvormende alvleesklier);
 • pericholangitis;
 • primair hepatisch carcinoom;
 • primair scleroserende cholangitis; en
 • primaire biliaire cholangitis.

Stadiering van galblaaskanker

De verschillende fasen van galblaaskanker zijn:

StadiumOmschrijving
Fase I In dit stadium is galblaascarcinoom beperkt tot de binnenste lagen van de galblaas.
Fase II In dit stadium is de kanker uitgegroeid tot de buitenste laag van de galblaas en kan er sprake zijn van infiltratie van de nabijgelegen organen, zoals de lever, maag, darmen en alvleesklier. In dit stadium kunnen ook minder uitgebreide tumoren zich hebben verspreid naar nabijgelegen lymfeklieren.
Fase III In dit stadium is er sprake van een invasie van meer dan één van de nabijgelegen organen, of van de poortader of leverslagader.
Fase IV De laatste fase van galblaaskanker omvat tumoren van elk formaat die zich hebben verspreid naar verder gelegen gebieden in het lichaam. Galblaaskanker zaait meestal als eerste uit naar de lever, de longen en het buikvlies.

Behandeling van galblaaskanker

De behandeling van galblaaskanker is afhankelijk van het stadium van de kanker, de algehele gezondheid van de patiënt en zijn of haar wensen.

Operatie

De meest toegepaste behandeling bij galblaaskanker, is een operatie waarbij de galblaas wordt verwijderd (galblaasresectie of cholecystectomie). Bij galblaaskanker zonder uitzaaiingen en wanneer de tumor niet is doorgegroeid in de lever, dan is er een goede kans op genezing. Patiënten kunnen zonder galblaas leven. Een operatie waarbij de galblaas en een deel van de lever wordt verwijderd, behoort ook tot de mogelijkheden indien er sprake is van doorgroei naar de lever. Het is niet duidelijk of adjuvante (aanvullende) behandelingen, zoals chemotherapie en radiotherapie, na een succesvolle operatie de kans vergroot dat de kanker niet terugkeert.

Radiotherapie (bestraling) / Bron: Adriaticfoto/Shutterstock.comRadiotherapie (bestraling) / Bron: Adriaticfoto/Shutterstock.com

Chemotherapie en bestraling

Wanneer de tumor niet volledig verwijderd kan worden, of als er uitzaaiingen zijn, kan behandeling met kankerremmende medicijnen (chemotherapie) toegepast worden. Radiotherapie behoort ook tot de mogelijkheden. Wanneer een galweg geblokkeerd wordt door een tumor, kan een stent (hol metalen buisje) geplaatst worden. Dit geeft verlichting van de klachten. Ook is een bypass mogelijk.

Prognose en overleving

Vanaf eind jaren 90 van de vorige eeuw is het aantal nieuwe patiënten met galblaaskanker sterk gedaald. Ook vertonen de sterftecijfers voor galblaaskanker al jaren een dalende tendens. Overleving na 5 jaar is 10%. Dit komt doordat galblaaskanker vaak in een laat stadium wordt vastgesteld.

Lees verder

© 2011 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Galblaaskanker: Verschijnselen en behandelingGalblaaskanker: Verschijnselen en behandelingGalblaaskanker is een zeldzame vorm van kanker. Mensen die grote galstenen gehad hebben, hebben 4 tot 5% meer kans om ga…
Galblaaskanker: Kanker in galblaas met buikpijn en geelzuchtGalblaaskanker: Kanker in galblaas met buikpijn en geelzuchtDe galblaas is verantwoordelijk voor de opslag van gal, een stof geproduceerd door de lever die nodig is voor het verter…
Galblaasaandoeningen: oorzaak en behandelingGalblaasaandoeningen: oorzaak en behandelingIn de galblaas, een peervormig orgaantje net onder de lever gelegen, wordt de gal geconcentreerd en bewaard. De gal word…
Aandoeningen van de galAandoeningen van de galTeneinde het lichaam in staat te stellen vetten te kunnen verteren wordt door samentrekking van de galblaas galvloeistof…

Fibromyalgie en LDN: een nieuwe behandelingFibromyalgie en LDN: een nieuwe behandelingDe chronische pijn bij fibromyalgie kan met een lage dosis Naltrexone positief worden beïnvloedt. LDN zorgt voor meer pi…
Duizeligheid en draaierigheidDuizeligheid en draaierigheidWanneer men last heeft van duizeligheid of draaierigheid krijgt men het gevoel dat alles rondom zich beweegt en licht in…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/Wavebreakmedia
 • Kanker.nl. Overleving galblaaskanker. https://www.kanker.nl/bibliotheek/galblaaskanker/wat-is/1373-overleving-galblaaskanker 9ingezien op 21-3-2017)
 • Medscape. Gallbladder Cancer Differential Diagnoses. http://emedicine.medscape.com/article/278641-differential-diagnoses#showall (ingezien op 21-3-2017)
 • Afbeelding bron 1: Decade3d - anatomy online/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: WerbeFabrik, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Adriaticfoto/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 17-09-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.